Audiophile USB cables

Το USB 2 μπορεί να μεταφέρει χαλαρά μέχρι 20 - 30 Mb το δευτερόλεπτο.
Από USB 3 μπορείς να δείς μέχρι και high definition ταινία.
Πριν το USB3 υπήρχε το firewire.
Δεν μπορώ να δεχθώ ότι είναι ανίκανοι να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ταχύτητες κάνοντας ταυτόχρονα και κάποιο error correction...

Το πρόβλημα δεν είναι να μεταφέρει πχ 10^9 bytes se 1sec (τα νούμερα τυχαία). Αυτό είναι εφικτό.
Το ζήτημα είναι να μπορεί να μεταφέρει 1byte to nanosecond.

Δηλαδή η σταθερή μεταφορά δεδομένων και όχι on average.
Μπορεί το async USB να έχει error correction αλλά δεν έχει την πολυτέλεια της μη σταθερής παροχής πληροφορίας. Το πρόβλημα είναι εκει.

Είναι σαν να θες να γεμίσεις ενα κουβά νερο, με συγκεκριμένη παροχή. 1 σταγόνα το δευτερόλεπτο. Ούτε παραπάνω ούτε λιγότερο.

Γιαυτό θες και μια hi-end βρύση που να μπορεί να δίνει ακριβώς αυτή την παροχή έγκαιρα

Όσο για ταινίες και άλλα τέτοια, είναι ΤΕΛΕΙΩΣ άλλο θέμα. Εκει δεν έχουμε digital to analog conversion . Όλα είναι ψηφιακά.

Το πρόβλημα δεν είναι να μεταφέρει πχ 10^9 bytes se 1sec (τα νούμερα τυχαία). Αυτό είναι εφικτό.
Το ζήτημα είναι να μπορεί να μεταφέρει 1byte to nanosecond.

Δηλαδή η σταθερή μεταφορά δεδομένων και όχι on average.
Μπορεί το async USB να έχει error correction αλλά δεν έχει την πολυτέλεια της μη σταθερής παροχής πληροφορίας. Το πρόβλημα είναι εκει.

Είναι σαν να θες να γεμίσεις ενα κουβά νερο, με συγκεκριμένη παροχή. 1 σταγόνα το δευτερόλεπτο. Ούτε παραπάνω ούτε λιγότερο.

Γιαυτό θες και μια hi-end βρύση που να μπορεί να δίνει ακριβώς αυτή την παροχή έγκαιρα

Όσο για ταινίες και άλλα τέτοια, είναι ΤΕΛΕΙΩΣ άλλο θέμα. Εκει δεν έχουμε digital to analog conversion . Όλα είναι ψηφιακά.

Μη μπερδεύεσαι, Άλλο οι δίσκοι και τα φλασάκια που είναι bulk και άλλο το usb audio που είναι stream.
Στους δίσκους υπάρχει error correction που λύνει προβλήματα κατά τη μεταφορά.
Στο usb audio το error correction απλά θα απορρίψει ένα κακό πακέτο δεδομένων
Δεν απαιτούνται εξωτικά καλώδια πάντως.

Μη μπερδεύεσαι, Άλλο οι δίσκοι και τα φλασάκια που είναι bulk και άλλο το usb audio που είναι stream.
Στους δίσκους υπάρχει error correction που λύνει προβλήματα κατά τη μεταφορά.
Στο usb audio το error correction απλά θα απορρίψει ένα κακό πακέτο δεδομένων
Δεν απαιτούνται εξωτικά καλώδια πάντως.

Δεν μπερδεύομαι.

Τo USB έχει 4 modes

1. Isochronous
2. Interrupt
3. Bluk
4. Control

Το πρώτο mode μας εξασφαλίζει well timed data, αλλά αν τα δεδομένα μας αποτύχουν στο CRC check τα χάσαμε. Αυτό το mode δεν μας εξασφαλίζει τα δεδομένα, αλλά τον χρονισμό
Υπάρχει και το adaptive isochronous (οπως το s/pdif) που δεν ελέγχει για λάθη, αλλά παίζει είτε αυτό που του έρθει είναι σωστό είτε οχι.

Τα (2 & 3) εξασφαλίζουν τα δεδομένα, αλλά όχι τον χρόνισμό. Τα ίδια modes χρησιμοποιούνται και για την μεταφορά δεδομένων. Απλά εκεί δεν έχουμε το πρόβλημα του χρονισμού.

Το async usb audio είναι bulk

Για να μην γράφω πολλά παραθέτω μερικά χρήσιμα λινκς

http://www.audioimages-hifi.com/page5/page11/page106/files/fd827b4f0c06ac645a95172dff294ae8-0.html
http://pub18.bravenet.com/forum/static/show.php?usernum=1462320821&frmid=8211&msgid=1752834&cmd=show

Απάντηση: Re: Απάντηση: Audiophile USB cables

Φυσικά. Όλες οι οθόνες (lcd , oled , plasma ) ψηφιακές είναι. Δεν παίρνουν αναλογικό σήμα. 0 (off ) η 1 (on) το πίξελ.

πλακα μου κανεις,η εικονα που βλεπεις τελικα,τι ειναι;
Δεν ειναι αναλογικη;
Δεν μετατρεπονται τα ψηφια σε αναλογικες εικονες πριν προβληθουν στην οθονη;
Και στον ηχο ψηφια εχουμε,αλλα στο τελος μετατρεπονται σε ηχο.
Τα'χεις μπερδεψει λιγο τα πραγματα,ενω ειναι απλα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Audiophile USB cables

πλακα μου κανεις,η εικονα που βλεπεις τελικα,τι ειναι;
Δεν ειναι αναλογικη;
Δεν μετατρεπονται τα ψηφια σε αναλογικες εικονες πριν προβληθουν στην οθονη;
Και στον ηχο ψηφια εχουμε,αλλα στο τελος μετατρεπονται σε ηχο.
Τα'χεις μπερδεψει λιγο τα πραγματα,ενω ειναι απλα.

Φυσικά και οχι. Θα στο θέσω απλά.
Εχεις ενα κύκλωμα τις πλάκα που εχει 1 ακροδέκτη με 1 λαμπα. Αν είναι 0 δεν αναβει η λάμπα. Αν είναι 1 ανάβει.
Δεν υπάρχει καμιά μετατροπή από digital σε analog. Είναι ενα καθαρά ψηφιακό κύκλωμα.

Προφανώς μπερδεύεις τις λάμπες με analog device. Καμιά σχέση. Το analog device έχει ενσωματωμένη την έννοια του scalling.

Βασικά για ενα αναλογικό σήμα χρειάζεσαι μια συνεχή συνάρτηση για να την αναπαραστήσεις, ενώ για ενα ψηφιακό σήμα αρκεί μια διακριτή συνάρτηση (φυσικά κάθε ψηφιακό σήμα είναι και αναλογικό.. με αυτό τον ορισμό)
http://en.wikipedia.org/wiki/Analog_signal

Δεν τα έχω μπερδέψει καθόλου. Οι τηλεοράσεις του σήμερα είναι ΚΑΘΑΡΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ. Τα μόνιτορ μας το ίδιο. Αναλογικές ήταν οι CRT

Υ.Γ

Πλέον η όλη διαδικασία του βίντεο είναι ψηφιακή, γιατί και η εγγραφή γίνεται ψηφιακά. Δεν υπάρχει σε κανένα στάδιο μετατροπή από αναλογικό σε ψηφιακό, παρα μόνο κατα την εγγραφή (όπου η πραγματικότητα γίνεται ψηφιακή εικόνα)

Last edited:
παλι δεν καταλαβες,μπορει να εχεις ψηφιακη εικονα σε ολα τα σταδια,οταν ομως πρεπει να γινει απεικονιση στο μεσο προβολης,θα γινει μετατροπη των ψηφιων σε αναλογικη εικονα,αλλιως θα βλεπεις στην οθονη σου 0 και 1.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Audiophile USB cables

Φυσικά και οχι. Θα στο θέσω απλά.
Εχεις ενα κύκλωμα τις πλάκα που εχει 1 ακροδέκτη με 1 λαμπα. Αν είναι 0 δεν αναβει η λάμπα. Αν είναι 1 ανάβει.
Δεν υπάρχει καμιά μετατροπή από digital σε analog. Είναι ενα καθαρά ψηφιακό κύκλωμα.

Προφανώς μπερδεύεις τις λάμπες με analog device. Καμιά σχέση. Το analog device έχει ενσωματωμένη την έννοια του scalling.

