Θα ήθελα να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου από το eyefinity καθώς έχω εντυπωσιαστεί απίστευτα από την υλοποίησή του.
Καταρχήν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα χρησιμοποιούσα μια Matrox tripplehead togo digital edition (
http://www.matrox.com/graphics/en/products/gxm/th2go/ ) για ενοποιημένη επιφάνεια εργασίας και για τα παιχνίδια (έχω τρία 24´´ monitor). Η εμπειρία του widescreen gaming είναι εκπληκτική.
Η υλοποίηση της matrox είναι πολύ καλή και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν και η σχεδόν μόνη λύση (υπάρχει και το softTH (
http://www.kegetys.net/SoftTH/ ), υλοποίηση σε λογισμικό).
Οι οθόνες μου έχουν native ανάλυση 1920x1200 με τη Μatrox όμως η ανάλυση που μπορούσα να έχω ήταν 1680x1050x3 ήτοι 5040x1050. Επίσης είχα και κάποια άλλα μικροπροβληματάκια.
Όταν διάβασα για το eyefinity αποφάσισα να το δοκιμάσω. Για την υλοποίησή του χρειάζονται τα εξής:
1. Vista ή Windows 7. To eyefinity δεν υλοποιείται σε Xp. Εγώ είχα εγκατεστημένα Xp και δεν υπήρχε περίπτωση να περάσω Vista οπότε περίμενα την 22η Οκτώβρη. Πήρα την 64bit ultimate έκδοση των windows 7. Ήθελα οριστική εγκατάσταση οπότε δεν ήθελα να περάσω beta η rc έκδοση.
2. Ati γενιάς 5χχχ. Αρχές Οκτώβρη πήρα την Sapphire 5870. Σχεδόν ένα μήνα την είχα στο κουτί και τρωγόμουν να τη δω σε δράση…
3. Active dp (display port) σε dvi adapter. Το eyefinity για να υλοποιηθεί χρειάζεται οι δύο οθόνες να συνδεθούν σε dvi και η τρίτη σε dp. Καθώς ελάχιστες οθόνες έχουν dp σύνδεση χρειάζεται ο αντάπτορας. Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται να είναι active και αυτή τη στιγμή ανάλογο αντάπτορα φτιάχνει η Dell αλλά πουλιέται μόνο αμερική, η Apple αλλά δε δουλεύει και η Accell τον οποίο και πουλάει αμερικάνικο κατάστημα (μέσω ενδιάμεσου !) και ένα ολλανδικό. Κατάφερα να τον αγοράσω από το αμερικάνικο κατάστημα και ευτυχώς ήρθε γρήγορα (εξαντλείται συνέχεια, παράγγειλα και δεύτερο από το ευρωπαϊκό κατάστημα καλού κακού αλλά έχει περάσει περίπου ένας μήνας και ακόμα τον περιμένω).
To Σάββατο αφού πήρα τα αναγκαία backup εγκατέστησα τα windows 7. H εγκατάσταση έγινε πολύ γρήγορα, χωρίς απρόοπτα Όλα λειτούργησα άψογα (προγράμματα και οδηγοί). Οι πρώτες εντυπώσεις είναι εξαιρετικές, είναι και όμορφα και το κυριότερο λειτουργικά. Πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Δείχνουν και σταθερά αλλά ο χρόνος θα δείξει. Με το που πέρασα του 9.10 οδηγούς της Ati ενεργοποιήθηκε το τρίτο monitor. Από το λογισμικό της Ati ομαδοποίησα τις οθόνες σε ανάλυση 5760x1200 δηλαδή επιτέλους είχα το 1920x1200x3.
Η ευκρίνεια είναι εκπληκτική κα σε συνδυασμό με το desktop Windows 7 μαγεία. Εγκατέστησα διάφορα παιχνίδια (Lord of the rings online, Eve-online) τα οποία όχι μόνο παίζουν σε 5760x1200 αλλά καθώς και η κάρτα είναι πανίσχυρη μπόρεσα να έχω όλες τις επιλογές γραφικών στο maximum χωρίς κανένα πρόβλημα. Παίζουν και δείχνουν πανέμορφα, η διαφορά με πριν είναι πραγματικά μεγάλη και η ήδη εξαιρετική εμπειρία έγινε απίστευτη.
Η Ati έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και για νέα τεχνολογία που πρώτη φορά υλοποιείται δείχνει και αρκετά ώριμη. Έχοντας την εμπειρία της matrox μπορώ να πω ότι πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί. Προς το παρόν δεν υποστηρίζεται crossfire με eyefinity, πραγματικά αναρωτιέμαι πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει το εξαιρετικό.
Όπως έχει ανακοινώσει η Ati θα βγει σύντομα και κάρτα για σύνδεση 6 monitor οπότε έχουμε να δούμε ακόμα πολλά…