Audiophile Linux (dual boot with win8.1)

Μιας και ειμαι κι εγω ακριβως στο ιδιο σημειο...
Εχω το νετμπουκι που λεγαμε (asus eeepc900, με αναβαθμισμενη τη μνημη του στο ιλιγγιωδες
νουμερο των 2gb, απο 1 που ειχε πριν)
Θα παιξει καποιο ρολο το πόσο μεγαλο swap θα του ορισω?
Σημειωτεον οτι ο σκληρος του ειναι ενας μικρος ssd και θα προτιμουσα να τον χρησιμοποιει οσο το δυνατον
λιγοτερο και να κανει οσο το δυνατον περισσοτερα με τη μνημη.

Το swap το linux το χρησιμοποιεί όταν του τελειώνει η ραμ,είναι έξυπνο.
Με 500 MB θα είσαι μορ δαν οκέι πιστεύω.

Δεν ξεκινήσαμε καλά και είμαι και φουλ προληπτικός....

Δημιούργησα DVD εγκατάστασης -> restart το laptop -> boot απο DVD Drive -> μπήκα στο Linux Mint.

Πριν κάνω install ανοίγω το gparted για να ορίσω τα partitions.

Επιλέγω το στικάκι, βρίσκει ότι υπάρχει ένα partition σε ntfs (στην ουσία όλο το στικάκι) και εδώ είναι το πρόβλημα: δεν με αφήνει να κάνω resize (για να ορίσω τα μεγέθη που θέλουμε)!
Κάνω δλδ δεξί κλικ στο partition και στο μενού επιλογών που μου βγάζει, το resize μου το έχει "γκριζαρισμένο", μη επιλέξιμο δλδ.

Αυτό που παρατήρησα (συγκρίνοντας και με αυτές τις εικόνες http://imagebin.ubuntu-gr.org/1318711215.png ) είναι ότι στην γραμμή που έχει τα στοιχεία του partition, στην στήλη File System, δίπλα από το NTFS μου βγάζει ένα σημα σαν κομπιουτεράκι ή κάτι τέτοιο (στο partition του στικ).
Στα partition του σκληρού δίσκου δεν μου το έβγαζε, κι εκεί μου έδινε κανονικά την δυναντότητα για resize.

Κάποια ιδέα;;;

ΥΓ1: Συγνώμη που δεν ανέβασα δικά μου screenshots αλλά κι εκεί είχα πρόβλημα. Έβγαλα δυο screenshots, τα αποθήκευσα και όταν boot-άρα από windowς και πήγα να τα ανοίξω, ούτε μου τα ανοίγει ούτε μου τα διαγράφει. Τι να πω...

ΥΓ2: Το στικάκι των 8GB μου βγάζει ωφέλιμο χώρο 7,2GB. AN βγάλω άκρη με τα παραπάνω, πως να τα μοιράσω για partition εγκαταστασης και swap;

Δεν προλαβα να κανω edit το προηγουμενο ποστ, βρηκα λυση.

Για να ξερει κ οποιος αλλος συναντησει το ιδιο προβλημα, πρεπει να κανει unmount το partition (δεξι κλικ κ επιλογη unmount).

Τωρα για το μεγεθος, επελεξα 6700+500, θα δουμε...

Στάλθηκε από το GT-I9100 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2

Κανονικά τα partitions τα φτιάχνεις αφού πατήσεις το ινσταλλ,στην διάρκεια της εγκατάστασης.
Για να δούμε αν θα τα δεχτεί έτσι.
Αλλιώς,στις προηγούμενες σελίδες ο Αντώνης (Gojakla) έχει έναν πολύ καλό οδηγό βήμα-βήμα που μπορείς να ακολουθήσεις με ασφάλεια.

Re: Απάντηση: Audiophile Linux (dual boot with win8.1)

Με πολλά ζόρια, πατέντες και googling, καταφερα να το κάνω install (από εκεί γράφω τώρα) !

Τώρα έχω απορία που δεν είχα ούτε όταν έκατσα πρώτη φορά μπροστά σε PC.........: πως στο καλό κάνουμε εγκατάσταση τα software που θέλουμε;;;

Googl-αρα αρκετά αλλά δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα :nounder:

Έχω ήδη κατεβάσει στον υπολογιστή Jack, Fluxbox και Audacious (όλα με καταληξη .bz2, κατι σαν zip απ' ότι κατάλαβα) αλλά δεν ξέρω τι να τα κάνω.

