Η τελειότερη ταινία που έχω δει στην ζωή μου. Και το σεννάριο, και η πλοκή και η μουσική και οι χαρακτήρες είναι πραγματικά κάτι το ανεπανάληπτο. Για τους φίλους που λένε ότι δεν είχε εντυπωσιακά εφέ θα συμφωνήσω μαζί τους γιατί όντως είχε μόνον βάθος και η εικόνα δεν "έβγαινε" έξω από την οθόνη όπως θα θέλαμε.

Όμως οι τεχνικές που χρησιμοποίησε ο κάμερον δεν έχει να κάνει με το 3d γύρισμα καθεαυτού όπως κατάλαβα από πολλές συνεντεύξεις που είδα στο youtube αλλά με τις τεχνικές των γυρισμάτων και ειδικά με τις πτήσεις που έχει μέσα οι ταινία.

Προς Θεού κάποιοι φίλοι με το δικό τους "μάτι" βαθμολογούν την ταινία χαμηλά βλέποντάς την σε δισδιάστατη έκδοση. Όχι. Δεν πρέπει να την δούμε έτσι την ταινία. Εϊναι προσωπική μου άποψη ένα έργο τέχνης στο κινηματογραφικό κομμάτι της κατηγορίας επιστημονικής φαντασίας και μάλιστα με θέμα τι άλλο? το περιβαντολογικό.

Εγώ από αυτά που είδα έχω να πω ταπεινά ότι είναι η μόνη ταινία που θα ήθελα να δω (μαζί με το μάτριξ λόγο σενάριου) ξανά και ξανά και ίσως ποτέ σε δισδιάστατη έκδοση. Φυσικά όταν βγει με το καλό του νέου χρόνου σε δισδιάστατη Bluray μορφή (όπως τόνισε ο κάμερον) θα την αγοράσω και ίσως την δω κιόλας. Αλλά ανυπομονώ να την έχω στην τρισδιάστατη 3d-bluray μορφή σε συνδοιασμό με τα γυαλιά της nvidia Και έναν 3d ready projector benq η optoma.

Πραγματικό όνειρο η ταινία και οι χαρακτήρες και τα μυνήματα και η γενική αίσθηση "γεύση" που σου αφήνει όταν ανάβουν τα φώτα στο τέλος είναι ότι καλύτερο έχω αισθανθεί στην ζωή μου.

Αν λοιπόν θεωρήσουμε (που έτσι θα πρέπει να είναι) τον κινηματογράφο ως κάτι που σε μεταφέρει εντυπωσιακά μέσα σε μια ιστορία είτε φανταστική είτε πραγματική (μεταφορά) και θα μου έλεγαν να την βαθμολογήσω με πόση επιτυχία το καταφέρνει αυτό και άριστα το 10... θα της έδινα δίχως δεύτερη σκέψη 10.. και ίσως με τόνο.. γιατί είμαι σίγουρος ότι με την τεχνολογία και την εξέλιξή της όλο και περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ταλέντο και φαντασία να μας συνεπάρουν με τις δημιουργίες τους θα μπορούν ποιο εύκολα να το καταφέρουν με τα όπλα που τόσο απλόχερα δίνει αυτή.

Λυπάμε που ο χρόνος μου και τα οικονομικά μου (είμαστε μεγάλη οικογένεια και θέλουμε 70-80 ευρώ για κάθε επίσκεψη σε 3d αίθουσα) δεν μου επιτρέπουν να πηγαίνω να την βλέπω κάθε μέρα οσότου σταματήσουν να την δείχνουν :) Και σε αυτό συμφώνησαν όλοι στην οικογένεια.

:)

Το ειδαμε χθες , odeon cosmopolis αιθουσα 11 , σειρα 7 κεντρο.

Τι να σας γραψω , ο κοσμος που δεν εχει διαβασει τιποτα για την ταινια και απλα θα παει να δει το Avatar , αυτοι ναι θα εντυπωσιαστουν.
Προσωπικα εχοντας διαβασει αρκετα γυρω απο το "οραμα" του Cameron περιμενα περισσοτερα , τι ακριβως δεν ξερω μη με ρωτησετε απλα το αισθανθηκα. Η συγκεκριμενη τεχνολογια εχει να δωσει και αναμενω να δοκιμαστει και απο αλλους "οραματιστες" σκηνοθετες.
Προβλεπω μετα το σουξε της συγκεκριμενης το hollywood να το ξεχειλωσει το θεμα , κανωντας αρκετες παραγωγες στο μελλον , ειδωμεν.

