Αυτοκινητιστικά νέα

Είναι πρωτίστως performance και όλο αυτό να δένει και αισθητικά.

Το manual torque control το παρουσίασε φέτος και η Yamaha σε scooter της, για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις. Εκεί βεβαίως αλλάζεις τη σχέση μετάδοσης για να είναι πιο κοντά στις στροφές της ροπής.

Γενικά χρειάζεται σε performance cars σίγουρα, και όπου αλλού χρειάζεται να έχεις έλεγχο της ροπής. Τώρα στα καθημερινά οχήματα που θα είναι μποτιλιαρισμένα έτσι κι αλλιώς, προφανώς δεν χρειάζεται.

Δηλαδή θεωρείς ότι το συγκεκριμένο σύστημα της Ferrari αλλάζει κάτι μηχανικά στην μετάδοση;

Γιατί εμένα μου δίνει την εντύπωση software λειτουργίας και μόνο.

Αλλιώς, παραδοσιακά, την ροπή την ρυθμίζεις με το πόδι σου. ;)

Δηλαδή θεωρείς ότι το συγκεκριμένο σύστημα της Ferrari αλλάζει κάτι μηχανικά στην μετάδοση;

Γιατί εμένα μου δίνει την εντύπωση software λειτουργίας και μόνο.

Αλλιώς, παραδοσιακά, την ροπή την ρυθμίζεις με το πόδι σου. ;)

Βασικά φαντάζομαι ότι θα σου δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της αλλαγής σχέσης μετάδοσης προς τη διαθέσιμη ροπή. Πολύ σημαντικό σε performance car τέτοιου είδους.
Είναι μαγνητικό όπως βλέπεις το σύστημα για να έχει τον έλεγχο (ενδεχομένως θα έχει και feedback) ο οδηγός. Προφανώς θα υπάρχει software από πίσω.

Με το πόδι ρυθμίζεις τη ροπή. Τη βέλτιστη σχέση μετάδοσης της ροπής αυτής τη ρυθμίζεις με άλλο τρόπο. Με το χέρι συνήθως. ;)

Αχρείαστο για τον καθημερινό οδηγό. Για εκείνον που θέλει performance, μόνο αχρείαστο δεν είναι. Για Ferrari πρόκειται, δεν πρόκειται για το οικογενειακό αυτοκίνητο.

Αχρείαστο για τον καθημερινό οδηγό. Για εκείνον που θέλει performance, μόνο αχρείαστο δεν είναι. Για Ferrari πρόκειται, δεν πρόκειται για το οικογενειακό αυτοκίνητο.
Αν χρειαζοταν ενα manual torque control, θα ειχε το model S plaid.

Ολα αυτα ειναι προς τερψη όσων θέλουν να νομίζουν οτι έχουν καποιο έλεγχο, μια μεση λυση νοσταλγίας και υποτιθέμενου engagment του οδηγού.
Στην πράξη παντελως αχρείαστο, επιμένω.

Απ' ότι διαβάζω δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο κατά πόσο θα έχει παραπάνω από μία σχέση το συγκεκριμένο κιβώτιο. Εννοώ μηχανικά.

Ο αρχηγός της Ferrari λέει ότι θα έχει, αλλά προσωπικά αν το κάνουν το θεωρώ άχρηστο και ηλίθιο. Θα είναι καθαρά για λόγους marketing.

Όταν έχεις πάνω από 1.100 άλογα και όλη τη διαθέσιμη ροπή από τις μηδέν στροφές δεν έχεις κανέναν απολύτως λόγο να έχεις και πολλαπλές σχέσεις σε κιβώτιο.

