Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους ακροατές;

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,358
Αθήνα
Με αφορμή το νήμα ''Τραγούδια που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο...'' θα ήθελα να θέσω τον προφανή προβληματισμό.

Η Μουσική και τα τραγούδια γενικότερα, έχουν κάποιου είδους ηθική επίδραση στους ακροατές; Είτε θετική είτε αρνητική.

Το Τραγούδι με τους στίχους του είναι προφανές ότι έχει τη δυνατότητα να πει κάτι, να περάσει κάποιο μήνυμα. Έχει σημασία η μουσική του τραγουδιού στο κατά πόσον θα περάσει το μήνυμα;
Τι γίνεται με τη Μουσική όπου δεν υπάρχουν στίχοι;
Η όποια επίδραση, εξαρτάται από το είδος της μουσικής (και των τραγουδιών);
Εξαρτάται από τον ακροατή και τον τρόπο που προσλαμβάνει το ακουστικό ερέθισμα;
Υπάρχουν άλλες παράμετροι;
 
Αντιγράφω την απάντηση του Black Jack από το νήμα ''Τραγούδια που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο...''

Δεν υπάρχουν τραγούδια ή μουσικές που να σε κάνουν από μόνα τους καλύτερο άνθρωπο. Με βάση αυτή την υπόθεση, ο Αδόλφος Χίτλερ θα πρέπει να ήταν άγιος άνθρωπος αφού είναι πασίγνωστη η αγάπη του για τον Βάγκνερ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως την προηγούμενη δεκαετία, αποδεικνύεται και θαυμαστής σπουδαίων Εβραίων και Ρώσων συνθετών όπως οι Ραχμάνινοφ, Τσαϊκόφσκι και Μποροντίν.
 
Δεν καταλαβαινω τι θες να πεις με το "ηθικη". Ενα τραγουδι , οπως και ενα ποιημα, μπορει να μας επιρρεασει ψυχολογικα με αυτα που λεει. Υπαρχει κι η επιρροη απο την μουσικη και εδω ισως απανταει κατα ενα μερος και την ερωτηση για την μουσικη χωρις στιχο-λογια. Πειραματα εχουν δειξει οτι ο ηχος επιδρα επανω σε ζωντανους οργανισμους ειτε θετικα ειτε αρνητικα. Σε πειραματα με λουλουδια ειχα διαβασει οτι επιρρεαζε την αναπτυξη τους αναλογα με την συχνοτητα. Πειραματα σε χιμπατζηδες με κλασσικη και μεταλ μουσικη, εδειξαν μια γαληνη εως αδιαφορια για την κλασσικη μουσικη, συνεχιζοντας κανονικα οτι εκαναν και πριν, αλλα στο μεταλ εδειξαν υπερενταση και ανησυχία.
Τωρα αν δουμε την μουσικη επιστημονικα οπως επιδρουν οι συχνοτητες πανω σε επιφανειες ή και στο νερο , που σχηματιζει αναλογα την συχνοτητα και αλλα σχηματα , μπορουμε να υποθεσουμε οτι οι συχνοτητες που βγαινουν απο την μουσικη ενος τραγουδιου μας επιρρεαζουν και ως "υλικο" και οι δονησεις που δεχομαστε εχουν επιδραση επανω μας θετικη και αρνητικη. Πχ εγω εχω συνηθισει στο κουρδισμα 440 και οτιδηποτε διαφορετικο με ενοχλει (πχ 443 που εχουν καποιες ορχηστρες)
 
Δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή να γράψω διεξοδικά, ίσως ποστάρω κάτι πιο διεξοδικό αύριο. Μιά παρατήρηση μόνο για το μουσικό γούστο του Χίτλερ: Στο Βάγκνερ δεν εκτιμούσε τη μουσική, απλά του άρεσαν οι όπερες σαν Θέατρο. Η μουσική που προτιμούσε ήταν οπερέτες του Lehar για παράδειγμα, ένα είδος ελαφριάς μουσικής άγνωστο στην Ελλάδα, που θυμίζει λίγο μιούζικαλ. Η είδηση που κυκλοφόρησε πριν κάποια χρόνια ότι βρέθηκε και καλά η συλλογή μουσικής του Χίτλερ και περιείχε έργα Ραχμάνινοφ και Τσαϊκόφσκι είναι μύθος. Αυτό που συνέβη ήταν ότι βρέθηκε η συλλογή ενός Ρώσου στρατιώτη που κατά την κατοχή του Βερολίνου από τους Συμμάχους μάζεψε πολλούς δίσκους, κάποιοι από τους οποίους φέρουν τη σφραγίδα της Καγκελαρίας στην ετικέτα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτοί οι δίσκοι ανήκαν στον Χίτλερ προσωπικά, πιθανότατα χρησιμοποιούνταν σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Όσο για τους δίσκους του Ραχμάνινοφ, Μποροντίν κλπ. αυτοί αντικατοπτρίζουν το γούστο του Ρώσου στρατιώτη, όχι του Αδόλφου.
 
Δεν καταλαβαινω τι θες να πεις με το "ηθικη".
Αυτό που λέει το νήμα που έδωσε την αφορμή για τον προβληματισμό. Αν μας κάνει καλύτερους ως ανθρώπους (ή χειρότερους...)
Ενα τραγουδι , οπως και ενα ποιημα, μπορει να μας επιρρεασει ψυχολογικα με αυτα που λεει. Υπαρχει κι η επιρροη απο την μουσικη και εδω ισως απανταει κατα ενα μερος και την ερωτηση για την μουσικη χωρις στιχο-λογια. Πειραματα εχουν δειξει οτι ο ηχος επιδρα επανω σε ζωντανους οργανισμους ειτε θετικα ειτε αρνητικα. Σε πειραματα με λουλουδια ειχα διαβασει οτι επιρρεαζε την αναπτυξη τους αναλογα με την συχνοτητα. Πειραματα σε χιμπατζηδες με κλασσικη και μεταλ μουσικη, εδειξαν μια γαληνη εως αδιαφορια για την κλασσικη μουσικη, συνεχιζοντας κανονικα οτι εκαναν και πριν, αλλα στο μεταλ εδειξαν υπερενταση και ανησυχία.
Τωρα αν δουμε την μουσικη επιστημονικα οπως επιδρουν οι συχνοτητες πανω σε επιφανειες ή και στο νερο , που σχηματιζει αναλογα την συχνοτητα και αλλα σχηματα , μπορουμε να υποθεσουμε οτι οι συχνοτητες που βγαινουν απο την μουσικη ενος τραγουδιου μας επιρρεαζουν και ως "υλικο" και οι δονησεις που δεχομαστε εχουν επιδραση επανω μας θετικη και αρνητικη. Πχ εγω εχω συνηθισει στο κουρδισμα 440 και οτιδηποτε διαφορετικο με ενοχλει (πχ 443 που εχουν καποιες ορχηστρες)

Έχω διαβάσει κι εγώ για την επίδραση της μουσικής στα φυτά, στα ζώα κλπ. Δεν ξέρω πόσο βάσιμα είναι αυτά τα πειράματα.
Όσον αφορά τα 440 vs 432 Hz υπάρχει αρκετή φιλολογία και παραφιλολογία διαθέσιμη...
...
 
Ως καθηγητης μουσικης θα ηθελα να πιστευω οτι οι μαθητες μου γινονται καλυτεροι ανθρωποι με την μουσικη. Ειναι τεχνη, ειναι παιδεια. Καλλιτεχνες που παρουσιαζουν ενα ακραιο image για να προκαλεσουν, δεν το κανουν εξαιτιας της μουσικης τους. Δεν θελω να πιστευψω οτι η μουσικη μπορει να σε κανει δολοφονο Ειναι απλα ενα μεσο προωθησης σε συγκεκριμενα ατομα. Οποια εικονα προβαλουν ειναι αποτελεσμα αλλων παραγοντων (οικογενειακο περιβαλλον, τραυματικες εμπειριες). Ισως η μουσικη τους βοηθαει να εξωτερικευσουν πιο ηπια αυτο που εχουν μεσα τους απο το να το πραξουν στα αληθεια...
 
