Αστροφωτογράφιση!

Απάντηση: Re: Αστροφωτογράφιση!

:2thumb22sup: το ξεχασμένο μπουκάλι ναλειπε φάτσα κάρτα ....

τρέλα είναι όλες. ... με βλέπω να παίρνω τα βουνά βραδιάτικα. .... το νου μου στα σκυλιά γιατί τελευταία έχουν σαλεψει και δαγκώνουν τα πάντα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

και στις αρκούδες. ... έχουμε αρκετές εδώ. .. Κοζάνη
αλλά και μπει στο κάδρο? αν σου κάτσει? αλλά αν σε δει ?

Re: Απάντηση: Re: Αστροφωτογράφιση!

:2thumb22sup: το ξεχασμένο μπουκάλι ναλειπε φάτσα κάρτα ....

Και εγω για μπουκαλι το βλεπω αλλα το πιο πιθανο ειναι να ειναι καποια πετρα.. δεν ειχα αφησει μπουκαλι μπροστα, ασε που δεν ειχα καποιο τετοιο ασπρο.. Εχεις δικιο παντως γιατι ετσι φαινεται και σε μενα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αστροφωτογράφιση!

Βαζω ένα βιντεακι για τους τολμηρούς που ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνα, πολυ προχωρημένη τεχνική αλλα ένα avclub team crew απο το νήμα στον costas_ και ειστε έτοιμοι...:SFGSFGSF:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πολύ ωραία του ampalaeos αλλά και πολλά συγχαρητήρια στον Ιωσήφ για το σύνολο της δουλειάς του σ'αυτό το νήμα. Βλέπουμε πολύ ωραίο αποτέλεσμα.
Και κανα δυο απορίες: Το θέμα της εστίασης πώς το λύνετε? Απλά manual εστίαση στο άπειρο? Για τον θόρυβο χρησιμοποιείτε κάποια τεχνική πολλαπλών λήψεων ή απευθείας το raw αρχείο?

Γιάννη σε ευχαριστώ. Απαντώ με λίγες μέρες καθυστέρηση λόγω απουσίας.
Στο θέμα της εστίασης, όπως τα λες. Manual εστίαση στο άπειρο. Προσωπικά ο φακός που χρησιμοποιώ μου έλυσα τα χέρια στο συγκεκριμένο ζήτημα (Batis 18mm f2.8).
Για τον θόρυβο, στα star trails βγάζω πολλές λήψεις και τις ενώνω στον υπολογιστή. Αποθορυβοποίηση στην επεξεργασία, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση το βράδυ της λήψης, άρα απενεργοποιώ στη μηχανή το Long exposure noise reduction.
Προτιμώ την τεχνική των πολλαπλών λήψεων ώστε να έχω τη δυνατότητα να αφαιρέσω κάποιες φωτογραφίες που χαλούν το τελικό αποτέλεσμα (π.χ όταν περνά ένα αεροπλάνο) και για να περιορίσω όσο γίνεται την υπερθέρμανση του αισθητήρα.
Για τη φωτογράφιση του γαλαξία ισχύει το ίδιο για την εστίαση και το θόρυβο, μόνο που εδώ μιλάμε για μία μόνο λήψη.

Και εγω manual εστιαση στο απειρο κανω.. Αλλα 1 ληψη..
Πολλες ληψεις και μετα stacking, πως το κανεις χωρις να εχεις trails Ιωσηφ? Νομιζω οτι γινετε μονο με astrotrack και τετοια... οχι?

Ισως μια καλη πρακτικη ειναι να τραβας 2 φωτογραφιες, μια για τα αστερια και μια για το εδαφος, αλλα δεν εχω κανει ουτε αυτο.

Εγώ πάντως πήγα το Σαββατο να βγάλω μερικές και απογοητεύτηκα.
Θέλει πολύ ψάξιμο και μεράκι απότι κατάλαβα.. και σκοτεινό ουρανό.
Εμένα το πρόβληματα ηταν:
α. αν αφηνα το κλείστρο ανοιχτό πάνω απο 20-30sec είχα Star trails.
b. θόρυβος
c. χάλια κοντράστ μεταξύ ουρανού και αστέρων..

Εγώ πάντως πήγα το Σαββατο να βγάλω μερικές και απογοητεύτηκα.
Θέλει πολύ ψάξιμο και μεράκι απότι κατάλαβα.. και σκοτεινό ουρανό.
Εμένα το πρόβληματα ηταν:
α. αν αφηνα το κλείστρο ανοιχτό πάνω απο 20-30sec είχα Star trails.
b. θόρυβος
c. χάλια κοντράστ μεταξύ ουρανού και αστέρων..

Το ψαξιμο κ το μερακι ειναι προυποθεση...Αλλιως δεν νομιζω να επαιρνε κανεις τις ερημιες ξημερωματα για φωτο :) Ο σκοτεινος ουρανος απαραιτητος. Απο εκει κ περα, ειναι λογικο να σου εβγαλε trails στους χρονους που ειπες διοτι, συμφωνα με τον κανονα οπου διαιρουμε το 500 με την εστιακη αποσταση του φακου, με τον 50αρη (σε ff αναλογια) που χρησιμοποιησες, 500:50=10'' τα οποια ειναι ο μεγιστος χρονος για να μην παρεις trails.
Καλυτερα να δοκιμασεις με τον 12-35 στο ευρυγωνιο του και 2.8 στα 20'' κ βλεπεις. Για το κοντραστ που λες μεταξυ ουρανου κ αστεριων μηπως δεν ειχες εστιασει καλα;

Μια χαρα ειναι ο εξοπλισμος. Με λιγη εξασκηση και υπομονη και με πληροφοριες απο το παρον νημα θαχεις σε λιγο καιρο σιγουρα το επιθυμητο αποτελεσμα. Γιατι προφανως θελει εξασκηση τοσο στη ληψη που δεν ειναι απλα ενα κλικ οσο και στην επεξεργασια. Καλη συνεχεια.

Καλα με 50αρη φακο τι αστροφωτογραφια να βγαλεις ρε παιδια.. Εγω με τον 35αρη και παλι δεν μου εκανε ορεξη να τραβηξω αστερια, αφου δεν χωραγε τπτ μεσα.. Πηρα τον samyang και σωθηκα..

Γενικα το m4/3 πασχει απο γρηγορους ευρυγωνιους (κατω απο 24mm), οποτε δεν μπορεις να κανεις και πολλα σε αστροφωτογραφιες θεωρω..

Last edited:
Μία δοκιμαστική λήψη που είχα κάνει πριν ένα μήνα περίπου, με τον κιτ 14-42 F3.5-5.6 II R της OM-D 10MII, κροπαρισμένη γιατί τα υπόλοιπα στοιχεία χαλούσαν την εικόνα...

Galaxy
by Sotos Ch., on Flickr