Αστροφωτογράφιση!

Ωρε φιλε τι ζωγραφιες εφτιαξες με τον φακο σου!!!Σκετη μαγεια οι εικονες,μας ταξιδευουν στα αστρα.Εμεινα αναυδος κοιταζοντας την φωτο με το δενδρο που ''ρουφαει'' ο γαλαξιας,οπως σωστα εγραψε ενα παλικαρι.Ευγε πολλα ευγε.
 
Ο φιλος Ιωσηφ, εχει διανυσει ΠΟΛΥ δρομο, απο τις πρωτες φωτο του Παρισιου που μας ειχε παρουσιασει.

Η συνεχης εξασκηση του "αθληματος" τον εχει ηδη μεταμορφωσει.

Και ειμαι σιγουρος οτι εχει πολυ δρομο ακομα, και ακομα πιο ομορφες εικονες να μας δωσει.
 
Απάντηση: Re: Αστροφωτογράφιση!

Ιωσήφ Κeep walking .. by night για να μας χαρίζεις όμορφες στιγμές, συγχαρητήρια και απο εμένα !!
 
JZY4BWR.jpg



Δεν είναι κανα αριστούργημα, δοκίμασα για 1η φορά το live composite της E-M1. Απλά την έστησα και έπεσα για ύπνο... αλήθεια ξέρει κανείς στις πόσες λήψεις σταματά; ήλπιζα να πιάσει λίγο από το ξημέρωμα.

Λίγο blur στα trails γιατί παραείχαν ευκρίνεια, τώρα που την παρατηρώ θα πρέπει να σβήσω τα ίχνη από τα αεροπλάνα!
 
Απάντηση: Re: Αστροφωτογράφιση!

Νίκο η ΕΜ 1 στην λειτουργία Live composite σταματά στο 3ωρο και ενώνει όλες τις φωτό σε μία, για να κλεισει η σκηνή πιο πρίν πρέπει να ξαναπατήσεις το κλείστρο αλλιως συνεχίζει και εφόσον έχει αυτονομία (με 2 μπαταρία) θα καλύψει και τις 3 ώρες. Μιας και κοιμήθηκες κα ειχες το γκριπ με 2η μπαταρία είναι το πιο πιθανό.
 
Ευχαριστώ Κώστα 1 μπαταρία είχα αλλά φορτισμένη και όταν ξύπνησα είχε ακόμα οπότε στο 3ωρο σταμάτησε μόνη της υποθέτω.
 
Φακος ο 12αρης Samyang με f/2, εκθεση 25 δευτερολεπτων κ ISO 800. Τωρα που την βλεπω ξανα ο Samyang τερμα ανοιχτος στα φωτεινα αστρα εχει θεματακι με μωβ περιγραμμα. Οι συνθηκες ευτυχως δεν μου ακυρωσαν την εξορμηση μιας κ το φεγγαρι μετα την 1 εξαφανιστηκε κ τα συννεφα ηταν σε βολικο σημειο. Μετα επεξεργασια στο LR κ ειδικοτερα βουρτα στον Γαλαξια. Νομιζω τα ειπα ολα :shot:
 
Πολύ καλή.
Αν κάποιος δεν βαριέται μπορεί να βάλει κάποιους κανόνες η συμβουλές να δοκιμάσουμε και εμείς οι αρχάριοι.
 
