Audyssey και ηχεία εκτός φάσης

Re: Απάντηση: Audyssey και ηχεία εκτός φάσης

Αντιλαμβανομαι βεβαια οτι ολο αυτο με το να εχεις τα καλωδια ηχειων χυμα στο πατωμα κατα τη θεαση, δεν ειναι οτι καλυτερο.
(αν υπαρχει και γυναικα σπιτι δε....:slapface: )

Ακριβώς! Η γυναίκα δεν πρόκειται με τίποτα να επιτρέψει το ηχείο στην μέση με τα καλώδια να διατρέχουν πάνω στο παρκέ :violent-smiley-030:

Η λύση του Audyssey DSX με δύο ακόμα μικρά κρυμένα ηχεία μπροστά θα είναι η πιο ανώδυνη για εμένα, αν και πάλι θα χρειαστούν εκτεταμένες διαπραγματεύσεις...

Επομένως αφού ξεκαθαρίσαμε πως δεν πρόκειται για δίπολα, και εφόσον το audyssey εξακολουθεί να γκρινιάζει, τι κάνω εγώ; Το αγνοώ και συνδέω τα καλώδια κανονικά; Τα συνδέω ανάποδα για να μην γκρινίαζει; ή μήπως υπάρχει κάποια άλλη ρύθμιση που θα πρέπει πιθανώς να κάνω;

Εχουμε αναφερθεί πολλές φορές εδώ στο συγκεκριμένο θέμα μετά από αναφορές μελών που είχαν το ίδιο πρόβλημα τόσο με Audyssey όσο και με MCACC.

Απλά ελέγχουμε τις συνδέσεις των ηχείων, και αν είναι σωστές παραβλέπουμε το μύνημα και συνεχίζουμε στο επόμενο στάδιο των ρυθμίσεων.

Η Pioneer στα manual των ενισχυτών της, αναφέρει:

If Reverse Phase is displayed, the speaker’s wiring
(+ and –) may be inverted. Check the speaker
connections*.
– If the connections were wrong, turn off the power,
disconnect the power cord, then reconnect properly.
After this, perform the Full Auto MCACC procedure
again.
– If the connections were right, select GO NEXT and
continue.

*If the speaker is not pointed to the microphone (listening position) or when using speakers that affect the phase (dipole speakers, reflective
speakers, etc.), Reverse Phase may be displayed even if the speakers are properly connected.

Ευχαριστώ. Τα τσέκαρα πάλι εχθές και όντως το σφάλμα μου το βγάζει ενώ έχω σωστή συνδεσμολογία. Φαντάζομαι σύμφωνα με τον οδηγό της pioneer στην περίπτωσή μου πρόκειται για reflective speakers. Τις επανέφερα τις συνδέσεις στο κανονικό και αγνόησα το σφάλμα.

Ευχαριστώ. Τα τσέκαρα πάλι εχθές και όντως το σφάλμα μου το βγάζει ενώ έχω σωστή συνδεσμολογία. Φαντάζομαι σύμφωνα με τον οδηγό της pioneer στην περίπτωσή μου πρόκειται για reflective speakers. Τις επανέφερα τις συνδέσεις στο κανονικό και αγνόησα το σφάλμα.

Η pioneer κάνει σαφή αναφορά σε Dipolar ηχεία, τα δικά σου σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι Βipolar οπόταν υπάρχει θέμα λανθασμένης φάσης στα ηχεία.
Αν ήταν θέμα αντανάκλασης πράγμα σπάνιο δεν θα υπήρχε και στα δύο ηχεία, και σε διαφορετικές θέσεις του μικροφώνου κάπου θα είχες και αντίθετα αποτελέσματα.

Η pioneer κάνει σαφή αναφορά σε Dipolar ηχεία, τα δικά σου σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι Βipolar οπόταν υπάρχει θέμα λανθασμένης φάσης στα ηχεία.
Αν ήταν θέμα αντανάκλασης πράγμα σπάνιο δεν θα υπήρχε και στα δύο ηχεία, και σε διαφορετικές θέσεις του μικροφώνου κάπου θα είχες και αντίθετα αποτελέσματα.

H Pioneer γράφει κατά λέξη: dipole speakers, reflective speakers, etc. Αυτό το etc. δεν μπορώ να ξέρω τι σημαίνει. Θα μπορούσε πιθανώς να σημαίνει και Βipolar αλλά και όχι.

Αφού οι συνδέσεις μου είναι τσεκαρισμένες πως είναι σωστές, τι άλλο μπορώ να κάνω αν είναι όντως λάθος η φάση των ηχείων μου;

P.S. να διευκρινήσω επίσης πως ο ενισχυτής μου δεν είναι Pioneer με MCACC αλλά Marnantz με Audyssey.