ΥΓ1: Η αλήθεια είναι πως μου σέρνεται λίγο το Mint (συγκριτικά με τα Windows). Αυτό είναι λόγω του ότι το τρέχω από στικάκι;

ΥΓ2: Κι άλλη απορία που με κάνει να νιώθω χαζός: πως απενεργοποιούμε τον κωδικό του admin;; Μου τον ζητάει συνέχεια ό,τι κι αν πάω να κάνω και με εκνευριζει!

Last edited:
Για να εγκαταστήσεις δεν χρειάζεται να κατεβάζεις.
Ανοίγεις τον Διαχειριστή Λογισμικού,πληκτρολογείς αυτό που θέλεις στην αναζήτηση,το διαλέγεις από την λίστα και πατάς εγκατάσταση.

ΥΓ1:Λογικό,θα στρώσει μετά τις αναβαθμίσεις.
ΥΓ2:Δεν.Απλώς άλλαξε τον με κάτι πιο απλό.
ΥΓ3:Επανεκκινήσεις μετά τις εγκαταστάσεις οπωσδήποτε!

Κανονικά, για λόγους ψυχικής υγείας, θα έπρεπε να τα παρατήσω (γιατί είμαι στα πρόθυρα να πέσω στα ηρεμιστικά). Δυστυχώς όμως για μένα, εκτός από νευρικός είμαι και πεισματάρης και αν δεν το καταφέρω θα σκάσω!! :devil-smiley-029:

Στην προσπάθεια να εγκαταστήσω Jack κτλ, κάτι έγινε και μου κόλλησε το Linux. Έκανα restart, δεν boot-αρε.
Λέω δεν σκάμε, αφού το έχω σε στικάκι, πάμε απ' την αρχή (έχω πάρει και το κολάι, τσακ μπαμ θα τελειώσω).

Φορμάτ λοιπόν στο στικάκι, boot από DVD εγκατάστασης και πάμε για install, partitions κτλ.....αμ δε......ΑΜ ΔΕ!!!!

Για κάποιο λόγο, δεν μπορεί πλέον να μου δημιουργήσει τα partitions.

Πάω για αρχή στο GParted και μου βγάζει πορτοκαλί θαυμαστικό δίπλα στο partition, το οποίο είναι λέει:

1.jpg

Και όταν κάνω προσπαθεια να δημιουργήσω τα partitions μου βγάζει error:

2.jpg

Δεν μασάω όμως ακόμα, και ακολουθώ τον οδηγό του Gojakla να κάνω τα partitions κατά την διάρκεια του install.

Φτάνω λοιπόν εδώ:

3.jpg

και όταν πατάω install μου βγάζει:

4.jpg

:bigcry::bigcry::bigcry:

ΟΚ, στην τελική θα πάρω αύριο καινούργιο στικάκι να τελειώνω, αλλά τι συμβαίνει;;;

ΥΓ: Συγγνώμη αν γίνομαι κουραστικός. Ελπίζω τουλάχιστον από τα δικά μου προβλήματα που αναφέρω να βοηθηθούν κι άλλοι που τυχόν τα συναντήσουν.

Υποψιαζομαι (επειδη περασα προσφατα αντιστοιχα προβληματα) οτι κατι κραταει απο την
εγκατασταση που εχεις κανει.
Χωρις εγγυημενο αποτελεσμα, θα μπορουσες να δοκιμασεις το εξης.
Υπαρχει ενα πολυ ωραιο προγραμματακι, αντιστοιχο με το unetbootin, το yumi.
Κατεβασε το, τρεξε το και βαλε στο στικακι σου οποιοδηποτε λειτουργικο απο τις
επιλογες που εχει. Δεν ειναι βεβαια το λειτουργικο καθαυτο που θελουμε εμεις.
Για να το βαλει εχει μια επιλογη που κανει φορματ το στικακι. Την επιλεγεις οπωσδηποτε!
Αφου κανει ολα αυτα, του κανεις μετα και ενα απλο φορματ απο τα windows και
ξαναδοκιμαζεις αυτο που θες. Για κανε μια δοκιμη...

