Ασκηση επι χαρτου η αλλιως σωστοτερη επιλογη ηχειων για μελλοντικη αγορα...

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
493
Αθηνα ,Κεντρο
Αγαπητοι συμφορουμητες θα ηθελα την γνωμη σας για να επιλεξω σωστοτερα τον τυπο των επομενων ηχειων μου .Ας αρχισω απο τα βασικα επισυναπτωντας μερικες φωτογραφιες και ενα προχειρο σχεδιο του χωρου ...
ΓŽβ€”ΓŽΕΈΓŽΕ“ΓŽβ€’.jpgDSC_0009.jpgDSC_0010.jpgDSC_0011.jpgDSC_0012.jpgDSC_0013.jpgDSC_0014.jpgDSC_0015.jpg

Συγνωμη αν η ποιοτητα των φωτογραφιων δεν ειναι καλη αλλα ειναι απο το κινητο αλλα νομιζω βγαινει ακρη...

Τωρα στα ουσιωδη... Το υπαρχον συστημα με καλυπτει αλλα ειχε αγοραστει πολλα χρονια πριν για αλλο χωρο μετα παντρευτικα μετακομισα και υποχρεωτικα οπως η επιπλωση του σπιτιου ειχε επιλεγει για αλλο χωρο αξιοποιησα οσο μπορουσα τον χωρο με βαση τα hifi στανταρ αλλα με γνωμωνα να ειναι λειτουργικος και για την υπολοιπη οικογενεια .Σκεφτομαι καποια στιγμη να ανανεωσω τα ηχεια εν αρχη που ειναι νομιζω ο πιο δυσκολος κρικος ...
Υπαρχουν τα εξης μειονεκτηματα ...
1.Ο χωρος ειναι μικρος και βαρια επιπλωμενος αλλα δεν μπορω να κανω κατι για αυτο γιατι ζουν και αλλοι ανθρωποι και επενδυθηκαν καποια χρηματα για την αγορα τους και χαλασαμε πολυ φαια ουσια να τα τοποθετησουμε κατα τροπο να υπαρχει σχετικη εργονομια (η αγορα τους ειχε επιλεγει με βαση το σπιτι που νοικιαζαμε (μεγαλυτερο και ξεχωριστο σαλονι) μετακομισαμε πριν καμια 10ετια σε δικο μας πλεον οποτε ο χωρος θα ειναι παντα αυτος εκτος και μας το παρει η τραπεζα)
2.Η τοποθετηση των ηχειων θα πρεπει να ειναι πολυ κοντα στον τοιχο οπως και τωρα η αποσταση μεταξυ τους ειναι γυρω στα 2μ. και η θεση ακροασης βρισκεται στα 2.3μ περιπου στην μια μερια υπαρχει γωνια στην αλλη οχι .
3.Ο ενισχυτης ειναι μικρος 2χ10watt αλλα δεν μπαινω στην διαδικασια αλλαγης του γιατι με καλυπτει ηχητικα ακουω σε νορμαλ σταθμες μαξιμουμ 95db και λογω πολυκατοικιας .

Ετσι λοιπον διαβαζοντας σχετικα ποστ κατεληξα...
Θελω? ενα ηχειο που ειτε να ειναι bassreflex με οπη μπροστα η κλειστου τυπου ,να μην κατεβαινει πολυ χαμηλα και να εχει σχετικη ευαισθησια και ευκολο φορτιο για τον ενισχυτη να ειναι βασης αλλα κολαω στο μεγεθος και την συνταγη...
(Τα τωρινα ηχεια Proac Tablette 50 με καλυπτουν αλλα χαλαει την συνταγη η οπη bassreflex που ειναι πισω ισως να ηθελα και ελαχιστο μπασο αλλα μπορω να ζησω παλι με ενα 5,5αρι σιγουρα χανω και απο στεροφωνικη εικονα μιας και το ενα ειναι κοντα στην γωνια αλλα αυτη ειναι η ζωη...)
Μου μπηκαν κατι ιδεες π.χ. http://www.seas.no/index.php?option...eas-a26-kit&catid=66:seas-diy-kits&Itemid=365
http://www.6moons.com/audioreviews/redwine3/system.html αλλα δεν ξερω μηπως τα μεγαλα γουφερ τα κανουν μανταρα και μηπως ενα εξαμισαρι βασης ειναι safe bet γιατι δεν ειμαι τυπος που αλλαζει συστηματα και οτι επιλεγει στο τελος θα μεινει για πολλα χρονια...
Αυτα...
Περιμενω συμβουλες προτασεις και αν εχετε υποδειξεις για συγκεκριμενα μοντελα ακομα καλυτερα μπας και βγαλω ακρη και να επενδυσω σωστα (χρηματικο ποσο max 1000 αλλα αν θα ηθελα και προτασεις και πιο ψηλα αν ειναι αξιολογες...

