Αστικοί, περιαστικοί & υπεραστικοί μύθοι

(Eπιτελους, μπαινουμε σε μια ρεγουλα)

Παναγιωτη,
χωρις να κατεχω γρι εικαζω οτι ο ανθρωπινος δαχτυλος εχει να κανει με το οτι
προεκυψε μια θανατηφορος λοιμωξη μετα το δευτερο ημισυ του 20ου αιωνα
ενω ειχαμε ελεγξει (στο μετρο του εφικτου) τις περισσοτερες αλλες λοιμωξεις
που ειχαν προκυψει στο πρωτο ημισυ του 20ου αιωνα (και νωριτερα ....).

(υποθεση κανω, οχι διαπιστωση .... -bye-)

Ανθρώπινος δάχτυλος είναι και η χρήση φαρμάκων με τόσο αλόγιστο τρόπο που κάνει τις ασθένειες ακόμη πιο ανθεκτικές.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποιος κακός από πίσω... :smile:

Πρεπει να ειμαστε γιατροι προκειμενου να γραψουμε την γνωμη / αποψη μας επι ιατρικου θεματος ?

Οχι τιποτε αλλο, αλλα αν υπαρχει αυτη η αποψη, βλεπω πως δεν ισχυει για εκεινους που δεν ειναι μηχανικοι ήχου (για παραδειγμα)

Επίσης κύριοι, να μην ξεχνάμε ένα πολύ απλό αλλά βασικότατο κανόνα:

αυτός που κάνει ένα ισχυρισμό, αυτός είναι που έχει και την ευθύνη να αποδείξει την ορθότητά του.

Εδώ φτάσαμε στο σημείο να λέει κάποιος κάτι (ότι τού´ ρθει ) και να πρέπει οι άλλοι να αποδείξουν ότι κάνει λάθος!!!
Αναλογιστείτε το λίγο!
Η αλήθεια δεν είναι ζήτημα δημοκρατίας ή ίσων δικαιωμάτων! ή υπάρχει ή δεν υπάρχει τελεία και παύλα!
Όσο ξεχνάμε τόσα απλά πράγματα, φτάνουμε στο σημείο να εξισώνουμε τον αστρονόμο με τον αστρολόγο, τον γιατρό με την ξεματιάστρα κλιπ!
Ε όχι λοιπόν δεν είναι το ίδιο σε καμία περίπτωση και αν σας φαίνεται μονολιθικό κάτι τέτοιο τι να κάνουμε έτσι είναι η πραγματικότητα του σύμπαντος στο οποίο ζούμε.

Επίσης κύριοι, να μην ξεχνάμε ένα πολύ απλό αλλά βασικότατο κανόνα:

αυτός που κάνει ένα ισχυρισμό, αυτός είναι που έχει και την ευθύνη να αποδείξει την ορθότητά του.

Εδώ φτάσαμε στο σημείο να λέει κάποιος κάτι (ότι τού´ ρθει ) και να πρέπει οι άλλοι να αποδείξουν ότι κάνει λάθος!!!
Αναλογιστείτε το λίγο!
Η αλήθεια δεν είναι ζήτημα δημοκρατίας ή ίσων δικαιωμάτων! ή υπάρχει ή δεν υπάρχει τελεία και παύλα!
Όσο ξεχνάμε τόσα απλά πράγματα, φτάνουμε στο σημείο να εξισώνουμε τον αστρονόμο με τον αστρολόγο, τον γιατρό με την ξεματιάστρα κλιπ!
Ε όχι λοιπόν δεν είναι το ίδιο σε καμία περίπτωση και αν σας φαίνεται μονολιθικό κάτι τέτοιο τι να κάνουμε έτσι είναι η πραγματικότητα του σύμπαντος στο οποίο ζούμε.

Πολυ σωστος Χρηστο.

Για το bold ομως, εχω ακριβως την αντιθετη αποψη, δυστυχως ομως ειναι αδυνατον να το αποδειξω :a0210:

Πρεπει να ειμαστε γιατροι προκειμενου να γραψουμε την γνωμη / αποψη μας επι ιατρικου θεματος ?

