Προσωπικά, έχω επιλέξει τη μέση λύση.
Αφού πρώτα ακούσει κάποιος τα δύο-τρία ηχεία που επιθυμεί ή το ηχείο που επιθυμεί στο κατάστημα, του το πηγαίνω σπίτι με χρέωση, ανάλογη με το βάρος, τον όγκο, την απόσταση από την έδρα μου.
Κάνει την ακρόαση το Σαββατοκύριακο, χωρίς να έχει εμένα από επάνω του να τον «πρήζω» άκου τι όμορφα τα χαμηλά, πως σε χαϊδεύει η φωνή της Ella, αυτό είναι hi hat και λοιπές τέτοιες εκφράσεις, πηγαίνω το παίρνω, με πληρώνει, το σκέφτεται κάποιο χρονικό διάστημα (δεν εννοώ ένα χρόνο!) και αν αποφασίσει την αγορά του το ποσό αφαιρείται από την αξία του ηχείου.
Με αυτό τον τρόπο και εκείνος εξυπηρετείται και εγώ δεν αισθάνομαι ανόητος ή θύμα εκμετάλλευσης.
Φυσικά με την προϋπόθεση ότι αξίζει η κίνηση, όχι να έχει ο άλλος τον ενισχυτή της Marantz 6004 και να θέλει να αγοράσει Focal 1038 γιατί του αρέσουν ως εμφάνιση και παίζουν με ενισχυτές… 100w/8Ω…
Σε αυτή την περίπτωση και τσάμπα ο κόπος είναι και θάβεται το ηχείο, οπότε καλύτερα μακριά και αγαπημένοι ;-)
Εγώ "επωφελήθηκα" αυτής ακριβώς της τακτικής του "ισοβίτη" και μπόρεσα να ακούσω σπίτι μου το ηχείο που τελικά αγόρασα. Ενώ μου είχε αρέσει από την πρώτη ακρόαση στο χώρο της Stepcom, είχα μια μικρή ένσταση για το χαμηλό του που μου φάνηκε λίγο ασθενικό και άνευρο. Επειδή όμως ήταν στημένα καταμεσής του χώρου ακρόασης, σε απόσταση περί τα 2,5 μέτρα από τον πίσω τοίχο και 1,5 μέτρο από κάθε πλευρά, σκέφτηκα ότι στο σπίτι μου, στο 0,5 μέτρο από πίσω και στο 1 μέτρο από πλάι, μπορεί να ενισχυθεί λίγο το χαμηλό, όπως κι έγινε. Επίσης ο "ισοβίτης" μου είχε πει και για την καλύτερη συνεργεία του ηχείου με γιαπωνέζικους ενισχυτές, πράγμα που επίσης επιβεβαιώθηκε. Και επιπλέον κατά κάποιο τρόπο με "αποθάρρυνε" από την ακρόαση του μεγαλύτερου ηχείου της σειράς, το οποίο μάλλον θεωρούσε ότι θα ήθελε καλύτερα συνοδά (αντίστοιχα με το παράδειγμα 6004 και 1038).
Ως εκ τούτου είχα μια εξαιρετική εμπειρία, η οποία θα ήταν εξίσου καλή ακόμα κι αν δεν είχα αγοράσει τα Duetto κατόπιν της ακρόασης σπίτι μου, καθώς τότε με ένα πολύ χαμηλό κόστος (30 Ευρώ) θα είχα γλιτώσει μια "λάθος" αγορά.