Αυτό είναι NAS ! DroboPro 8-disk RAID

Re: Απάντηση: Αυτό είναι NAS ! DroboPro 8-disk RAID

Ναι αλλά άλλο να έχεις ένα μικρό, ...χαριτωμένο, αθόρυβο και με μικρή κατανάλωση NAS, και άλλο ένα χοντροκομμένο PC.

Αλήθεια, αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω σχετικά με single point of failure, με έχει απασχολήσει και μένα. Έστω ότι έχεις ένα linux PC με μια συστοιχία 4 δίσκων σε RAID5 και σου καεί η μητρική. Αν αντικαταστήσεις τη μητρική με μια άλλη άλλης μάρκας, θα αναγνωρίσει την αρχική συστοιχία δίσκων? θα δει τα δεδομένα? Είναι κάποιο universal standard που ακολουθούνε ή ο κάθε κατασκευαστής κάνει τη δική του υλοποίηση με διαφορετικούς drivers?

Επίσης έστω ότι έχω ένα synology με συστοιχία 4 δίσκων σε RAID5, αν τους βάλω σε ένα πχ drobo 4disk NAS που υποστηρίζει RAID5, θα τους αναγνωρίσει και θα δει τα δεδομένα?
Έχει κανείς γνώση περί του θέματος?

Για το linux, αν είναι linux software raid (5 ή 6), με partitions δηλωμένα τύπου fd (raid autodetect), ναι, θα το δει οποιαδήποτε διανομή linux σε οποιοδήποτε hardware.

Ναι αλλά άλλο να έχεις ένα μικρό, ...χαριτωμένο, αθόρυβο και με μικρή κατανάλωση NAS, και άλλο ένα χοντροκομμένο PC.

Αλήθεια, αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω σχετικά με single point of failure, με έχει απασχολήσει και μένα. Έστω ότι έχεις ένα linux PC με μια συστοιχία 4 δίσκων σε RAID5 και σου καεί η μητρική. Αν αντικαταστήσεις τη μητρική με μια άλλη άλλης μάρκας, θα αναγνωρίσει την αρχική συστοιχία δίσκων? θα δει τα δεδομένα? Είναι κάποιο universal standard που ακολουθούνε ή ο κάθε κατασκευαστής κάνει τη δική του υλοποίηση με διαφορετικούς drivers?

Επίσης έστω ότι έχω ένα synology με συστοιχία 4 δίσκων σε RAID5, αν τους βάλω σε ένα πχ drobo 4disk NAS που υποστηρίζει RAID5, θα τους αναγνωρίσει και θα δει τα δεδομένα?
Έχει κανείς γνώση περί του θέματος?

Όταν έχουμε ένα linux-box για NAS, συνήθως υλοποιείτε ως εξής:
Ένας σκληρός ή usb για boot και λειτουργικό. Η συστοιχία των δίσκων που ανήκει στο RAID.
Ακόμα και εάν σου καεί ο boot και η motherboard.
Μπορείς σε άλλο pc, να ξαναδείς το RAID. Συνήθως το μονό που χρειάζεται είναι να θυμάσαι το είδος της συστοιχίας και να αλλάξεις κάποια device names. Φυσικά προσεκτικά και με γραμμή εντολών και αρχικά θες να το δεις ως read-only μη γίνει καμία ζημιά.

Ορισμένα NAS δίνουν τη δυνατότητα να σώσεις σε usb disk το configuration τους ώστε να μπορείς να μεταφέρεις το config σε άλλο ίδιο NAS.

Άλλη κατηγορία NAS σώζει τη διαμόρφωση της συστοιχίας σε ειδική περιοχή των δίσκων. Και σου επιτρέπει να βγάλεις τους δίσκους από ένα NAS να τους βάλεις σε ίδιο NAS και να δουλέψουν απροβλημάτιστα.

Τώρα το να πάρεις μια συστοιχία από intel nas Και να τη βάλεις στο drobo δε νομίζω ότι γίνεται – τουλάχιστο όχι αυτόματα.

Καλό είναι πριν εμπιστευτείτε όλα σας τα δεδομένα στο NAS να μάθετε το ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος για μεταφορά της συστοιχίας. Καλό είναι να κάνετε και μια μικρή προπόνηση προκαταβολικά στο τι συμβαίνει σε περιπτώσεις recovery, failed disk κ.τ.λ.

Αυτό που έχω απορία είναι, οι αυριανοί 3-4ΤΒ θα μπορούν να μπούν στο Dobo?
Δεν έχει πουθενά την απάντηση (πιθανότατα ναι)

Η τιμή είναι κοντά στα 1200 (τελική). Δεν νομίζω ότι θα φτιάξει κάποιος homemade με hotswapable σκληρούς με αρκετά λιγότερα. Όταν ξεκινάς με 400Ε min για θήκη, βάλε board με raid (αν θες hardware raid) βάλε μνήμη, cpu, λογικά κοντά στο 900~1000. Θα μου πεις είναι pc. Οκ. Αυτό είναι βέβαια αρκετά compact και όμορφο.

