Atari 520 STfm και 130 XE...Φορτωμένα αναμνήσεις και νοσταλγία..

Και εγώ φίλε Νίκο ήμουν σίγουρος ότι το πήρες από τον Κανέλλη, στην Αγγελάκη 3 (προς τη μεριά της ΧΑΝΘ). Φανταστικός άνθρωπος ο Θανάσης Κανέλλης, έφυγε νωρίς το 2004. Όσοι τον είχαν γνωρίσει μόνο καλά λόγια έχουν να πουν.

Τι μου θυμισατε, βρε παλιοπαιδα ...... :p

View attachment 98678

(αν ηξερα πως να κανω gif την περιστροφη παλεττας ... θα βλεπατε "αλλα γουστα" :laugh:)

π.χ. Aν το έχεις σε καταγράψει σε αρχείο Video AVI υπάρχουν online coverters όπως ενδεικτικά

http://www.zamzar.com/convert/avi-to-gif/
http://imgflip.com/gifgenerator

Για Offline υπάρχει το GIMP e.t.c.

Χαιρετώ την ρετρό-παρέα!

Να ευχαριστήσω και εγώ με την σειρά μου και εκ´μέρους ολων των παιδιών του Retroclub τόσο τον Μάνο (ο οποίος μας επισκέφτηκε και από κοντά),όσο και τον Νικο Πετειναρακη για την προσφορά του - μας έστειλα έναν ΑΤΑRΙ 520 & 130ΧΕ για τον χώρο μας πού αποτελεί στην ουσία μια ερασιτεχνική προσπάθεια ανθρώπων με μεράκι και αγάπη για τα ρετρό-μηχανήματα εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Εννοείτε Νίκο (αλλά και στους υπόλοιπους) ότι σε περιμένουμε για καφέ, ρετρό-προγραμματισμό και κουβεντούλα στον χώρο του Retroclub αν κάποτε βρεθείς προς στα μέρη μας!

Τα μηχανήματα σου θα συντηρηθούν, θα καθαριστούν και τα σχετικά και θα κοσμούν τον χώρο μας μάχιμα και έτοιμα' σε όποιον θελήσει να τα δουλέψει!

Περισσότερα εδώ http://www.retroclub.info/?page_id=1454 και εδώ http://www.retroclub.info/?p=1465

DAT-Alex απο το Retroclub

Last edited:
Παιδιά καλησπέρα. Να προσφέρω και γω έναν ταπεινό Commodore 128D που μου έχει ξεμείνει από την εφηβεία; Όποιος ενδιαφέρεται ας μου στείλει ΠΜ.

Καλά τα atari (κάποτε must για κάθε σοβαρό music studio), καλός και ο amstrad 6128 (είχα τον έγχρωμο απ τα 7 μου μέχρι τα 11 μου) αλλά σαν την Amiga δεν έχει :) πολύ μπροστά απ την εποχή της και το ξενέρωμα που έφαγα όταν πήρα έναν 286 χρόνια μετά δεν περιγράφεται... Δυστυχώς πήγα πρόσφατα να την βρω στο πατάρι των γονιών αλλά μετά λύπης διαπίστωσα πως μάλλον έχει πεταχτεί εδώ και χρόνια... τι μου θυμίσατε ... στον amstrad είχα γράψει και τις πρώτες μου γραμμές κώδικα (τότε γύρω στα 10) σε qbasic
Sorry για τα offtopic.. αναμνήσεις :)

@gorath ....φιλε σε ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση (ο gorath (Κωστας) δεν προλαβα καλά-καλά να στείλω pm και μου απάντησε ΑΜΕΣΑ!!!)

@craven Πολλές αναμνησεις φίλε craven ... ευτυχως εχει γινει ηδη προσπαθεια εδω στην Θεσσαλονικη αλλα και σε αλλα διάφορα φορουμ (π.χ Αθήνα κλπ) να αναπτυχθει η ρετρο-κοινοτητα στην Ελλαδα.

Ολοι μαζι ας βαλουμε ενα χερακι.... και πιστεύω μονο καλο έχουμε να δωσουμε με την ορεξη και την τρελλα μας!

Last edited:
Χαιρετώ την ρετρό-παρέα!

Να ευχαριστήσω και εγώ με την σειρά μου και εκ´μέρους ολων των παιδιών του Retroclub τόσο τον Μάνο (ο οποίος μας επισκέφτηκε και από κοντά),όσο και τον Νικο Πετειναρακη για την προσφορά του - μας έστειλα έναν ΑΤΑRΙ 520 & 130ΧΕ για τον χώρο μας πού αποτελεί στην ουσία μια ερασιτεχνική προσπάθεια ανθρώπων με μεράκι και αγάπη για τα ρετρό-μηχανήματα εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Εννοείτε Νίκο (αλλά και στους υπόλοιπους) ότι σε περιμένουμε για καφέ, ρετρό-προγραμματισμό και κουβεντούλα στον χώρο του Retroclub αν κάποτε βρεθείς προς στα μέρη μας!