Στα της ταινιας...
Η προβολη δεν ηταν κουραστικη , καλη η προσπαθεια στους υποτιτλους που "βοηθουσαν" καπως τον θεατη να "κεντραρει" την προσοχη του εκει που κανει focus o σκηνοθετης , με το να μην εχουν την γνωστη σταθερη θεση στο κεντρο της εικονας αλλα να εμφανιζονται αριστερα ή δεξια.
Αν αφηνες το βλεμμα σου να "περιπλανηθει" αριστερα ή δεξια η θολουρα ηταν εντονη , ετσι και αλλιως η "πληροφορια" που σου "εδινε" ο σκηνοθετης ηταν μηδαμινη.

Εντυπωσιακο το βαθος πεδιου , εδινε αυτη την αισθηση οτι βρισκεσαι μεσα , ειδικοτερα μεσα στο κεντρο ελεγχου ή στις συγκεντρωσεις των na'vi , οχι κραυγαλεα και επαναλαμβανομενα τα γνωστα κολπα του 3d με τα αντικειμενα να "βγαινουν" εξω απο την οθονη.

Η πρωτη καταδιωξη του πρωταγωνιστη με καποιο τερας στην αρχη της ταινιας με κουρασε , πολυ κοντινα τα πλανα και με αγχωσε για την συνεχεια της , ευτυχως διαψευστηκα.

O κοσμος του Cameron εξωπραγματικος , πανδαισια χρωματων , απιστευτος και προσεγμενος στο επακρο ο σχεδιασμος της παραγωγης , αρκετα στοιχεια δανεισμενα απο το alien2 και την αβυσσο.

Πολυ πετυχημενο το motion capturing , αν και τολμω να πω οτι το Gollum μου αρεσε περισσοτερο.
Ωραια η συλληψη του "μπερδεματος" των κοσμων και ποιος ειναι ο πραγματικος ή ο ψευτικος , του "δεσιματος" Na'vi με την φυση , τα
ιπταμενα βουνα
μου θυμισαν
Howl's moving castle

Το σεναριο κοινοτυπο , ατακες και χαρακτηρες που εχουμε ξαναδει , η κεντρικη ιδεα γνωστη , συμπερασματικα τα νοηματα της και οι συμβολισμοι της απλοικοι και ευκολα να τους καταλαβεις. Ηθοποιια αδιαφορη , θα μπορουσε να εμβαθυνει περισσοτερο σε χαρακτηρες.

Δε μου αρεσε
η πολυ συχνη χρηση της αγγλικης γλωσσας απο τους Na'vi , τα αμερικανακια βαριουνται να διαβαζουν υποτιτλους

Αν θα την ξαναβλεπα ? μαλλον οχι , θελω να μεινω με την πρωτη εντυπωση.
Αξιζε το "ντορο" ? Οι Αμερικανοι στην προωθηση και το marketing ειναι πολυυυ μπροστα , και για αλλη μια φορα τα καταφεραν.

Αυτα ...

Last edited:
το ειδα εχθες στην θεσσαλονικη στο oden πλατεια....δεν εχει καμια σχεση με οτιδηπωτε 3d εχω δει μεχρι τωρα..ητανε για μενα μια καινουργια οπτικη εμπειρια..ενα αλμα τεχνολογιας, την απολαυσα καθε στιγμη της..χωρις να μπαινω σε αναλυσεις για σεναριο και υποκριτικη..αξιζει περα για περα να την δειτε..

Καταπληκτικό υπερθέαμα.!!!!
Νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρξει φίλος του ήχου και της εικόνας που να μη δει τη ταινία αυτή.

Εμένα ρε παιδιά με άγγιξε και το θέμα. (ίσως πρέπει να το κοιτάξω αυτό). Με τρελαίνει όταν βλέπω ταινίες που εκθειάζουν το σύμπλεγμα ανωτερότητας μας.

