Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους ακροατές;

Ο Κοεμτζής ''καθάρισε'' μερικούς για τις Βεργούλες του Βαμβακάρη..Για πιο light καταστάσεις δηλαδή...:guitarist:
Μπάτσους....
Αν είχε βγει το Copkiller των Body Count τότε θα είχε ξεπαστρέψει ολόκληρο αστυνομικό τμήμα λογικά.
Ευτυχώς να λέμε.

Απάντηση: Re: Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους ακροατές;

Στα χολιγουντιανά πάντως,serial killer που σέβεται τον εαυτό του ακούει είτε όπερα είτε κλασική.
Κι αυτό το τονίζουν με έμφαση.
Ο καθένας φοβάται αυτό που δεν κατανοεί,είπαμε.
Αλλά εκεί το έχουν παραξηλώσει γαμώτο...

Re: Απάντηση: Re: Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους ακροατές;

Στα χολιγουντιανά πάντως,serial killer που σέβεται τον εαυτό του ακούει είτε όπερα είτε κλασική.
Κι αυτό το τονίζουν με έμφαση.
Ο καθένας φοβάται αυτό που δεν κατανοεί,είπαμε.
Αλλά εκεί το έχουν παραξηλώσει γαμώτο...

Ο Hannibal Lecter μάλιστα, όχι μόνο ακούει κλασική μουσική αλλά παίζει και ο ίδιος Bach στο πιάνο (τις περίφημες Παραλλαγές Goldberg).

Εγώ τη Μουσική την αντιλαμβάνομαι μόνο (ή κυρίως) ως ήχους, δηλαδή διαδοχικούς ήχους διαφορετικού τονικού ύψους. Ούτε τοπία μου έρχονται στο μυαλό ούτε με ενδιαφέρει αν αποτελεί όχημα για επαναστατικά ή άλλα κοινωνικά μηνύματα. Η προσέγγισή μου είναι πιο κλινική, πιο μαθηματική, όπως θέλετε ονομάστε το. Δεν λέω εγκεφαλική προσέγγιση για να μην παρεξηγηθώ. Ίσως γι'αυτό μου αρέσει η Κλασική και η Jazz οι οποίες είναι πιο αφηρημένες μορφές μουσικής (και χωρίς λόγια).

Re: Απάντηση: Re: Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους ακροατές;

Ο Hannibal Lecter μάλιστα, όχι μόνο ακούει κλασική μουσική αλλά παίζει και ο ίδιος Bach στο πιάνο (τις περίφημες Παραλλαγές Goldberg).

Από εκεί ξεκίνησε αυτή η μόδα. Έχει καταντήσει αηδία πλέον, όταν βλέπεις σε αμερικανικό αστυνομικό κάποιον να ακούει κλασική μουσική είναι σίγουρα ο δολοφόνος.

Re: Απάντηση: Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους ακροατές;

Την πρώτη μου ηλεκτροπληξία την έπαθα προσπαθώντας να ακούσω το Suzie-Q των CCR στο φορητό-βαλιτσάκι πικάπ της μάνας μου.
Και ήμουν 5 ή 6.

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες αλλά θα πω ....

Πρέπει να τις γράψεις...ισως όλοι μας πρεπει να τις γραψουμε κάποτε.
Και εγω ειχ παθει κατι με το ιδιο κομμάτι...σαν ένα ειδος κατάληψης , μετά ακουσα και το I put a spell on you εμαθα και τι σημάινει και εδεσε το γλυκό.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και για να επανελθω στο νημα, που το θεωρω απο τα σοβαρότερα.
Οσο για μένα ειναι σαφές οτι η μουσικη πλάθει τον ανθρωπο κυρίως στην παιδικη ηλικία και αυτο με 2 τρόπους. Intellectual & Spiritual.

Καλλιεργει τον χαρακτηρα, ομορφαίνει την ψυχή και αυξανει την νόημοσυνη (εξυπνάδα) ειδικά οτα προκειται στην περίοδο που ο άνθρωπος μυειται στην ζωή, δηλαδη απο βρεφικά - παιδικά εφηβικά χρόνια. Και εννοειται για μένα οτι αυτο αφορά κυρίως οτι αφορά την μουσική που αναφέρεται με εμπνευση αλλα και επιστήμη στην Αρμονία το Μελος και τον Ρυθμό.

Οποιοδήποτε παιδί γαλουχηθει με Μπαχ και Μπετοβεν θα αναπτυξει σιγουρα πνευματικές ικανότητες και "ηθικη" αποψη για την ζωή.

Βέβαια αυτο δεν σημαίνει οτι μετέπειτα δεν μπορει να γίνει ταυτόχροναι ένας επικίνδυος άνθρωπος η να περάσει στο άλλο σταδιο.

Αλλα αυτο δεν αφορα πλέον την μουσικη αλλα αλλους τομείς.

Σιγουρα το ιδιο ατομο χωρις την μουσικη θα ηταν πιο κoντα προς το Humus παρα προς το spiritus.

Η μουσική ανεβάζει τον ανθρωπο οταν ειναι στην ηλικία που μαθάινει τον κόσμο.

Δεν χωράει αμφιβολία.

Θα ηταν σαν να ειχε κάποιος αμφιβολία αν η κακοποίηση ενος παιδιου εφερνε αρνητικές επιπτωσεις στην ψυχη του και τον χαρακτήρα του.

Αυτο ειναι το αντιθετο του πρωτου.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εγώ τη Μουσική την αντιλαμβάνομαι μόνο (ή κυρίως) ως ήχους, δηλαδή διαδοχικούς ήχους διαφορετικού τονικού ύψους.