Οχι τιποτε αλλο, αλλα αν υπαρχει αυτη η αποψη, βλεπω πως δεν ισχυει για εκεινους που δεν ειναι μηχανικοι ήχου (για παραδειγμα)

Σίγουρα όχι, δεν χρειάζεται να είμαστε γιατροί για να γράψουμε τη γνώμη μας.
Είναι απαράδεκτο όμως την γνώμη να τη σερβίρουμε σαν αλήθεια και όταν ένας γιατρός μας διορθώνει να θεωρούμε ότι έχει την ίδια βαρύτητα με εκείνου.

Δηλαδή θα αναλάβεις και την ευθύνη αν κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει την πρότασή σου;

Πήγαινε στις παρουσιάσεις δίσκων να γράψεις ότι έπρεπε το threshold να ρυθμιστεί στα -8 db και το attack στα 50ms να δεις που θα σε πάρουν με τις κούπες... :p

Πολυ σωστος Χρηστο.

Για το bold ομως, εχω ακριβως την αντιθετη αποψη, δυστυχως ομως ειναι αδυνατον να το αποδειξω :a0210:

μα αν το καλοσκεφτείς, συμφωνούμε και στο bold!
To ξεμάτιασμα δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι λειτουργεί ή δεν λειτουργεί.
Το ότι λειτουργεί η ασπιρίνη όμως το έχουμε ήδη αποδείξει.
Το "πάρε μια ασπιρίνη και θα σου περάσει το κεφάλι" λοιπόν είναι μια βεβαιότητα.
Το "έλα να σε ξεματιάσω να σου περάσει το κεφάλι" είναι στην καλύτερη τον περίπτώσεων ένα ενδεχόμενο.
Δεν μπορούμε να ταυτίζουμε την βεβαιότητα με το ενδεχόμενο.
Τόσο απλά.

Δηλαδή θα αναλάβεις και την ευθύνη αν κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει την πρότασή σου;

Πήγαινε στις παρουσιάσεις δίσκων να γράψεις ότι έπρεπε το threshold να ρυθμιστεί στα -8 db και το attack στα 50ms να δεις που θα σε πάρουν με τις κούπες... :p

Σε προσωπικο επιπεδο, δεν δινω συμβουλες για κατι που δεν κατεχω :p

Επι της - θεωρητικης - κουβεντας μου κανουμε, πιστευω πως κανεις δεν θα ακολουθησει μια συμβουλη, και δη που να σχετιζεται με την υγεια, επειδη το διαβασε στο avclub. Αν ειναι ποτε δυνατον.

Κατ' αναλογια, ουτε μηχανακια δεν θα επρεπε να προτεινουμε :D

Το "πάρε μια ασπιρίνη και θα σου περάσει το κεφάλι" λοιπόν είναι μια βεβαιότητα.

Λίγο οφφ τοπικ, αλλά θα ήθελα να πω οτι η ασπιρίνη δεν είναι η πιο καλή επιλογή για τον ξαφνικό και επίμονο πονοκέφαλο...

Για το θέμα του AIDS, μου φαίνεται περίεργο που καθόμαστε καν και συζητάμε τέτοιες μπαρουφ... εεε τέτοιους ισχυρισμούς ήθελα να πώ.
Δεν είναι θέμα Ιατρικής γνώσης ή όχι. Το να πεί ένας φυσικός οτι η γή είναι επίπεδη δεν το κάνει λιγότερο λάθος απο το να το πεί ενας μπούφος. Αλλά η εμπειρία δείχνει οτι ο φυσικός είναι σχετικά απίθανο να πιστεύει κάτι τέτοιο. Ενώ ο μπούφος...

Σε προσωπικο επιπεδο, δεν δινω συμβουλες για κατι που δεν κατεχω :p

Επι της - θεωρητικης - κουβεντας μου κανουμε, πιστευω πως κανεις δεν θα ακολουθησει μια συμβουλη, και δη που να σχετιζεται με την υγεια, επειδη το διαβασε στο avclub. Αν ειναι ποτε δυνατον.

