Ασπρόμαυρη φωτογραφία

Re: Ασπρόμαυρο;

26654111631_fdf3ec861b_b.jpg
[/url]Waste of humanity by Dimitris Zampakas, on Flickr[/IMG]
 
Re: Ασπρόμαυρο;

Πολύ καλές οι δυο τελευταίες, ενδιαφέρων ο lens baby...
Η Lensbaby έχει μία ιδιαίτερη σειρά φακών και το αποτέλεσμα μερικών από αυτούς λίγο-πολύ μπορείς να το δώσεις και με κάποια φίλτρα στο PS. Όμως η σειρά Sweet 35 - Sweet 50 δεν αντιγράφεται ούτε καν με φίλτρα Radial/Motion blur. Πρόκειται για ένα είδος tilt-shift φακών επιλέξιμου focus. Οι 9 στους 10 τους δουλεύουν στο κέντρο με μεγάλο διάφραγμα και κυρίως για λουλούδια ή πορτραίτα αλλά ο τρόπος που δουλεύουν σε τοπία είναι μοναδικός και δεν αντιγράφεται με φίλτρα του PS. Απορώ που έχω δει ελάχιστους να δουλεύουν τοπία με αυτούς τους φακούς (μόνο ο Codrin Lupei και ελάχιστες του Xavier Rey μου έρχονται στο μυαλό). Αν έχετε χρόνο, ρίξτε μια ματιά στη δουλειά που έχω κάνει με αυτούς τους φακούς (κυρίως με τον Sweet 35) εδώ: distorted visions
 
Re: Ασπρόμαυρο;

Πολύ καλή δουλειά! Δεν ασχολούμαι με τοπίο παρά μόνο περιστασιακά, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα με τα ερεθίσματα που μας δίνεις!:grinning-smiley-043
 
Re: Ασπρόμαυρο;

Σ' ευχαριστώ πολύ. Απλώς να θυμίσω ότι αυτοί οι φακοί δουλεύονται αρκετά δύσκολα σε μεγάλα διαφράγματα (όπου και φαίνεται το τι κάνουν). Το καλό είναι ότι έχω το focus peaking και το EVF στην Α7, διαφορετικά θα ήταν αρκετά δύσκολο να τους δουλέψω.
 
Re: Ασπρόμαυρο;

Φίλε Τεο πολυ καλή ποιότητα και υποδειγματική δουλειά!
 
Re: Ασπρόμαυρο;

Τεο ονειρική αποτύπωση από τούς ιδιαίτερους φακούς,εάν μία μηχανή δεν έχει evf πόσο δύσκολο θα ήταν να τούς δουλέψουμε καί να έχουμε καλό αποτέλεσμα?οι φωτογραφίες με αυτούς τους φακούς δίνουν μία ιδιαιτεροτητα,είναι πρωτότυπες καί καλλιτεχνικες στα μάτια μου,,βέβαια αυτό εξαρτάται πρώτα καί από την ικανότητα σου καί την ματιά πού στο συγκεκριμένο στυλ μου αρέσει πολύ το αποτέλεσμα.
 
Last edited:
Re: Ασπρόμαυρο;

Τεο ονειρική αποτύπωση από τούς ιδιαίτερους φακούς,εάν μία μηχανή δεν έχει evf πόσο δύσκολο θα ήταν να τούς δουλέψουμε καί να έχουμε καλό αποτέλεσμα?οι φωτογραφίες με αυτούς τους φακούς δίνουν μία ιδιαιτεροτητα,είναι πρωτότυπες καί καλλιτεχνικες στα μάτια μου,,βέβαια αυτό εξαρτάται πρώτα καί από την ικανότητα σου καί την ματιά πού στο συγκεκριμένο στυλ μου αρέσει πολύ το αποτέλεσμα.
Το EVF χρειάζεται όταν βγάζεις φωτος χωρίς τρίποδο γιατί σε μεγάλα διαφράγματα, έστω και η παραμικρή κίνηση μπορεί να στείλει αλλού το σημείο εστίασης. Οι φακοί αυτοί είναι πλήρως χειροκίνητοι και δεν έχουν auto focus. Οπότε το EVF το χρειάζομαι γιατι την εστίαση τη δουλεύω με μεγέθυνση της εικόνας, κάτι που δεν μπορείς να κάνεις με τις DSLR. Διαφορετικά, βάζεις τρίποδο και δουλεύεις με Live view. Απλώς, πριν βάλεις το τρίποδο, πρέπει να κάνεις αρκετές μετακινήσεις εσύ και το εμπρός κομμάτι του φακού για να επιτύχεις εστίαση εκεί που θέλεις, οπότε αφου βρεις το σημείο, μετά πρέπει να στήσεις τρίποδο.

