ATC Loudspeakers.

Και τρία βασικά χαρακτηριστικά τους που κατά τη γνώμη μου πρέπει να τα έχει υπόψη ο υποψήφιος αγοραστής (κ. Θέμη, διορθώστε μου όπου κάνω λάθος):

1. Ακόμη και τα bass-reflex μοντέλα, έχουν υπερ-ελεγχόμενο μπάσο. Δεν είναι ότι δεν έχουν έκταση, το αντίθετο. Τόσο οι μετρήσεις που έκανα στα δικά μου όσο και οι μετρήσεις που έχω δει σε τεστς, δείχνουν μεγαλύτερη απόκριση χαμηλά από τα specs τους. Όμως υποκειμενικά, δεν έχουν αρκετό μπάσο ή μπάσο που να σε χτυπάει στο στομάχι, ειδικά σε χαμηλές εντάσεις. Γιατί; Κατά τη γνώμη μου, ένα υπο-ελεγχόμενο ηχείο (όπως π.χ. το ζέπελιν που έχω) έχει από σχεδιασμού περισσότερο punch, έχει μπότα που εντυπωσιάζει. Ακόμη και αν ο χώρος έχει αντηχήσεις χαμηλά. (Φυσικά το υπο-ελεγχόμενο ηχείο δεν έχει καλό transient response.) Αντίθετα, ένα υπερ-ελεγχόμενο μπάσο, σε αντίθεση με τη κοινή πεποίθηση, δίνει την εντύπωση ότι μπουμάρει εύκολα γιατί σε έναν κακό χώρο ακούς την αντήχηση π.χ. του ακουστικού ή ηλεκτρικού μπάσου που σε συνδυασμό με το ότι δεν ακούς την μπότα, ενοχλεί. Φυσικά σε σωστό χώρο όλα αλλάζουν προς το καλύτερο υπερ του υπερ-ελεγχόμενου.

2. Δεν έχουν προβολικά μεσαία ή μεσο-υψηλά (μετρημένα), έχουν όμως μεγάλη διασπορά σε αυτή την περιοχή που ενώ σε σωστό χώρο είναι πλεονέκτημα, μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ανακλάσεις σε αφρόντιστο χώρο. Επίσης, το χαρακτηριστικό αυτό ξενίζει γιατί δε δίνει τη χαρακτηριστική απόκριση "χαμόγελο" (βύθιση στα μεσαία) όταν ακούς λίγο off-axis.

3. H καμπίνα - μπαούλο στα μεγάλα μοντέλα δε βοηθάει στην "εξαφάνιση" του ηχείου, Γι αυτό και σκέφτομαι σοβαρά να πω στον bull να μου φτιάξει δύο από τις υπέροχες καμπίνες του για να φιλοξενήσουν τις μονάδες των ηχείων μου ;-)

3. H καμπίνα - μπαούλο στα μεγάλα μοντέλα δε βοηθάει στην "εξαφάνιση" του ηχείου, Γι αυτό και σκέφτομαι σοβαρά να πω στον bull να μου φτιάξει δύο από τις υπέροχες καμπίνες του για να φιλοξενήσουν τις μονάδες των ηχείων μου ;-)

View attachment 92632

Και τρία βασικά χαρακτηριστικά τους που κατά τη γνώμη μου πρέπει να τα έχει υπόψη ο υποψήφιος αγοραστής (κ. Θέμη, διορθώστε μου όπου κάνω λάθος):

1....
2....

Δεν ξέρω αν αστειεύεσαι ή όχι σχετικά με το τι σκέφτεσαι να κάνεις. Απλά η μικρή συνεισφορά μου στην κουβέντα είναι η εξής: Οταν έψαχνα ενισχυτή για τα ATC όταν ήρθε ο ASR τα ηχεία εξαφανίστηκαν από τον χώρο. Αυτά και τα λέμε και καλή ανάσταση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ATC Loudspeakers.

να απαντησω στο κ. κυριτση, οταν ακουσει καποιοs ενα πιανο ενα βιμπραφωνο ενα γενικα οποιοδηποτε οργανο ζωντανα αντιλαμβανεται ποσο πλουσιο ακουγεται, εκει παει και ο αρμονικοs πλουτοs που εννωουσα πιο πανω λεγωνταs οτι τα ηχεια τα δυο εταιριων μπορουν αριστα σε αυτουs τουs τομειs, αλλα πολλοι ενισχυτεs δεν μπορουν ειδικα στερεαs καταστασηs να αποδωσουν με πληροτητα τα μουσικα οργανα με αποτελεσμα να ακουγωνται στεγνοι ξηροι και ρυχοι για αυτο και το ματσαρισμα πρεπει να ειναι προσεκτικο.

Αυτοκριτικη ειναι. Δεν μπορει να χωρεσει μια ορχηστρα στο σαλονι μου. Και πειραχτηκα λιγο και για τον αρμονικο πλουτο που ουτε αυτος χωραει.
Αλλα πιο πολυ πειραχτηκα για τη στερεη κατασταση. Δηλαδη τα atc ειναι καταδικασμενα να παιζουν με λαμπες για να στριμωχτει ενας πλουτος που δεν υπαρχει παντα σε ενα σαλονι που δεν τον χωραει, απο ενισχυτικα που για να τα σηκωσουν κανουν πανω απο πεντε χιλιαρικα? Μου πεσανε πολλα. Κοψε κατι...

