Αυτο ειναι DIY κυριοι...

Απάντηση: Re: Αυτο ειναι DIY κυριοι...

το λαδι φιλε μου παντου περναει απο πεντακαθαρα μηχανηματα..ειναι μπορω να πω απτα καθαροτερα προιοντα....αμα πας σε καμια .... κτλ να δειςτι γινεται κει...:operator:

Έχω πάει. Χειρουργείο ήταν.

Last edited by a moderator:
ισως με μια ματια να φαινεται πεντακαθαρο αλλα να θυμασαι οτι εκει παραλαμβανουν μονο υγρα οποτε ειναι πολυ ευκολοτερο να γινει διαχειρηση εντος μηχανηματων, ενω σε ολα τα ελαιοτριβεια γινεται κ η υποδοχξη του ελαιοκαρπου οποτε υπαρχε αρκετη "σαβουρα" δηλαδη φυλα, ξηρα υπολειματα κτλ..Εγω αυτο που ηθελα να τονισω ειναι την καθε λογης χημικη επεεργασια που γινεται στο λαδι πριν συσκευαστει.Μονο το Παρθενο ελαιολαδο ειναι 100% με φυσικες μεθοδους..Ολα τα αλλα ελαιολαδα αμα τα δεις πω εναι, τι ριχνουν μεσα, και πως γενικα γινεται απλα δε θα ξαναφας...χωρια το οτι σε πολλα εργοστασια απτις ιδιες σωληνωσεις περνουν ελαιολαδα , σπορελαια και ζωικα ελαια..πριν 10 χρονια ειχε ανατραπει στην παιανια ενα φορτηγο που ολοι νομιζαμε οτι κουβαλαγε ηλιοσπορο και αυτο ηταν φορτωμενο κοτοποδαρα και εντοσθια ζωων απο σφαγεια, για παραγωγη ζωικου λαδιου.....συμπερασμα?..προτηματε Λαδι απο συνεταρισμους!...οχι απο μεγαλες εταιριες..

Τελευταία είναι της μόδας ο παλιός καλός τρόπος της άθερμης επεξεργασίας. Η απόδοση είναι αρκετά μικρότερη αλλά η ποιότητα πραγματικά αξίζει.

Αγαπητοί συμφορουμίτες, το πολύ ενδιαφέρον αυτό θέμα θα συνεχιστεί στην υποκατηγορία "επί παντός" του Avclub cafe.
Είμαι βέβαιος ότι εκεί θα προσελκύσει πολύ περισσότερο κοινό (να μαθαίνουμε και τίποτα για το λαδάκι που τρώμε- ευχαριστούμε για την πληροφόρηση sifis).

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Υ.Γ Όσοι δεν έτυχε μέχρι τώρα να ρίξετε μια ματιά στις συγκεκριμένες κατηγορίες κάντε το με αφορμή το θέμα αυτό.

ευλογούμε τα γένια μας mode on:
Τα θέματα είναι πολλά και άκρως ενδιαφέροντα και τα γραφόμενα συχνά πολύ υψηλού επιπέδου. Δεν είμαστε μόνο κολητήρια και βίδες, έχουμε και ευρύτερες πνευματικές ανησυχίες :five:
ευλογούμε τα γένια μας mode off

Τελευταία είναι της μόδας ο παλιός καλός τρόπος της άθερμης επεξεργασίας. Η απόδοση είναι αρκετά μικρότερη αλλά η ποιότητα πραγματικά αξίζει.
Οντως η συθνθλιψη εν ψυχρω ειναι καλη. αλλα ουσιαστικα διαφορα κανει μονο στο αγουρελαιο και στην πολυ χαμηλη οξυτητα, 0,4 - 0,5 ...εμεις οι "χωριατες" προτημαμε οξυτητα 0,8 - 1,2 καθως εχει ποιο πλουσια γευση.. το πολυ ελαφρυ ειναι καλο για πολαπλα τηγανισματα η για διαιτες..
Παντως παιδια το ελαιολαδο ειναι το κατι αλλο...πραγματικα δε παιζεται..και πιστεψτε με το χωριατικο που λεμε λαδι εχει διαφορα μεγαλη απο ολα τα τυποποιημενα..-bye-