Βάλε και το πεντατονικό μέσα για να εισαι σίγουρος για το αποτέλεσμα :drummer: :guitarist: :music-smiley-005:

Εγω παντως (που δεν εχω την δικη σας μουσικη παιδεια) ηρεμισα και συμμαζευτηκα
μονο οταν ακουσα Barry White και Bee Gees. :p Δηλαδη ΣΤ Δημοτικου με Α Γυμνασιου.
Κλασσικη ακουσα ... ΠΑΡΑ πολυ αργοτερα. Οποτε και ειχε ελαχιστη επιδραση πανω μου.
Το Heavy Metal ... δεν μου "μιλησε" ! Το Punk ... δεν μου "μιλησε" ! Οτιδηποτε
γρατζουναγε το αυτακι μου (και ηταν πολυ πριγκηπικο αυτακι :p) δεν μπορεσε
να πιασει αγκυροβολι σε καποια πιο .... αγρια, βαθυτερα, ενστικτα. Πραγμα που
συνεβη σε εναν (γυμνασιακο μου) φιλο. Εκεινος μολις ακουσε punk, του βγηκε κατι.
Επιθετικο (οχι κατ'αναγκη καταστροφικο). Αλλα προηγηθηκε το μουσικο "κλικ".
ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ !

Τωρα ...
πως ακριβως δρα στον υποθαλαμο του εγκεφαλου και στην παραγωγη νευροορμονων
(αν δρα καν) το ακουσμα συγκεκριμενων ηχων (και χροιων) .... ξεφευγει του γνωστικου
μου βαθους και ευρους ! :p

Re: Απάντηση: Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους ακροατές;

Οποιοδήποτε παιδί γαλουχηθει με Μπαχ και Μπετοβεν θα αναπτυξει σιγουρα πνευματικές ικανότητες και "ηθικη" αποψη για την ζωή.

CR εσύ έχεις γαλουχηθεί με Μπαχ και Μπετόβεν ή τουλάχιστον κάτι παρόμοιο;

Εγω ναι, αλλα το εχω μελετησει και διαπιστωσει και σε παιδιά.

Η όλη διαδικασία ήταν μακροχρόνια και συστηματική βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου διαπαιδαγώγησης ή ένας απλός αυτοσχεδιασμός;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ασκεί η Μουσική, ηθική (θετική ή αρνητική) επίδραση στους ακρ

Εγω ναι, αλλα το εχω μελετησει και διαπιστωσει και σε παιδιά.

Θάχε νομίζω ενδιαφέρον και μια μελέτη, που να αφορά σε παιδιά που γαλουχήθηκαν με άλλα ακούσματα, Θόδωρο Δερβενιώτη και Μπάμπη Μπακάλη, ας πούμε

Η όλη διαδικασία ήταν μακροχρόνια και συστηματική βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου διαπαιδαγώγησης ή ένας απλός αυτοσχεδιασμός;

Γιατι μιλας για "διαδικασίες" ;

Μιλάω για κλασικη μουσικη, και οχι για βιομηχανικα παράγωγα. Η επαφη, η γνωριμια, η ανακάλυψη με τη μουσικη αυτη αρκει για ενα παιδι για να αναπτυξει ολα τα υπολοιπα.

Γιατι μιλας για "διαδικασίες" ;

Γιατί οι "διαδικασίες" είναι μια εξόχως ταιριαστή λέξη την οποία μπορώ να χρησιμοποιήσω για να κάνω κατανοητό στον άλλο ότι αναφέρομαι σε ένα σύνολο ενεργειών με καθορισμένη τάξη που αφορούν σε κάποιο σκοπό.

Μιλάω για κλασικη μουσικη, και οχι για βιομηχανικα παράγωγα. Η επαφη, η γνωριμια, η ανακάλυψη με τη μουσικη αυτη αρκει για ενα παιδι για να αναπτυξει ολα τα υπολοιπα.

Όλα τα υπόλοιπα ποιά είναι; Μην ξεχνάς ότι μιλάμε για το αν ασκεί ηθική επίδραση η ακρόαση μουσικής.

Παραδείγματος χάριν,
Το παιδί αναπτύσσει το ένστικτο του αλτρουϊσμού;

ή μαθαίνει,

Να σέβεται τον συνάνθρωπο;
Nα ανέχεται το διαφορετικό;
Να αποστρέφεται την αδικία;
Nα εκτιμά την έννοια της συγχώρεσης;
Να μην εθίζεται στη βία;

Εγώ δεν νομίζω ότι σχετίζεται η μουσική με την ηθική. Να επηρεάσει λίγο την διάθεση ίσως, αλλά για παραπέρα δεν νομίζω να προσφέρει κάτι. Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω τι σημαίνει μουσική.

Είναι αυτονόητο ότι ασκεί επίδραση. Η μουσική - όπως και κάθε τέχνη - είναι πολύ ισχυρή επικοινωνία. Μεταδίδουμε κάτι που δεν μπορεί να περάσει με π.χ. ένα γραπτό μύνημα (δεν μιλάω για ποίηση).

Αυτό το ήξερε πολύ καλά ο Λαλιώτης όταν έβαζε Carmina Burana στις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα αν αυτή η επίδραση είναι θετική ή αρνητική από ηθικής απόψεως είναι άλλο ζήτημα. Η ηθική είναι απλά οι κανόνες που μια κοινωνία αποδέχεται. Άλλη η ηθική των τζιχαντιστών και άλλη η των στελεχών μιας τυπικής πολυεθνικής.