Εγώ έκανα τις εγκαταστάσεις του linux mint 16 σε ένα στικάκι transcent 8 GB και παρατήρησα ότι όταν ήθελα να κάνω φορμάτ για μιά νέα εγκατάσταση μιας άλλης έκδοσης του mint 16,τις έχω δοκιμάσει όλες,δεν μου αναγνώριζε τον χώρο που είχα δώσει για το partition swap.
Δηλαδή ενώ το στικάκι είναι 8 GB μετά απο το φορμάτ των windows μου έλεγε ότι είναι 7 GB.
Γι' αυτό πήγα στο site της transcent και κατέβασα το online recovery που κάνει σωστό φορμάτ και επιδιόρθωση στο στικάκι και έτσι ''ξαναγίνεται'' 8 GB.
Μετά απ' αυτό μπορούσα να ξαναεγκαταστήσω μια άλλη έκδοση του mint 16 άνετα και χωρίς προβλήματα.

Υπαρχει ενα πολυ ωραιο προγραμματακι, αντιστοιχο με το unetbootin, το yumi.
Κατεβασε το, τρεξε το και βαλε στο στικακι σου οποιοδηποτε λειτουργικο απο τις
επιλογες που εχει. Δεν ειναι βεβαια το λειτουργικο καθαυτο που θελουμε εμεις.
Για να το βαλει εχει μια επιλογη που κανει φορματ το στικακι. Την επιλεγεις οπωσδηποτε!
Αφου κανει ολα αυτα, του κανεις μετα και ενα απλο φορματ απο τα windows και
ξαναδοκιμαζεις αυτο που θες. Για κανε μια δοκιμη...

ΑΘήνα-Καλαμάτα μέσω Λαμίας......και ναι, δούλεψε!!

Δεν πως και γιατί αλλά δούλεψε και αυτό κρατάω.
Έγιναν κανονικά τα parttions, εγκατεστησα ομαλότατα το Linux Mint και συνέχισα με τις εγκαταστάσεις των updates, jack, audacious, fluxbox.

Τωρα μένει να τα σετάρω και να αρχίσω τις δοκιμές!

Εγώ έκανα τις εγκαταστάσεις του linux mint 16 σε ένα στικάκι transcent 8 GB και παρατήρησα ότι όταν ήθελα να κάνω φορμάτ για μιά νέα εγκατάσταση μιας άλλης έκδοσης του mint 16,τις έχω δοκιμάσει όλες,δεν μου αναγνώριζε τον χώρο που είχα δώσει για το partition swap.
Δηλαδή ενώ το στικάκι είναι 8 GB μετά απο το φορμάτ των windows μου έλεγε ότι είναι 7 GB.
Γι' αυτό πήγα στο site της transcent και κατέβασα το online recovery που κάνει σωστό φορμάτ και επιδιόρθωση στο στικάκι και έτσι ''ξαναγίνεται'' 8 GB.
Μετά απ' αυτό μπορούσα να ξαναεγκαταστήσω μια άλλη έκδοση του mint 16 άνετα και χωρίς προβλήματα.

Σωστή σκέψη Ford, δεν το σκέφτηκα κι εγώ νωρίτερα να μπω στο site της Kingston που (υποθέτω) θα είχε κάτι αντίστοιχο.

Αλλά απ' την στιγμή που δουλεψε το αποπάνω, το άφησα ως είχε πλέον και δεν ψάχτηκα περαιτέρω.

Χαιρομαι!
Αν ειχε επιλογη να κανει μονο το φορματ θα ηταν τελειο και το δικο μου.
Τωρα ειναι απλα λιγο περισσοτερος κοπος. Αλλα τελος καλο, ολα καλα!

Νεώτερα απ' το μέτωπο....

Όλα εγκαταστάθηκαν σωστά.

Στο Jack έβαλα ακριβώς τις ρυθμίσεις της παρακάτω εικόνας (εκτός απ' το πεδίο "Interface" που το άφησα default γιατί ήθελα να κάνω δοκιμές αρχικά με την onboard κάρτα ήχου του λαπτοπ)

Εδώ είναι οι πλήρεις ρυθμίσεις για jack και audacious.

.
.
.

View attachment 99378

Στην συνέχεια, αν έχω καταλάβει σωστά, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι πρώτα να ανοιξουμε το Jack, να το ξεκινήσουμε (να πατήσουμε δλδ το play) και μετά ανοίγουμε audacious για να παίξουμε μουσική. Ναι;

Τα έκανα αυτά, ακούω μουσική απ' το audacious αλλά μου κάνει συνέχεια μικρά "σπασίματα". Δεν σταματάει δλδ εντελώς η ροή του τραγουδιού, αλλά ακούγουνται συνέχεια "κλικς" και "σπασιματάκια".
Αυτά μου τα κάνει με όλους τους τύπους αρχείων (μικρά mp3, νορμαλ flac, hi-rez flac), και επίσης μου τα κάνει και στο περιβάλλον του Mint και στο fluxbox.