Έχω ένα U3 Yamaha (Το μεγαλύτερο Ορθιο, αμέσως μετα πας σε ουρά) στο σαλόνι και βεβαίως δεν μπουμάρει. Αυτό που βγαίνει απο τις νοτες του πιάνου είναι ο παλμός τις χορδής και το "πάχος- όγκος" του ήχου σε κάθε νότα το οποίο τα "νορμαλ" ηχεία αδυνατούν να αποδόσουν. Κάποιες φορές ορισμένα αντικείμενα (στο χώρο) μπορεί να "συντονίσουν" με κάποιες απο τις νότες του πιάνου και να "τρίζουν" εκεί που στέκονται(αν τα μετακινήσεις σταματούν..) αλλά αυτό δεν είναι μπουμάρισμα απο χαμηλές συχνότητες. Τώρα να μην πώ με ποιό ηχείο έχω ακούσει πειστικότερα τον ήχο του πιάνου, διότι θα αρχήσετε να φωνάζετε πως καταλύω το HiEnd... Πάντως όχι με ATC(εως το 40αρι)

ΥΓ. Αυτά που γράφω είναι δικές μου απόψεις και συμπεράσματα απο δικές μου εμπειρίες και ακροάσεις και όχι απο γνώμες ακροάσεων η εμπειριών άλλων.

φαντάζομαι ποιο ηχείο εννοείς, αλλά ας μας διευκρινίσεις αν αυτό που λές ισχύει για όλες τις νότες του πιάνου και όχι μόνο αυτές που βγάζουν τα αριστερά (!!!! ) πλήκτρα του οργάνου

Και ποσα λιτρα διαφορα ειναι το μεγαλυτερο ορθιο απο το μικροτερο με ουρα;

Τολη θεωρω οτι το ποστ σου ξεφευγε απο τα πλαισια του hifi και πηγαινε σε καταστασεις grand theater αφηνοντας πολλους πολλους παραγοντες απεξω λογω ενθουσιασμου. Ενταξει. Στο σαλονι μας ειμαστε και κανουμε οτι ακουμε. Ισως αν ακουσω σουπερ ντουπερ μηχανηματα σε σουπερ ντουπερ χωρους ομως ασπαστω αυτο που λες. μεχρι τοτε σα γκρινιαρης φτωχοπαραξενος θα σε υεωρω υπερβολικο. Αλλο να μιλαμε για χροιες και αλλο να εκθειαζουμε καταστασεις.

Κωστα προσεχε μην καψεις καναν ενισχυτη.

υπαρχει ενα προβλημα με το πωs κατανοουνται καποια σχολια. το σαλονι και το πωs θα αναπαραχθει η μουσικη πληροφορια στον χωρο του καθενοs ειναι ενα αλλο κεφαλαιο. εξηγησα πιο πριν για ματσαρισμα και προσπαθησα να δωσω μια πιο κατανοητη ωρολογια για τον χαρακτηρα καποιων συσκευων και πωs αυτα τον ερμηνευουν. επισηs συμφωνω πωs ενα πιανο με ουρα δεν θα μπουμαρει σε ενα σαλονι.

@kiriak δεν θα το συζητούσα καθόλου εαν απέδιδε σωστά μόνο τις νότες των αριστερών πλήκτρων.. επίσης θεωρώ ελειπή και τα ηχεία που αποδίδουν σωστά μόνο τις νότες απο τα δεξιά πλήκτρα. Μπορείς όμως να το διαπιστώσεις μόνος σου ακούγωντάς τα και να μας πείς τη δική σου γνώμη.

@Panoramix δε νομίζω να μετρούν τα πιάνα με λίτρα.. Τα όρθια μετρούνται σε ύψος και αυτα με την "ουρά" σε μήκος. Το μεγάλύτερο μέγεθος δίνει "Μεγαλύτερο Ήχο". Μεγαλύτερο πιάνο μπορεί να καλύψη μεγαλύτερους χώρους (χωρίς να σημαίνει απαραίτητα, πως μεγαλύτερο=καλύτερο).

Λοιπόν....ανακεφαλαίωση.....τα ATC είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού,....χωρίς άκρα, αλλά έχουν γλυκό χαμόγελο...εεεε..μεσαία περιοχή...γι' αυτό τα αγαπάμε, και μια που έχουν μόνο μεσαία παίζουν και με 300Β...

Αν θέλουμε άκρα θα πάμε στο SCM300, και θα παίξουν μόνο με ενισχυτές με αρμονικό πλούτο, όχι βρύστωνες και άλλους υπαλληλίσκους....

Αν θέλουμε θεαματικό χαμηλό από τα μικρότερα, πάμε σε sub άλλης εταιρείας που είναι value for money, κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι το καλύτερο είναι από την αρχή να πας σε Cerwin Vega, οπότε τι τα θες τα ATC?

:grinning-smiley-043

@tzam65
η ερώτηση ήταν καλοπροαίρετη και έχω την απορία πως θα ακούγονταν τα ηχεία που αναφέρεις στο (σχετικά μεγάλο) χώρο μου. Δε θα έλεγα όχι σε περισσότερο μπάσο σε σχετικά χαμηλές στάθμες. Δεν ξέρω που θα μπορούσα να τα ακούσω, ούτε αν θα έχανα κάτι άλλο. Γιατί πιθανώς κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις, αλλοιώς θα τα αντιγράφανε όλοι, είτε μιλάμε για τα μεν είτε για τα δε ....