Δεν είναι εύκολοι φακοί και δεν σου κρύβω ότι μερικές φορές αγανάκτησα να βρω σημείο εστίασης γιατί δεν αρκεί να γυρίσεις τη ροδέλα του focus, πρέπει να μετακινείς ταυτόχρονα και το εμπρός κομμάτι του φακού. Οι περισσότεροι, ακριβώς επειδή ο φακός έχει αυτή την ιδιαιτερότητα, τον δουλεύουν εντελώς ευθυγραμμισμένο με το σώμα, οπότε αναγκαστικά εστιάζει στο κέντρο και έτσι η εστίαση είναι εύκολη ακόμα και στα f/2.5-f/4 που φωτογραφίζω εγώ. Όμως το κέντρο δεν είναι πάντα χρήσιμο (οι περισσότεροι βγάζουν λουλούδια και πορτραίτα). Αν έχεις προσέξει, εστιάζω σε σημεία αρκετά εκτός κέντρου, οπότε για μία λήψη μπορεί αν χρειαστώ και 1 τέταρτο.

Η δική μου προσέγγιση έχει να κάνει ακριβώς με το ονειρικό που περιέγραψες, θέλω να δώσω την αίσθηση μιας "φευγαλέας μνήμης", σαν να περνάει κάτι ξαφνικά από το μυαλό σου και εξαφανίζεται. Δουλεύω περιοριστικά σε μονόχρωμο γιατί πέραν του ατμοσφαιρικού, δεν φαίνονται οι τραγικές χρωματικές εκτροπές του φακού όταν τον μετακινείς αρκετά εκτός κέντρου. Εννοείται φυσικά ότι και το κάδρο πρέπει να είναι καλό.
 
Re: Ασπρόμαυρο;

Φίλε Τεο ευχαριστώ για την εμπεριστατωμενη απάντηση σου πού όπως πάντα μοιράζεσαι μαζί μας την όποια εμπειρία σου προς όφελος ολων μας στην κοινότητα,όντως είναι πιο δύσκολο με dslr και μπορεί να γίνει καλύτερα με μία εξωτερική οθόνη ευκολότερα από το livewiew τής μηχανής οπότε νομίζω αυξάνει το μέγεθος της μηχανής με προσθετη οθόνη,μικρόφωνο κτλ...είχες Canon με οθόνη αφής οπότε γνωρίζεις ήδη.Πάντως είναι μεγάλο πλεονέκτημα καί στο βίντεο αλλά καί στην μακροφωτογράφηση που επισημαίνει καί ο Χάρης(giannou),σκέφτομαι πολύ σοβαρά την επόμενη επιλογή για μηχανή σε mirroless ίσως το υψηλό κόστος στην αλλαγή συστήματος καί το focus για σπορ και άγριας ζωής φωτογραφίες να με φρενάρει,πάντα βοηθάει το φόρουμ μας σε τέτοιες περιπτώσεις.
 
Last edited:
Re: Ασπρόμαυρο;

ωραια τοπια Τεο, αλλα προσωπικα δεν μου αρεσει αυτη η ματια που φυλακιζει το βλεμμα
νιωθω οτι κοιταζω απο κλειδαροτρυπα
 
Re: Ασπρόμαυρο;