Eγω ηξερα συμμαθητη μου (το 1980) που ακουγε Sex Pistols ΠΡΩΤΑ
και ΜΕΤΑ ελεγε "γουσταρω να βαρεσω σκουπιδοτενεκε ... παμε ?"

Aν δεν ακουγε Sex Pistols (η AC/DC) ... δεν ερχοταν στο κεφι :laugh:

Εγω,
με Bee Gees και Τοm Jones σε τι κεφι να ρθω, τι να βαρεσω ? .... χαρτομανδηλα ? :flipout:
 
Last edited:
Νομιζω οτι οι συμμαθητες σου ψαχνανε για αφορμη. Γιατι σε εμενα δεν επιδρούσαν αναλογα οι My Dying Bride , οι πρώιμοι Anathema και paradise Lost... Ουτε ηθελα να δω και να ζησω gore καταστασεις με τους cannibal corpse...
 
Αυτο που θελω να πω ειναι οτι αλλη ανεση εχεις να βαρας τενεκεδες στην Αθηνα
(ακομα και στην Αθηνα του '80) και αλλη .... στον Πολυγυρο Χαλκιδικης !

Η πολυκοσμια, ανωνυμια και ατιμωρησια .... "απελευθερωνουν" τον εφηβο.
 
Εμεις ξεδιναμε με τον αθλητισμο. Η μουσικη που ακουγαμε ( μεταλ, ροκ) δεν μας εκανε περισσοτερο επιθετικους απο καθε αλλο εφηβο. Αντε να σπαγαμε καποια μπασκετα στη χειροτερη...
 
Xαχαχαχα ... :laugh::laugh:

Βρισκομαι στον αντιποδα.
Το μονο πραγμα που εσπασα στην ζωη μου ειναι δυο πιατα της μανας μου (ως παιδακι).
Ποτε δεν ενιωσα την αναγκη να σπασω κατι. Λαθος ! Την ενιωσα οταν εμαθα οτι ενας
μαλακας παντρευτηκε εναν πλατωνικο μου (εφηβικο) ερωτα. Αλλα βρισκομουν σε
ηλικια που μπορουσα να με ελεγξω.

Back to our subject ...

Καποιοι δεν ξεδινουν με αθλητισμο (ουτε με πιοτο, ουτε με γυναικες).
Καποιοι ξεδινουν με μια συγκεκριμενη μουσικη, γιατι κολλησε στις εφηβικες τους
μνημες. Και συνηθως κατα την διαρκεια της εφηβειας κολλαει γυαλι με σιδερο.
Ετσι, οι Sex Pistols (η οι Black Sabbath) μπορει να εχουν ... ορμονικη επιδραση
πανω σε εναν εγκεφαλο. Οπως το γραφω ! Δεν ισχυει για ολους. Ισχυει ομως
για πολυ λιγους. ΓΙΑΥΤΟ ... ειμαι σιγουρος !
 
Πρέπει να είμαι πολύ πίσω...Εγώ ακόμα να ξεμπερδέψω με την προτροπή που λέει:''γίνε καλύτερος άνθρωπος''.
Τι πάει να πει καλύτερος άνθρωπος;
Για ποιους να γίνω καλύτερος;
Ποιος είναι ο ορισμός του καλύτερου ανθρώπου;
Τι μουσική άκουγε άραγε ο Σεχιδης όταν τηγάνιζε τους εγκεφάλους των δικών του ανθρώπων;
Η μουσική τον οδήγησε εκεί ή η εγκεφαλική του δυσαρμονία;
Είναι όντως serial killer ο μέσος οπαδός των Autopsy η αυτό είναι κάτι που κυκλοφορεί σαν αστικός αστικός μύθος,έχοντας σαν σκοπό την περιφρόνηση και στην συνέχεια τον αφορισμό-περιθοριοποίηση μιας ολόκληρης μουσικής σκηνής; (Κανονικό bullying τι να λέμε τώρα).
Ο Δ.Παπαγιαννόπουλος είχε πει κάποτε στην γνωστή σκηνή:"..ασ'το τι μπάζεις..Τι βγάζεις είναι το θέμα''..
Νομίζω ότι δεν έχει και τόσο σημασία η μορφή της τροφής,αλλά η επεξεργασία που γίνεται μετέπειτα και ο ισομερής διαμοιρασμός της.