Το αυτοκίνητο ήδη μπορεί να αφήσει όλο το λάστιχο των τροχών στο έδαφος αν θέλει. Δεν του λείπει ροπή.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Ακριβώς, ειναι καθαρά για fun και engagment δεν ειναι κακό αυτο, απλα δε προσφέρει στην πράξη

Feature Traditional ManualSimulated EV "Manual"Active Torque Vectoring
Primary GoalMechanical NecessityDriver Engagement / FunAgility & Stability
MechanismPhysical gears & clutchSoftware algorithmsMulti-motor independent control
PerformanceLimits power bandArtificially interrupts powerMaximizes traction & corner speed

Απ' ότι διαβάζω δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο κατά πόσο θα έχει παραπάνω από μία σχέση το συγκεκριμένο κιβώτιο. Εννοώ μηχανικά.

Ο αρχηγός της Ferrari λέει ότι θα έχει, αλλά προσωπικά αν το κάνουν το θεωρώ άχρηστο και ηλίθιο. Θα είναι καθαρά για λόγους marketing.

Όταν έχεις πάνω από 1.100 άλογα και όλη τη διαθέσιμη ροπή από τις μηδέν στροφές δεν έχεις κανέναν απολύτως λόγο να έχεις και πολλαπλές σχέσεις σε κιβώτιο.

Το αυτοκίνητο ήδη μπορεί να αφήσει όλο το λάστιχο των τροχών στο έδαφος αν θέλει. Δεν του λείπει ροπή.
Συμφωνώ απόλυτα, απλά το κιβώτιο λειτουργεί και σαν έμμεσος περιοριστής ταχύτητας. Πχ ο μακαρίτης Ken Block είχε βάλει κιβώτιο στο ηλεκτρικό που είχε χρησιμοποιήσει για να μπορεί να ελέγχει καλύτερα και την ταχύτητα.
Για μένα είναι ένα μεταβατικό στάδιο και τίποτα παραπάνω για τον πολύ κόσμο (όσος "πολύς" είναι αυτός που μπορεί να αγοράσει μια τέτοια Ferrari).

Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με επιλογή κάποιου αριθμού σχέσεων όπως είναι με τα κλασικά paddle shifters, αν και είναι εύκολο να το προσφέρει και αυτό. Νομίζω ότι θα είναι κάτι σαν manual CVT.

Αν χρειαζοταν ενα manual torque control, θα ειχε το model S plaid.

Ολα αυτα ειναι προς τερψη όσων θέλουν να νομίζουν οτι έχουν καποιο έλεγχο, μια μεση λυση νοσταλγίας και υποτιθέμενου engagment του οδηγού.
Στην πράξη παντελως αχρείαστο, επιμένω.

Δεν νομίζω ότι έχει προορισμό και την πίστα το tesla που λες. Πόσο βάρος έχει αυτό;

Ακριβώς, ειναι καθαρά για fun και engagment δεν ειναι κακό αυτο, απλα δε προσφέρει στην πράξη

FeatureTraditional ManualSimulated EV "Manual"Active Torque Vectoring
Primary GoalMechanical NecessityDriver Engagement / FunAgility & Stability
MechanismPhysical gears & clutchSoftware algorithmsMulti-motor independent control
PerformanceLimits power bandArtificially interrupts powerMaximizes traction & corner speed

Λείπει μια ακόμη στήλη. Κάτι σαν Manual Torque Vectoring για να είναι πλήρης η σύγκριση με το σύστημα αυτό.

Εντάξει παιδιά μιλάμε για Ferrari με εξωφρενικό κόστος και αυτοί οι ελάχιστοι που μπορούν να την πάρουν θέλουν κάτι παραπάνω για να νιώσουν ότι έπιασαν τόπο τα λεφτά τους, ε και η Ferrari τους το δίνει και ας μην είναι απόλυτα λειτουργικό, χρήσιμο ή δεν ξέρω τι άλλο…δεν έχει καμία σημασία.

Η δεύτερη στήλη ειναι αν δε κάνω λάθος!

Από τη στιγμή που γράφει «Artificially interrupts power», σημαίνει ότι πρόκειται για χειροκίνητη αλλαγή συγκεκριμένου αριθμού σχέσεων μετάδοσης, δηλαδή το κλασικό paddle shifter.

Το σύστημα της Ferrari, τουλάχιστον όπως το καταλαβαίνω εγώ από τις περιγραφές, δεν είναι αυτό (άσχετα αν μπορεί να είναι και αυτό παράλληλα).

Εντάξει παιδιά μιλάμε για Ferrari με εξωφρενικό κόστος και αυτοί οι ελάχιστοι που μπορούν να την πάρουν θέλουν κάτι παραπάνω για να νιώσουν ότι έπιασαν τόπο τα λεφτά τους, ε και η Ferrari τους το δίνει και ας μην είναι απόλυτα λειτουργικό, χρήσιμο ή δεν ξέρω τι άλλο…δεν έχει καμία σημασία.

Γι' αυτό και έγραψα ότι είναι θέμα πόσο χρήμα θα ρίξει ο κατασκευαστής στο R&D. Αν τον ενδιαφέρει στην τελική, γιατί μπορεί και να μην τον ενδιαφέρει τόσο (και να ρίξει το χρήμα κάπου αλλού που τον ενδιαφέρει περισσότερο) η εργονομία που από αυτήν προκύπτει η πιο ασφαλής χρήση. Στην περίπτωση της Luce, μιλάμε και για καλύτερη απόδοση-perfomance σε ειδικές οδηγικές συνθήκες.

Θεωρώ ότι σε πολλά σημεία ακόμα, ιδιαίτερα αν υπολογίσουμε και τους νεοεισερχόμενους στον χώρο Κινέζους, ζούμε τα απόνερα του design-first.

Φερραρι προφανώς δεν μπορώ να δοκιμάσω, αλλά ίσως μπορώ να το δω πως δουλεύει σε scooter. Μπας και δοθεί επιτέλους η λύση στο βάστα τούρκο να γεμίσει στην ανηφόρα το μονόγκαζο δηλαδή... :ROFLMAO:

Από τη στιγμή που γράφει «Artificially interrupts power», σημαίνει ότι πρόκειται για χειροκίνητη αλλαγή συγκεκριμένου αριθμού σχέσεων μετάδοσης, δηλαδή το κλασικό paddle shifter.

Το σύστημα της Ferrari, τουλάχιστον όπως το καταλαβαίνω εγώ από τις περιγραφές, δεν είναι αυτό (άσχετα αν μπορεί να είναι και αυτό παράλληλα).

Οσο ψάχνω τοσο περισσότερο διαβάζω οτι απλά ειναι για να ικανοποίηση συμβατικής εμπειρία παρά για επιδόσεις & ασφάλεια. Ελπίζω τουλάχιστον να έχει διακόπτη απενεργοποίησης κι εκει σίγουρα θα το έχουν γυρισμένο για.... κόντρες μόλις αντιληφθούν οτι ο ανθρώπινος παράγοντας έχει.... delay.
Αν οι κάτοχοι εχουν αντανακλαστικά οδηγου F1, οκ πασο ας το εχουν στο manual....

Οσο ψάχνω τοσο περισσότερο διαβάζω οτι απλά ειναι για να ικανοποίηση συμβατικής εμπειρία παρά για επιδόσεις & ασφάλεια. Ελπίζω τουλάχιστον να έχει διακόπτη απενεργοποίησης κι εκει σίγουρα θα το έχουν γυρισμένο για.... κόντρες μόλις αντιληφθούν οτι ο ανθρώπινος παράγοντας έχει.... delay.
Αν οι κάτοχοι εχουν αντανακλαστικά οδηγου F1, οκ πασο ας το εχουν στο manual....

Και για να επιλέγεις να στρίβει το αυτοκίνητο με τη ροπή αλλά και πόσο θα στρίψει με τον τρόπο αυτόν.

Όχι βρε. Τι αντανακλαστικά πιλότου F1; Για ένα απλό session στο Nurbugring που πάνε οι χομπίστες για να κάνουν χρόνους, καλό ακούγεται.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.