Δηλαδή θέλεις να έχεις το ελεύθερο να πεις τη γνώμη σου πάνω σε ένα ιατρικό θέμα αλλά θεωρείς χαζό κάποιον να την ακολουθήσει;
Ανάλογα, θα μπορούσε να ανοίξει ένα νήμα για το πως χτίζουμε ένα σπίτι, να βρει κάποιος ένα κείμενο στο facebook όπου λέει ότι τα θεμέλια είναι άχρηστα, και να μην μπει ένας μηχανικός να τον κράξει γιατί είναι μονολιθική άποψη. :p

Κατ' αναλογια, ουτε μηχανακια δεν θα επρεπε να προτεινουμε :D

Tο πρώτο πράγμα που λέμε πάντα είναι "Ακούστε πριν αγοράσετε".
Δηλαδή προτείνουμε να ακούσουν. Όχι να αγοράσουν. :smile:

Δηλαδή θέλεις να έχεις το ελεύθερο να πεις τη γνώμη σου πάνω σε ένα ιατρικό θέμα αλλά θεωρείς χαζό κάποιον να την ακολουθήσει;
Ανάλογα, θα μπορούσε να ανοίξει ένα νήμα για το πως χτίζουμε ένα σπίτι, να βρει κάποιος ένα κείμενο στο facebook όπου λέει ότι τα θεμέλια είναι άχρηστα, και να μην μπει ένας μηχανικός να τον κράξει γιατί είναι μονολιθική άποψη. :p

Tο πρώτο πράγμα που λέμε πάντα είναι "Ακούστε πριν αγοράσετε".
Δηλαδή προτείνουμε να ακούσουν. Όχι να αγοράσουν. :smile:

Δεν θέλω τίποτε :ernaehrung004:

Θα ήθελα να μπορω να λεω την γνώμη μου εφοσον μου ζητηθεί.
Το κατα πόσο θα την ακολουθήσει αυτός που την ζήτησε αφορά εκείνον, και όχι τον θείο του που κρυφακούει. Αλλιως, ας ρώταγε μόνον τον θείο του.

Τα μπερδέψαμε πολύ ομως. Δεν έχω να προσθέσω αλλο τίποτε

Απάντηση: Re: Αστικοί, περιαστικοί & υπεραστικοί μύθοι

Σίγουρα όχι, δεν χρειάζεται να είμαστε γιατροί για να γράψουμε τη γνώμη μας.
Είναι απαράδεκτο όμως την γνώμη να τη σερβίρουμε σαν αλήθεια και όταν ένας γιατρός μας διορθώνει να θεωρούμε ότι έχει την ίδια βαρύτητα με εκείνου.

Κοίταξε, εδώ από το εναρκτήριο του (κλειδωμένου) θέματος για το AIDS, υπήρξε από τον συντάκτη ακόμη και παρανόηση, καθώς θεωρούσε πως αναπαράγει θέσεις ενός ειδικού, ενός γιατρού (και το αντέτασσε προς τον συμμετέχοντα στη συζήτηση ιατρό, ως "άκου και τις γνώμες κάποιων συναδέλφων σου"!!!!), επειδή δεν διάβασε λίγο προσεκτικότερα τι "ντόκτορ" ήταν ο "ειδικός", θεωρώντας πως ο ντόκτορ είναι ο δικός μας γιατρός, όπως ο ντόκτορ Χάουζ για παράδειγμα, αγνοώντας μάλλον ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το "M.D." (Doctor of Medicine, και ο ντόκτορ Χάουζ τέτοιο τίτλο έχει, House M.D.), ενώ σκέτο το Dr. ως τίτλος αναφέρεται στον κάτοχο διδακτορικού τίτλου (και αυτό παρ' ότι ο συγγραφέας ξεκαθάριζε, πως είναι Juris Doctor, ήτοι διδάκτωρ νομικής!).

