Απάντηση: Re: Ασφάλιση αυτοκινήτων - τέλη κυκλοφορίας
Οποία λογική και αν κρύβεται πίσω από το υποχρεωτικό δεν με πείθουν . Πάνε να κάνουνε τις ασφάλειες , όπως και τα τέλη , από ανταποδοτικά σε φόρους. Εγώ πχ έσπασα το πόδι μου με τη μηχανή λίγο πριν λήξει η ασφάλεια και δεν θα την ανανεώνω πριν περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες . Γιατί πρέπει να πληρώσω για κάτι που δεν το χρησιμοποιώ ? Επίσης τα κρατικά ανασφάλιστα οχήματα ποιος τα καλύπτει . Μην μου πείτε το επικουρικό . Και να θέσω και ένα ακόμα θέμα και το κουβεντιάζουμε . Τα ποδήλατα που ασφαλίζονται ?? Επειδή βλέπω ότι το ποδήλατο έχει γίνει και λίγο μόδα , αν ποδηλάτης προκαλέσει ατύχημα ποιος τον καλύπτει ?
Τα κρατικά, όπως και τα ξένα κρατικά, εξαιρούνται της υποχρέωσης ασφάλισης. Έχεις ολόκληρο κράτος να εγγυάται (καλά μη γελάς) την αποζημίωσή σου.
Τα ποδήλατα δεν ασφαλίζονται υποχρεωτικώς ακριβώς γιατί συνιστούν αστεία, σε σχέση με τα μηχανοκίνητα, πηγή κινδύνου. Αυτή είναι και η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης. Ένα αυτοκίνητο συνιστά μεγάλη πηγή κινδύνου, μπορεί να προκαλέσει, και ένα μόνο, πολύνεκρα δυστυχήματα. Η επικινδυνότητα ενός ποδηλάτου, αντίθετα, δεν είναι σοβαρά μεγαλύτερη της επικινδυνότητας ενός πεζού. Και ένας πεζός, εννοείται, που διασχίζει εκτός διαβάσεως απρόσεκτα την οδό, μπορεί να προκαλέσει ατύχημα.
Τα παραπάνω έχουν στατιστική βάση. Πόσες ζημίες έχουμε από αυτοκίνητα, πόσες από ποδήλατα, πόσες από πεζούς.
Πάντως μέχρι τώρα δεν γνωρίζω ποδηλάτης να έχει προκαλέσει δυστύχημα, με νεκρό.
Εάν προκαλέσει, τότε και μόνον τότε θα υπάρχει έστω η ελάχιστη βάση για να συζητήσουμε με σοβαρότητα το εάν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική και η ασφάλιση ποδηλάτων.