Ο εγκέφαλος λαμβάνει καθημερινά άπειρα ερεθίσματα..Το θέμα είναι αν έχει την ικανότητα να τα διαχειριστεί σωστά.
Η μουσική δεν θα κάνει κανέναν καλύτερο άνθρωπο γιατί δεν υπάρχει γενικά το πλάσμα με την ταμπέλα ''ο καλύτερος άνθρωπος''
Παρά μόνο στις αποχαυνωμένες ονειρώξεις της ''Άριας φυλής''.

Υ.Γ...Ρε τι ακούω πρωί πρωί. :flipout:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Last edited:
Η μουσική, τουλάχιστον εμένα, μου προκαλεί συναισθήματα.
Χαρά, θυμό, θλίψη...
Αυτό όμως απέχει πολύ από το να διαμορφώσει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου. :smile:
 
Την πρώτη μου ηλεκτροπληξία την έπαθα προσπαθώντας να ακούσω το Suzie-Q των CCR στο φορητό-βαλιτσάκι πικάπ της μάνας μου.
Και ήμουν 5 ή 6.

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες αλλά θα πω απλώς πως ότι είμαι,είμαι και λόγω της μουσικής.
Οπότε ναι,κρίνοντας εξ ιδίων θεωρώ πως η μουσική αλλάζει κάποιους από εμάς σε μεγάλο βαθμό.
 
Οι τέχνες όπως μουσική, λογοτεχνία, ζωγραφική, θέατρο, κινηματογράφος, φωτογραφία... επηρεάζουν νου και συναισθήματα. Αυτό, εάν είσαι δεκτικός, συνειδητός και συνεχής αποδέκτης, πιθανόν να συνδιαμορφώσει το χαρακτήρα σου.

Είναι η κλασική παραίνεση για καλλιέργεια που έκαναν παλιότερα και που σήμερα δεν πολυακούγεται, μπροστά στην αποθέωση της "εικόνας" και της καπατσοσύνης. Η στείρα μόρφωση για απόκτηση "εφοδίων", εν είδει οπλισμού, για αντιμετώπιση των "αντιπάλων" στην ανταγωνιστική κοινωνία δε δίνει και πολλά περιθώρια στην καλλιέργεια από τις τέχνες.

Ο Πλάτωνας, λέει για τη μουσική, ότι, είναι η ψυχή του σύμπαντος και δίνει φτερά στο νου. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για γενικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, της επίδραση της τέχνης, όταν οι αντιδράσεις είναι τόσο διαφορετικές και εξατομικευμένες. Το ίδιο έργο μπορεί να είναι από αδιάφορο μέχρι συγκλονιστικό σε διαφορετικούς ανθρώπους, οπότε η ουσία είναι η έκθεσή μας σε ερεθίσματα, τα οποία, βεβαίως, επηρεάζουν στο βαθμό που εμείς το επιτρέπουμε...
 
Η έννοια της “ηθικής” είναι κατά κάποιο τρόπο μετέωρη αλλά καταλαβαίνω Διονύση πως θέτεις το θέμα…

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ακροατών αλλά βασικά εγώ τείνω να βλέπω δυο μεγάλες. Αυτούς που έχουν "οργανική σχέση" με την μουσική και τους υπόλοιπους. Την κατηγορία υπόλοιποι την αφήνω εκτός συζήτησης και επικεντρώνομαι σε αυτούς που ζουν μέσα και με την μουσική σε αυτούς δηλαδή που η μουσική δεν αποτελεί ένα συνοδευτικό, ένα αξεσουάρ, αλλά μία ανάγκη προκείμενου να επιβιώσεις.
Υποτίθεται πως αυτή η κατηγορία δεν απολαμβάνει την μουσική μόνο με την ακοή. Διαβάζει, ενδεχομένως και να γράφει, αν είναι και δημιουργός εικαστικά μπορεί να την συνδέσει και με άλλες μορφές τέχνης κλπ.