Απέναντι σε τέτοιο συνομιλητή, καταντάει και ολίγον υποτιμητικό για έναν γιατρό, να κατέλθει σε τέτοιο επίπεδο συζήτησης, και να του ζητείται να αποδείξει το δίκιο του.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αστικοί, περιαστικοί & υπεραστικοί μύθοι

... Πως έφτασες στο συμπέρασμα οτι το ποσοστό θνησιμότητας ειναι μονοψήφιο? Μπορείς να υποδείξεις καποιο σχετικό αρθρο ...
Από τη wiki.
Το 2011 περίπου 34 έως 36 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν φορείς του ιού παγκοσμίως.
Από ασθένειες σχετιζόμενες με το AIDS πέθαναν το 2011 περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι.
Δηλαδή ποσοστό θνησιμότητας 5,2%. Κάνω κάπου λάθος;
Ξέρω ότι δεν είναι και απόλυτα σωστό - εναρμονισμένο στη χρονική διάσταση - αλλά είναι πολύ ενδεικτικό ποσοστό. Και σε γενικές γραμμές νομίζω αποδεκτό. Πάντα, σε ότι με αφορά, ανοιχτός σε διαφορετικές τεκμηριώσεις.

Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα να λέει κάποιος τη γνώμη του από το να κάνει πρόταση. Γνώμη σημαίνει ότι εκείνος πιστεύει - ή ακόμη ελαστικότερα τείνει να πιστέψει - αυτό. Ενώ πρόταση σημαίνει ότι όχι μόνο έχει καταλήξει αλλά συστήνει και στους άλλους να ακολουθήσουν.

Εδώ λοιπόν προτάσεις για πράξεις δεν έγιναν, εκτός αν μου διέφυγε κάτι. Σκέψεις και προβληματισμοί διατυπώθηκαν. Αν διαφωνείτε να το ξαναπιάσω (ξαναδιαβάσω) από την αρχή.

Re: Απάντηση: Αστικοί, περιαστικοί & υπεραστικοί μύθοι

Καθώς και ότι τότε, στην αρχή, η φήμη έλεγε πως η συντριπτική πλειοψηφία ασθενούντων πεθαίνει, όπου εκεί υπάρχει με απόλυτη βεβαιότητα ανθρώπινος δάκτυλος, αφού μελλοντικά αποδείχθηκε πως απλά υπάρχει ένα ποσοστό θνησιμότητας, σχεδόν μονοψήφιο.

Καταλαβαίνεις βεβαια οτι πέφτεις σε αντιφάσεις..

Είχες γραψει οτι αποτελεί φημη το οτι η συντριπτική πλειοψηφία πεθαινει κτλ, χωρις να εχεις καταλάβει η κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις οτι χωρίς αγωγή πεθαίνουν το 95% των ασθενών μεσα σε ελάχιστο χρονο απο την εκδήλωση της νόσου.

Περιμενω ακομα να εξηγησεις τον ανθρωπινο δακτυλο..

Μαλλον δεν εχεις κατανοήσει και την διαφορά μεταξυ ιου και πάθησης.

Για να πειστώ λοιπόν για το λάθος μου χρειάζονται στοιχεία για τη δεκαετία του 80, που δεν υπήρχαν φάρμακα. Και μάλιστα όχι σαν αυτά που ανέβασα, περίπου τόσοι. Δεν το βρίσκω καθόλου επιστημονικό και το πιστεύω στο ... περίπου. Είπα είμαι ανοιχτός, δίνεις στοιχεία και αποδέχομαι.

Το ποστ 59 το διαβασες ?

Ασε, να στο ξαναγραψω, μπας και το διαβασεις αυτη την φορα.

Μετά τη διάγνωση του AIDS, αν δεν χορηγηθεί αγωγή η επιβίωση κυμαίνεται από 6 έως 19 μήνες.

Δλδ οποιος δεν παρει αγωγή πεθαίνει σε πολυ μικρο χρονικό διάστημα.

Απο το σχετικο εγραφο του ΟΗΕ για το AIDS

Εγω, Παναγιωτη, να περιμενω τιποτα (για την #61) ?

Την Ισπανικη την εχεις ακουστα Μανο? το 1918-19 εφαγε το 5% του παγκοσμιου πληθυσμού...

Το τι ελεγχουμε ειναι σχετικο. Ο αιμοραγικος πυρετος απο EBOV δεν θα ελεγα οτι ειναι και σε "ελεγχο"

Αυτες τις μερες εχουμε πρόβλημα με το MERS απο CoV, με το εξαιρετικό ποσοστο θνησιμότητας του περιπου 50% εντός της Ευρώπης, παρα την προσπαθεια και τα νοσοκομεια μας.