Αστροφωτογράφιση!

Μια απορία: τα σύννεφα γιατί βγήκαν "κλιμακωτα" κι όχι "βαμβακερά" ; Μήπως είναι σύνθεση πολλών εκθέσεων ;

Μετσξύ των πολλών εκθέσεων υπήρχε λίγο μεγαλύτερο κενό από ότι έπρεπε.

Όπως είπα οι συνθήκες δεν ήταν καλές. Light pollution, βραδιά με φεγγάρι, σύννεφα και λίγη ομίχλη συνέθεταν το σκηνικό.
Έμεινα ελάχιστο εκεί, γιατί ήθελα απλώς να δοκιμάσω star trails στην περιοχή εκείνη...κάτι που σίγουρα θα ξανακάνω.
Γι' αυτό εξάλλου δεν καταγράφηκε έντονα το φαινόμενο.
Ηλία, για τα σύννεφα δεν ξέρω τι ακριβώς ευθύνεται για να γράψουν έτσι.
Πάντως οι λήψεις ήταν συνεχόμενες, χωρίς κενό μεταξύ τους.
Έγιναν 20 λήψεις των 30 δευτερολέπτων, f2,8 και iso 100.

Μετσξύ των πολλών εκθέσεων υπήρχε λίγο μεγαλύτερο κενό από ότι έπρεπε.
Με παραξένεψε που φαίνεται μόνο στα σύννεφα κι όχι στα Star trails

Υ.Γ.: Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ (στα σοβαρα) αστροφωτογραφία .

Μια απορία: τα σύννεφα γιατί βγήκαν "κλιμακωτα" κι όχι "βαμβακερά" ; Μήπως είναι σύνθεση πολλών εκθέσεων ;
Στο μάτι μου κάνει για υψισυννεφιά μισοδιαλυμένη, σαν contrail σε προχωρημένη φάση.
Περίπου σαν κάτι τέτοιο: http://coolweb.gr/img/588/4.jpg

Κατά τ'άλλα, όμορφη η φωτογραφία :)

Sent by PatataTalk!

Παναγιώτη, επειδή χρειαζόμαστε σκοτεινό ουρανό αλλά χωρίς σύννεφα η φωτογράφιση του γαλαξία αλλά και της κίνησης των αστεριών είναι πολύ δύσκολη τον χειμώνα. Για αυτό ανάφερα ότι τώρα αρχίζει η σεζόν.
Παραθέτω και 2 άλλα προηγούμενα ποστ που αναφέρονται στην τεχνική.

Γιάννη σε ευχαριστώ. Απαντώ με λίγες μέρες καθυστέρηση λόγω απουσίας.
Στο θέμα της εστίασης, όπως τα λες. Manual εστίαση στο άπειρο. Προσωπικά ο φακός που χρησιμοποιώ μου έλυσα τα χέρια στο συγκεκριμένο ζήτημα (Batis 18mm f2.8).
Για τον θόρυβο, στα star trails βγάζω πολλές λήψεις και τις ενώνω στον υπολογιστή. Αποθορυβοποίηση στην επεξεργασία, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση το βράδυ της λήψης, άρα απενεργοποιώ στη μηχανή το Long exposure noise reduction.
Προτιμώ την τεχνική των πολλαπλών λήψεων ώστε να έχω τη δυνατότητα να αφαιρέσω κάποιες φωτογραφίες που χαλούν το τελικό αποτέλεσμα (π.χ όταν περνά ένα αεροπλάνο) και για να περιορίσω όσο γίνεται την υπερθέρμανση του αισθητήρα.
Για τη φωτογράφιση του γαλαξία ισχύει το ίδιο για την εστίαση και το θόρυβο, μόνο που εδώ μιλάμε για μία μόνο λήψη.

Πολύ ωραία! Μπράβο Θοδωρή!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η φωτογράφιση του γαλαξία γίνεται σε σκοτεινές περιοχές και απαιτεί νύκτα χωρίς φεγγάρι, συννεφιά ή υγρασία.
Manual focus στο άπειρο
Ευρυγώνιος φακός με όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάφραγμα
Τρίποδο
Iso γύρω στα 1600 ( μπορούμε και να ανέβουμε πιο ψηλά ή να κατέβουμε και στα 800 )
Χρόνος έκθεσης: Κανόνας του 500 (αν και κάπου αναφέρεται και 600). Δηλαδή διαιρούμε το 500 διά το εστιακό μήκος του φακού μας π.χ για 18mm φακό 500:18= 27,7 άρα δοκιμάζω χρόνο έκθεσης 25 δευτερόλεπτα. Αν δοκιμάσω μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης θα αρχίσει να φαίνεται κίνηση των άστρων (star trails). Ο κανόνας ισχύει για full frame μηχανές. Για μηχανές με cropped sensor, πριν διαιρέσουμε πολλαπλασιάζουμε τα μιλίμετρα του φακού μας με έναν αριθμό (νομίζω crop factor ονομάζεται) που είναι διαφορετικός σε κάθε εταιρεία. Στην Canon νομίζω είναι 1.5 και στην Νικον 1.6.
Κάνουμε τις πρώτες λήψεις και αναλόγως διορθώνουμε
Τραβάμε αρχεία RAW, γιατί χρειάζεται οπωσδήποτε επεξεργασία.

Ένα μικρό πρόβλημα στη μέση δεν μου επέτρεψε να αφιερώσω αρκετή ώρα για star trail, ούτε και να οδηγήσω κάπου πολύ σκοτεινά.
Συμβιβάστηκα έτσι σε κατοικημένη περιοχή και μόνο για φωτογράφιση γαλαξία.

Milky Way
by Iosif Michael, on Flickr