Την είδα σήμερα Village Ρέντη.Δεν με κούρασε,απίστευτα εφέ,καλό σενάριο.
Οπωσδήποτε θέαση σε 3d αίθουσα....

Κατά την γνώμη μου, η κίνηση των ιθαγενών δεν έχει πετύχει! διακρίνεται οτι είναι κίνηση απο υπολογιστή! θυμηθείτε την κίνηση (και πώς αυτή φτιάχτηκε) του γκόλουμ στο Lord of the Rings, αυτή ήταν κίνηση! δεν ξεχώριζε απο την ανθρώπινη γιατί προερχόταν απο άνθρωπο!!! αυτό ήταν που μου χάλασε λίγο την διάθεση, όμως ομολογώ οτι ήταν πολύ καλή ταινία, και την απόλαυσα!

Μα, και στο Avatar χρησιμοποιήθηκε ακριβώς η ίδια τεχνολογία που είχε χρησιμοποιηθεί και για το γκόλουμ! Από την ίδια την Weta Digital μάλιστα, αν θυμάμαι καλά. Motion capture από πραγματικούς ηθοποιούς, με τη διαφορά ότι επιπλέον κατέγραφαν και τις εκφράσεις του προσώπου.

Μα, και στο Avatar χρησιμοποιήθηκε ακριβώς η ίδια τεχνολογία που είχε χρησιμοποιηθεί και για το γκόλουμ! Από την ίδια την Weta Digital μάλιστα, αν θυμάμαι καλά. Motion capture από πραγματικούς ηθοποιούς, με τη διαφορά ότι επιπλέον κατέγραφαν και τις εκφράσεις του προσώπου.

ειναι σιγουρο αυτο περι motion capture??καπου διαβαζα προ ημερων οτι ειναι
εντελως CGI....

Ένας φίλος μου επέστησε την προσοχή για την γνώμη που έγραψα για το έργο!
οφείλω να πώ οτι την ταινία την είδα σε ένα φίλο, όχι 3D! ίσως να έχει δίκιο,
δεν νομίζω βέβαια οτι έκανα λάθος, γιατί αναφέρθηκα μόνο στην ψεύτικη αίσθηση που μου προξένησε ο σχεδιασμός
και η κίνηση των ιθαγενών! αυτό νομίζεται οτι θα αλλάξη με την θέαση σε 3D?

ΥΓ. Είναι σίγορο αυτό με την τεχνολογία του γκόλουμ? δεν το νομίζω! οι κινήσεις του ήταν γρήγορες και κοφτές σαν ανθρώπινες
λόγω ακριβώς οτι τις έκανε άνθρωπος, στο AVATAR οι κινήσεις των ανθρωποειδών ιθαγενών είναι αργές και όχι γρήγορες (κοφτές)
όπως ακριβώς τις φτιάχνει ο υπολογιστής! απο το πολύ αργό ανοιγοκλείσημο των ματιών (μου θύμισε κάτι γιαπωνέζικα καρτούν)
μέχρι το στρίψημο του κεφαλιού (πολύ αργό) σε ξαφνικά ερεθίσματα (επιθέσεις)
Εντέλη απλά έιπα την γνώμη μου!

Last edited:
ειναι σιγουρο αυτο περι motion capture??καπου διαβαζα προ ημερων οτι ειναι
εντελως CGI....

Η εικόνα εννοείται ότι είναι εξ' ορισμού CGI (όπως φυσικά ήταν και το gollum)! Το θέμα είναι με ποια τεχνική έγινε το animation. Εκεί είναι που μπαίνει το motion capture.

Δια του λόγου το αληθές:

http://io9.com/5340199/avatars-motion-capture-actor-talks-pretending-to-be-eaten-alive

http://www.wired.com/video/latest-v...emotions-with-performance-capture/57975931001

Μιλάμε για εντελώς motion capture.

