Άθληση και Διατροφή

Re: Πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε καιρό καραντίνας

Διονυση παιζω τενις 4 φορες την εβδομαδα οι διατασεις πριν και κυριως μετα ειναι τουλαχιστον σε εμας απαραιτητες για να μην εχουμε τραυματισμους οπως tennis elbow κοκ
Συνηθως κανουμε 4 γυρους το γηπεδο και λαστιχα πριν και διατασεις χεριων και ποδιων στο τελειωμα
Ειναι λαθος?

Απάντηση: Πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε καιρό καραντίνας

Κακως,
χρειαζεσαι και πριν και μετα.
Το ξερω οτι τρωει χρονο (οτι ειναι μεγαλο σπασιμο και αγγαρεια).

Διονυση
κοντεψα να εκραγω οταν συστησες στον Δημητρη (Ιωαννου) να ανεβοκατεβαινει σκαλες.
Ακομα και "προοδευτικα", οι σκαλες ειναι ΜΕΓΙΣΤΗ καταπονηση για την καρδια (και τα γονατα).
Ο Δημητρης μπορει να ειναι πετσι και κοκκαλο αλλα ΑΥΤΟ .... δεν τον προκρινει για σκαλες !!!
Γιατι απλα δεν ειναι 25αρης. Οι σκαλες ΣΙΓΟΥΡΑ καινε λιπος (και φτιαχνουν καρδια και γονατα
λοκατζη) αλλα οσο προοδευτικα και αν τις παρεις .... εκει κοντα στον 3ο οροφο, ολοκληρο το
σωμα κραυγαζει "στακα λοκατζη, θα σε στειλω νοσοκομειο, ξεκινα απο περπατημα και ασε
τις σκαλες".

Σε εμενα τουλαχιστον ... ΑΥΤΟ φωναζει.

Ταπεινη μου εκτιμηση λοιπον, ΔΕΝ συστηνεις σε καποιον κοντα στα 50 "επιχειρησε να
ανεβοκατεβεις σκαλες" ..... ουτε καν προοδευτικα !!!!

Μέγιστη καταπόνηση;
Χωρίς ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, ανεβοκατεβηκα τους 4 ορόφους από 5 φορές (x 66 = 330 σκαλοπάτια) πριν το φαγητό. Σταθερό ρυθμό, σε 8 λεπτά. Εντάξει ιδρώνεις λίγο αλλά μέχρι εκεί.
Εκεί που τα είχα δει όλα ήταν πριν 8 χρόνια που μου είχαν παραδώσει ένα φορτίο δύο τόνους μπρικέτες σε τσουβάλια των 15 κιλών μπροστά στην οικοδομή. Τα δύο τρίτα τα κατέβασα με τις σκάλες στο υπόγειο, το 1/3 με το ασανσέρ στον 4ο λίγες λίγες και από κει τις μετέφερα στο μπαλκόνι μου. Μετά από 1 1/2 - 2 ωρες δεν ήμουν απλώς καθιδρος, ήμουν να πέσω να πεθάνω! Σωριαστηκα όπως ήμουν στο κρεβάτι και μου πήρε κανένα μισάωρο να συνέλθω. Τουλάχιστον, είπα, δεν χρειάζομαι τεστ κοπώσεως...
αφού μόλις έκανα τεστ υπερ-κοπωσεως :flipout:

Re: Απάντηση: Πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε καιρό καραντίνας

Κακως,
χρειαζεσαι και πριν και μετα.
Το ξερω οτι τρωει χρονο (οτι ειναι μεγαλο σπασιμο και αγγαρεια).

Διονυση
κοντεψα να εκραγω οταν συστησες στον Δημητρη (Ιωαννου) να ανεβοκατεβαινει σκαλες.
Ακομα και "προοδευτικα", οι σκαλες ειναι ΜΕΓΙΣΤΗ καταπονηση για την καρδια (και τα γονατα).
Ο Δημητρης μπορει να ειναι πετσι και κοκκαλο αλλα ΑΥΤΟ .... δεν τον προκρινει για σκαλες !!!
Γιατι απλα δεν ειναι 25αρης. Οι σκαλες ΣΙΓΟΥΡΑ καινε λιπος (και φτιαχνουν καρδια και γονατα
λοκατζη) αλλα οσο προοδευτικα και αν τις παρεις .... εκει κοντα στον 3ο οροφο, ολοκληρο το
σωμα κραυγαζει "στακα λοκατζη, θα σε στειλω νοσοκομειο, ξεκινα απο περπατημα και ασε
τις σκαλες".

Σε εμενα τουλαχιστον ... ΑΥΤΟ φωναζει.

Ταπεινη μου εκτιμηση λοιπον, ΔΕΝ συστηνεις σε καποιον κοντα στα 50 "επιχειρησε να
ανεβοκατεβεις σκαλες" ..... ουτε καν προοδευτικα !!!!

Μα σου γραφω οτι κανω διατασεις

Παντως σε δυο ωριτσες θα ξαναβγω, για μια ωρα και θα κανω οπως λετε. Δεν θα κοιταω αποστασεις γιατι σε "αναγκαζουν" να ζορισεις ενω ισως ο οργανισμος σου λεει στοπ. Περπατημα, και τρεξιματακι, και παλι περπατημα σε μικρα χρονικα διαστηματα.
Θα βαλω σαν σημαδι οταν αρχιζουν και "σφιγγουν" τα ποδια πισω προς Αχιλειο τενοντα μερια για να σταματαω...

Διατασεις φυσικα, οσο μπορω λογω του ομου που δεν εχει περασει ακομα..αλλα για μενα ηταν κατι τοσο στανταρ πριν μετα στη μεση...που δεν τα θεωρουσα τζυμ. Ηταν μεσα στο στρετσινγ μου.
Περισσοτερο προετιμασια και χαλαρωση.

ΒΑσικα προσπαθω να επανορθωθω, μετα απο εξι μηνες οπου δεν εκανα τιποτα και λογω μεσου γλουτιαιου τον Σεπτεμβρη και ακομα χειροτερα λογω ομου μετα καπακι τον Οκτωβρη και αυτο μεχρι σημερα (αλλαπολυ καλυτερα). Και δε θελω να ξαναπαθω τα ιδια...

Παντως για την αυξηση στις ενδορφινες δεν λεω οχι... με φυσικο τροπο εννοειται, οχι ντραγκς.

Ενταξει, παιδια ....

εγω ομιλω για λογαριασμο ολων εκεινων που ντρεπονται να πουν την αληθεια.
Εικαζω οτι ειναι η πλειοψηφια. Το να βγαινει ο ενας και ο αλλος και να λενε
οτι ολα αυτα ειναι ευκολα (και αυτονοητα) δημιουργει μια επιφαση οτι στο νημα
γραφει η πλειοψηφια !

Ειναι ? .... (ας αναρωτηθουν) ....

Εγώ πάντως τρόμαξα χτες με τους 7 ορόφους και σήμερα λουφάζω.Με βλέπω να την βγάζω με περιπάτους ή το πολύ σκάλα μέχρι τον 2ο που μένω (?)

και δεν είμαι πλέον πετσί και κόκκαλο,έχω σεβαστή κοιλίτσα η οποία με εμποδίζει στο να ευχαριστηθώ τα παντελόνια μου

Απλά άκουσα τον Διονύση και προσάρμοσα την διατροφή μου.

Κάτι καλό θα βγεί από αυτό.

στα σκαλιά προσοχή στα γόνατα έχω να πω...

δυστυχώς έκανα τον 3 καυγά για την αγορά διαδρόμου και τώρα απλά περιμένω να φτιάξει ο καιρός να ξαναπάω έξω!

Εγώ πάντως τρόμαξα χτες με τους 7 ορόφους και σήμερα λουφάζω.Με βλέπω να την βγάζω με περιπάτους ή το πολύ σκάλα μέχρι τον 2ο που μένω (?)

και δεν είμαι πλέον πετσί και κόκκαλο,έχω σεβαστή κοιλίτσα η οποία με εμποδίζει στο να ευχαριστηθώ τα παντελόνια μου

Απλά άκουσα τον Διονύση και προσάρμοσα την διατροφή μου.

Κάτι καλό θα βγεί από αυτό.

Στην διατροφη .... ΜΟΝΟ καλο θα βγει "απο αυτο" .... -bye-

Εγω απεναντιας, το ριξα στις πιτσες (εδω και εναν μηνα).
Δεν ειμαι ωριμος τυπος, ουτε εγκρατης (οτι και αν σας γραφω).
Ισως καποια στιγμη (το καλοκαιρι) ξαναγινω. Ιου επιτρεποντως ....

Η Θαλασσα μου ξυπνα τον ΚΑΛΟ εαυτο μεσα μου.
Η Πολη .... τον ΚΑΚΟ !

Σε εναν υποθετικο κοσμο, που θα ζουσα σε τροπικο νησι (με ολες τις ανεσεις
του δυτικου πολιτισμου) ... θα ημουν κατηγορια Shakinen, χαλαρα χαλαροτατα.
Μεσα σε τεσσερα ντουβαρια .... ειμαι κατηγορια fuckτα ! Ολα ειναι θεμα ΚΙΝΗΤΡΟΥ !!!!!

Διονυση παιζω τενις 4 φορες την εβδομαδα οι διατασεις πριν και κυριως μετα ειναι τουλαχιστον σε εμας απαραιτητες για να μην εχουμε τραυματισμους οπως tennis elbow κοκ
Συνηθως κανουμε 4 γυρους το γηπεδο και λαστιχα πριν και διατασεις χεριων και ποδιων στο τελειωμα
Ειναι λαθος?

Αν λέγοντας ''λάθος'' εννοείς κάτι που δεν θα έπρεπε να κάνεις επειδή σου κάνει κακό, όχι δεν είναι λάθος.
Αν λέγοντας ''λάθος'' εννοείς κάτι το οποίο δεν σου προσφέρει αυτά που νομίζεις, ναι είναι λάθος.

Η επιστήμη, τα τελευταία χρόνια λέει ότι οι διατάσεις:
- δεν είναι ικανοποιητική προθέρμανση (warm-up)
- δεν προλαμβάνουν το μυικό ''πιάσιμο'' (delayed-onset muscle soreness - DOMS)
- δεν προλαμβάνουν τραυματισμούς (μυών και τενόντων)
- δεν βελτιώνουν την απόδοση (εκρηκτικότητα, ταχύτητα), συχνά δε, την υπονομεύουν
- δεν θεραπεύουν τενοντίτιδες (tennis elbow κλπ)

Η broscience πρεσβεύει και, μέσω των (αδαών) οπαδών της, διαδίδει απόψεις περασμένων δεκαετιών.
Ο καθένας λοιπόν μπορεί να πιστεύει ότι θέλει, δημοκρατία έχουμε...

Το κείμενο αυτό είναι κάπως μεγάλο και σε κάποια σημεία απαιτεί ειδικές γνώσεις αλλά είναι διαφωτιστικό ως προς το τι πιστεύει σήμερα η επιστήμη γα τις διατάσεις.

Γενικά μιλώντας, δυστυχώς η broscience ζει και βασιλεύει. Ο καθένας έχει άποψη και την διατυπώνει με βεβαιότητα τριών phd... Επειδή ''πάει γυμναστήριο'' ή κάποτε ''έτρεχε'' ή ''παίζει μπάλλα'' θεωρεί ότι μπορεί να εκφέρει άποψη για θέματα προπονητικής μεθοδολογίας και να προτείνει ή να απαγορεύσει ασκήσεις και δραστηριότητες.
Προ καιρού, ένας φίλος από το forum είχε ζητήσει γνώμες για το αν ο έφηβος γιός του μπορεί να κάνει βάρη ή κινδυνεύει να μείνει κοντός. Αν και είχε λάβει, τουλάχιστον από μένα, εμπεριστατωμένη απάντηση (ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, αν τηρούνται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις), επέλεξε να εμπιστευτεί τον Μπάμπη τον ''σουγιά'' και τον ''πεταλούδα'' τον Νίκο.

I rest my case...

Τhanks Διονυση !

Οποτε, παιδια .... ΜΗΝ κανετε διατασεις.
Οτι σας πει ο Διονυσης (εγω ειμαι ο πεταλουδας ο Νικος :proud: ....
και κανω μονο πεταλουδα .... υπτιο και προσθιο τα αποφευγω ! -bye-)

Μάνο, δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν και ειδικά εσένα διότι ξέρω ότι αυτά που λες είναι πάντα καλή τη πίστη. Η καλή πίστη όμως δεν είναι αρκετή και δεν υποκαθιστά γνώσεις, πτυχία, εμπειρία κλπ. Έκαστος στο είδος του φίλε...:smile:

έχει βρει κανείς κάποιον φτηνό αναδιπλούμενο διάδρομο για το σπίτι;

κάποια άλλη πρόταση για αερόβια άσκηση εντός;

πχ
https://xiaomi-mi.com/appliances/mijia-walking-treadmill-/

σε αυτες τις heavy duty κατασκευες η φτωχια τρωει τον παρα διοτι η καταπονηση ειναι τρομερη και απο την αλλη λιγο να πετσικαρει βγαινει 100% και γινεται επικινδυνο
Ισως ο Διονυσης( Skakinen) γνωριζει τα value for money

έχει βρει κανείς κάποιον φτηνό αναδιπλούμενο διάδρομο για το σπίτι;

κάποια άλλη πρόταση για αερόβια άσκηση εντός;

πχ
https://xiaomi-mi.com/appliances/mijia-walking-treadmill-/

Κατά κανόνα, διάδρομοι, ποδήλατα κλπ, έχουν ημερομηνία λήξης όσον αφορά την χρήση τους από τον ασκούμενο και καταλήγουν σε αποθήκες, πατάρια κλπ.

Το συγκεκριμένο απ'ότι είδα, έχει μέγιστη ταχύτητα 6 km/h δηλαδή pace 10 min/km το οποίο αντιστοιχεί σε ζωηρό περπάτημα. Αν κάποιος θέλει κάτι παραπάνω δεν μπορεί να το έχει (πρώτο μείον). Δεύτερο μείον είναι το μέγιστο βάρος που αντέχει (90kg) το οποίο συνδυαζόμενο με το πρώτο μείον σημαίνει ότι ένας σχετικά μεγαλόσωμος άνθρωπος θα πρέπει να δουλεύει το μηχάνημα στα όριά του με ότι αυτό συνεπάγεται για την μακροημέρευση της (κινέζικης) κατασκευής.

Αν και δεν ξέρω τίποτα για σένα (ηλικία, σωματότυπο, επίπεδο fitness, κίνητρο, διάθεση για άσκηση, στόχο κλπ) δεν θα σου πρότεινα ούτε διάδρομο ούτε ποδήλατο σαν αποκλειστική μορφή άσκησης. Αν έχεις έστω και λίγο διαθέσιμο χώρο, περίπου 1,5m x 1,5m, με ένα απλό στρώμα γυμναστικής, μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα πράγματα (αερόβια, ενδυνάμωση) και όχι μόνο μέτρια αερόβια με περπάτημα όπως με το εν λόγω μηχάνημα. Το βασικό βέβαια, όπως σε όλες τις μορφές άσκησης είναι η διάθεση και η συνέπεια που πρέπει να επιδειχθεί (σε βάθος χρόνου) ώστε να επιτευχθούν και να διατηρηθούν οι στόχοι.

Λάζαρε, σου απάντησα για τις διατάσεις αλλά μάλλον δεν σου άρεσαν αυτά που σου έγραψα...:D

Διονύση, μπορείς να προτείνεις κάποιο αναλυτικό πρόγραμμα αερόβιας για το σπίτι για αρχάριους; Ιδίως για τις πρώτες εβδομάδες.
Στρώμα δεν έχω, έχουμε 3 σετ αλτήρες σπίτι, 1,5 2 και 5 κιλών.