Να σημειώσω ότι γενικά η περιήγησή μου στο Mint "ζορίζεται", υπάρχει καθυστέρηση σε ό,τι κι αν κάνω (περιήγηση με τον firefox, άνοιγμα του software manager κτλ)

Καποια ιδέα κάποιος;;

-----------------------------------------

Και κάτι "κουλό" που μου συμβαίνει:
όταν μπουτάρω κανονικά στα Windows ενώ υπάρχει καρφωμένο στην usb το στικάκι με τα Linux, δεν παίρνω ήχο στα ακουστικά!
Αν βγάλω τα ακουστικά από το βύσμα, όλοι οι ήχοι (συστηματος και μουσικης) ακούγονται μια χαρά από τα ηχειάκια του λαπτοπ, με το που συνδέσω τα ακουστικά...νέκρα!

Όταν μπουτάρω πάλι στα Windows χωρίς το στικάκι επάνω, όλα δουλευουν ρολόι.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Audiophile Linux (dual boot with win8.1)

Νεώτερα απ' το μέτωπο....

Όλα εγκαταστάθηκαν σωστά.

:SFGSFGSF:

Στο Jack έβαλα ακριβώς τις ρυθμίσεις της παρακάτω εικόνας (εκτός απ' το πεδίο "Interface" που το άφησα default γιατί ήθελα να κάνω δοκιμές αρχικά με την onboard κάρτα ήχου του λαπτοπ)

Στην συνέχεια, αν έχω καταλάβει σωστά, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι πρώτα να ανοιξουμε το Jack, να το ξεκινήσουμε (να πατήσουμε δλδ το play) και μετά ανοίγουμε audacious για να παίξουμε μουσική. Ναι;

Ναι,για την ακρίβεια όχι το Play αλλά το Start.
Τα έκανα αυτά, ακούω μουσική απ' το audacious αλλά μου κάνει συνέχεια μικρά "σπασίματα". Δεν σταματάει δλδ εντελώς η ροή του τραγουδιού, αλλά ακούγουνται συνέχεια "κλικς" και "σπασιματάκια".
Δοκίμασε να αυξήσεις λίγο τα Frames/Period (1024 πχ.),εγώ τα έχω πολύ σφιχτά,άλλωστε παίζεις με την onboard από την οποία δεν έχουμε τέτοιες απαιτήσεις...
Αυτά μου τα κάνει με όλους τους τύπους αρχείων (μικρά mp3, νορμαλ flac, hi-rez flac), και επίσης μου τα κάνει και στο περιβάλλον του Mint και στο fluxbox.

Να σημειώσω ότι γενικά η περιήγησή μου στο Mint "ζορίζεται", υπάρχει καθυστέρηση σε ό,τι κι αν κάνω (περιήγηση με τον firefox, άνοιγμα του software manager κτλ)

Καποια ιδέα κάποιος;;

Κι εμένα το έκανε στην αρχή,μετά από κάποιες μέρες,θα στρώσει.

Και κάτι "κουλό" που μου συμβαίνει:
όταν μπουτάρω κανονικά στα Windows ενώ υπάρχει καρφωμένο στην usb το στικάκι με τα Linux, δεν παίρνω ήχο στα ακουστικά!
Αν βγάλω τα ακουστικά από το βύσμα, όλοι οι ήχοι (συστηματος και μουσικης) ακούγονται μια χαρά από τα ηχειάκια του λαπτοπ, με το που συνδέσω τα ακουστικά...νέκρα!

Όταν μπουτάρω πάλι στα Windows χωρίς το στικάκι επάνω, όλα δουλευουν ρολόι.
Εδώ πιάνει μόνο η πατροπαράδοτη μέθοδος.
Ξεμάτιασμα κι ευχέλαιο.
(Και μια γύρα τις ρυθμίσεις ήχου των win και της μητρική για τσεκάρισμα.
)

Καλές ακροάσεις και περιμένουμε συμπεράσματα!:drummer:

Last edited:

"Τα έκανα αυτά, ακούω μουσική απ' το audacious αλλά μου κάνει συνέχεια μικρά "σπασίματα". Δεν σταματάει δλδ εντελώς η ροή του τραγουδιού, αλλά ακούγουνται συνέχεια "κλικς" και "σπασιματάκια".
Δοκίμασε να αυξήσεις λίγο τα Frames/Period (1024 πχ.)*,εγώ τα έχω πολύ σφιχτά,άλλωστε παίζεις με την onboard από την οποία δεν έχουμε τέτοιες απαιτήσεις... "