Κάτι τέτοιο με 16σκληρούς δεν υπάρχει?

Απάντηση: Re: Αυτό είναι NAS ! DroboPro 8-disk RAID

Αυτό που έχω απορία είναι, οι αυριανοί 3-4ΤΒ θα μπορούν να μπούν στο Dobo?
Δεν έχει πουθενά την απάντηση (πιθανότατα ναι)

Η τιμή είναι κοντά στα 1200 (τελική). Δεν νομίζω ότι θα φτιάξει κάποιος homemade με hotswapable σκληρούς με αρκετά λιγότερα. Όταν ξεκινάς με 400Ε min για θήκη, βάλε board με raid (αν θες hardware raid) βάλε μνήμη, cpu, λογικά κοντά στο 900~1000. Θα μου πεις είναι pc. Οκ. Αυτό είναι βέβαια αρκετά compact και όμορφο.

Κάτι τέτοιο με 16σκληρούς δεν υπάρχει?

Διαβασα οτι θα ειναι πληρες συμβατο με μελλοντικους σκληρους e-sata μεγαλυτερης χωρητικοτητας (μεσω firmware upgrade).
Σε αυτο προσθεσε οτι παιρνει ο,τι σκληρο esata κυκλοφορει (250,500, 1Τ, 2Τ) καθως και οτι η μεγιστη θεωρητικη του χωρητικοτητα ειναι 16Χ16 ΤΒ (!!)..
Εγω προσωπικα εχω ψηθει ασχημα..:operator:

Μερικα reviews:
http://www.itreviews.co.uk/hardware/h2079.htm
http://www.tuaw.com/2009/09/04/tuaws-review-of-the-drobopro-plus-a-discount-deal-for-readers/
http://www.d3dphotography.com/blog/index.php/2009/07/16/data-robotics-drobopro-review/
http://www.lafcpug.org/reviews/review_drobopro.html
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2354309,00.asp

Τάκη αν ψήνεσαι για οκταπλό δες και της Qnap το οκταπλο. Για ψάξε sto internet να δεις συγκριτικά.....
http://www.qnap.com/pro_detail_feature.asp?p_id=109
Τα φέρνει αυτή στην Ελλάδα: http://www.datanoesis.gr/

Δεν βγαίνουν ακριβώς 16T.

2Τ = 1860 ΜΒ ελεύθερα Χ 8 = 14880 ΜΒ

Και αν κάνεις και RAID5 (που θα κάνεις χάνεις έναν σκληρό και κάτι). Στα 12Τ υπολόγισε να μείνουν προς χρήση (οχι ότι είναι λίγα , μην τρελαθούμε).

Last edited:
Τώρα είδα ότι μιλάς για 16 θέσεις- σκληρούς..... έλεος ούτε τράπεζες δεν έχουν τόσα....

Αλλά αν θες τέτοιο πράγμα σε παραπέμπω στο ποστ #17 . Με τον ρυθμό που συλλέγεις BD τι να σου κάνουν τα drobo...... :flipout::flipout:

Ρε Τασο, το ειδα το Qnap, αλλα πολυ ασχημια για σαλονι! Και το καλο με το drobo ειναι οτι ειναι γελοια απλο (βγαινουν αυριο δισκοι 4GB?Απλα αφαιρεις εναν-εναν τους παλιους και το drobo ξαναγραφει τα δεδομενα μονο του στους νεους δισκους, διπλασιαζοντας την χωρητικοτητα..)

Τώρα είδα ότι μιλάς για 16 θέσεις- σκληρούς..... έλεος ούτε τράπεζες δεν έχουν τόσα....

Αλλά αν θες τέτοιο πράγμα σε παραπέμπω στο ποστ #17 . Με τον ρυθμό που συλλέγεις BD τι να σου κάνουν τα drobo...... :flipout::flipout:

Χαχα! 8 θεσεις ειναι μια χαρα, εφοσον μπορεις στο μελλον να αλλαζεις δισκους με μεγαλυτερους..

Ρε Τασο, το ειδα το Qnap, αλλα πολυ ασχημια για σαλονι! Και το καλο με το drobo ειναι οτι ειναι γελοια απλο (βγαινουν αυριο δισκοι 4GB?Απλα αφαιρεις εναν-εναν τους παλιους και το drobo ξαναγραφει τα δεδομενα μονο του στους νεους δισκους, διπλασιαζοντας την χωρητικοτητα..)