Last edited:
H Pioneer γράφει κατά λέξη: dipole speakers, reflective speakers, etc. Αυτό το etc. δεν μπορώ να ξέρω τι σημαίνει. Θα μπορούσε πιθανώς να σημαίνει και Βipolar αλλά και όχι.

Αφού οι συνδέσεις μου είναι τσεκαρισμένες πως είναι σωστές, τι άλλο μπορώ να κάνω αν είναι όντως λάθος η φάση των ηχείων μου;

P.S. να διευκρινήσω επίσης πως ο ενισχυτής μου δεν είναι Pioneer με MCACC αλλά Marnantz με Audyssey.

Το γιατί είναι λανθασμένη η φάση στα ηχεία σου είναι ένα θέμα που μάλλον την σωστή απάντηση θα την πάρεις αν εξετάσεις και τα υπόλοιπα ηχεία του πακέτου όπως τα μοντέλα που αναφέρονται στο manual BPS, BPT και LCR και όχι μεμονωμένα τα περιφερικά ηχεία.

Το τι έχεις να κάνεις είναι απλό, γυρίζοντας τα καλώδια το πρόβλημα απλά διορθώνετε.
Ο τρόπος που μετρούν οι ενισχυτές την φάση δεν αφήνουν και πολύ σοβαρή περίπτωση λάθους. Δύο ηχεία λειτουργώντας στην ιδία φάση για παράδειγμα κύριο δεξί και δεξί περιφερικό την στιγμή του έλεγχου πρέπει να προσθέτουν db και όχι να αφαιρούν.

Το γιατί είναι λανθασμένη η φάση στα ηχεία σου είναι ένα θέμα που μάλλον την σωστή απάντηση θα την πάρεις αν εξετάσεις και τα υπόλοιπα ηχεία του πακέτου όπως τα μοντέλα που αναφέρονται στο manual BPS, BPT και LCR και όχι μεμονωμένα τα περιφερικά ηχεία.

Αυτό δεν το κατάλαβα καλά πως το εννοείς. Τα υπόλοιπα ηχεία μου είναι τα ΤΧ-Β1 της crystal, κεντρικό το RC-42 II της Klipsch και sub το VenueSUB12 της JBL. Κανένα από αυτά δεν μου βγάζει λάθος στην φάση. τι να εξετάσω ακριβώς;

Το τι έχεις να κάνεις είναι απλό, γυρίζοντας τα καλώδια το πρόβλημα απλά διορθώνετε.
Ο τρόπος που μετρούν οι ενισχυτές την φάση δεν αφήνουν και πολύ σοβαρή περίπτωση λάθους. Δύο ηχεία λειτουργώντας στην ιδία φάση για παράδειγμα κύριο δεξί και δεξί περιφερικό την στιγμή του έλεγχου πρέπει να προσθέτουν db και όχι να αφαιρούν.

Δηλαδή η δική σου συμβουλή αν κατάλαβα καλά είναι να βάλω ανάποδα τα καλώδια όπως είχα κάνει αρχικά;

Αυτό δεν το κατάλαβα καλά πως το εννοείς. Τα υπόλοιπα ηχεία μου είναι τα ΤΧ-Β1 της crystal, κεντρικό το RC-42 II της Klipsch και sub το VenueSUB12 της JBL. Κανένα από αυτά δεν μου βγάζει λάθος στην φάση. τι να εξετάσω ακριβώς;

Δηλαδή η δική σου συμβουλή αν κατάλαβα καλά είναι να βάλω ανάποδα τα καλώδια όπως είχα κάνει αρχικά;

Αυτό που λέω είναι ότι τα περιφερικά σου ηχεία πάνε μαζί πεντάδα με τα μοντέλα κυρίως ηχείων κεντρικού και sub με τα μοντέλα που σου ανάφερα. Σαν πεντάδα αυτά τα ηχεία μπορεί να μην έχουν πρόβλημα φάσης αυτό δεν το ξέρω.
Αντίστρεψε τους πόλους τον περιφερικών σου ηχείων και το πρόβλημα λύθηκε θα έχεις σωστή φάση σε όλα τα ηχεία.

http://www.crystalaudiovideo.com/Ha...2cb-08e0-4bfb-9f6b-a0d881083541&extension=pdf

Αντίστρεψε τους πόλους τον περιφερικών σου ηχείων και το πρόβλημα λύθηκε θα έχεις σωστή φάση σε όλα τα ηχεία.

Αυτό είχα κάνει αρχικά αλλά αλλοι πιο πάνω με συμβουλεύουν να μην το κάνω. Δεν ξέρω τι από τα 2 είναι πιο σωστό, έχω μπερδευτεί..