Ωραίο / επεξηγηματικό ποστ! :a0210::a0210::a0210:

Πριν κάνουμε προτάσεις, θες να μας πεις γιατί δεν μπορείς να φέρεις 20-30 cm μπροστά τα ηχεία? Μια χαρά περιθώρειο έχει και δε νομίζω ότι μπορούν να ενοχλήσουν την οικογένεια σε αυτή τη θέση.
Είναι πολύ καλά τα ηχεία σου και αν σε ικανοποιούν (παρότι τα θεωρώ μικρά για το χώρο) είναι κρίμα να τα δώσεις.

Επίσης δεν είναι και τα πιο ευαίσθητα, οπότε με 10Watt ενισχυτή στη καλύτερη περίπτωση να έχεις πόσα? 90db? και αυτό με τον ενισχυτή "τέρμα". Μήπως είναι 100W o ενισχυτής? (ποιός είναι?)

Last edited:
Μετρώντας με εφαρμογή μέσω κινητού δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη είναι, στη θέση παραπεντε αν υποθέσουμε ότι η μέση της διαδρομής του ποτενσιομετρου είναι το 12 ακριβώς μέτρησα στη θέση ακρόασης 92-93 db peak που είναι και η θέση που ακούω συνήθως από εκεί και πέρα και όσο πάμε και πέντε κλπ μάλλον αδειάζει ο ενισχυτής και παραμορφώνει ο ενισχυτής μου είναι ο audion sterling etse single ended με El34. Τα ηχεία τα μετακινώ καμιά φορά αλλά είναι πλέον 20 ετιας λογικά θα έχουν καταπονηθει αναρτήσεις κλπ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η βασική ιδέα είναι ότι αν αποφάσιζα να φτιάξω έν έτη 2016 ένα αξιόλογο hi fi όπως είναι το συγκεκριμένο ποιες θα ήταν οι καλύτερες επιλογές με σχεδόν απόλυτα κριτήρια αλλά και με γνώμονα τις αδυναμίες του χώρου...

Ωχ φίλε αυτός είναι μικρός και παλαιός. Δεν τον έχω ακούσει αλλά υποθέτω απο αντίστοιχους λαμπάτους της εποχής ότι ρίχνει αρκετή λάσπη χαμηλά.
Μην το πάρεις τις μετρητοίς αυτό, δεν τον γνωρίζω, δεν τον έχω ακούσει, αλλα μήπως έχει και ο ενισχυτής ευθύνη όσον αφορά το μπάσο που αναφέρεις?
Τον έχεις δοκιμάσει με κάποιο άλλο ηχείο?

Κατα τα άλλα οι εφαρμογές των κινητών είναι πολύ αναξιόπιστες. Στο λέω γιατί έχω δοκιμάσει και εγώ.
Δεν είναι αναγκη να ασχοληθείς βέβαια εφόσον οι στάθμες που πετυχαίνει το σύστημα σε ικανοποιούν.
Επίσης μην ασχολέισαι με το peak, αλλα τη μέση στάθμη. Σε μέση στάθμη δύσκολο το βλέπω να πετυχαίνεις 95db και αν τα πετύχαινες σίγουρα θα είχες ακουστή παραμόρφωση και θα ενοχλούσες τη πολυκατοικία.

Αν είσαι κατασταλαγμένος με τον ενισχυτή, για ηχείο θα πρότεινα κάτι πιο μεγάλο και ευαίσθητο (>91db) και μακριά απο το πίσω τοίχο. Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα γι αυτό. Ούτε ο χώρος σου είναι φορτωμένος. Απεναντίας!
(Κάποια "έξυπνα" καδράκια στα σωστά σημεία, θα βοηθούσαν στις ανακλάσεις που σίγουρα έχεις αλλα και την ασυμετρία του χώρου που όλο κάτι θα κάνεις στη σκηνή σου.)

