Ασπρόμαυρη φωτογραφία

Δοκιμάζοντας ασπρόμαυρο φιλμ

Εμφάνιση και σκανάρισμα Θεσσαλονίκη στο The Great Darkroom Experience.

Αγριά, Kodak 400TX

drkrm_xprnc (12)_2024 ΤΧ400 test Agria by Miltos Kostoulas, on Flickr

Κάρλα, Kodak 400TX

drkrm_xprnc (8)_2024 ΤΧ400 test Karla by Miltos Kostoulas, on Flickr

Μηλιές Μουτζούρης, fomapan 100 expired

drkrm_xprnc (28)_2024 test fomapan 100 by Miltos Kostoulas, on Flickr

Ιεράπετρα, acros 100 nikon af3

d[url=https://flic.kr/p/2qUAJcC]drkrm_xprnc (9)_2024 film acros 100 nikon af3 Ierapetra by Miltos Kostoulas, on Flickr[/URL]

drkrm_xprnc (26)_2024 film acros 100 nikon af3 Ierapetra by Miltos Kostoulas, on Flickr

Last edited:
Bρε βρε καλώστον.....είχα αρχίσει να νιώθω τη μοναξιά του δεινόσαυρου εδώ μέσα...:ROFLMAO:
Tri-X παλιό και αγαπημένο, από τα πρώτα φίλμ που εμφάνισα μαζί με το Plus-X και το Isopan της Afga όταν ήμουν... γκουχ γκουχ... δεκατεσσάρων χρόνων....🧑‍🦳
Δεν ξέρω, μου φαίνεται λίγο παραπάνω τονισμένος ο κόκκος στο Tri-x, μπορεί να φταίει το σκανάρισμα ή ο εμφανιστής που χρησιμοποιούν.
Το Αcros φαίνεται ok.

Υ.Γ Τις σκόνες πάνω στο φιλμ να προσέχεις,;)

Δεν ρώτησα λεπτομέρειες πως το εμφάνισαν, από ότι είδα το σκαν έγινε σε Plustek OpticFilm 8200i.
ίσως έπρεπε να το τραβήξω σε iso 200 επειδή είχε λήξει ή να είχε υποεκθέσει η μηχανή λόγω της αντίθεσης φωτεινών σκοτεινών.
Το acros γενικά βγήκε οκ, αν και τραβηγμένο με point & shoot.
To HP5 περίμενα με λιγότερο κόκκο, και αυτό με την nikon af3
η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και ελπίζω κάποια στιγμή να αρχίζω να εμφανίζω και να σκανάρω μόνος μου.

drkrm_xprnc (23)_2024 film hp5 test.jpgdrkrm_xprnc (25)_2024 film hp5 test.jpgdrkrm_xprnc (35)_2024 film hp5 test.jpg

Last edited:
Το ΗΡ 5 έχει πάντα λίγο παραπάνω κόκκο από το tri-x .
Στα τοπία καλύτερα να αποφεύγεις τα 400άρια γιατί τείνουν να τονίζουν τον κόκκο στον ουρανό (..χμ .. μάλλον πιο σωστά φαίνεται πιο εντονος ο κόκκος...)
Ακριβό σπόρ, για να πάρεις το αποτέλεσμα που του αρμόζει εφ όσον ψηφιοποιείς τις φωτογραφίες σου πρέπει να επενδύσεις σε πολύ ακριβό scanner, ένα film scanner όπως τα Nikon Coolscan ή.... πανάκριβα drum scanners τύπου Linotype Hell, Sentinel.
Βέβαια υπάρχει και ο σκοτεινός θάλαμος, πολύ πιο οικονομικός, λίγο βρωμιάρης, αλλά....άλλη μαγεία!!!

Όντως ακριβό σπορ,
Το ιδεατό και σκοπός μου ήταν/ είναι ο θάλαμος κάποια στιγμή.
Λόγω του ότι στέλνω για εμφάνιση Αθήνα Θεσσαλονίκη ή και Ισπανία καταλήγω αφενός και να τραβάω λιγότερο με φιλμ και τελικά να μην θυμάμαι με τι έχω τραβήξει τι.
Εδώ Βόλο μόνο έγχρωμο εμφανίζουν και για φιλμ θέλω να τραβάω μόνο ασπρόμαυρο.
Για τοπίο έχω αρκετά adox, όταν αποκτήσω αυτοπεποίθηση.
Ενώ σε κάθε κανιστερ γράφω μηχανή και φακό συνήθως μου τα στέλνουν χύμα.
Ο συγκεκριμένος τουλάχιστον στους φακέλους μου έγραφε το φιλμ.
Δυστυχώς υπάρχει το θέμα του χώρου. Ευελπιστώ όταν τελειώσω με αρκετές επισκευές που έχω ανοιχτές στο σπίτι μια αποθηκούλα να την αξιοποιήσω.
Προσπάθησα για εμφάνιση στην τουαλέτα του σπιτιού με δανεικό εξοπλισμό από ένα φίλο αλλά δεν λειτούργησε.
Για σκανάρισμα προσανατολιζόμουν σε λύση φωτογραφικής μηχανής, με το σύστημα της valoi.
Της filmomat η λύση που θεωρώ ιδανική ξεφεύγει σε τιμή.
Μόνο αν τραβούσα αποκλειστικά film ίσως να άξιζε ή αν είχα την εμφάνιση σαν δεύτερη απασχόληση.
Ευτυχώς έχω κάνει καλό στοκ από φιλμ από το 18 και δεν έχω το επιπλέον έξοδο να αγοράζω φιλμ.
Πάντως και ο κόκκος από το ΗΡ 5 μου αρέσει, όταν δεν είναι πολύ έντονος, ίσως η φωτομέτρηση να μην είναι πάντα σωστή με την nikon af3.

drkrm_xprnc (27)_2025 άγγελος.jpg