Εγω μιας και μιλαμε για τα surround που πρεπει να ματσαρουν και καλα με το subwoofer για το χαμηλο, θα τα δοκιμαζα πότε παιζουν πιο καλα τις χαμηλες με το sub. (αντιστροφη αγωγων)

Re: Απάντηση: Audyssey και ηχεία εκτός φάσης

Ναι το sub το έχω στις 0 μοίρες. υπάρχει και επιλογή με διακόπτη να το βάλω στις 180 αλλά στις 0 που το έχω δεν μου βγάζει κάποιο πρόβλημα με την φάση.

Όπως είχα πει και πιο πάνω είχα κολήσει το αφτί μου στα περιφεριακά μήπως διαπιστώσω κάποια ασυγχρονία στον ρυθμό της μουσικής με τα υπόλοιπα ηχεία, ποτε με τους πολους κανονικά και πότε με ανεστραμένους, αλλά δεν κατάφερα να διαπιστώσω κάτι.

Να αλλάξω θέση στα ηχεία είναι λίγο δύσκολο καθώς τα καλώδιά τους είναι μετρημένα και κολημένα στους τοίχους και σε καναλάκια. Θα δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία να τρέξω το audyssey τοποθετόντας το μικρόφωνο σε διαφορετικές θέσεις από αυτές που κάθομαι για να δω τι θα γίνει.

edit. Αν εννοείς να ανταλλαξω τις θέσεις των μπρος-πίσω αυτό μπορώ να το κάνω.

Αυτό είχα κάνει αρχικά αλλά αλλοι πιο πάνω με συμβουλεύουν να μην το κάνω. Δεν ξέρω τι από τα 2 είναι πιο σωστό, έχω μπερδευτεί..

Αγαπητέ φίλε, αν έλεγξες τα καλώδια των ηχείων σου και είδες πως τα + και - από τον ενισχυτή καταλήγουν στα αντίστοιχα + και - του κάθε ηχείου, μην ασχολείσαι παραπέρα. Ασε το Audyssey να λέει ότι θέλει......

Ευχαριστώ. Οι απόψεις περί του θέματος βλέπω διίστανται..

Λοιπόν εχθές βρήκα τον χρόνο να πειραματιστώ λιγάκι με το θέμα. Μετακίνησα το μικρόφωνο του audyssey αρκετά πιο πίσω από τον καναπέ και έτρεξα το τέστ πάλι. Σε κάποιες θέσεις δεν μου έβγαζε λάθος στην πόλωση στα περιφεριακά, αλλά μου έβγαζε τώρα στο κεντρικό. Σε άλλες μου έβγαζε μόνο στο δεξί περιφεριακό, και σε άλλες στο δεξί περιφεριακό και στο κεντρικό. Γενικά δεν βρήκα καμία θέση στον χώρο που να μην έβγαζε σε κανένα ηχείο λάθος στην φάση. Αρχίσα να νπάιζω και με τα έπιπλα αφαιρόντας καρέκλες από το δωμάτιο και το τραπεζάκι στο κέντρο του σαλονιού το οποίο βελιωσε την φάση στο κεντρικό στις πίσω θέσεις αλλά πάντα κάποιο ηχείο θα ήταν εκτός φάσης.

Τελικά με λίγα έπιπλα στον χώρο έτρεξα το τέστ για όλες τις κυρίες θέσης ακρόασης καταφέρνοντας να έχω εκτός φάσης μόνο το πίσω δεξί ηχείο και το άφησα με αυτές τις ρυθμίσεις. Βέβαια μετά επανέφερα τα έπιπλα όπως ήταν αρχικά. Δεν έχω αντιστρέψει τους πόλους σε κανένα ηχείο για την ώρα. Όμως πρέπει να πω πως μέσα από το μενού του Marantz στο audyssey όταν σου βγάζει το μήνυμα με την λάθος φάση, αν πατήσεις στο info σε συμβουλεύει να αντιστρέψεις τους πόλους στα καλώδια. Άρα μάλλον έχει δίκιο ο Αντώνης-Κ σε αυτό το θέμα, αν και η Pioneer στις δικές της οδηγείες συμβουλέυει διαφορετικά.

Μάλλον δεν έχεις πρόβλημα φάσης αλλά αναξιόπιστες μετρήσεις. Αν θέλεις τώρα να απαλλαγείς και από την παραμικρή αμφιβολία για τα περιφερικά, αυτό που έχεις να κάνεις είναι. Βαλε στερεοφωνική μουσική αποσύνδεσε το ένα κύριο ηχείο, και στην θέση του βαλε ένα περιφερικό και βάλτο αντικριστά σχεδόν κολλημένο με το άλλο, αν ακούσεις την λανθασμένη φάση που ακούς στο video αντίστρεψε τα, αν όχι άστα όπως είναι.
Αν βαριέσαι άστα κανονικά όπως τα είχες.