Audyssey και ηχεία εκτός φάσης

Τρίποδο για το μικρόφωνο χρησιμοποίησες?

Όχι. Στην περίπτωση του καναπέ το κρατούσα με το χέρι με το σώμα μου όσο το δυνατό πιο μακριά και χαμηλά από το μικρόφωνό μπορούσα, και πίσω από τον καναπέ το στερέωνα επάνω σε καρέκλες ή στο τραπέζι και εγώ βρισκόμουν εκτός του κυρίου χώρου.

Όχι. Στην περίπτωση του καναπέ το κρατούσα με το χέρι με το σώμα μου όσο το δυνατό πιο μακριά και χαμηλά από το μικρόφωνό μπορούσα, και πίσω από τον καναπέ το στερέωνα επάνω σε καρέκλες ή στο τραπέζι και εγώ βρισκόμουν εκτός του κυρίου χώρου.

Μην τα λες έτσι απότομα γιατί έχει 15 λεπτά που γελώ!!

Πάω να ρίξω μια μάτια στο χώρο σου διπλά και θα επανέλθω!

qeju.jpg

Λοιπόν ο χώρος σου φαίνετε σχετικά συμμετρικός. Θα βρεις ένα τρόπο να στερεώσεις το μικρόφωνο αφού πιθανότατα δεν έχεις τρίποδο πάνω σε ένα σκουπόξυλο ας πούμε (μην γελάς) και θα φροντίσεις να το στερέωσης πίσω κολλητά στο κέντρο του καναπέ και το όποιο θα είναι πιο ψηλό κατά 30cm περίπου. Φρόντισε ώστε το μικρόφωνο να μην έχει κατεύθυνση αλλά να κοιτάζει απείθεια το ταβάνι. Μετακίνησε το τραπεζάκι μπροστά από το κεντρικό και τον καναπέ γιατί δημιουργεί σοβαρές ανακλάσεις στο κεντρικό. Κάτσε κάπου πίσω στον τοίχο και άρχισε ξανά τις μετρήσεις.
Αν όλα είναι σωστά δεν θα σου βγάλει μήνυμα λάθους και θα σου ρυθμίσει και τις υπόλοιπες παραμέτρους όπως ένταση αποστάσεις ηχείων και ισοστάθμιση.
Και φρόντισε όταν τα κάνεις όλα αυτά στο σπίτι να υπάρχει απολυτή ησυχία!
Δοκίμασε όπως στα περιγραφώ και τα ξαναλέμε.
Καλή επιτυχία!

Το τραπεζάκι στις τελευταίες δοκιμές το είχα αφερέσει εντελώς από τον χώρο. Δημιουργούσε πράγματι ανακλάσεις στο κεντρικό αλλά κυρίως σε θέσεις πίσω από τον καναπέ. Το μικρόφωνο σε κάποια μέτρηση το είχα στερεωμένο πάνω στον καναπέ, στο μαξιλάρι της πλάτης του όρθιο αλλά και πάλι έβγαζε τα πίσω ηχεία εκτός φάσης. Με το σκουπόξυλο πιστεύεις πως θα έχει διαφορά;

Φυσικά και θα κάνει διάφορα αφού δεν θα υπάρχουν σοβαρές ανακλάσεις γύρο από το μικρόφωνο που θα οφείλονται κατά κύριο λόγο από τον καναπέ.
Τα περιφερειακά σου καλό είναι να τα φέρεις σε μια ευθεία και στερεωμένα στον τοίχο και όχι στο σύνθετο.
Να έχεις σαν Βασικό κανόνα ότι όλα τα ηχεία πρέπει να έχουν καλή οπτική επαφή με το μικρόφωνο.

Το πίσω αριστερά ηχείο του έχω αλλάξει θέση από αυτή που φάινεται στην φωτογραφία. Είναι τώρα μέσα στο πάνω δεξί ράφι του σύνθετου ώστε να είναι στο ίδιο ύψος με το άλλο. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να πάει αλλού όσο υπάρχει εκεί το σύνθετο.

Ακόμα χειρότερα, θα σου έλεγα καλύτερα να τοποθετήσεις και τα δυο λίγο πιο κάτω από το ύψος του πίνακα.

Μα και πιο κάτω να πάνε πάλι το πίσω αριστερά θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στο σύνθετο. Επίσης σύμφωνα με τις οδηγίες στο manual τα περιφεριακά δεν πρέπει να βρίσκονται ακριβώς στο ύψος του αυτιού αλλά 30 περίπου εκατοστά πιο ψηλά, όπως τα έχω τώρα δηλαδή.

Επίσης αν πάνε πιο χαμηλά το πίσω δεξί θα βρίσκει μπροστά του εμπόδιο την καρέκλα της τραπεζαρίας.

Πιο πάνω να τα πάρεις, λίγο πιο κάτω από το ύψος του πινάκα δηλαδή σχεδόν στην ευθεία με το πάνω μέρος του πίνακα.
Σε αυτή την περίπτωση ξεχνούμε το manual γιατί πρακτικά δεν στέκει. Έξαλλου είναι bipolar και πρέπει να μην εντοπίζονται κατά την ακρόαση.

Αν τα βάλω εκεί που λες θα είναι κοντά στο ταβάνι είσαι σίγουρος; Μην σε μπερδέυει η προοπτική του χώρου, τώρα τα περιφεριακά είναι περίπου στα 2,5 μέτρα από την θέση ακρόασης, αν πάνε εκεί που λες θα ερχονται σχεδόν από πάνω σου. Άσε που είναι δύσκολο καθώς τα καλώδια είναι περασμένα και μετρημένα, συν την γρίνια την γυναίκας που θα φαίνονται πιο πολύ τα ηχεία.

Να σου έλεγα να μετακινήσεις το σύνθετο είναι καλύτερα? Απλά ψήλωσε τα να φύγουν από το σύνθετο για να αναπνέουν. Και στην μέση του πινάκα καλά θα είναι. Και πιο πάνω πολύ καλύτερα θα είναι από ότι είναι τώρα. Ακόμα και αν κολλήσεις καλώδια.

Πάντως το ηχείο που έχω μέσα στο σύνθετο το έχω έξω έξω στο ράφι και βλέπει απεθείας τον καναπέ, δεν νομίζω να είναι εκεί το κύριο πρόβλημα. Εξάλλου το πιο προβληματικό ηχείο από τις μετρήσεις φαίνεται να είναι το άλλο που είναι στον τοίχο, αυτό μου το βγάζει σχεδόν πάντα εκτός φάσης. Πιθανολογώ πως οφείλεται στο ότι ο χώρος από την άλλη μεριά είναι ανοιχτός και ο ήχος διαδίδεται προς περισσότερρες κατευθύνσεις.

To audyssey (multi eq στον 807 oknyo) βρισκει αν το sub ειναι εκτος φασης?
Αν οχι,πως μπορω να διαπιστωσω αν πρεπει να το εχω normal ή revert στο sub?

Απλά όταν ενεργοποιήσεις το auto calibration και στη συνέχεια πρέπει να το έχεις συνέχεια στο normal. Δεν το αλλάζεις σε reversed μετά το auto calibration. Κατά πόσον την διορθώνει αυτόματα δεν ξέρω. Αν δεν σου κάθετε καλά η φάση τσέκαρε την απόσταση του sub από τα speakers settings.