Σήμερα λιακάδα, επιτέλους! Έχω παρεάκι μου τον μεγάλο μου. Πρώτα βάλαμε και ακούσαμε μουσική, λίγο Ζεπελιν για το τέλος για να στανιαρουμε, και ανεβήκαμε βολτούλα στην ταράτσα για τη δόση βιταμίνης D. 40 λεπτά χαλαρή βολτούλα και κουβεντούλα, στη διάρκεια της οποίας του εξήγησα τι σημαίνει 24bit και 8bit για τον ήχο, τα οποία τα ήξερε μόνο ως όρους αργκό.

Μετά σκαλιτσες. Καλούτσικα σήμερα, 7 φορες πάνω κάτω τους 4 ορόφους της οικοδομής (x 66= 462 σκαλοπάτια) σε λιγακι πιο χαλαρο όμως ρυθμό, σε 15 λεπτά. Αρχίζω και βελτιώνομαι.

Κατά κανόνα, διάδρομοι, ποδήλατα κλπ, έχουν ημερομηνία λήξης όσον αφορά την χρήση τους από τον ασκούμενο και καταλήγουν σε αποθήκες, πατάρια κλπ.

Το συγκεκριμένο απ'ότι είδα, έχει μέγιστη ταχύτητα 6 km/h δηλαδή pace 10 min/km το οποίο αντιστοιχεί σε ζωηρό περπάτημα. Αν κάποιος θέλει κάτι παραπάνω δεν μπορεί να το έχει (πρώτο μείον). Δεύτερο μείον είναι το μέγιστο βάρος που αντέχει (90kg) το οποίο συνδυαζόμενο με το πρώτο μείον σημαίνει ότι ένας σχετικά μεγαλόσωμος άνθρωπος θα πρέπει να δουλεύει το μηχάνημα στα όριά του με ότι αυτό συνεπάγεται για την μακροημέρευση της (κινέζικης) κατασκευής.

Αν και δεν ξέρω τίποτα για σένα (ηλικία, σωματότυπο, επίπεδο fitness, κίνητρο, διάθεση για άσκηση, στόχο κλπ) δεν θα σου πρότεινα ούτε διάδρομο ούτε ποδήλατο σαν αποκλειστική μορφή άσκησης. Αν έχεις έστω και λίγο διαθέσιμο χώρο, περίπου 1,5m x 1,5m, με ένα απλό στρώμα γυμναστικής, μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα πράγματα (αερόβια, ενδυνάμωση) και όχι μόνο μέτρια αερόβια με περπάτημα όπως με το εν λόγω μηχάνημα. Το βασικό βέβαια, όπως σε όλες τις μορφές άσκησης είναι η διάθεση και η συνέπεια που πρέπει να επιδειχθεί (σε βάθος χρόνου) ώστε να επιτευχθούν και να διατηρηθούν οι στόχοι.

Λάζαρε, σου απάντησα για τις διατάσεις αλλά μάλλον δεν σου άρεσαν αυτά που σου έγραψα...:D

Δεν υπαρχει κατι που να γραφει καποιος τοσο τεκμηριωμενα και να μην μου αρεσουν !!!!

Re: Απάντηση: Πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε καιρό καραντίνας

Αρχίζω και βελτιώνομαι.

Η συνέχεια και η συνέπεια αμείβεται!

Θα σου προτείνω, μείνε συντονισμένος.

Δεν υπαρχει κατι που να γραφει καποιος τοσο τεκμηριωμενα και να μην μου αρεσουν !!!!
:ernaehrung004:

τον εχω σαν trainer παρακολουθησει αρκετες φορες και ειδικα το συγκεκριμενο που απευθυνεται και σε beginners βγαινει νερο
μιας και ειπαμε νερο μην ξεχνατε να πινετε τρια λιτρα νερο (με ενα στιμενο λεμονι μεσα) καθε μερα!!!

https://youtu.be/gC_L9qAHVJ8