Αστροφωτογράφιση!

Πολύ ωραία! Μπράβο Θοδωρή!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πολύ ωραία! Μπράβο Θοδωρή!
Παναγιώτη, γράφω όσα γνωρίζω...
Η φωτογράφιση του γαλαξία γίνεται σε σκοτεινές περιοχές και απαιτεί νύκτα χωρίς φεγγάρι, συννεφιά ή υγρασία.
Manual focus στο άπειρο
Ευρυγώνιος φακός με όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάφραγμα
Τρίποδο
Iso γύρω στα 1600 ( μπορούμε και να ανέβουμε πιο ψηλά ή να κατέβουμε και στα 800 )
Χρόνος έκθεσης: Κανόνας του 500 (αν και κάπου αναφέρεται και 600). Δηλαδή διαιρούμε το 500 διά το εστιακό μήκος του φακού μας π.χ για 18mm φακό 500:18= 27,7 άρα δοκιμάζω χρόνο έκθεσης 25 δευτερόλεπτα. Αν δοκιμάσω μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης θα αρχίσει να φαίνεται κίνηση των άστρων (star trails). Ο κανόνας ισχύει για full frame μηχανές. Για μηχανές με cropped sensor, πριν διαιρέσουμε πολλαπλασιάζουμε τα μιλίμετρα του φακού μας με έναν αριθμό (νομίζω crop factor ονομάζεται) που είναι διαφορετικός σε κάθε εταιρεία. Στην Canon νομίζω είναι 1.5 και στην Νικον 1.6.
Κάνουμε τις πρώτες λήψεις και αναλόγως διορθώνουμε
Τραβάμε αρχεία RAW, γιατί χρειάζεται οπωσδήποτε επεξεργασία.

Θενκ γιου!

Thanks! Πρώτες προσπάθειες είναι με τον 75-300 m.zuiko και την ΟM-D E10 II (φωτό στο χέρι, η σταθεροποίηση κάνει θαύματα! ).

Πως και στο Flickr δεν αναγράφονται τα στοιχεία του φακού?

From m2 note with Tapatalk

Πως και στο Flickr δεν αναγράφονται τα στοιχεία του φακού?

Νομίζω ότι φαίνονται (εκτός αν λες για κάτι διαφορετικό), μήπως δεν φαίνονται στον browser που χρησιμοποιείς;

Clipboard01.jpg

Με chrome από Android μου έδειξε μόνο την εστιακή και στα στοιχεία του φακού είχε --

Κάτι τα κόβει στον chrome που έχεις στο smartphone, στο δικό μου chrome στο android τα βλέπω τα στοιχεία κανονικά.

Εγώ πάλι που χρησιμοποιώ την εφαρμογή του Flickr ούτε εκεί βγάζει τα στοιχεία του φακου πάρα μόνο το εστιακό μήκος

Η δευτερη είναι πιο καλή νομίζω, αν ξαναδοκιμασεις με τον mzuiko 75-300 στα 300mm κλειστον 1-1.5 στοπ για να παρεις ακόμη καλύτερη λεπτομέρεια, βεβαια στο χερι δυσκολα να σε κρατήσει η σταθεροποιηση της μηχανής οπότε θα χρειαστείς τρίποδο ή να τον έχεις καπου ακουμπήσει και χειρισμο απο μακριά ή χρήση χρονοκαθυστερησης.

Thanks Κώστα. Εϊναι και λογικό η δεύτερη να είναι καλύτερη, τραβήχτηκε μετά τις εννέα το βράδυ, όταν ειχε ήδη νυχτώσει και το φεγγάρι ήταν μόνο του στον ουρανό, ενώ η πρώτη τραβήχτηκε λίγο μετά τις οκτώ, πριν δύσει ο ήλιος. Θα κάνω τις δοκιμές που λες, πάντως γενικά η σταθεροποίηση φαίνεται να κάνει πολύ καλή δουλειά.

Το izoom είναι ψηφιακό zoom Παναγιώτη; Νομίζω οτι καλύτερα θα είναι χωρίς αυτό, η κάμερα κάνει καλή δουλειά από μόνη της με το οπτικό ζουμ, στο 100% είναι σα να έχεις κάνει image resize στον υπολογιστή.