Πολύ ωραία! Μπράβο Θοδωρή!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πολύ ωραία! Μπράβο Θοδωρή!
Παναγιώτη, γράφω όσα γνωρίζω...
Η φωτογράφιση του γαλαξία γίνεται σε σκοτεινές περιοχές και απαιτεί νύκτα χωρίς φεγγάρι, συννεφιά ή υγρασία.
Manual focus στο άπειρο
Ευρυγώνιος φακός με όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάφραγμα
Τρίποδο
Iso γύρω στα 1600 ( μπορούμε και να ανέβουμε πιο ψηλά ή να κατέβουμε και στα 800 )
Χρόνος έκθεσης: Κανόνας του 500 (αν και κάπου αναφέρεται και 600). Δηλαδή διαιρούμε το 500 διά το εστιακό μήκος του φακού μας π.χ για 18mm φακό 500:18= 27,7 άρα δοκιμάζω χρόνο έκθεσης 25 δευτερόλεπτα. Αν δοκιμάσω μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης θα αρχίσει να φαίνεται κίνηση των άστρων (star trails). Ο κανόνας ισχύει για full frame μηχανές. Για μηχανές με cropped sensor, πριν διαιρέσουμε πολλαπλασιάζουμε τα μιλίμετρα του φακού μας με έναν αριθμό (νομίζω crop factor ονομάζεται) που είναι διαφορετικός σε κάθε εταιρεία. Στην Canon νομίζω είναι 1.5 και στην Νικον 1.6.
Κάνουμε τις πρώτες λήψεις και αναλόγως διορθώνουμε
Τραβάμε αρχεία RAW, γιατί χρειάζεται οπωσδήποτε επεξεργασία.
 
Ευχαριστω πολυ παιδια! Σωστος ο Ιωσηφ... κ εγω αυτα ξερω..το πιο δυσκολο νομιζω ειναι να βρεις καταλληλες συνθηκες
 
Φανταστικη Θοδωρη!!

...ισως, λεω ισως να πρεπει να ισιωσεις το κτηριο δεξια; Χωρις να ξερω καν πως γινεται... :p
 
Απάντηση: Re: Αστροφωτογράφιση!

Στις οδηγιες του Ιωσήφ να συμπληρώσω ότι είναι σημαντικό η απόδοση του φακού που θα χρησιμοποιηθεί σε coma στα ανοιχτά διαφράγματα, για να γράψουν τα άστρα σωστά πρέπει να μην έχουν γύρω τους περιρρέουσα φωτεινότητα απο coma ώστε να διαγράφονται σωστά τα περιγράμματα τους , μάλλον ο SAMYANG 12/2 όπως μας λέει ο Θοδωρής έχει θεματάκι αλλα άλλοι φωτεινοί φακοί (και μερικοί πολυ ακριβοί) έχουν περισσότερο....
Στο m43 που γνωρίζω και έχω δεί πολύ καλά δείγματα κατάλληλοι φακοί είναι ο mzuiko 12mm/2 και το fisheye mzuiko 8mm/1.8 (εχει λιγο παραπανω coma τελειως ανοιχτό).

Στην αστροφωτογράφηση παίζει επισης ρόλο και η απόδοση της μηχανής στούς μεγάλους χρόνους έκθεσης (π.χ. να μην υπάρχει υπερβολικός θορυβος απο υπερθέρμανση κλπ.), υβριδικά συστήματα ακαθρεπτων επίσης μπορούν να δώσουν περίεργα αποτελέσματα μιας και τα PHase Detection στοιχεία του αισθητήρα αυξάνουν μερικές φορές τον θόρυβο απο καποιο χρόνο εκθεσης και μετά.

Οι ιδανικές συνθηκες βέβαια είναι το Α και το Ω. Καλό είναι να συμπεριληφθούν και επίγεια αντικείμενα ωστε να υπάρχει και η κατάλληλη σύνθεση (γιαυτο ηταν εξαιρετική και η φωτό με το δένδρο ενώ ο γαλαξίας μάλλον έγραψε καλύτερα στην φωτό με τον βράχο και το εκκλησάκι πάνω)
 
Last edited:
Φανταστικη Θοδωρη!!

...ισως, λεω ισως να πρεπει να ισιωσεις το κτηριο δεξια; Χωρις να ξερω καν πως γινεται... :p

χαχα thanks! Το ισιωμα τρωει απο το καδρο Δημητρη κ επειδη το σπιτακι δεν το θεωρω σημαντικο στοιχειο του καδρου το αφησα ετσι.

Κατα τα αλλα οπως τα λεει ο Κωστας :a0210: