Audio Grade Ethernet Switch

Μπορείτε να ρωτήσετε την ΑΙ γιατί η ασφάλεια σε ένα μηχάνημα μπαίνει ΠΑΝΤΑ στη φάση..
Οι προδιαγραφές μιας συσκευής για να είναι ασφαλές για τον καταναλωτή και το μηχάνημα αυτό ορίζουν, τους λόγους θα σας τους ΠΕΙ η ΑΙ...
Διοτι εγώ κάνω παραπληροφόρηση...

View attachment 268308το έκανα όπως θεωρώ σωστά...
Δημήτρη, η ασφάλεια πρέπει πάντα να μπαίνει στην φάση, έτσι είναι ο κανονισμός ασφαλείας!!!
Αν η ασφάλεια είναι σωστά τοποθετημένη στην φάση, όταν γίνει υπέρταση ή βραχυκύκλωμα θα καει η ασφάλεια και δεν θα μπορεί να είναι υπό τάση το μηχάνημα και δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για εσένα αν το ακουμπήσεις..
Αν η ασφάλεια είναι τοποθετημένη στον ουδέτερο, τότε σε περίπτωση υπέρτασης η βραχυκυκλώματος το μηχάνημα είναι μόνιμα υπό τάση με κίνδυνο να πάθεις ηλεκτροπληξία αν το ακουμπήσεις διότι το ρεύμα περνάει μέσα στην συσκευή από την φάση..

Καλημέρα,
μιας και τεστάρω το chatgtp

ανεβάζοντας τις δυο φωτογραφίες

Τι​

Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι:

• το κοντό μπλε είναι ενδιάμεση σύνδεση προς/από την ασφάλεια
  • το κιτρινοπράσινο πάει στο chassis, που είναι σωστό ως protective earth
  • η πραγματική διαφορά είναι πράγματι αυτή που λες:
    αν το καφέ ή το μακρύ μπλε είναι αυτό που δρομολογείται μέσω της ασφάλειας

Αυτό είναι το σωστό ερώτημα.

Η​

Ακόμα κι αν εσωτερικά γίνει το “σωστό”:

καφέ = L → ασφάλεια
μπλε = N → απευθείας

το Schuko είναι μη πολωμένο / αναστρέψιμο, δηλαδή το φις μπορεί να μπει και ανάποδα. Το ίδιο το σύστημα Schuko δεν είναι pin- or electrically polarized.

Άρα:

• ως εσωτερική καλωδίωση, σωστά θέλεις το καφέ να περνά από την ασφάλεια
  • αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι ο live αγωγός από τον τοίχο θα είναι πάντα αυτός, επειδή το φις αναστρέφεται

Άρα​

Το καθαρό τεχνικό συμπέρασμα είναι:

Σωστή και ασφαλής εσωτερική καλωδίωση σημαίνει:

• καφέ (L) να περνά από την ασφάλεια
  • μπλε (N) να πηγαίνει στο άλλο σκέλος μέσω του φίλτρου ή απευθείας, ανάλογα με την τοπολογία
  • PE στο chassis
  • το φίλτρο να είναι σωστά συνδεδεμένο LINE / LOAD

Δεν έχει ουσιαστική σημασία ποιο από τα δύο άκρα του πρωτεύοντος “είναι πρώτο” πάνω στον τοροειδή.

Τι​

Το πιο σωστό, σύντομο ερώτημα είναι αυτό:

«Θέλω να επιβεβαιωθεί η ορθή και ασφαλής καλωδίωση της πλευράς 230V: ότι εσωτερικά τηρείται L=καφέ, N=μπλε, PE=κιτρινοπράσινο, ότι η ασφάλεια είναι στη γραμμή L πριν από τον μετασχηματιστή, και ότι το EMI filter είναι σωστά συνδεδεμένο ως προς LINE/LOAD και L/N/G. Το ποιο άκρο του πρωτεύοντος του τοροειδούς παίρνει L ή N δεν με απασχολεί, αρκεί η δρομολόγηση μέχρι εκεί να είναι σωστή και ασφαλής.»

και αντγράφοντας και τα σημεριμά ποστ

Το σωστό τεχνικό συμπέρασμα είναι αυτό:

1. Ναι, στο ελληνικό δίκτυο υπάρχει φάση και ουδέτερος.
Δεν είναι «όλα ίδια». Η φάση είναι ο ενεργός αγωγός και ο ουδέτερος δεν είναι το ίδιο πράγμα.

2. Όμως το Schuko είναι αναστρέψιμο.
Άρα, παρότι η πρίζα του τοίχου έχει φάση/ουδέτερο, η συσκευή με Schuko φις δεν ξέρει εκ των προτέρων ποια πλευρά του φις θα πάρει τη φάση, γιατί το φις μπαίνει και από τις δύο φορές.

Εδώ ήταν όλο το μπέρδεμα:
και οι δύο πλευρές έλεγαν κομμάτι της αλήθειας.

3. Η ασφάλεια σε μια συσκευή με μονή ασφάλεια μπαίνει κανονικά στη γραμμή L.
Αυτό είναι η σωστή εσωτερική πρακτική καλωδίωσης.

4. Αν όμως η μονή ασφάλεια βρεθεί στον ουδέτερο λόγω φοράς Schuko, ο μετασχηματιστής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι “θα καεί πρώτος”.
Σε υπερένταση, επειδή το ίδιο ρεύμα διαρρέει και τους δύο αγωγούς του πρωτεύοντος, η ασφάλεια πάλι μπορεί να ανοίξει.
Το βασικό πρόβλημα τότε είναι άλλο: μπορεί να μείνει live δυναμικό μέσα στη συσκευή, παρότι έχει ανοίξει η ασφάλεια.
Άρα το ζήτημα είναι κυρίως ασφαλής απομόνωση, όχι «ποιος καίγεται πρώτος».

5. Το ποιο άκρο του πρωτεύοντος του τοροειδούς παίρνει καφέ ή μπλε δεν έχει ουσιαστική σημασία για τη λειτουργία του μετασχηματιστή.
Το κρίσιμο είναι η διαδρομή μέχρι εκεί:

• L → ασφάλεια → φίλτρο → πρωτεύον
  • N → φίλτρο → πρωτεύον
  • PE → chassis

6. Η πιο σωστή λύση ασφάλειας, αν θέλει κανείς να μην εξαρτάται από τη φορά του Schuko, είναι διπολική απομόνωση/διακοπή.
Εκεί λύνεται πραγματικά το θέμα.

Άρα, αν το κάνουμε πολύ απλό:

• Ο moderator σωστά είπε μην πειραματίζεστε με 230V χωρίς επαγγελματία.
  • Ο admin σωστά είπε ότι η ασφάλεια μπαίνει κανονικά στη φάση.
  • Ο analog-jimaras σωστά θύμισε ότι στο Schuko η φορά του φις μπερδεύει την πρακτική εφαρμογή.

Οπότε η πιο καθαρή, τεχνικά σωστή φράση προς τον τεχνικό είναι:

«Θα ήθελα να επιβεβαιωθεί η ορθή και ασφαλής καλωδίωση της πλευράς 230V: ότι εσωτερικά η γραμμή L δρομολογείται μέσω της ασφάλειας πριν από το φίλτρο/μετασχηματιστή, ότι το PE συνδέεται σωστά στο chassis, και ότι η συνολική υλοποίηση παραμένει ασφαλής δεδομένου ότι η τροφοδοσία γίνεται μέσω αναστρέψιμου Schuko.»

Αυτό είναι το πιο ουδέτερο και ουσιαστικό.

Εννοείται ότι μετά από όλα αυτά που ειπώθηκαν για εμένα ότι γράφω λάθος πράγματα για το Switch είναι ένας σημαντικός λόγος και τελικός, να μην ξαναγράψω τίποτα τεχνικό εδώ στο ΑνClub..
Ακομα και η ΑΙ λέει αυτό που λέω ακριβώς!!!
Βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας...
Μα να μην ξέρουν πού πάει η ασφάλεια στο 220ν;...

Αν τα χρώματα των καλωδίων είναι σωστά ...είναι λαθοςθα έπρεπε μετά την ασφάλεια να πηγαίνει στο καφέ...από όσα ξέρω από ηλεκτρολογικά...αν κάποιος ξέρει σίγουρα όπως μας πει
Είσαι ολοσωστός!
Αν βάλουμε την ασφάλεια στον ουδέτερο (μπλέ καλώδιο), τότε είναι σίγουρο ότι πρώτα θα καεί το μηχάνημα και το σπίτι μας και μετά την ασφάλεια..
Πάντα η ασφάλεια πάει στη φάση, πάντα!
Αν τυχόν είναι τοποθετημένη η ασφάλεια στον ουδέτερο αλλάξτε το άμεσα ή ασφαλιστείται σε μια σοβαρή εταιρία και κεραστε και καμιά μπυριτσα τα παιδιά στο πυροσβεστικό σταθμό της περιοχής σας, θα τους χρειαστείται σίγουρα!

