Διονύση στο δια ταύτα :ADFADF1: αν σε δυσκολεύω αστο....
Δώσε μας το ορισμό* της σωστής γυμναστικής/διατροφής σε εβδομαδιαία βαση για να φτάσει ένα άτομο στα σωστά κιλά και στην συνέχεια στην σωστή ζωή με όλα όσα αυτό
σημαίνει: Ευεξια,υγεια, αντικαταθλιπτικό mode ενέργεια
ορισμός* γυμναστικης Δευτερα Τεταρτη Παρασκευη βαρη Τριτη Πεμπτη Σαββατο βαρη
ορισμός διατροφής Εβδομαδιαίο με ώρες πρόγραμμα διατροφής
Θα προσπαθήσω πρώτα να δώσω ένα γενικό πλάνο προσέγγισης του θέματος και αν θέλετε αργότερα μπαίνουμε και σε τεχνικές λεπτομέρειες.
Δεν υπάρχει ένας καθολικός ορισμός για την σωστή άσκηση και την σωστή διατροφή. Εξαρτάται από το στόχο του καθενός και από το πόσο είναι διατεθειμένος να επιδείξει πειθαρχία και συνέπεια σε βάθος χρόνου.
Ας τα πιάσουμε ένα ένα.
ΑΣΚΗΣΗ
Ποιός είναι ο στόχος του ασκούμενου;
Να ρίξει την κοιλιά; Να χρησιμοποιήσει την άσκηση ως επικουρικό μέσο για να κόψει το κάπνισμα; Να τρέχει σε ερασιτεχνικούς αγώνες; Να χτίσει μύες; Να αποκτήσει ένα γενικό επίπεδο fitness; Να κάνει κάτι, οτιδήποτε, για να μην του γκρινιάζει η γυναίκα;
Αυτός ο στόχος είναι εντός του βεληνεκούς του συγκεκριμένου ατόμου; (ηλικιακά, σωματοτυπικά, γονιδιακά, βάσει επιπέδου υγείας, βάσει αθλητικού υπόβαθρου κλπ; ). Όσο πιο μετριοπαθής και πιο ρεαλιστικός είναι ο στόχος, τόσο πιο πιθανό είναι για τον ασκούμενο να συνεχίσει την προσπάθεια και να μην διακόψει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Ψυχοπνευματική ανταπόκριση του ασκούμενου
Ο δρόμος προς την επίτευξη ενός στόχου, ακόμη και ενός ταπεινού, όπως το να καταφέρει κάποιος να τρέξει συνεχόμενα 2 km ή να κάνει 5 push-ups ή 1 έλξη στο μονόζυγο, είναι ένας υπό κλίμακα πρωταθλητισμός. Πρέπει λοιπόν το άτομο να επιδείξει έναν ικανό βαθμό πειθαρχίας, επιμονής και συνέπειας. Πολύ συχνά, μετά από ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα, οι πάσης φύσεως υποχρεώσεις (επαγγελματικές, οικογενειακές, προσωπικές κλπ) αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό την απαιτούμενη αφοσίωση και υπονομεύουν την επίτευξη του στόχου.
Για να το θέσω αλλιώς, ο πραγματικός αντίπαλος δεν είναι το χρονόμετρο, η ζυγαριά, η μεζούρα, το μονόζυγο κλπ. Ο (δύσκολος) αντίπαλος είναι ο κακός μας εαυτός: ο τεμπέλης, ο φυγόπονος, ο βολεψάκιας, αυτός που ψάχνει για δικαιολογίες κλπ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα επιλογών από τις οποίες, όσο περισσότερες καταφέρουμε να ακολουθήσουμε, τόσο καλύτερη θα είναι η διατροφή μας. Πριν κάποιος ασχοληθεί με νούμερα (θερμίδες κλπ) μπορεί να κάνει στρατηγικές διορθωτικές παρεμβάσεις και το σώμα, σε βάθος χρόνου, θα βρει το δρόμο του.
Ενδεικτικά
- διατηρούμε ένα αδρό πλάνο στη διατροφή μας (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό snack, βραδυνό)
- αποφεύγουμε το εκτός προγράμματος τσιμπολόγημα (πχ γλυκό που κερνάει κάποιος συνάδελφος)
- μαθαίνουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες με τα διατροφικά στοιχεία των προϊόντων ώστε να βελτιώσουμε τις επιλογές μας
- δεν χρησιμοποιούμε την άσκηση ως άλλοθι για διατροφικές ατασθαλίες γιατί πολύ απλά, τα νούμερα δεν βγαίνουν
- τρώμε πρωινό
- προτιμάμε ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά (χωρίς πολύ ζάχαρη) ολικής άλεσης και καστανό ρύζι
- προτιμάμε τυριά (τύπου φέτας ή κίτρινα) με χαμηλά λιπαρά
- προτιμάμε κρέας ή μέρος κρέατος με χαμηλά λιπαρά
- προτιμάμε ωμό ελαιόλαδο όπου είναι εφικτό αλλά με φειδώ
- προτιμάμε τα καλά λιπαρά (καρύδια, αμύγδαλα, λιπαρά ψάρια)
- καταναλώνουμε λαχανικά και φρούτα
- αποφεύγουμε τροφές με μεγάλη θερμιδική πυκνότητα (γλυκά, πίτσες κλπ)
- αποφεύγουμε τα τηγανητά
- αποφεύγουμε το έτοιμο φαγητό και το junk food
- αποφεύγουμε τα αναψυκτικά
- αποφεύγουμε το αλκοόλ
Κάποιος ίσως θα πει, ωραία όλ'αυτά αλλά αξίζει η ζωή με τόσες στερήσεις; Η απάντηση: ότι είναι στέρηση για κάποιον, είναι φυσιολογικό για κάποιον άλλον. Επίσης, το φάσμα δεν είναι άσπρο-μαύρο. Αν κάποιος δυσκολεύεται να κόψει κάτι, ας το περιορίσει βαθμιαία. Ο καθένας μας θέτει τα όρια μέχρι τα οποία κάτι είναι στέρηση και κάτι όχι. Σε τελική ανάλυση, ο καθένας είναι υπεύθυνος για το σώμα του, την υγεία του, την ποιότητα ζωής του...