Τα μηχανήματα σου θα συντηρηθούν, θα καθαριστούν και τα σχετικά και θα κοσμούν τον χώρο μας μάχιμα και έτοιμα' σε όποιον θελήσει να τα δουλέψει!

Περισσότερα εδώ http://www.retroclub.info/?page_id=1454 και εδώ http://www.retroclub.info/?p=1465

DAT-Alex απο το Retroclub
Καλορίζικα να είναι παιδιά,βρίσκονται στα καλύτερα χέρια που θα μπορούσαν να βρεθούν!Σας ευχαριστώ απο καρδιάς που τα αναστήσατε,ομολογώ ότι είμαι πολύ συγκινημένος....

...και που είσαι ακομα.... θα συντηρηθούν και θα καθαριστούν .... θα δούμε και το πρόβλημα με το floppy στον ATARI 520ST! :)

Last edited:
Φίλε craven, όλη η αγάπη για τα μηχανήματα αυτά και όλη η νοσταλγία μας για την εποχή εκείνη είναι που τα κάνει σημαντικά. Κακά τα ψέματα, καλά χρυσά και άγια όσα έκανε η Amiga αλλά ένα μέτριο τωρινό pc κάνει πολύ πολύ περισσότερα. Αυτό όμως που έχει σημασία για εμένα είναι εκείνη η ανατριχίλα που για μια στιγμή ένοιωσα, όταν στην βιτρίνα του computershop Κύκλος, στην οδό Αγγελάκη της Θεσσαλονίκης, είχα πρωτοδεί Amiga 1000 με το κλασικό demo της μπάλας που αναπηδά στην οθόνη. Σε όλη τη διαδρομή του λεωφορείου από την Έκθεση μέχρι την Άνω Τούμπα είχα τα μάτια μου κλειστά και έβλεπα μια ασπροκόκκινη μπάλα να αναπηδάει ! Τέτοιες συγκινήσεις δύσκολα τις νιώθουμε πια, ίσως γιατί τα μάτια μας είναι πιο χορτάσμένα, ίσως γιατί η έννοια του υπολογιστή έχει απομυθοποιηθεί, ίσως γιατί και εμείς είμαστε πια αρκετά μεγαλύτεροι...

Αφιερωμένο στον Νίκο:
koyta1.jpg

Η κούτα έφτασε ....

koyta2.jpg

το κουκούλι άνοιξε...

koyta3.jpg

ο Atari 130XE βγήκε...

koyta4.jpg

και δήλωσε έτοιμος (READY) για νέες περιπέτειες !

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ :SFGSFGSF:

Εγώ σας ευχαριστώ Νικόλα!Νομίζω ότι αυτό το READY μετά απο τόσα χρόνια απο το μηχανάκι της εφηβείας μου αποκτά για εμένα και άλλον συμβολισμό..Να είσαι καλά,και εσύ και όλα τα παιδιά,ελπίζω να βολέψει να κεράσετε και καφεδάκι στην κιβωτό που έχετε φτιάξει..
RESPECT!

Και εγώ φίλε Νίκο, εύχομαι να βολέψει να βρεθούμε. Οι "μπουκαπόρτες της κιβωτού" είναι ανοιχτές.

Φίλε craven, όλη η αγάπη για τα μηχανήματα αυτά και όλη η νοσταλγία μας για την εποχή εκείνη είναι που τα κάνει σημαντικά. Κακά τα ψέματα, καλά χρυσά και άγια όσα έκανε η Amiga αλλά ένα μέτριο τωρινό pc κάνει πολύ πολύ περισσότερα. Αυτό όμως που έχει σημασία για εμένα είναι εκείνη η ανατριχίλα που για μια στιγμή ένοιωσα, όταν στην βιτρίνα του computershop Κύκλος, στην οδό Αγγελάκη της Θεσσαλονίκης, είχα πρωτοδεί Amiga 1000 με το κλασικό demo της μπάλας που αναπηδά στην οθόνη. Σε όλη τη διαδρομή του λεωφορείου από την Έκθεση μέχρι την Άνω Τούμπα είχα τα μάτια μου κλειστά και έβλεπα μια ασπροκόκκινη μπάλα να αναπηδάει ! Τέτοιες συγκινήσεις δύσκολα τις νιώθουμε πια, ίσως γιατί τα μάτια μας είναι πιο χορτάσμένα, ίσως γιατί η έννοια του υπολογιστή έχει απομυθοποιηθεί, ίσως γιατί και εμείς είμαστε πια αρκετά μεγαλύτεροι...