ωραια τοπια Τεο, αλλα προσωπικα δεν μου αρεσει αυτη η ματια που φυλακιζει το βλεμμα
νιωθω οτι κοιταζω απο κλειδαροτρυπα
Φυσικά σεβαστή η γνώμη σου. Καμμία φωτογραφία και κανένα είδος φωτογραφίας δεν μπορεί να αρέσει σε όλους. Κάθε είδος φωτογραφίας έχει το κοινό του. Προσωπικά, αν και σίγουρα μου αρέσουν οι "αποστειρωμένες" φωτογραφίες, θεωρώ ότι τέτοιου είδους λήψεις, οι pinhole ή ακόμα και εκείνες που είναι επιτηδευμένα και προσεκτικά ανεστίαστες, αν δουλευτούν σωστά, προσδίδουν μία ιδιαίτερη ματιά στο κάδρο. Στη δική μου οπτική, τέτοιου είδους λήψεις έχουν μεγάλη δύναμη ως εναλλακτική προσέγγιση σε αυτά που βλέπουμε. Δηλώνω ενθουσιασμένος με τους φακούς της Lensbaby. Αλλά και πάλι είπαμε, γούστα είναι αυτά :)
 
Re: Ασπρόμαυρο;

και καλα κανεις,
αν αυτη η προσεγγιση σου δινει τροφη για περαιτερω αναδειξη της συναισθηματικης ικανοποιησεις

παντος με το τρενο μου αρεσει η εσωτερικη αλληλουχια τις κινησης
 
Re: Ασπρόμαυρο;

Κώστα χαίρομαι που σου αρέσει το τραίνο,εγώ πάλι στο συγκεκριμένο σετ του Τεο θυμήθηκα τις ομηρικες μάχες πριν από πολλά χρόνια της πρώην μου,(ήταν ζωγράφος και σκηνογράφος έφτιαχνε μάσκες στο κρατικό θέατρο Στοκχόλμη)καί είχαμε τακτικά συνάντηση με ανθρώπους τής Τέχνης μεγάλα ονόματα,δεν έχω βιώσει μεγαλύτερο Εγώ,εμμονές καί ζήλια μέχρι φθονου πολλές φορές όσο ανάμεσα στα ευαίσθητα κατά βάθος πλάσματα πού είναι χαρισματικα τουλάχιστον αυτά πού αξίζουν πλαισιωμενα πάντοτε από κολακες που δεν έχουν σχέση με την δημιουργίκοτητα που απαιτεί η αληθινή Τέχνη,το συγκεκριμένο σετ τού Τεο μου θύμισε την θολή καί ελλειπτικη ματια του ζωγράφου ΠΩΛ ΣΕΖΑΝ πού ο φίλος του συγγραφέας Εμίλ Ζολα παρότι μεγάλος συγγραφέας έπεσε έξω λέγοντας ότι δεν ξέρει να ζωγραφίζει,δες τε το πώς η επανάσταση στην Τέχνη ακολουθεί διαφορετικους δρόμους http://avclub.gr/forum/editpost.php?p=1057651939&do=editpost
 
Last edited:
Re: Ασπρόμαυρο;

Καί για τον Σεζαν δεν θέλω να είμαι εκτός θέματος αλλά νομίζω αξίζει για την ονειρική ματιά τού Τεο στο συγκεκριμένο θέμα τού προηγουμενου ποστ,ο άνθρωπος ήταν προάγγελος του κυβισμού καί έφαγε πολύ κυνήγι από το ακαδημαϊκό κατεστημένο αλλά και από τούς ανθρώπους της επανάστασης πού το διαδέχτηκε αυτό γινοντας το καινούριο κατεστημένο εμποδιζοντας την Τέχνη που παντα ακολουθεί νεους δικούς της δρόμους ,έτσι πάντα γίνεται στην τέχνη, υπακούει στους δικούς της συμπληρώνει δεν καταργεί την παράδοση και πάντα προχωρά http://texni-zoi.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html απολαύστε.
 