Εννοείται ότι μετά από όλα αυτά που ειπώθηκαν για εμένα ότι γράφω λάθος πράγματα για το Switch είναι ένας σημαντικός λόγος και τελικός, να μην ξαναγράψω τίποτα τεχνικό εδώ στο ΑνClub..
Διαφωνώ.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ΜΗΝ ξαναγράψεις περί τεχνικών θεμάτων.

Ακομα και η ΑΙ λέει αυτό που λέω ακριβώς!!!
Βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας...
Μα να μην ξέρουν πού πάει η ασφάλεια στο 220ν;...
Όπου και να πάει η ασφάλεια δεν είναι λάθος από την στιγμή που το καλώδιο του δικτύου της συσκευής μπορεί να μπει όπως να΄ναι..

Το AC δεν έχει πολικότητα , άσχετα αν εμείς λαμβάνουμε υπόψη μας την ορθή φάση.. δεν το κάνουν όλοι αυτό όμως μη σου πω ότι δεν την λαμβάνουν υπόψη οι περισσότεροι εδώ που πήραν το switch...

Αν ζητήσεις οδηγίες "εύρεσης ορθής πολικότητας σε συσκευή" , πόσοι νομίζεις είναι σε θέση να σου δώσουν (χωρίς να ρωτήσουν την ΑΙ) ;;;

Ει
Διαφωνώ.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ΜΗΝ ξαναγράψεις περί τεχνικών θεμάτων.

Όπου και να πάει η ασφάλεια δεν είναι λάθος από την στιγμή που το καλώδιο του δικτύου της συσκευής μπορεί να μπει όπως να΄ναι..

Το AC δεν έχει πολικότητα , άσχετα αν εμείς λαμβάνουμε υπόψη μας την ορθή φάση.. δεν το κάνουν όλοι αυτό όμως μη σου πω ότι δεν την λαμβάνουν υπόψη οι περισσότεροι εδώ που πήραν το switch...

Αν ζητήσεις οδηγίες "εύρεσης ορθής πολικότητας σε συσκευή" , πόσοι νομίζεις είναι σε θέση να σου δώσουν (χωρίς να ρωτήσουν την ΑΙ) ;;;
Εισαι λάθος, αν η ασφάλεια ειναι στον ουδέτερο είναι Κίνδυνος!!!! Θάνατος!!!
Διάβασε τι γράφω στον Δημήτρη..

Όσον αφορά τον λόγο μου στο τεχνικό κομμάτι εδώ μέσα, ΤΕΛΟΣ...
Όποιος θέλει να με ρωτήσει τεχνικά πράγματα μπορεί να με πάρει τηλέφωνο να τα πούμε.
Η βοήθεια μου πάντα θα υπάρχει σε αυτούς που πρέπει, (ένας από αυτούς είσαι εσύ).

• Like
Reactions: leandros1967
Στο iec η φάση μπαίνει και ασφαλίζεται σωστά. Αν κάποιος κουμπώσει το iec σωστά έχοντας ελέγξει τη φάση να είναι εκεί που πρέπει το καλώδιο περνάει κανονικά από την ασφάλεια.Όπως είναι στημένο, το μόνο "θέμα" είναι ότι δίνει το μετασχηματιστή ανάποδα (και τα χρώματα είναι ανάποδα αλλά αυτό είναι εντός της συσκευής και δεν επηρεάζει τη χρήση της) και για εμάς τους καμένους επηρεάζει τον ήχο. Μάλλον. έχει κανείς tester να μας πει ποιά φαίνεται η σωστή πλευρά σύνδεσης της φάσης?

Εισαι λάθος, αν η ασφάλεια ειναι στον ουδέτερο είναι Κίνδυνος!!!! Θάνατος!!!
Διαφωνώ.
Ο μόνος κίνδυνος είναι να μπει μεγαλύτερη σε "Α" ασφάλεια που και πάλι η γείωση της συσκευής θα "φροντίσει" να πέσει ο ρελές του δικτύου την κρίσιμη ώρα.

Διάβασε τι γράφω στον Δημήτρη..
Σε ποιόν απ΄όλους ;;
3 έχω υπόψη μου εδώ στο νήμα

Όσον αφορά τον λόγο μου στο τεχνικό κομμάτι εδώ μέσα, ΤΕΛΟΣ...
Και πάλι διαφωνώ, αλλά σέβομαι την επιθυμία σου και δεν θα επιμείνω..

Όποιος θέλει να με ρωτήσει τεχνικά πράγματα μπορεί να με πάρει τηλέφωνο να τα πούμε.
Η βοήθεια μου πάντα θα υπάρχει σε αυτούς που πρέπει, (ένας από αυτούς είσαι εσύ).
Thanks ! :love:

Διαφωνώ.
Ο μόνος κίνδυνος είναι να μπει μεγαλύτερη σε "Α" ασφάλεια που και πάλι η γείωση της συσκευής θα "φροντίσει" να πέσει ο ρελές του δικτύου την κρίσιμη ώρα.

Σε ποιόν απ΄όλους ;;

Στον Αtofios, μόλις διαβάσεις θα συμφωνήσεις μαζί μου, μην επιμένεις..🙂

Διαφωνώ.

Σε ποιόν απ΄όλους ;;

Δεν υπάρχει ούτε ένα μηχάνημα Hifi στον κόσμο που να έχει την ασφάλεια στον ουδέτερο, μην επιμένεις..
Όλα στην φάση την έχουν.

Δεν παίρναει τεχνικό έλεγχο για να βγει στην παραγωγη αν δεν είναι η ασφάλεια στο L, πόσο πιο απλά να το πούμε;...

Δεν υπάρχει ούτε ένα μηχάνημα Hifi στον κόσμο που να έχει την ασφάλεια στον ουδέτερο, μην επιμένεις..
Όλα στην φάση την έχουν.
Και καλά κάνουν !
Αλλά τι θα γίνει αν το σούκο μπει ανάποδα και ρίξει την φάση στον ουδέτερο ;;;
Τίποτα... το ίδιο είναι.

Δεν παίρναει τεχνικό έλεγχο για να βγει στην παραγωγη αν δεν είναι η ασφάλεια στο L, πόσο πιο απλά να το πούμε;...
Μην είσαι τόσο σίγουρος.. ειδικά στις συσκευές με απλό 2πολικό φις όπου να΄ναι την βάζουν

Και καλά κάνουν !
Αλλά τι θα γίνει αν το σούκο μπει ανάποδα και ρίξει την φάση στον ουδέτερο ;;;
Τίποτα... το ίδιο είναι.

Μην είσαι τόσο σίγουρος.. ειδικά στις συσκευές με απλό 2πολικό φις όπου να΄ναι την βάζουν
Πάω πάσο, όπως νομίζει ο καθένας..
(Αρκεί να μην γίνει η στραβή)...
Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο..
Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει στα μηχανήματα του και γενικά στο σπίτι του..
Αυτά από εμένα..🙂

Σε αυτο το σημειο οσοι διαβαζουν εχουν μπερδευτει εντελως.
Ας τα βαλουμε σε μια λογικη σειρα με βαση τα δεδομενα.

Θεωρητικα η ασφαλεια και για απολυτη σιγουρια οντως πρεπει να μπαινει στη φαση.
Ομως η φαση στη πριζα δεν προσδιοριζεται στη χωρα μας με συγκεκριμενο τροπο.
Το δεξια αριστερα δεν λεει τιποτα οταν το σουκο δεν εχει φορα οποτε οι περισσοτεροι συνδεουμε τυχαια.
Αυτο ανεξαρτητα απο το πως εχει συνδεσει την ασφαλεια ο κατασκευαστης.

Οι ελαχιστοι χαιφιντελιστες που ακολουθουν τη πορεια της φασης το κανουν μονο για λογους αποδοσης.

