Δεν ισχύει σε όλα τα σενάρια.
Έχω plug-in hybrid εδώ και 1μιση χρόνο και Αθήνα από όταν έστησα την υποδομή δεν έχω κάνει χιλιόμετρο με βενζίνη εντός Αττικής. Φυσικά χρησιμοποιώ σε όλα τα ταξίδια εκτός. Οπότε ξέρω και εκτιμώ πολύ την ηλεκτροκίνηση.
Θέλησα να αλλάξω και το δεύτερο αυτοκίνητο και αυτό με leasing τώρα και βγήκα στην αγορά. Ο μόνος περιορισμός που είχα ήταν να μπορώ να βγάλω απροβλημάτιστα 350 κμ σε ταξίδι εθνική οδό μιας και κάνουμε 1 ταξίδι το χρόνο και με το δεύτερο αυτοκίνητο και ήθελα ν φτάνουμε με 1 ενδιάμεση φόρτιση στους προορισμούς που πάμε. Αυτό και μόνο στην ουσία σε φουλ ηλεκτρικό με πήγαινε στις ~60 kWh μπαταρία γιατί όπως ξέρουμε άλλο οι τυπικές μετρήσεις και άλλο η πραγματικότητα. Απλό συμπέρασμα 30k τουλάχιστον για όποιο με μέγεθος BYD Atto2 / Ford Puma / Toyota Yaris Cross / κλπ.
Για plug-in hybrid ήθελες και πιο πάνω από αυτό.
Και μετά αφού βρεις τι μπορείς να πάρεις κάθεσαι και κάνεις φύλλα του excel και υπολογίζεις για την κάθε προσφορά που δέχεσαι. Τελικά πήρα το Ford Puma Mild Hybrid 1,0 το οποίο ρεαλιστικά θα με ρίξει εντός Αθήνας από τα 9.5 l/100 km του τωρινού στα 7.5 l/100 km στη συγκεκριμένη διαδρομή. Στην ανάλυση ευαισθησίας που έκανα στo excel έβαλα και ακραίο σενάριο η βενζίνη στα 2.50 l/100 km. Ε και πάλι η διαφορά με τα φουλ ηλεκτρικά ή plug-in hybrid χαοτική σε ευρώ. Αν η βενζίνη στην επόμενη 5ετία χτυπήσει 2.80 περίπου σταθερά εκεί θα έχω break even αν κάνω καλά τους υπολογισμούς με το μυαλό με το φθηνότερο ηλεκτρικό. Αν φτάσουμε εκεί, μάλλον θα έχουν γίνει όλα τόσο πανάκριβα που μόνο αυτό δεν θα με απασχολεί τόσο πολύ...
Συμπέρασμα: Κάντε τα μαθηματικά σας. Όπως με την ηλεκτροκίνηση εντός πόλης στο ένα όχημα μου έβγαινε πολύ φθηνότερο από ότιδήποτε άλλο όταν πήρα το πρώτο αυτοκίνητο, έτσι στο δεύτερο δεν έβγαινε η διαφορά στο κόστος για το δικό μου σενάριο χρήσης. Είναι κάτι αντίστοιχο με το γιατί φορτίζω με σούκο το plug-in...Γιατί τα 800 ευρώ του ταχυφορτιστή ήταν πάνω από 35000 κμ διαδρομών με ρεύμα (με την τιμή της kWh στα 0.15 που στην πράξη είμαι χαμηλότερα).
Το βασικό είναι πόσα χιλιόμετρα κάνεις, εκεί κρίνεται η όλη διαφορά….αν δεν κάνεις πολλά μέχρι ας πουμε 10-12Κ τον χρόνο ε τότε δεν κερδίζεις και πάρα πολλά με το ηλεκτρικό αμάξι….αν όμως ξεπερνάς τα 15Κ τον χρόνο κερδίζεις πολλά, ειδικά αν μπορείς και το φορτίζεις και στο σπιτι.
Επισης παίζει ρόλο τι αμάξι έχεις ήδη. Αν κάποιος έχει κάποιο βαρύ υβριδικό π.χ. Toyota ή κανένα diesel ή με αέριο ε εκεί μειώνεται και άλλο η διαφορά και ίσως δεν αξιζει να πας σε ηλεκτρικό….αλλα αν έχεις απλό βενζίνης με κατανάλωση 8 λίτρα και πάνω, ε σε τέτοια σενάρια θα κερδίσεις πολλά με ένα ηλεκτρικό αμάξι.
Πρέπει να υπολογιστεί επίσης στο κόστος και οι ζημιές, με το ηλεκτρικό γλιτώνεις πολλές από τις κλασικές ζημιές, αναλώσιμα και φθορές που έχεις με τους θερμικούς κινητήρες…μπουζια, λάδια, φίλτρα λαδιού, ψυγεία, εξάτμιση, φλάντζες, ιμάντες κλπ
Κοιτά τα 9.5 που έκαιγες πριν είναι εξωφρενικό νούμερα για τα σημερινά δεδομένα, για μένα και τα 7.5 που αναφέρεις για το Puma πολλά μου φαίνονται, με τις τιμές τώρα της βενζίνης θες 15 ευρώ για 100χλμ….παρα πολλά…αλλά όπως είπαμε παίζει ρόλο η χρήση που κάνει ο κάθε ένας μας και το πόσα χιλιόμετρα. Με 9.5 πάντως λίτρα, ότι και αν έπαιρνες κερδισμένος θα ήσουν!
Τέλος έβαλες μέσα τον παράγοντα του Leasing. Εντάξει είναι άλλες οι συνθήκες…αλλά αν πας για αγορά το Απλό Puma με καύσιμα κάνει 4Κ κατω από το ηλεκτρικό…με μια χρήση άνω των 10Κ χλμ. Τον χρόνο αν το φορτίζεις σπίτι, άμεσα σε μερικά χρόνια θα καλύψεις την διαφορά και μετά από εκει και πάνω έχεις και κέρδος.