Last edited:
Re: Ασπρόμαυρο;

Θέλω να σημειώσω πως οι απόψεις των άλλων για τη δουλειά μας, πάντα πρέπει να παίζουν ένα ρόλο στο πως δουλεύουμε πάνω στη φωτογραφία, ειδικά αν κινούμαστε στις περιοχές της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Νομίζω ο Κώστας απλά καταθέτει τη γνώμη του χωρίς να απαιτεί "συμμόρφωση" του φωτογράφου στις δικές του επιλογές. Το θέμα είναι πως πολλοί φωτογράφοι, ιδιαίτερα τώρα με την κυριαρχία των social media, κάνουν ένα μεγάλο λάθος: δεν "ψάχνονται" στη φωτογραφία, δεν αναζητούν εκδοχές της που πραγματικά τους εκφράζουν και πάνε με τα δεδομένα του trend της εποχής. Με απλά λόγια, φωτογραφίζουν για τους άλλους και όχι για τον εαυτό τους, έτσι χαίρονται με τα εκατοντάδες likes που μπορεί να πάρουν, προχωράνε ως γνώριμοι στο χώρο αλλά δεν προχωράνε σε προσωπικό επίπεδο, δεν κάνουν δουλειά που τους τρέφει.. Όλα αυτά υπό το φόβο/άγχος της απόρριψης ή της μη συμμόρφωσης στα σύγχρονα φωτογραφικά δεδομένα.

Μου έρχεται στο μυαλό το αμερικάνικο trend της χρήσης του focus stacking ως μέθοδο απόλυτης οξύτητας σε όλο το κάδρο, ιδιαίτερα σε τοπία. Το αποτέλεσμα; Να βλέπω τοπία που δεν τραβάνε το μάτι για κανένα λόγο πέραν του τεχνικού, ότι είναι φουλ νεταρισμένα από τα πόδια του φωτογράφου μέχρι τον ήλιο. Άλλο παράδειγμα είναι η συστηματική χρήση της ένθεσης/κολάζ, να παίρνουν ουρανό από τη Θεσσαλονίκη, χόρτα από την Κατερίνη, δύο δέντρα από τον Όλυμπο, βάζουν και μερικά πουλιά από βούρτσες του PS και αυτό το αποκαλούν φωτογραφία. Μα δεν είναι φωτογραφία, ποιο "φως" καταγράφει και ποια εμπειρία αναβιώνει; του Ολύμπου; της Θεσσαλονίκης; της Κατερίνης; Εκεί είσαι γραφίστας, όχι φωτογράφος, τα έργα σου είναι επιτυχημένα όχι γιατί συνέλαβες ένα καλό κάδρο αλλά γιατί είσαι καλός στο PS. Με απλά λόγια, αν δεν υπήρχε το PS δεν θα υπήρχες και φωτογραφικά. Anyway, μεγάλη συζήτηση αυτή...
 
Re: Ασπρόμαυρο;

:offtopic:ο ιδιος ο Σεζαν ηταν κλειστος τυπος και δυστροπος δεν ηθελε πολλα πολλα με τους αλλους ζωγραφους που ηδη ειχαν κανει περιουσια με τους πινακες τους
η εποχη του δεν τον ενδιεφερε ,γιαυτο και στα εργα του δεν εχει επιρροες απο ιστορικα γεγονοτα που αλλαξαν την ροη της ιστοριας στην ευρωπη και μετα σε ολο τον κοσμο
η συμβολη του στην τεχνη της ζωγραφικης ειναι σημαντικη
αλλα ολο το σκηνικο που διμιουργειτε - του παρεισακτου του εγκαταλελειμμενου κτλ ειναι στημενο για να μοσχοπουλανε οι εμποροι της τεχνης πανακριβα τους πινακες του
την λυρικοτητα που μισουσε ο Σεζαρ ,οι εμποροι του υφανανε την δυστροπη ζωη του:offtopic:

Τεο, εννοειτε οτι δεν θελω να επιβαλω σε καποιον την γνωμη μου για καποιο δικο του διμιουργημα
η οποια γνωμη η κριτικη γινετε καλοδιαθετα και με σκοπο να γινετε καποια συζτηση, η ν ακουστουν και αλλες γνωμες

"φωτογραφίζουν για τους άλλους και όχι για τον εαυτό τους"
συμφωνω, οπως και σε ολες μας της δραστηριοτητες/ενασχλοσεις ακομα και στην δουλια μας υπαρχει παντα ο φοβος της απορριψης, κ ετσι προσπαθουμε να ακολουθουμε την πεπατημενη και το αρεστο

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---