Re: Απάντηση: Avatar

Ένας φίλος μου επέστησε την προσοχή για την γνώμη που έγραψα για το έργο!
δεν νομίζω βέβαια οτι έκανα λάθος, γιατί αναφέρθηκα μόνο στην ψεύτικη αίσθηση που μου προξένησε ο σχεδιασμός

Υποψιάζομαι ότι είδατε ένα αρχείο "και καλά" 720p που κυκλοφορεί, το οποίο είναι τραβηγμένο από κάμερα, και φυσικά είναι άθλιο από ποιότητα.

Εκτός αν ο φίλος σου είναι χωμένος στα studios.

Είναι λάθος να την κρίνετε βάσει αυτού του αρχείου.

...

...
στο AVATAR οι κινήσεις των ανθρωποειδών ιθαγενών είναι αργές και όχι γρήγορες (κοφτές)
όπως ακριβώς τις φτιάχνει ο υπολογιστής! απο το πολύ αργό ανοιγοκλείσημο των ματιών (μου θύμισε κάτι γιαπωνέζικα καρτούν)
μέχρι το στρίψημο του κεφαλιού (πολύ αργό) σε ξαφνικά ερεθίσματα (επιθέσεις)
Εντέλη απλά έιπα την γνώμη μου!

Ισχύει αυτό που λές. Η κίνηση των ψηφιακών ηρώων ξένιζε, αλλά μόνο αν επικεντρωνόσουν σε αυτό. Στο 3D σε συνεπαίρνει τόσο η ταινία, που απλά δεν μπορείς να το κάνεις!!! Τουλάχιστον όχι στην πρώτη θέαση...

-bye-

Ίσως να το πρόσεξα λόγω προκατάληψεις στα έργα του είδους, ακόμα και στις ταινίες κινουμένων σχεδίων με υπολογιστή, απλά μου τραβα την προσοχή και ξενερώνω!
Αντίθετα, δεν ξέρω τον λόγο, στον γκόλουμ δεν μου τράβηξε την προσοχή αυτή η ''λεπτομέρεια'' και απόλαυσα αυτόν τον χαρακτήρα!

Είδαμε την ταινία 4 άτομα στον Βόλο στην 3D εκδοχή της.

1. Το να δεις την συγκεκριμένη ταινία σε 2D απλά δεν λέει...

2. Μου κάνει εντύπωση αυτό που λέτε ότι είδατε μόνο βάθος. Σε αρκετές σκηνές είδα και αντικείμενα που φαινόντουσαν έξω από το πανί. Χαρακτηριστικά θυμάμαι κάποια φωτεινά μικρά αντικείμενα. Συμφωνώ ότι στην μεγάλη πλειοψηφία έδωσε βάθος αλλά υπήρχαν και σκηνές που ήταν προς τα έξω.

3. Δεν κουράζει καθόλου τα μάτια η όλη ιστορία με τα γυαλιά. Από 8 άτομα που έχουμε δει την ταινία κανείς δεν παραπονέθηκε.

Επιτέλους την είδα και ήταν όπως την περίμενα, ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ...

Τα πάντα μου διέγειραν και τις 4 αισθήσεις(σαν να ήμουν εκεί δηλαδή), εκτός της ακοής...

Αδιάφορο έως κακό το soundtrack....σε κάποια φάση νόμιζα ότι θα έβγαινε ο ντι κάπριο με την σκάρλετ, είχε ίδιες νότες...

Δεν υπάρχει η ταινία βέβαια και αφορά καθαρά την ψυχαγωγία του κόσμου και αυτό το κάνει ΜΟΝΑΔΙΚΑ μέχρι σήμερα...

Δεν ξεπέρασε το LORD και αυτό με χαροποιεί...

Μην την χάσετε...

Last edited:
Πολύ δύσκολα θα ξεπεραστή το LOTR γιατί είναι γυρισμένο σε αληθινά μέρη, και
ξέρωντας αυτό, το μάτι δεν χορταίνει τα υπέροχα τοπία! είναι εντελώς διαφορετική αίσθηση, μην τα ισοπεδώνουμε όλα!!!

Δεν είναι όλα αληθινά στο LOTR Ηλία...

Θα εκπλαγείς από το πόσα τοπία έχουν υποστεί ψηφιακές παρεμβάσεις ή ήταν στην πραγματικότητα κινηματογραφικά πλατώ... ;)