Asus Xonar Essence ST

Απάντηση: Re: Απάντηση: Asus Xonar Essence ST

Τι περιμένουμε να βελτιωθεί με τα προτεινόμενα opamps? Ρωτάω γιατί έχω την STX. Υποθέτω ότι αυτά που προτείνετε κάνουν και για την STX

Δεν είναι θέμα βελτίωσης αλλά γεύσης,χαρακτήρα.
Ειδικά αν παίζεις απ' ευθείας από την κάρτα στον τελικό όπως εσύ,των χαρακτήρα των τελεστικών εισπράττεις.
Μέσω της s/pdif βέβαια,δεν έχει σημασία,εκεί έχει απλώς επιτελικό ρόλο η κάρτα,δεν κάνει διαφορά,εισπράττεις τον χαρακτήρα του dac που ακολουθεί.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Asus Xonar Essence ST

Ειδικά αν παίζεις απ' ευθείας από την κάρτα στον τελικό όπως εσύ,των χαρακτήρα των τελεστικών εισπράττεις.
Μέσω της s/pdif βέβαια,δεν έχει σημασία,εκεί έχει απλώς επιτελικό ρόλο η κάρτα,δεν κάνει διαφορά,εισπράττεις τον χαρακτήρα του dac που ακολουθεί.

+1

Έτσι είναι. Εκτός αν πας σε διακριτούς τελεστικούς που από ότι έχω διαβάσει η βελτίωση είναι δραματική.

Η τοποθέτηση με δυσκόλεψε λίγο καθώς στο tower έχω δύο κάρτες γραφικών σε συνδεσμολογία crossfire και η κάρτα ήχου δεν χωρούσε ανάμεσά τους με τίποτα. Έτσι αφαίρεσα την μία για να μπει η Asus. Από την άλλη όμως κέρδισα χώρο και απόσταση από την άλλη κάρτα γραφικών και το σύστημα ψύξης.

Ιδού η διαδικασία της τοποθέτησης.

Εδώ είναι το tower στον 'πάγκο' εργασίας

Ιδού το εσωτερικό με το θηριώδες τροφοδοτικό silverstone olympia 1000watt

H κάρτα εντός κατά την διάρκεια των συνδέσεων.

Σύνδεση του καλωδίου HD Audio για line in και line out συνδέσεις πρόσοψης του tower.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Asus Xonar Essence ST

Με Προενισχυτή παίζω και dac που παρίνει spdif απο την κάρτα, αρα μάλλον δεν έχει νόημα όπως λες - ευχαριστώ anywyay :-)

Τροφοδοτικό πόσο και πάνω πρέπει να είναι?

Ο υπολογιστής που τοποθετήθηκε η κάρτα είναι:

Μ/Β Αsus M4A79 Deluxe
CPU AMD Phenom X II 4 3,00Ghz (Quad Core)
RAM G.Skill DDR2 2X2Giga
GPU ATI Radeon 4800series
SSD OCZ Vertex 3 120Giga που φέρει το λειτουργικό και όλα τα προγράμματα (Windows 7 Ultimate 32bit)
HDD Western Digital 320Giga 10.000σ.α.λ.
PSU Silverstone Olypmpia 1KW op1000

Και για την μουσική ένας εξωτερικός Western Digital MyBook 1T

Και τέλος η
Asus Xonar Essence ST

Σήμερα λοιπόν το απόγευμα μετά το στήσιμο και το σετάρισμα του PC πήρα το Tower και το έστησα στο σαλόνι μαζί με το σύστημά μου.

Θα γράψω λίγα πρώτα σχόλια αν και η κάρτα δεν έχει κάνει ώρες ακόμα. Στο Head-Fi που έχουν γραφτεί τα περισσότερα λένε ότι θέλει 100 ώρες περίπου για να 'στρώσει'. Με τόσους πυκνωτές, τοπικές σταθεροποιήσεις και άλλα εξαρτήματα σίγουρα θα θέλει τις ώρες της.

Έκανα πάνω από δύο ώρες ακρόαση στο σύστημα όπως και συγκρίσεις με την πηγή μου.

Αυτό που εντυπωσιάζει αμέσως είναι η καθαρότητα και η ανάλυση στις υψηλές, η καθαρότητα, αλλά και η πάρα πολύ καλή ροή της μουσικής. Οι μεσαίες και οι χαμηλές είναι ακόμα ελάχιστα συγκρατημένες όπως κάθε φορά σε κάθε άστρωτο μηχάνημα. Σίγουρα θα ανοίξουν μόλις γράψει λίγες δεκάδες ώρες ακόμα. Σαν χαρακτήρας ο ήχος είναι ουδέτερος. Δεν ξεχωρίζει καμία περιοχή και ακούγεται πολύ ομοιογενής σε όλο το φάσμα. Η αλήθεια είναι πως αν σκεφτείς το κόστος ο ήχος της κάρτας είναι εξαιρετικός! Αξίζει τα λεφτά της και με το παραπάνω. Η λειτουργία της είναι απροβλημάτιστη είτε με Asio4all είτε με Xonar Asio είτε με Wasapi στον foobar με άψογη αναπαραγωγή αρχείων μέχρι 192/24 χωρίς clicks και pops. Κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό ακούγονται και τα ρελέ λειτουργίας.

Πολύ ήσυχη είναι επίσης η αναπαραγωγή χωρίς κανέναν απολύτως θόρυβο ή παρεμβολές που συνήθως έχουν οι on board κάρτες ήχου. Απόλυτη ησυχία.

Κατά τις συγκρίσεις κοιτούσε την πηγή μου στα μάτια με την κάρτα να έχει ελαφρώς καλύτερη καθαρότητα στις υψηλές και μέσο υψηλές αλλά με την πηγή να έχει καλύτερο εστιασμό. Στις μεσαίες και χαμηλές η κάρτα ήταν λίγο πιο μαζεμένη, με ελαφρώς μικρότερο σώμα και στις δύο περιοχές, χαρακτηριστικό που επηρεάστηκε προς το καλύτερο αλλάζοντας το interconnect που σαν αποτέλεσμα έφερα την κάρτα περίπου στα ίσα με την πηγή αλλά με καλύτερη καθαρότητα από αυτήν. Βέβαια το marantz στο αναλογικό στάδιο φοράει 4 HDAM επίχρυσα (διακριτοί τελεστικοί) γεγονός που δείχνει τις δυνατότητες της Asus που φοράει απλούς τελεστικούς. Άλλωστε δεν είναι τυχαία τα tweaks με διακριτούς τελεστικούς πάνω στην Asus όπως παραδείγματος χάρη εδώ:

Δεν άφησα νομίζω κανέναν παραπονεμένο. Το νήμα είχε πλούσιο υλικό παρουσίασης και ήταν αρκούντως αναλυτικό.

Δεν άφησα νομίζω κανέναν παραπονεμένο. Το νήμα είχε πλούσιο υλικό παρουσίασης και ήταν αρκούντως αναλυτικό.

Προσωπικά χαίρομαι γιατι έχω την stx εδώ και 4 χρόνια σχεδόν και ποτέ δεν έχω δεί κάποιο θρεντ τόσο αναλυτικό όσο το δικό σου.

Προσωπικά χαίρομαι γιατι έχω την stx εδώ και 4 χρόνια σχεδόν και ποτέ δεν έχω δεί κάποιο θρεντ τόσο αναλυτικό όσο το δικό σου.

Σε ευχαριστώ πολύ!

Υπάρχουν όμως άλλα δύο νήματα σε γειτονικό φόρουμ που με βοήθησαν κι εμένα αρκετά αλλά η πιο μεγάλη πηγή είναι εδώ!
http://www.head-fi.org/t/421890/the-xonar-essence-stx-q-a-tweaking-impressions-thread

Αν έχεις υπομονή διάβασέ το. Δεν φαντάζεσαι πόσο το έχουν ψάξει το θέμα.