Βασικά για ενα αναλογικό σήμα χρειάζεσαι μια συνεχή συνάρτηση για να την αναπαραστήσεις, ενώ για ενα ψηφιακό σήμα αρκεί μια διακριτή συνάρτηση (φυσικά κάθε ψηφιακό σήμα είναι και αναλογικό.. με αυτό τον ορισμό)
http://en.wikipedia.org/wiki/Analog_signal

Δεν τα έχω μπερδέψει καθόλου. Οι τηλεοράσεις του σήμερα είναι ΚΑΘΑΡΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ. Τα μόνιτορ μας το ίδιο. Αναλογικές ήταν οι CRT

Υ.Γ

Πλέον η όλη διαδικασία του βίντεο είναι ψηφιακή, γιατί και η εγγραφή γίνεται ψηφιακά. Δεν υπάρχει σε κανένα στάδιο μετατροπή από αναλογικό σε ψηφιακό, παρα μόνο κατα την εγγραφή (όπου η πραγματικότητα γίνεται ψηφιακή εικόνα)

Aν τα πράγματα ήταν έτσι όπως τα περιγράφεις στις τηλεοράσεις μας θα βλέπαμε κάτι τέτοιο

Another-Matrix-Screen-Saver_1.jpg

Αυτο που θελει να πει ο φιλος ειναι οτι στις ψηφιακες τηλεορασεις το καθε εικονοστοιχειο μπορει να ειναι η ανοιχτο η κλειστο. δεν εχει διαβαθμισεις, και ως εκ τουτου θεωρειται ψηφιακο συστημα.

Αυτο που θελει να πει ο φιλος ειναι οτι στις ψηφιακες τηλεορασεις το καθε εικονοστοιχειο μπορει να ειναι η ανοιχτο η κλειστο. δεν εχει διαβαθμισεις, και ως εκ τουτου θεωρειται ψηφιακο συστημα.

Τα πίξελ δε μπορει να είναι μόνο ανοιχτά ή κλειστά. Μπορεί να αλλάζουν χρώμα, φωτεινότητα κλπ. Αυτά είναι αναλογική πληροφορία, που σημαίνει ότι κάπου παρεμβάλεται ένας ψηφιοαναλογικός μετατροπέας.

Για την ακρίβεια δεν έχει συνεχείς (continuous function) διαβαθμίσεις. Αν είχε πεπερασμένο αριθμό διαβαθμίσεων, πάλι ψηφιακό ήταν.

Η όλη υπόθεση analog to digital και τούμπαλιν δεν είναι τίποτα άλλο παρα η μετάβαση από το συνεχές στο διακριτό σύστημα και πάλι πίσω (το διακριτό σύστημα βέβαια χρειάζεται και διακριτά μέσα καταγραφής).

Η πρώτη κατεύθυνση είναι απλή και γίνεται με δειγματοληψία (στην περίπτωση του ήχου έχουμε και το θεώρημα των Nyquist Shannon που απλά μας βοηθάει στο πόσα δείγματα χρειαζόμαστε για να επανακτασκευάσουμε πλήρως την αρχική αναλογική συνάρτηση)

που σημαίνει ότι κάπου παρεμβάλεται ένας ψηφιοαναλογικός μετατροπέας.

Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Όπως έγραψα ποιο πάνω, δεν χρειάζονται 2 τιμές, αλλα πεπερασμένες τιμές για να είναι ενα σύστημα ψηφιακό. Το χρώμα στις τηλεοράσεις ειναι ψηφιακό (RGB ή άλλο παρόμοιο μοντέλο είναι όλα discreet)

Δες και εδώ

και για να μην διαβάζεις όλο το κείμενο, κάνε απλά search "analog"

"As an inherently digital device, the LCD can natively display digital data from a DVI or HDMI connection without requiring conversion to analog."

για τις lcd τηλεοράσεις είναι όπως τα λέει ο buffos, η εικόνα είναι ψηφιακή,

και αν θυμάστε παλαιότερα, όταν πρωτοβγήκαν τα lcd monitors για υπολογιστές, το στάνταρ ήταν τα καλώδια vga που μεταφέρουν αναλογικό σήμα για τα αναλογικά crt monitorσ.
όταν συνδέαμε lcd οθόνη με vga καλώδιο, ακολουθούσε μία μετατροπή του αναλογικού σήματος του vga καλωδίου σε ψηφιακό για να το παίξει το lcd monitor. Ακολούθησαν τα διάφορα ψηφιακά καλώδια (dvi, hdmi, display port) και γλιτώσαμε δύο μετατροπές του σήματος (από ψηφιακό στην κάρτα οθόνης σε αναλογικό και μετά από αναλογικό σε ψηφιακό στο lcd monitor)

...
Το async usb audio είναι bulk
...]

