pontios
Μέλος Σωματείου
Διαβάζοντας το νήμα και ιδιαίτερα τις αναρτήσεις σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είχα ένα έντονο déjà vu. Διαβάζω τα ιδια πραγματα που διαβάζω, καθε, μα κάθε φορά που κατι καινούριο έρχεται στην Ελλάδα: Ωχ μωρέ και τι το θέλουμε αυτό, θα με ξεβολέψει, πως θα το συνηθίσουμε, δεν είναι για όλους, και εμένα δε μου αρέσει, μας αναγκάζουν να το παρουμε για να βγάλουν λεφτά-και δε συμμαζεύεται.
Κώστα, εδώ κάνεις λάθος. Δεν είμαστε παππούδες και γιαγιάδες, εποχών που δεν ξέρανε τι είναι η τεχνολογία. Κανείς μας δεν αμφισβήτησε ότι μια σωστή υλοποίηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είναι το μέλλον από όλες τις απόψεις.
Αυτό που αμφισβητούμε, είναι η διάθεση, η ικανότητα αλλά και η πιθανότητα, σε αυτή την άμοιρη χώρα να γίνουν πραγματικά βήματα γρήγορα, ώστε να είναι βιώσιμη λύση ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Μην ξεχνάς ότι ο νόμος που ανακοινώσανε, υποχρεώνει από του χρόνου όλα τα νέα ταξί να είναι ηλεκτρικά ή μηδενικών εκπομπών ρύπων. Και από το 2030 δεν θα μπορείς να αγοράσεις αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης.
Σε μια χώρα που η ετήσια αγορά καινούργιων αυτοκινήτων, κινείται στα επίπεδα των 100 000 για ΙΧ και 20000 για επαγγελματικά, πιστεύεις ότι μπορούμε να έχουμε ένα δίκτυο έτοιμο, έστω και το 2030?
Δεν θα μπω στην πολιτική συζήτηση, γιατί για εμένα δεν εξαρτάται από εκεί. Υπάρχουν πολλά άλλα συμφέροντα στην μέση, και ανυπέρβλητη γραφειοκρατία, που δεν έχει σημασία πόσο θέλει μια κυβέρνηση.
Άσε που προσωπικά, βλέπω μέχρι και την αρχαιολογική να μπλέκεται στο θέμα δικτύου και που μπορεί να έχει φορτιστές.
Μια χαρά λοιπόν, μας αρέσουν οι καινούργιες τεχνολογίες, δεν είναι εκεί το θέμα. Είναι στο ότι κάθε φορά που μας επιτρέπουν να απολαύσουμε την ευκολία μιας καινούργιας τεχνολογίας, το κάνουνε για δικό τους σκοπό και με γνώμονα πως θα βγάλουν λεφτά.
Να σου θυμίσω την τελευταία μεγάλη αλλαγή και τεχνολογία που ήρθε στην Ελλάδα, το ψηφιακό χρήμα. Και πότε έγινε αυτό? Με το που όλες οι τράπεζες αποφασίσανε να χρεώνουν το 90% των υπηρεσιών τους. Και ακόμα και η δυνατότητα πληρωμής, πρώτα ήρθε λόγο Viva και τα μηχανάκια που έφερε, όταν παρακάλαγες τράπεζα να σου δώσει. Ξέρω επιχειρήσεις που περιμένανε χρόνια, γιατί η τράπεζα δεν τους έδινε. Και όταν τους έδινε, το ποσοστό χρήσης ήταν χειρότερο από την εφορία.
Έτσι λοιπόν, αυτό φοβάμαι και στο ηλεκτρικό. Την ανάπτυξη δικτύου ικανού να σερβίρει 100 000 ηλεκτρικά τον χρόνο, όχι παραπάνω, μέχρι το 2030. Εσύ πιστεύεις ότι θα γίνει ή ότι μάλλον θα μπει και εκεί πλαφόν φόρτισης κάτω από το 50% όπως βάλανε στα πλοία. Και μην ξεχάσουμε και τα 10 ευρώ παραπάνω για ηλεκτρικό στο πλοίο, γιατί είναι επικίνδυνο λέει.
Δεν είμαστε εμείς το θέμα Κώστα μου, πίστεψε με.