Άθως, Μάρτιος 2010

Στο ποστ 97 η πρώτη και στο ποστ 98 η τρίτη δείχνουν το κάθισμα της Παναγίας της Πορταΐτισσας και η τελευταία δείχνει το αγίασμα της Παναγίας της Πορταΐτισσας (νομίζω εκεί ανέβλυσε γλυκό νερό όταν βγάλανε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη εικόνα από τη θάλασσα στο συγκεκριμένο σημείο). Μόνο μη μου πεις ότι δεν πήγες/τράβηξες φωτογραφίες από το παλιό υδραγωγείο πίσω από το μοναστήρι...

Πολύ λάσπη φίλε μου.... εάν ανοίξεις τις φωτογραφίες σε πλήρες μέγεθος βλέπεις τη βροχή που έπεφτε... και μας φώναζαν γιατί είχε έφτανε το βανάκι για να πάμε στην Καρακάλου. Την επόμενη φορά. Βλάση τα διαβάζεις πιστεύω.

Για να πας στο παλιό υδραγωγείο παίρνεις το πέτρινο μονοπάτι αριστερά όπως βγαίνεις από την κύρια πύλη της μονής (δεξιά κάτω όπως κατεβήκατε από το μονοπάτι που ήρθατε από τις Καρυές 5 λεπτά δρόμος). Είναι μοναδικής ομορφιάς τοπίο και αρχιτεκτόνημα.

Μην το παίρνεις στραβά, όπως λέει και ένας παλιός μου συμφοιτητής που έγινε μοναχός: "Πρέπει να ζούμε για το Θεό και όχι από το Θεό"εννοώντας τις οικονομικές απολαβές από τη θρησκευτική λατρεία.
Σκέφτηκα το blurb επειδή σου δίνει τη δυνατότητα να ανεβάσεις το άλμπουμ και να το πάρουν και άλλοι.
Τα λεφτά που θα έβγαζες αν τα θεωρείς ότι ανήκουν αλλού στείλτα στις μονές ή δώσε τα σε κάποιον που έχει ανάγκη, όλοι θα βγουν κερδισμένοι ηθικά πάνω από όλα.
Εμένα μου αρέσουν πάρα πολύ οι συγκεκριμένες φωτογραφίες και θα ήθελα να τις έχω σε ένα άλμπουμ και όταν έρχονται φίλοι σπίτι να τους λέω ορίστε το οδοιπορικό του τάδε στο Άγιο Όρος.
Δηλαδή στο flickr γιατί ανεβάζουμε φώτο για να τις βλέπουμε οι ίδιοι ή για τους άλλους να τις δουν να τις κρίνουν να πάρουμε και εμείς την ανατροφοδότηση που θέλουμε.
Έχω αξιωθεί να πάω 2 φορές στο Άγιο Όρος έχω δει πολλές φώτο αλλά οι συγκεκριμένες με άγγιξαν.

Last edited:
Re: Απάντηση: Άθως, Μάρτιος 2010

Πολύ λάσπη φίλε μου.... εάν ανοίξεις τις φωτογραφίες σε πλήρες μέγεθος βλέπεις τη βροχή που έπεφτε... και μας φώναζαν γιατί είχε έφτανε το βανάκι για να πάμε στην Καρακάλου. Την επόμενη φορά. Βλάση τα διαβάζεις πιστεύω.

εδώ είμαι φίλε μου σας διαβάζω και χαίρομαι τις φωτογραφίες σας...

ναι και ετοιμάζω την επόμενη είσοδο μαζί σας στο Άγιο Όρος. Λέμε να το κάνουμε και πάλι την ίδια πάνω κάτω εποχή. Καλό είναι όμως να δούμε ποιοί θα πάμε και τί θέλει ο καθένας μας να επισκεφθεί...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Άθως, Μάρτιος 2010

αντε καλέ Τάσο περιμένουμε και τις επόμενες. Ακόμα και εκείνες με τα τσίπουρα....

Τσίπουρα;;; Οργανωμένο το έγκλημα! Ξέρετε ότι Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο δεν πίνουν κρασί στο Όρος. Σε αντίθεση με το τσίπουρο που επιτρέπεται να πίνεται όλες τις μέρες. Ένας υπέργηρος μοναχός της Ιβήρων (Ιάκωβος-δεν ξέρω αν ζει ακόμη, υπέροχος άνθρωπος) μας είχε πει κάποτε που μας φίλεψε τσίπουρο: "Τα έχουμε φτιάξει έτσι εμείς τα καλογέρια ώστε να μην ξεμένουμε ποτέ".

Κι όμως, Σάββατο δείπνο στην Ιβήρων είχαμε κρασάκι. Ένα ποτηράκι κόκκινο, ωραιότατο.

Τσίπουρο μας είχαν προσφέρει στην υποδοχή στην Καρακάλου. Υπέροχο, ο Γρηγόρης (συγγνώμη για το κάρφωμα!) ζήτησε και δεύτερο... αγοράσαμε από τη μονή, μας άρεσε τόσο που δεν κρατηθήκαμε και ανοίχθηκε ένα μικρό, και καθίσαμε βράδυ Κυριακής σε ένα μπαλκόνι της Καρακάλου με θέα φάτσα τον Άθωνα να χάνεται σιγά-σιγά στο σκοτάδι.

Υπέροχα και λεπτότατα αρωματισμένο με μαστίχα, πήρε και την έγκριση του γνώστη (εκ Δωδώνης Ιωαννίνων γαρ!) πεθερού μου (αν και στην Ήπειρο φτιάχνουν τα "γνήσια" όπως τα καλούν, δίχως κανένα αρωματικό)

Κι όμως, Σάββατο δείπνο στην Ιβήρων είχαμε κρασάκι. Ένα ποτηράκι κόκκινο, ωραιότατο.

Πιθανόν να ισχύει αυτό που λέω στις νηστείες. Το τσίπουρο πάντως είναι για κάθε περίσταση.

Re: Απάντηση: Άθως, Μάρτιος 2010

εδώ είμαι φίλε μου σας διαβάζω και χαίρομαι τις φωτογραφίες σας...

ναι και ετοιμάζω την επόμενη είσοδο μαζί σας στο Άγιο Όρος. Λέμε να το κάνουμε και πάλι την ίδια πάνω κάτω εποχή. Καλό είναι όμως να δούμε ποιοί θα πάμε και τί θέλει ο καθένας μας να επισκεφθεί...

Αν δεν σας ειναι προβλημα, πειτε και σε εμενα οταν με το καλο αποφασισετε να πατε...

κρασί υπάρχει σχεδόν καθημερινά.
τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση που το γεύμα είναι 4 στις 5 εκτός τράπεζας λόγω εργασίας.

Υπέροχες φωτογραφίες.
Μου κάνει εντύπωση πόσο εξαιρετικά διατηρημένα δείχνουν (τουλάχιστον) τα πάντα.
Έχω να πάω 20 χρόνια και η πρώτη φορά που πήγα ήταν πριν 30 χρόνια. Η εγκατάλειψη ήταν προφανής παντού –τότε.

Στα μοναστήρια που είχα μείνει και κυρίως αρκετά στην Ιβήρων δεν υπήρχε ρεύμα , ούτε φυσικά κινητά τηλέφωνα , νομίζω δεν υπήρχε και κανονικό τηλέφωνο και είχα δει μόνο 1-2 αυτοκίνητα Unimog σε όλο το Όρος.
Ήσουν χαμένος στο χρόνο , θα μπορούσες να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι στο 1300 μΧ.

Last edited:
Πριν 30 χρόνια ήταν όντως έτσι.
Σήμερα είναι ανακαινισμένα σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Ρεύμα υπάρχει σχεδόν σε όλες τις μονές, η κινητή πιάνει παντού, αυτοκίνητα υπάρχουν πλέον τα πιό εξελιγμένα με ηλεκτρονικά 4Χ4

Υπέροχες φωτογραφίες.
Μου κάνει εντύπωση πόσο εξαιρετικά διατηρημένα δείχνουν (τουλάχιστον) τα πάντα.
Έχω να πάω 20 χρόνια και η πρώτη φορά που πήγα ήταν πριν 30 χρόνια. Η εγκατάλειψη ήταν προφανής παντού –τότε.

Στα μοναστήρια που είχα μείνει και κυρίως αρκετά στην Ιβήρων δεν υπήρχε ρεύμα , ούτε φυσικά κινητά τηλέφωνα , νομίζω δεν υπήρχε και κανονικό τηλέφωνο και είχα δει μόνο 1-2 αυτοκίνητα Unimog σε όλο το Όρος.
Ήσουν χαμένος στο χρόνο , θα μπορούσες να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι στο 1300 μΧ.

τώρα το πρόβλημα είναι ότι δεν έχεις 3g παντού.

Το αν η τεχνολογία είναι ταιριαστή με την πνευματικότητα θα έλεγα ότι όταν πρώτη υπηρετεί τη δεύτερη είναι αρεστό.
Προσωπικά θα έλεγα ότι μου δίνει μεγάλη σιγουριά που ο πνευματικός μου στην Γρηγορίου μπορεί να απαντήσει στο τηλέφωνο κάποια ώρα της ημέρας.
Επίσης τα 4χ4 που λέτε με χαλάει πιο πολύ να τα οδηγάει ένας πλούσιος υπέρβαρος που δε δούλεψε ποτέ του και κατάκλεψε ή το κράτος ή τον διπλανό του για να το αποκτήσει παρά ο μοναχός που κάνει τη δουλειά του με αυτό.
Τώρα αν κάποιοι ψάχνουν να βρουν την αμαρτία και στο μοναχικό βίο ναι σε κάποιους υπάρχει γιατί υπάρχει και ο πειρασμός και τα ανθρώπινα πάθη αλλά όπως έχω ξαναγράψει τους 2-3 τοπ ανθρώπους ψάχνω οι υπόλοιποι απλά περνάνε.
Βλάση περιμένουμε και τις δικές σου φώτο να μας ταξιδέψουν.

Ό,τι ανέφερα το ανέφερα απλά ως ενημερωση χωρίς υπονοούμενα, καθώς ο φίλος μας είπε ότι τα κτίρια φαίνονται να μην τα αγγίζει ο χρόνος.
Τα αγγίζει με το παραπάνω - απλά έχουν όλα ανακαινισθεί χωρίς να αλλάξει ο χαρακτήρας τους. (τουλάχιστον εξωτερικά. Μέσα θα βρείτε και ανελκυστήρες και Η/Υ και μπάνια πολυτελείας - χωρίς υπονοούμενα επίσης)