Αρκετές φόρες τα τελευταία χρόνια έχω τσακωθεί με ανθρώπους που υποτίθεται πως η σχέση τους με την μουσική είναι ιδιαίτερη αλλά στο καπάκι αποδεικνύεται πόσο ψεύτικο είναι αυτό, πιο λαϊκά πόσο ο άλλος θέλει να το παίξει ψαγμένος και μόνο. Είδα στο facebook πρόσφατα τύπο που υποτίθεται πως λατρεύει τον Don Cherry στα καπάκια να βρίζει τους μετανάστες τους “λάθρο” όπως χαρακτηριστικά τους αποκάλεσε. Για μένα αυτό δεν μπορεί να υφίσταται, αν λατρεύεις τον Cherry τότε λογικά πρέπει να γνωρίζεις πως έφυγε από την Αμερική επειδή διαφωνούσε με την εξωτερική πολιτική της, αλλά ακόμα και αν αυτό είναι ψιλά γράμματα υπάρχει ένας ακόμα λόγος για να μην μπορεί να στέκει το “αγαπάω τον Cherry αλλά βγάζω σπυράκια με τους μετανάστες” o οποίος είναι πολύ πιο ουσιαστικός. Η ίδια η μουσική του. Όταν άρχισα να ακούω δίσκους του νόμιζα πως άκουγα κάποιου είδους προσευχή. Μια παγκόσμια προσευχή. Όλοι το ξέρουμε, όλοι όσοι ασχολούμαστε δηλαδή σοβαρά με το θέμα, ο δημιουργός αφήνει το αποτύπωμα του μέσα στην δημιουργία του. Αν είσαι προσεκτικός μπορεί και να δεις ακόμα και αυτά που θέλει να κρύψει……

Με την ίδια λογική δεν μπορείς να λατρεύεις το hip hop αλλά να σου την σπάνε τα graffiti και να σου μυρίζουν οι μαύροι, ούτε βέβαια να λατρεύεις τους Suicide και να είσαι δεξιός όπως χαρακτηριστικά είχα αναφέρει στην παρουσίαση των Rattler Proxy και θέλατε να με φάτε:flipout:

Τι σχέση έχουν τώρα αυτά με το θέμα.. Τη εξής απλή. Αν κάτι μπορεί να σε αλλάξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση αυτό δεν είναι η μουσική αλλά η σχέση σου με την μουσική και αυτό γιατί τα ερεθίσματα που δέχεσαι σε φέρνουν, υπό συνθήκες βέβαια, σε πιο στενή επαφή με τον εαυτό σου, τσεκάροντας τις αντοχές σου και ανοχές σου και διευρύνοντας τα οποιαδήποτε στερεοτυπικά όρια που σου έχουν εμφυτευτεί από μικρή ηλικία.. Η σχέση με την μουσική όπως και οποιαδήποτε σχέση σε φέρνει σε επαφή με την άβυσσο της ψυχής σου, και ότι φωτίζει το σκοτάδι σου βοηθάει στο να γίνεσαι λιγότερο ενοχλητικός στους συνανθρώπους σου, άρα κατά μια έννοια καλύτερος άνθρωπος….

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

αρκεί βέβαια η σχέση αυτή με την μουσική να υπάρχει και όχι να είναι προϊόν έξυπνης προώθησης του εαυτού σου....
 
Last edited:
... βοηθάει στο να γίνεσαι λιγότερο ενοχλητικός στους συνανθρώπους σου, άρα κατά μια έννοια καλύτερος άνθρωπος …

(Για μενα μιλαει ... :proud:)

Ευχαριστω Γιωργο ... Eυχαριστω ! -bye-

Ψαχνω ηδη να βρω Don Cherry ... :coool: