Αστροφωτογράφιση!

δεν εχω ασχοληθει με την αστροφωτογραφιση,αλλα το δικο μου τηλεσκοπιο,εχει μηχανισμο παρακολουθησης στοχου,το μονο που μου λειπει,αν το αποφασισω ν'ασχοληθω,ειναι ο ανταπτορας της φωτογραφικης.
Και βεβαια ενα μερος με καλο ουρανο,για να στησω το εργαλειο.

Αν εχεις Ισημερινή στήριξη μπορεις να ασχοληθείς. Αν ειναι απλα αλταζιμουθιακη θα εχεις προβλημα στις μεγάλες εκθέσεις απο την περιστροφή του πεδίου. Δηλαδή ο στόχος μπορει να ειναι στο κεντρο του πεδίου, αλλα θα περιστρέφεται αργά αργά δημιουργώντας εφέ σαν τα startrails

PER_5228.JPG

Full moon εικονες, που βλεπουμε σε καθε πανσεληνο, αλλα ποτε δε βαριομαστε να βλεπουμε! Ωραιος Teo!

Full moon εικονες, που βλεπουμε σε καθε πανσεληνο, αλλα ποτε δε βαριομαστε να βλεπουμε! Ωραιος Teo!

Σωστα!! Ειχα εναν ενδιασμο για το ανεβασμα της συγκεκριμενης...αλλα οπως ειπε ποτε δεν ειναι βαρετο, παρολο που ειναι χιλιοτραβηγμενο θεμα :)

Thanks!!

Συνφορουμίτες, έκανα μια προσπάθεια να βγάλω έναστρο ουρανό στις διακοπές με τη βοήθεια κάποιων ιντερνετικών οδηγών αλλά δεν έμεινα ευχαριστημένος.
Τρελός θόρυβος αν και μόνο με iso 3200. Προσπαθούσα να εστιάσω χειροκίνητα σε πολύ μακρινά φώτα μήπως και πετύχβ εστίαση στο άπειρο. Οι εκθέσεις μου ήταν μικρές για να μην έχω trails, τρίποδο εννοείται. Από εξοπλισμό χρησιμοποίησα τον Sony sel 50μμ 1.8 αλλά και Sigma 30mm 2.8 πάνω σε nexc3k. Κάνω λάθος επεξεργασία; (Καλά αυτό είναι σίγουρο) τι άλλο δεν γίνεται σωστά;f2.8, 13sec, 3200, Sigma 30mm

Panormos Skopelos by Αντώνιος Τσάτσος, on Flickr

Οι φωτογραφίες που βλέπεις με γαμάτο milky way κλπ και με ψηλό ISO γίνονται με μεθοδικότητα και πολλά exposures.
Χρειάζεσαι αρκετά ίδια captures στα ίδια settings, αρκετά Dark Frames για να κάνεις dark frame subtraction ( αφαιρεί τα hot pixels ).
Τον θόρυβο τον ξεφορτώνεσαι μέσω image averaging.
50 bias frames αρκούνε για να έχεις πολύ καθαρή εικόνα στα 3200 ISO.

Το θέμα είναι πάρα πολύ όμορφο και η προσπάθεια φιλόδοξη.
Ομως στην φωτογραφία όπως όλοι γνωρίζουν, διαβάζουμε πρώτα για τεχνικές, μετρήσεις κλπ και μετά κάνουμε τις δικές μας δοκιμές. Για μια φωτογραφία λοιπόν που δεν βγαίνει καλή (σύμφωνα με τα όσα υποθέτουμε ή διαβάζουμε στο internet) αλλάζουμε παραμέτρους, πειραματιζόμαστε και αξιολογούμε ξανά το αποτέλεσμα.

Στην συγκεκριμένη φωτό τώρα, βρίσκω αρκετά συγκρατημένες όλες τις ρυθμίσεις σου εκτός από το ISO που υποθέτω ότι είναι και ο λόγος για τον θόρυβο που έχει ξεφύγει τελείως.

Θα ξαναπροσπαθούσα με μισό ή και ακόμα μικρότερο iso και ίσως μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης

Το θέμα είναι πάρα πολύ όμορφο και η προσπάθεια φιλόδοξη.
Ομως στην φωτογραφία όπως όλοι γνωρίζουν, διαβάζουμε πρώτα για τεχνικές, μετρήσεις κλπ και μετά κάνουμε τις δικές μας δοκιμές. Για μια φωτογραφία λοιπόν που δεν βγαίνει καλή (σύμφωνα με τα όσα υποθέτουμε ή διαβάζουμε στο internet) αλλάζουμε παραμέτρους, πειραματιζόμαστε και αξιολογούμε ξανά το αποτέλεσμα.

Στην συγκεκριμένη φωτό τώρα, βρίσκω αρκετά συγκρατημένες όλες τις ρυθμίσεις σου εκτός από το ISO που υποθέτω ότι είναι και ο λόγος για τον θόρυβο που έχει ξεφύγει τελείως.

Θα ξαναπροσπαθούσα με μισό ή και ακόμα μικρότερο iso και ίσως μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης

το σκέφτηκα να πω την αλήθεια, αλλά κάπου διάβασα για έναν κανόνα για τον χρόνο της έκθεσης συναρτήσει του εστιακού μήκους του φακού και είχα καταλήξει ότι δεν γίνεται περισσότερα δευτερόλεπτα γιατί μετά θα είχα trails. Στο μεταξύ τραβούσα στα τυφλά. σκοτάδι πυκνό. αλλά είχα την εικόνα από το πρωί στο μυαλό μου.

Βασίλη μιλάς με γρίφους :) κάπου διάβασα αυτό με το pixel subtraction αλλά νομίζω ότι είναι ανώτερα μαθηματικά για μένα.

με παραπάνω captures δεν θα είχα μετα trails εάν υποθέσουμε ότι θα κατέβαζα και το iso και θα ανέβαζα το χρόνο έκθεσης?

να διευκρινίσω ότι δεν ψάχνω το τέλειο, απλά κάτι που να μπορείς να το εμφανίσεις χωρίς να ντρέπεσαι.

Αν κανεις πολλες φωτογραφιες stack το προγραμμα κανει ευθυγραμμιση. Θα ειχες καθαρα αστρα, αλλα το εδαφος θα εβγαινε θολο.
εδω μια που εβγαλα με τον kit στα 16mm , 25sec χρονο εκθεσης και 6400iso

Last edited:
@Αντώνης Τ.
ΠΟΤΕ μην ντρέπεσαι να παρουσιάσεις την οποιαδήποτε photo σου.
Δίχως σχόλια, κριτική, συζήτηση, διάβασμα και πειραματισμό δεν προοδεύει κανείς μας.
Και φυσικά όλοι μας μαθαίνουμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ κάτι νέο κάθε μέρα.

Επί της ουσίας τραβάς τις ίδιες φωτογραφίες, με τις ίδιες ρυθμίσεις ακριβώς πολλές φορές.
Μπορείς π.χ. να βάλεις την κάμερα να τραβάει burst.

Πιο αναλυτικά για το noise reduction διαμέσω image averaging => http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/image-averaging-noise.htm

Για τα dark frames & την τεχνική dark frame subtraction: τραβάς π.χ. λήψεις milky way με settings f/3.5, 15s, ISO3200... πρίν αρχίσεις τις λήψεις, και αφού τελειώσεις τις λήψεις, βαράς 10-20-30 καρέ με τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις που βάραγες το milky way, αλλά έχοντας το καπάκι του φακού επάνω.
Μετά είτε μέσω photoshop είτε ειδικού προγράμματος ( Registax, DeepSkyStacker, etc ) κάνεις αφαίρεση θορύβου ( hot pixels removal ) μέσω της μεθόδου Dark Frame Subtraction.

Για το πότε έχεις trails, εξαρτάται από το focal length και τα megapixel της μηχανής σου.
Ο κανόνας που συναντάς συνήθως ( 500 ή 600 / focal length ) δεν είναι τέλειος, πρέπει να κοιτάξεις σε 100% μεγέθυνση σε monitor με τον συνδυασμό της μηχανής-φακού που βαράς που ακριβώς εμφανίζονται τα πρώτα trails ( ο κανόνας των 500/600 είναι απλά μια καλή βάση για να αρχίσεις το tuning των ρυθμίσεων σου ).

@songless_bird
Το έδαφος το κάνεις blend in από μια photo προφανώς ( έτσι δεν βγαίνει θολό )

Δεν εχω ασχοληθει με την επεξεργασια ιδιαιτερα. Εχω ενα αδυναμο laptop και ετσι οταν πηγαινα να επεξεργαστω πολλα frames εβγαζε σφαλμα. Οποτε δεν εχω πειραματιστει ωστε να συνδιαζω εικονες απο διαφορετικες ληψεις(background -foreground)

Ένα μικρό και γρήγορο ( μέσα σε λίγα μόλις λεπτά τράβηξα τις φώτο και έκανα την αποθορυβοποίηση μέσω image averaging χειροκίνητα ) παράδειγμα να δείτε τι διαφορά μπορεί να κάνει στον θόρυβο η μέθοδος με τα πολλαπλά καρέ:

D600 - RAW - ISO6400 - 19 frames ( only bias, no dark frames )

split-screen photo, δεν χρειάζεται φαντάζομαι να σας πω ποιά είναι η αρχική εικόνα και ποιά είναι αυτή με το denoising μέσω image averaging

imageavera58b1.jpg