Xθες κοίταγα μια προσφορά στην ultimate (τα SPL εδώ http://www.ultimateaudio.gr/el/prosfores/spl-audio-inspiration-2.html) εύκολο, ευαίσθητο με 6,5άρι και ικανό όγκο.
Δεν χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις. Απο εκεί και πέρα είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν πολλές προτάσεις για spendor, harbeth, Proac. Αν σου αρέσει ο ήχος αυτός προσπάθησε να βρεις ευκαιρίες σε κατάλληλου μεγέθους ηχείο.

Τον ενισχυτή αυτόν τον εχω ακουσει πολλες φορες.(κολλητου).Είναι πολύ καλος με ιδιαιτερότητες βεβαια.O φιλος τον ακουει με full range ανοιχτη μπαφλα.Σε καποια προγράμματα είναι πολύ καλος.Το σιγουρο είναι ότι χρειαζεται ηχεια αλλης φιλοσοφιας από αυτά που εχει ο φιλος Niktsel

Ευαίσθητα ηχεία με οπή ρεφλέξ μπροστά είναι τα αγαπημένα μου Triangle. Βέβαια έχουν τελείως διαφορετικό "κούρδισμα" απο τα Proac, αλλά άκουσέ τα, μπορει να σου αρέσουν. Και ταιριάζουν πολύ ωραία με μικρούς λαμπάτους ενισχυτές.

Θα μπορούσες να κοιτάξεις και σε PMC, δικό μου αγαπημένο ηχείο μεταφοράς.
Από εκεί κ πέρα, θα μπορούσες να κοιτάξεις κ σε κλειστή κούτα, αν κ δεν υπάρχουν πολλά τέτοιου τύπου.

Τα κλειστά έχουν συνήθως αυξημένες ανάγκες για ισχύ και τα ευαίσθητα αυτού του τύπου είναι συνήθως πολύ ακριβά.
Από την άλλη με κάποια από αυτά και με προσεκτικό συνδυασμό επιτυγχάνεται ένα κλειστό αλληλεπιδραστικό σύστημα current drive που για κάποιους αποτελεί ιδανικό σύστημα.
Δεν έχω εμβαθύνει αλλά από τα τεχνικά που έχω δει δείχνει πολύ καλό αν γίνει σωστά.

Γενικά πάντως, ίσως είναι καλύτερο να περιμένεις και να αντιμετωπίσεις το θέμα ενισχυτής - ηχείο συνολικά όταν θα είσαι έτοιμος.

Υπάρχουν πράγματα που μπορείς και που... δεν μπορείς να κάνεις με τέτοιους ενισχυτές (μιλάω εκ πείρας). Χρόνια άκουγα με 10w set (ακόμα ακούω κάμποσες φορές) και αυτό που του ταίριαζε βασικά ήταν πολύ ευαίσθητο μονόδρομο full range οπίσθιας χοάνης,
έπιανε και λιγότερο χώρο γιατί μπορούσε να είναι κοντά στον τοίχο. Δεν ξέρω τι υπάρχει στην αγορά σήμερα από τέτοιας σχεδίασης έτοιμα ηχεία αλλά να ξέρεις είναι και κάτι που μπορείς -σχετικά εύκολα- να φτιάξεις και μόνος σου...
(στο internet υπάρχουν πολλά σχέδια αλλά και κιτ).

Το χαμηλό ήταν βέβαια λίγο ισχνό αλλά το αντιμετώπισα με χρήση sub.

Όσο αφορά τα ηχεία...
Ο πρώτος ενισχυτής μου ήταν ένας musical fidelity a1 που αγοραστή πακέτο με τα ενλογω ηχεία κατόπιν εννοείται ακροάσεων αλλά τότε το σετ έπαιζε σε μικρότερο χώρο δικό μου, μετά τον έκανα ανταλλαγή πάλι μέσω ακρόασης με τον εν λόγω και πάλι ήμουν ικανοποιημενος γιατί έπαιζαν στον χώρο μου (τότε ήταν τα χρόνια της αθωότητας και η σκέψη ότι θα έκανα οικογένεια ήταν πολύ μακριά). Μετά μπήκα στο τριπακι και έφτιαξα ένα ζευγάρι fullrange το οποίο ενώ έπαιζε ωραία και ο ενισχυτής το οδηγούσε εύκολα μου φαινόταν ότι έπαιζε προβολικά κάτι που σε κακές ηχογραφήσεις ήταν πολύ έντονο ίσως να ήταν λάθος σχεδίαση η χαρακτηριστικο του μεγαφωνου αλλά δεν με κάλυψε απόλυτα όσο τα μικρά που επανήλθαν μόλις μετακόμισα γιατί τα άλλα είχαν και τεράστια καμπίνα και έπιαναν πολύ χώρο.