Παιδιά μόλις χθές πέρασα και εγώ την διαδικασία και έβγαλα το φετεινό λαδάκι μου. Όμως το λιοτρίβι στο χωριό μου (κάπου στη Μεσσηνία) είναι κυριολεκτικά υπερσύγχρονο, αφού πέρισυ αλλάχθηκαν όλα τα μηχανήματα με καινούρια που πληρούν όλες τις προδιαγραφές που έχει θέσει η ΕΕ, και βέβαια πολύ καλύτερο απο αυτό που είδα εδώ.
Η όλη διαδικασία είναι καταπληκτική και φυσικά την γνωρίζω απο τα "γεννοφάσκια μου" σαν Μεσσήνιος και ελαιοπαραγωγός. Εμείς μάλιστα εκτός απο τη γνωστή και μη εξαιρετέα "παπάρα" που περιγράφτηκε παραπάνω καταπληκτικά, φτιάχνουμε και τις περιβόητες "λαλαγγίδες" δηλ. μπουκίτσες απο αναλυτό ζυμάρι που το τηγανίζουμε με το φρέσκο λάδι και μοσχομυρίζει ο τόπος!
Και μια φιλική προτροπή για όσους θα ήθελαν να φάνε πραγματικό λάδι: πάρτε το αυτοκίνητο σας και κατεβείτε στη Μεσσηνία, περίπου τρείς ωρίτσες ταξείδι είναι όλο κι όλο, μπείτε σε κάποιο χωριό στην τύχη ρωτήστε που είναι το λιοτρίβι και πάρτε όσους τενεκέδες λάδι χρειάζεται η οικογένεια σας. Αν μάλιστα πάτε στα ημιορεινά χωριά κοντά και γύρω απ' την Αρχαία Ιθώμη θα πάρετε απο τα καλύτερα λάδια που έχετε φάει ποτέ. Α και μην ξεχάσετε να πάρετε και ένα τενεκεδάκι "χονδρολιές", θα φάτε ίσως για πρώτη φορά στη ζωή σας την περιβόητη Καλαματιανή Ελιά και φυσικά δεν θα ψωνίσετε ποτά ξανά απο μάρκετ ή λαϊκή εκείνο το "πράμα" το παστωμένο στα συντηρητικά που το πουλάνε για "Ελιές Καλαμών" τάχα...

Φιλικά
Γιώργος.

Συγχαρητίρια για το λάδι.

Οξύτητα 1 όμως δεν είναι και πολή χαμηλή. Για να είναι εξτρα παρθένο θέλει κάτω απο 0.8 ενώ τα καλά έχουν γύρω στα 0.5-0.6.
Για να πάρεις τέτοιες τιμές χωρίς την άθερμη επεξεργασία όμως πρέπει οι ελιές να είναι εξαιρετικής ποιότητας, σχετικά άγουρες (μέχρι μέσα δεκέμβρη να έχουν μαζευτεί συνήθως) και τα μηχανήματα καλά συντηρημένα και καθαρισμένα.

Προσωπικά όσο χαμηλότερη, οξύτητα έχει τόσο καλύτερα. Αν δεν έχεις ειδικό λόγο να θες την μεγαλύτερη ποσότητα, είμαι πάντα υπερ της ποιότητας.

Παιδιά μόλις χθές πέρασα και εγώ την διαδικασία και έβγαλα το φετεινό λαδάκι μου. Όμως το λιοτρίβι στο χωριό μου (κάπου στη Μεσσηνία) είναι κυριολεκτικά υπερσύγχρονο, αφού πέρισυ αλλάχθηκαν όλα τα μηχανήματα με καινούρια που πληρούν όλες τις προδιαγραφές που έχει θέσει η ΕΕ, και βέβαια πολύ καλύτερο απο αυτό που είδα εδώ.
Η όλη διαδικασία είναι καταπληκτική και φυσικά την γνωρίζω απο τα "γεννοφάσκια μου" σαν Μεσσήνιος και ελαιοπαραγωγός. Εμείς μάλιστα εκτός απο τη γνωστή και μη εξαιρετέα "παπάρα" που περιγράφτηκε παραπάνω καταπληκτικά, φτιάχνουμε και τις περιβόητες "λαλαγγίδες" δηλ. μπουκίτσες απο αναλυτό ζυμάρι που το τηγανίζουμε με το φρέσκο λάδι και μοσχομυρίζει ο τόπος!
Και μια φιλική προτροπή για όσους θα ήθελαν να φάνε πραγματικό λάδι: πάρτε το αυτοκίνητο σας και κατεβείτε στη Μεσσηνία, περίπου τρείς ωρίτσες ταξείδι είναι όλο κι όλο, μπείτε σε κάποιο χωριό στην τύχη ρωτήστε που είναι το λιοτρίβι και πάρτε όσους τενεκέδες λάδι χρειάζεται η οικογένεια σας. Αν μάλιστα πάτε στα ημιορεινά χωριά κοντά και γύρω απ' την Αρχαία Ιθώμη θα πάρετε απο τα καλύτερα λάδια που έχετε φάει ποτέ. Α και μην ξεχάσετε να πάρετε και ένα τενεκεδάκι "χονδρολιές", θα φάτε ίσως για πρώτη φορά στη ζωή σας την περιβόητη Καλαματιανή Ελιά και φυσικά δεν θα ψωνίσετε ποτά ξανά απο μάρκετ ή λαϊκή εκείνο το "πράμα" το παστωμένο στα συντηρητικά που το πουλάνε για "Ελιές Καλαμών" τάχα...

Φιλικά
Γιώργος.

Τα χαιρετισματα μου στο κυριο Λαμπροπουλο
το μπλε μεταλλικό (breeze) φορτηγό της Volvo το εχω φτιάξει βιδα βιδα πριν...μπει στη παραγωγή Σουηδία
Συγχαρητηρια στα παιδια

Μάθαμε και την διαδικασία παραγωγής λαδιού , μπράβο και από μένα .