οχι δεν είναι, το usb audio compliant
(μόνο σε κάποιες παλιές σχεδιάσει σε κάρτες ήχου είδαμε bulk , τυπου emu404)

οχι δεν είναι, το usb audio compliant
(μόνο σε κάποιες παλιές σχεδιάσει σε κάρτες ήχου είδαμε bulk , τυπου emu404)

Μπορείς να μου δειξεις στα specs ένα dac που να γράφει πιο από τα async modes χρησιμοποιεί (bulk η interrupted) ή και τα δυο μαζι?
Έχω την εντύπωση, γιατί σίγουρα δεν έχω δει πουθενά να αναφέρονται οι υλοποιήσεις του async σε κάθε dac, ότι στην πράξη χρησιμοποιούνε και τα δυο modes στην υλοποίηση τουs async solution

http://www.thewelltemperedcomputer.com/KB/USB.html

Ήθελα να καταθέσω μια εμπειρία μου σχετική με usb καλώδια και την ποιότητα κατασκευής τους.

Έχω ένα spare dac στο γραφείο μου για να κάνω δοκιμές με τα raspberry κλπ. Μέχρι πρότεινος δεν είχα usb καλώδιο γι' αυτό. Όποτε ήθελα να κάνω δοκιμή έπαιρνα από τον εκτυπωτή μου ένα πραγματικά αρχαίο και ταλαιπωρημένο καλώδιο άκουγα για όσο ήθελα και το ξανάβαζα στη θέση του.

Παράλληλα εδώ και καιρό είχα τεράστια προβλήματα με τον εκτυπωτή και ενώ ετοιμαζόμουν να τον πετάξω από το μπαλκόνι, πήρα ένα άλλο καλώδιο που χρησιμοποιούσα σε μια συσκευή στο σαλόνι, το τοποθέτησα στον εκτυπωτή και ....voila, τέλος τα προβλήματα με αυτόν.

Για να συνοψίσω:

Με προβληματικό USB καλώδιο άκουγα μουσική (μέχρι 24/96) χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ ο εκτυπωτής υπολειτουργούσε. Από την εμπειρία αυτή συμπέρανα ότι η αναπαραγωγή audio από usb δεν είναι και ότι πιο critical υπάρχει..

Απάντηση: Re: Audiophile USB cables

Ήθελα να καταθέσω μια εμπειρία μου σχετική με usb καλώδια και την ποιότητα κατασκευής τους.

Έχω ένα spare dac στο γραφείο μου για να κάνω δοκιμές με τα raspberry κλπ. Μέχρι πρότεινος δεν είχα usb καλώδιο γι' αυτό. Όποτε ήθελα να κάνω δοκιμή έπαιρνα από τον εκτυπωτή μου ένα πραγματικά αρχαίο και ταλαιπωρημένο καλώδιο άκουγα για όσο ήθελα και το ξανάβαζα στη θέση του.

Παράλληλα εδώ και καιρό είχα τεράστια προβλήματα με τον εκτυπωτή και ενώ ετοιμαζόμουν να τον πετάξω από το μπαλκόνι, πήρα ένα άλλο καλώδιο που χρησιμοποιούσα σε μια συσκευή στο σαλόνι, το τοποθέτησα στον εκτυπωτή και ....voila, τέλος τα προβλήματα με αυτόν.

Για να συνοψίσω:

Με προβληματικό USB καλώδιο άκουγα μουσική (μέχρι 24/96) χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ ο εκτυπωτής υπολειτουργούσε. Από την εμπειρία αυτή συμπέρανα ότι η αναπαραγωγή audio από usb δεν είναι και ότι πιο critical υπάρχει..

Μιχάλη,να βάλω έναν προβληματισμό σαν υπόθεση εργασίας;
Ο εκτυπωτής δουλεύει με έλεγχο παράδοσης,handshake και τα λοιπά,έτσι;
Από την άλλη,το audio λειτουργεί με απλό streaming,ότι δεν παραδίδεται δηλαδή απλώς χάνεται.
Σωστά μέχρι εδώ;

Μήπως λοιπόν η καλή λειτουργία δεν ήταν καλή λειτουργία ουσιαστικά κι απλώς ο εκτυπωτής το διέγνωσε;
Στο Linux μπορείς να παρακολουθείς τα πακέτα,έτσι;
Μήπως είδες εκεί τίποτα περίεργο;