Σίγουρα ο ενισχυτής είναι "λίγος"αυτό το καταλαβαίνω αλλά τον έχω αγαπήσει κάποια στιγμή σκεφτόμουν και για αυτοενισχυομενα η λύση ενα σε ολα τυπου nad d 3020 και να τον κράταγα για ενισχυτή ακουστικών μιας και πλέον η ώρες για ενδελεχεις ακροάσεις είναι λίγες.

Γενικά μάλλον δεν ξέρω τι χρειάζομαι πια και επειδή δεν υπάρχουν χρήματα δεν θέλω να κάνω καμιά πατάτα και επειδή εδώ υπάρχει γνώση και εμπειρία ίσως βγει μια πιο εμπεριστατομενη άποψη δεκτά και σετ ενισχυτή ηχείων η λύσεις ενός από τα δύο επίσης είμαι ανοικτός και σε λύσεις diy αλλά τεκμηριωμένες και αποδεδειγμενης λειτουργίας.

Φίλε μου, δεν παρατήρησα αν το έγραψες κάπου, αλλά κάτι βασικό. Ποιο είναι στο περίπου το budget σου;

Βασικά ηχείο κλειστού τύπου που να μπορεί να μπει στο χώρο σου και να είναι και ευαίσθητο, δεν έχω πετύχει πουθενά.
Οπότε, σαν αρχή, πας για ηχείο με το bass reflex μπροστά. Κάτι που δεν θα σε ενοχλήσει ιδιαίτερα στις στάθμες που παίζεις μουσική.

Φίλε μου, δεν παρατήρησα αν το έγραψες κάπου, αλλά κάτι βασικό. Ποιο είναι στο περίπου το budget σου;

Βασικά ηχείο κλειστού τύπου που να μπορεί να μπει στο χώρο σου και να είναι και ευαίσθητο, δεν έχω πετύχει πουθενά.
Οπότε, σαν αρχή, πας για ηχείο με το bass reflex μπροστά. Κάτι που δεν θα σε ενοχλήσει ιδιαίτερα στις στάθμες που παίζεις μουσική.
Το καταλαβαίνω... Το budget είναι max 1000 με πτωτικες τασειςνα σημειώσω ότι "δεν τρώγομαι " απλά επειδή κάποια στιγμή στο μέλλον θα γίνει θέλω βοήθεια για ένα "μπούσουλα "ούτως ώστε να γίνει όσο το δυνατόν σωστή αγορά. Για να βοηθήσω περισσότερο θα εθετα και μια δεύτερη ερώτηση...

"Αν είχατε αυτό το χώρο τι θα αγοράζατε και γιατί "
Για να το πιάσουμε από την αρχή και να το δουλέψουμε.

Εγώ θα απαντήσω λίγο αιρετικά.
Αφού ο χώρος δεν είναι και ο ιδανικός θα πήγαινα είτε σε κλειστό με ικανό ενισχυτικό ή σε ενεργά με ρυθμιστικά ή με προ με room correction πίσω.
Βεβαίως έτσι ανεβαίνει πολύ ο προϋπολογισμός,το καταλαβαίνω.
Αλλά το ιδανικό για μένα θα ήταν κάπως έτσι...

Βάλε κανένα ωραίο αισθητικά πάνελ πίσω από τα ηχεία και κανένα πάνω από το καλοριφέρ. Τράβηξε τα ηχεία μπροστά τουλάχιστον μέχρι το χαλί και αγόρασε επειγόντως έναν τρανζιστοράτο ποιοτικό ενισχυτή (πχ, naim, lfd κλπ), ευκαιρίες υπάρχουν και σε μεταχειρισμένα. Ο χώρος σου δεν είναι για πολλά πολλά, τα ηχεία είναι μια χαρά. Όταν πας σε μεγαλύτερο χώρο έλα να τα ξαναπούμε για ηχεία.

Ευχαριστώ... Προφανώς ο χώρος και ο ενισχυτής προκαλεί θέμα...
Ερώτηση θα δουλευε αν τις τρύπες του bass reflex τις "έκλεινα"με καποιο υλικό τύπου polyfill ούτως ώστε να μην καταπονειται το γουφερ και να κοπεί λίγο μπουμαρισμα σαν απεριοδικη σχεδίαση.