*διορθώνω,ή να τα μειώσεις (256,κλπ)....
(Αυτά παθαίνω αν δεν έχω πιει αρκετό καφέ,:FSGSFGS4:)

Καποια ιδέα κάποιος;;

Τα ίδια μου έκανε και μένα,εκτός ότι το αντιλαμβανόμουν ηχητικά ότι κάτι δεν πάει καλά φαίνονταν και στα messages του Jack την ώρα της αναπαραγωγής,πάρα πολλά errors συνεχόμενα.
Αφού ''ψάχτηκα'' λίγο στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο πρόβλημα κατέληξα στο να εγκαταστήσω και τον Jackd2 και στo Users and Groups να προσθέσω το audio στον λογαριασμό του διαχειριστή,δηλαδή σε μένα.
Επανεκκίνηση και ως δια μαγείας το πρόβλημα πήγε περίπατο.
Η μουσική αναπαραγωγή γίνεται τώρα χωρίς προβλήματα,μικροδιακοπές και χωρίς errors στα messages του Jack και σε περιβάλλον cinnamon και σε fluxbox.

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο..
http://www.audiostream.com/content/...-bit-perfect-software-can-affect-sound?page=1

Ειδικά το παρακάτω απόσπασμα,αν στέκει:
Over the last several years there have been reports that lower latency programs sounded better. My take is NOT that the latency itself is important, but that code that is low latency tends to have small tight loops, and THIS decreases the cache misses.

Το βάζω σε αυτό το νήμα μιας μιλάει για Low-latency εφαρμογές μεταξύ άλλων.
Και πιο low από το λινουξάκι μας,δεν γίνεται...

Επανέρχομαι για να καταθέσω μία διαπίστωση-προβληματισμό, για να μας δώσουν τα φώτα τους οι σοφότεροι.

Το USB-DAC μου είναι μία Prodigy Audiotrak Cube (24/96).

Όταν είχα σετάρει τον foobar με wasapi, τα αρχεία 24/96 τα έπαιζε κανονικά αλλά τα 24/192 ή 24/88.2 δεν τα έπαιζε και μου έβγαζε error.
Ο sokmav μου εξήγησε ότι είναι φυσικό, γιατί το DAC μου δεν έχει την δυνατότητα να επεξεργαστεί τετοιες δειγματοληψίες.

Στο Audacious+Jack όμως, τα παίζει όλα κανονικότατα!
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάνει resampling; Και αν ναι, δεν πάει "περίπατο" τότε το bit-perfect;

Εκτός βέβαια αν δεν το έχω σετάρει σωστά και παίζει όλα τα αρχεία σαν 16/44.1. Και δυστυχώς η Cube δεν έχει ενδείξεις για το σήμα που λαμβάνει...

Απάντηση: Re: Audiophile Linux (dual boot with win8.1)

Επανέρχομαι για να καταθέσω μία διαπίστωση-προβληματισμό, για να μας δώσουν τα φώτα τους οι σοφότεροι.

Το USB-DAC μου είναι μία Prodigy Audiotrak Cube (24/96).

Όταν είχα σετάρει τον foobar με wasapi, τα αρχεία 24/96 τα έπαιζε κανονικά αλλά τα 24/192 ή 24/88.2 δεν τα έπαιζε και μου έβγαζε error.
Ο sokmav μου εξήγησε ότι είναι φυσικό, γιατί το DAC μου δεν έχει την δυνατότητα να επεξεργαστεί τετοιες δειγματοληψίες.

Στο Audacious+Jack όμως, τα παίζει όλα κανονικότατα!
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάνει resampling; Και αν ναι, δεν πάει "περίπατο" τότε το bit-perfect;

Εκτός βέβαια αν δεν το έχω σετάρει σωστά και παίζει όλα τα αρχεία σαν 16/44.1. Και δυστυχώς η Cube δεν έχει ενδείξεις για το σήμα που λαμβάνει...

Αν μπορείς,ανέβασε μας μερικά στιγμιότυπα με τις ρυθμίσεις του jack και του audacious και τότε θα σου πω ακριβώς.
Αν πάντως έχεις επιλέξει alsa,την σωστή συσκευή (έχει μεγάλη σημασία) κι έχεις σετάρει σωστά τον jack,παίζεις bit-perfect,διαπιστωμένο αυτό μετά από τόνους διάβασμα.