Ναι όλα το κάνουν αυτό. Φαντάσου, τo Qnap λόγω της οθόνης, δεν χρειάζεται ούτε καν pc για αρχικό σετάρισμα! Στην κυριολεξία σε 3 βήματα έχεις στημένο μηχανάκι με raid, φορμαρισμένους σκληρούς και ξεκινάς το γέμισμα. Βέβαια το θέμα αισθητικής είναι κάτι προσωπικό και σεβαστό.

Τι 4Τ... εδώ τα 2Τ και περιμένω ένα μήνα και άγνωστο πότε θα ρθουν...(WD Black Caviar).

Last edited:
Κάποιοι ακόμα δεν καταλαβαίνουν ότι 8 δίσκοι δεν είναι για σαλόνι....

Ωραίο το drobo, αλλά πολύ ακριβά το πληρώνεις το design βρε αδελφέ...

τώρα αν δεν σου αρέσει το qnap στο σαλόνι, μπορείς να το διακοσμήσεις με κανενα σεμεναδάκι :laugh:

(αλλα αλήθεια, γιατί NAS στο σαλόνι?!)

(αλλα αλήθεια, γιατί NAS στο σαλόνι?!)
Γιατι οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν ότι ο Μανωλιός δεν αλλαζει αν βάλει τα ρούχα του αλλιώς.

(όπου Μανωλιός = server / nas κλπ)

Προσπαθούν υποσυνειδητα να το ''αποφύγουν / βαφτίσουν αλλιώς'' επειδή το βλέπουν σε μικρα όμορφα κουτάκια.

Οι λιγοτεροι ομως καλο ειναι να διαβασουν λιγο πιο προσεκτικα τι ακριβως κανει το drobopro πριν αρχισουν τα γνωμικα..
:p

Ναι όλα το κάνουν αυτό. Φαντάσου, τo Qnap λόγω της οθόνης, δεν χρειάζεται ούτε καν pc για αρχικό σετάρισμα! Στην κυριολεξία σε 3 βήματα έχεις στημένο μηχανάκι με raid, φορμαρισμένους σκληρούς και ξεκινάς το γέμισμα. Βέβαια το θέμα αισθητικής είναι κάτι προσωπικό και σεβαστό.

Τι 4Τ... εδώ τα 2Τ και περιμένω ένα μήνα και άγνωστο πότε θα ρθουν...(WD Black Caviar).

Τασο, εμενα με ενδιαφερουν τα ακολουθα:
1) Να βλεπει τα δεδομενα ως ενα δισκο
2) Να μπορω να βαλω σκληρους διαφορετικης χωρητικοτητας ταυτοχρονα
3)Να ειναι αθορυβο (το ιδιο ως μηχανημα-οι σκληροι ετσι και αλλιως σβηνουν αν δεν χρησιμοποιουνται-κανω λαθος;?)
4) Να ειναι ομορφο για σαλονι
5)Να ειναι πανευκολο για καποιον μη εξοικιωμενο με raid/nas κλπ οπως εγω τοσο softwarικα οσο και harwaρικα..
6) Να ειναι future proof
7) Να εχει καλες ταχυτητες εγγραφης

Ολα αυτα απο οτι διαβασα τα κανει και με το παραπανω το drobopro. Δεν ξερω αν τα κανει και το Qnap, αλλα ακομα και αν τα κανει, φανταζομαι δεν πρεπει να ειναι και πολυ φθηνοτερο..

Οι λιγοτεροι ομως καλο ειναι να διαβασουν λιγο πιο προσεκτικα τι ακριβως κανει το drobopro πριν αρχισουν τα γνωμικα..
:p
υποθέτω ας πούμε ότι κάνουν 8 δίσκους να μην ακούγονται, ε; :p

3)Να ειναι αθορυβο (το ιδιο ως μηχανημα-οι σκληροι ετσι και αλλιως σβηνουν αν δεν χρησιμοποιουνται-κανω λαθος;?)
Καταρχήν το να ανοιγοκλείνουν οι δίσκοι είναι οι καλύτερη εγγύηση για τον θάνατό τους.

Κατά δεύτερον, υποθέτω ότι θα είσαι ο 1ος άνθρωπος (ημίθεος έστω) που θα καταφέρεις να seedαρεις με σβηστούς δίσκους :p

Last edited:
χμμ.. με 8 δίσκους είναι μοιραίο να ακούγεται...

1ον απο τους ίδιους τους δίσκους
2ον απο την ψύξη αυτών.

το qnap είναι κατα 300 φτηνότερο (3TB σε δίσκους :p) , δεν είναι τόσο όμορφο, αλλά έχει λογισμικό της EMC (η πλέον καταξιωμένη εταιρία σε corporate mass storage). ζυγίζεις και παιρνεις!