My take και ευχαριστως να δεχτω διορθωση απο επαγγελματιες.
Ας δεχτουμε οτι ειμαστε ατυχοι και εχουμε συνδεσει την ασφαλεια με τον ουδετερο.
Η ζημια γινεται στα κυκλωματα απο το υπερβαλλον ρευμα, απο βραχυκυκλωμα η υπερταση.
Το ρευμα για να τρεξει πρεπει να κλεισει ενα κυκλωμα, δεν ρεει σε ενα μονο αγωγο.
Οποτε πριν καταστραφει ο μετασχηματιστης η το υπολοιπο κυκλωμα η ασφαλεια εστω και στον ουδετερο εχει καει.
Φυσικα θα μεινουμε με τον ενα κλαδο να εχει ενεργη την φαση, αλλα χωρις την δυνατοτητα να κινησει ρευμα
Εκτος
αν υπαρχει κατασκευαστικη ατελεια και κλεισει κυκλωμα με την γη οταν αγγιξουμε εμεις σασι η κατι αλλο εσωτερικα
πραγμα που φυσικα δεν μπορει να αποκλειστει.

Εντελώς εν τάχει επειδή ειμαι πολυ μακρυα:

Η ασφάλεια πρεπει να μπαίνει στη φάση.

Το ότι η συσκευή δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα συνδεθεί σωστά στη φάση ειναι δευτερεύων.

Οφείλει να ειναι σωστά υλοποιημένη, ώστε αν ο χρήστης την συνδέσει σωστά στα 230V αυτή να συμπεριφέρεται όπως ορίζουν οι κανονισμοί.

Αν η ασφάλεια ειναι στον ουδέτερο, σε περίπτωση αστοχίας του μετ/τη υπάρχει πολύ υπαρκτή πιθανότητα η φάση να φτάσει στο σασί. Και αν αστοχήσει το ρελε διαφυγής ή δεν υπάρχει σωστή γείωση γενικότερα, αν το ακουμπησει ο χρήστης, η φάση θα φτάσει στον χρήστη με τραγικό αποτέλεσμα.

Δεν παίζουμε με αυτα.

Το ότι η συσκευή δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα συνδεθεί σωστά στη φάση ειναι δευτερεύων.

Οφείλει να ειναι σωστά υλοποιημένη, ώστε αν ο χρήστης την συνδέσει σωστά στα 230V αυτή να συμπεριφέρεται όπως ορίζουν οι κανονισμοί.

Αν η ασφάλεια ειναι στον ουδέτερο, σε περίπτωση αστοχίας του μετ/τη υπάρχει πολύ υπαρκτή πιθανότητα η φάση να φτάσει στο σασί. Και αν αστοχήσει το ρελε διαφυγής ή δεν υπάρχει σωστή γείωση γενικότερα, αν το ακουμπησει ο χρήστης, η φάση θα φτάσει στον χρήστη με τραγικό αποτέλεσμα.

Δεν παίζουμε με αυτα.
Επιτέλους, μίλησε ο σωστός άνθρωπος...😉
Ευχαριστώ!!!

Γιατί είναι δευτερεύον ;;;

Δεν σε είδα να κάνεις αντίλογο στον venar :

Δεν παίζουμε με αυτα.

Σίγουρα δεν παίζουμε, αλλά καταλαβαίνεις φαντάζομαι ότι σε αυτή την περίπτωση το 50% των χρηστών/καταναλωτών οποιασδήποτε συσκευής παίζει την ζωή του "κορώνα-γράμματα" αφού αυτό είναι το ποσοστό στην σωστή τοποθέτηση του σούκο...

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, όπως δεν ισχύει η ποινική δίωξη στους ηλεκτρολόγους αν δεν τηρήσουν το πρωτόκολλο της φάσης στην πρίζα, ούτε εδώ ούτε στο ΗΒ, ούτε στις ΗΠΑ...

Μήπως έχεις ένα δοκιμαστικό να πάρεις αμπάριζα τις πρίζες του ξενοδοχείου που είσαι για να δούμε τι κάνουν τα αμερικανά στις εγκαταστάσεις τους ;;;

• Like
Reactions: Panoramix
και όλα αυτά επειδή ο (τρο)Λάκης πρότεινε να αλλάξουμε την πλευρά στη φάση και μου μπήκανε διαόλια μήπως ανάποδα παίζει καλύτερα. Γιατί κατά τα άλλα, αν κάποιος έχει συνδέσει σωστά το iec η φάση περνάει από την ασφάλεια.

και όλα αυτά επειδή ο (τρο)Λάκης πρότεινε να αλλάξουμε την πλευρά στη φάση και μου μπήκανε διαόλια μήπως ανάποδα παίζει καλύτερα. Γιατί κατά τα άλλα, αν κάποιος έχει συνδέσει σωστά το iec η φάση περνάει από την ασφάλεια.
πλάκα κάνω. Μην παρεξηγηθώ.