Παιδιά μόλις χθές πέρασα και εγώ την διαδικασία και έβγαλα το φετεινό λαδάκι μου. Όμως το λιοτρίβι στο χωριό μου (κάπου στη Μεσσηνία) είναι κυριολεκτικά υπερσύγχρονο, αφού πέρισυ αλλάχθηκαν όλα τα μηχανήματα με καινούρια που πληρούν όλες τις προδιαγραφές που έχει θέσει η ΕΕ, και βέβαια πολύ καλύτερο απο αυτό που είδα εδώ.
Η όλη διαδικασία είναι καταπληκτική και φυσικά την γνωρίζω απο τα "γεννοφάσκια μου" σαν Μεσσήνιος και ελαιοπαραγωγός. Εμείς μάλιστα εκτός απο τη γνωστή και μη εξαιρετέα "παπάρα" που περιγράφτηκε παραπάνω καταπληκτικά, φτιάχνουμε και τις περιβόητες "λαλαγγίδες" δηλ. μπουκίτσες απο αναλυτό ζυμάρι που το τηγανίζουμε με το φρέσκο λάδι και μοσχομυρίζει ο τόπος!
Και μια φιλική προτροπή για όσους θα ήθελαν να φάνε πραγματικό λάδι: πάρτε το αυτοκίνητο σας και κατεβείτε στη Μεσσηνία, περίπου τρείς ωρίτσες ταξείδι είναι όλο κι όλο, μπείτε σε κάποιο χωριό στην τύχη ρωτήστε που είναι το λιοτρίβι και πάρτε όσους τενεκέδες λάδι χρειάζεται η οικογένεια σας. Αν μάλιστα πάτε στα ημιορεινά χωριά κοντά και γύρω απ' την Αρχαία Ιθώμη θα πάρετε απο τα καλύτερα λάδια που έχετε φάει ποτέ. Α και μην ξεχάσετε να πάρετε και ένα τενεκεδάκι "χονδρολιές", θα φάτε ίσως για πρώτη φορά στη ζωή σας την περιβόητη Καλαματιανή Ελιά και φυσικά δεν θα ψωνίσετε ποτά ξανά απο μάρκετ ή λαϊκή εκείνο το "πράμα" το παστωμένο στα συντηρητικά που το πουλάνε για "Ελιές Καλαμών" τάχα...
Φιλικά
Γιώργος.