Σήμερα ναι.. και πριν 10 και ίσως και πριν 20 χρόνια τα pc έκαναν πολύ πολύ περισσότερα.. για την ακρίβεια πάντα έκαναν ή καλύτερα μπορούσαν δυνητικά να κάνουν πολύ περισσότερα. Το θέμα είναι, το 1988 που πήρα την amiga Μικρούλης (ο μεγάλος αδερφός την πήρε βασικά και μου έμεινε αμέσως αφού ποτέ δεν την ακούμπησε οπότε ο amstrad πήρε πόδι), τα pc μπροστά της ήταν ανύπαρκτα.. ναι είχαν βγει στο εξωτερικό και οι 386 1-2 χρόνια πριν (Ελλάδα ούτε για αστείο.. και ο 286 πανάκριβος ήταν έστω και αν υπήρχε ΧΡΟΝΙΑ ήδη) και δυνητικά είχαν τα φόντα να κάνουν πολύ περισσότερα τα pc όπως και έκαναν αργότερα.. αλλά τότε, τι να πει το dos και ακόμα και τα windows 2.0 που υπήρχαν τότε, μπροστά στο "παραθυρικό" workbench? Τι να έλεγαν τα pc από γραφικά και ήχο?
Καταλαβαίνεις το ξενέρωμα μου όταν πχ το 1989 έπαιζα shadow of the beast της psygnosis, με 16 bit stereo ήχο έχοντας ακόμα και ομιλία σε παιχνίδια κτλ και ένα χρόνο μετά είχα έναν 286 μόνο με dos (τα πρώτα windows που έβαλα ποτέ ήταν τα 3.11) με οθόνη με διαβαθμίσεις του γκρί με μια hercules αν θυμάμαι καλά κάρτα γραφικών και με τα παιχνίδια (το πρώτο που έβαλα νομίζω ήταν το prince of persia) με cga γραφικά και ο ήχος απ το beeper του κουτιού με κάτι μπλιπ μπλιπ.... Για να μην είμαι άδικος εδώ με τα pc της εποχής.. και πάλι τα εκτίμησα σαν εργαλεία όταν πήρα απόφαση πως δεν είναι για παιχνίδια και άρχισα να βάζω εργαλεία όπως το harvard graphics, το lotus κτλ ή να πειραματίζομαι με το τότε slackware λίγο αργότερα (στα 12-13 σου θα μου πεις τι τα ήθελες αυτά..)
Για να νιώσω ότι κάτι γίνεται στα γραφικά και στον ήχο, έπρεπε να πάω σε 486 μετά από λίγα χρόνια (άργησα το 95 όπου το έστησα εκεί που έπιασα δουλειά για το χαρτζιλίκι και την εμπειρία σαν τεχνικός H/Y στα 17 μου) με σχετικά καλή κάρτα γραφικών για την εποχή και μια soundblaster. Εκεί ήταν η πρώτη φορά που είπα "οκ.. αυτά τα μαραφέτια αρχίζουν σιγά σιγά να φτάνουν την Amiga μου". Αλλά η Amiga όπως και να χει ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Παρόλο που πήγε πατάρι νωρίς (αφού είχε χαλάσει το floppy από το 92-93), η οθόνη της η commodore με έβγαλε μέχρι τέλος των 90's αρχές 00's σαν τηλεόραση με την βοήθεια του tuner από ένα panasonic VCR :)
Εγώ την μεγαλύτερη ανατριχίλα την είχα νοιώσει όταν σε ένα μαγαζάκι εκεί το 89-90 (απ αυτά που πούλαγαν παιχνίδια για την Amiga και το Atari αλλά στα έκαναν και αντιγραφή ;)) , για να πάρω extra μνήμη για την Amiga (άλλα 512kb) και κοιτώντας , έπεσε το μάτι μου στο κουτί του F29 Retaliator που μόλις είχε βγει... 2 ολόκληρες δισκέτες! τεράστιο! το έβαλα στο μάτι και μάζεψα τα χρήματα (3000 δραχμές νομίζω? πανάκριβο). Οι ώρες που έφαγα σε αυτό, στο SOTB, στο zack mc cracken κτλ ήταν αμέτρητες μέχρι που αποφάσισα πως η μπάλα στο αλσάκι δίπλα ήταν πολύ καλύτερη απ το να παίζεις video games με τις ώρες ;)

Anyway ξεφύγαμε... η μνήμη μου δεν με βοηθά και πολύ (το παραπάνω post ήταν μια πρόκληση στην όχι περίφημη μνήμη μου) και το μόνο που έχω να πω, είναι συγχαρητήρια παιδιά και κάποια στιγμή όταν με βγάλει ο δρόμος μου προς τα πάνω (αφού παντρεμένος με Σαλονικιά όποτε βρω ευκαιρία ανεβαίνω), ελπίζω κάποτε να με βγάλει και ο δρόμος μου από εκεί ;)

Last edited: