Αυτοκινητιστικά νέα

Αυτό ακριβώς για αυτό είχαμε πάρει αυτοκίνητο Diesel όχι μόνο για οικονομία, αλλά επειδή πάμε μακρινά ταξίδια με το αυτοκίνητο να περιορίζουμε τις στάσεις και όταν τα παιδιά δεν γκρινιάζουν ή κοιμούνται να τα δίνω όλα στον αυτοκινητόδρομο!

Έχω υπόγεια θέση με έτοιμο φορτιστή στο πάρκινγκ που νοικιάζω (μένω Ελβετία) και την οικονομική δυνατότητα, αλλά αν δεν ξεπαιδιάσω, δεν παίρνω ηλεκτρικό με τίποτα! Το αυτοκίνητο το χρησιμοποιούμε μόνο για εκδρομές.

Επίσης στις εκδρομές, θέλω να διανυκτερεύουμε όπου θέλουμε εμείς, και όχι όπου θέλει το αυτοκίνητο..!

Σε 5-10 χρόνια θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Προς το παρόν, βενζινούλα mild hybrid, και είμαι χαρούμενος

Last edited:
Το ότι το προπληρώνεις που λέει ο Τάσος δεν έχει καθόλου άδικο. Συγκεκριμένο παράδειγμα από την Ford
Ford Kuga 1.5T 186 Titanium 1497 cc Βενζίνη 34753 €
Ford Kuga 2.5 180 FHEV ST-Line X 2488 cc Υβριδικό (Βενζίνη) 44716 €
Ford Kuga 2.5 243 PHEV ST-Line X 2488 cc Plug in υβριδικό (Βενζίνη) 54142 €

Ford Capri 77 kWh 286 RWD Style cc Ηλεκτρικό 50200 €

Έχουμε 4 επιλογές: Συμβατικό, Full Hybrid, Plugin Hybrid και Ηλεκτρικό.

Με μια μέση κατανάλωση 8 l/100 κμ του συμβατικού και κόστος 1.80 ευρώ το λίτρο για 15.000 κμ έχεις κόστος 2220 ευρώ. Τα χοντρικά 10.000 ευρώ της διαφοράς τιμής είναι 70.000 κμ σε καύσιμο σε σχέση με το full hybrid. Με 15.000 km το χρόνο έχεις φτάσει την τιμή του full hybrid σε κάτι πάνω από 4.5 χρόνια.

Το full hybrid της Ford έχει μέση κατανάλωση πραγματική κοντά στα 4.5 l/100 km, είναι σχεδόν η μισή. Θέλεις 1215 ευρώ το χρόνο σε καύσιμο. Αυτό σημαίνει ότι μετά το πέμπτο έτος γλυτώνεις 1000 ευρώ το χρόνο. Άρα είναι ξεκάθαρο ότι το συμβατικό είναι μία η άλλη με το full hybrid σε κόστος αν το κρατήσεις για 5 χρόνια, ενώ κάθε χρονιά που το κρατάς παραπάνω κερδίζεις χρήματα.

Πάμε στο plug-in hybrid. Αυτό έχει 17 kWh μέση κατανάλωση σε αστική οδήγηση και 7 l/100 km στον αυτοκινητόδρομο με 130+. Αν δεχθούμε ότι 10.000 κμ το χρόνο είναι αστικά (και άρα ηλεκτρικά) και τα 5000 κμ είναι αυτοκινητόδρομο έχουμε το χρόνο για τιμή 0.12 ευρώ την kWh από το σπίτι 204 ευρώ για ρεύμα και 630 για βενζίνη σύνολο 834 το χρόνο. Θέλεις 26 χρόνια χοντρικά για να καλύψεις το υπερβάλον κόστος σε σχέση με το full hybrid.

Πάμε στο ηλεκτρικό, με τις ίδιες υποθέσεις, δηλαδή 10000 κμ το χρόνο φόρτιση από το σπίτι και 5000 κμ το χρόνο από φορτιστές εκτός με 0.45 γιατί θα διαλέγεις και ταχυφορτιστές για τα ταξίδια. Επίσης ας μειώσουμε την κατανάλωση σε 15 kWh/100 km γιατί είναι πιο αποδοτικά από τα PHEV για αστική μετακίνηση και 18 kWh/100 km για 130+ αυτοκινητόδρομο. Θέλεις 192 ευρώ για φόρτιση στο σπίτι και 405 ευρώ για φόρτιση σε ταξίδια. Σύνολο 597 ευρώ το χρόνο. Η διαφορά με το full hybrid καλύπτεται σε κάτι λιγότερο από 10 χρόνια.

Όλα τα παραπάνω είναι απλοποιημένα. Τα PHEV δεν θα έπρεπε να τα διαλέγει κανένας οικονομοτεχνικά, αλλά έχουν 2 παραμέτρους:
- Φοροαπαλλαγές σημαντικές ειδικά αν είναι εταιρικά που τα κάνουν πολύ φθηνότερα από τα αντίστοιχα FHEV.
- Ότι αρκετός κόσμος δεν νιώθει έτοιμος για φουλ ηλεκτροκίνηση λόγω όλων αυτών που συζητάμε οπότε θέλουν το θετικό της ηλεκτροκίνησης στο αστικό κέντρο αλλά και τη σιγουριά της βενζίνης για πιο μακριά. Είμαι σίγουρος ότι θα αφανιστούν σε 10 χρόνια.
Αν είσαι σε κατάσταση που όντως μπορείς να κερδίσεις με τις φοροαπαλλαγές τότε ναι βγαίνει ακόμη και οικονομικότερο από το αντίστοιχο FHEV.

Πάμε και σε αυτό που είπε ο Τάσος αν έχεις προπληρώσει αυτά που κερδίζεις. Αν μιλάμε για συμβατικό αυτοκίνητο το ηλεκτρικό είναι οικονομικότερο ακόμη και με ~16.000 πάνω αν το κρατήσεις 8-10 χρόνια. Αν βάλεις και τις φοροαπαλλαγές τότε το ηλεκτρικό είναι απίστευτα οικονομικότερο.
Εκεί που οι διαφορές σήμερα κλείνουν είναι με αποδοτικά full hybrid, που θέλεις τις φοροαπαλλαγές για να γίνει οικονομικότερο το μπαταριοκίνητο από το αυτοφορτιζόμενο με τη μικρή μπαταρία. Νομίζω για αγορά από ιδιώτη που δεν έχει να κερδίσει πολλά από φορολογικά κίνητρα, ίσως ένα πολύ αποδοτικό full hybrid είναι η καλύτερη επιλογή οικονομοτεχνικά σήμερα αν είναι δεδομένο ότι θα το αλλάξει σε 8-10 χρόνια ή και λιγότερα.

Υ.Γ. Για κάθε έναν οι παράμετροι είναι διαφορετικοί και οι διαφορές επηρρεάζονται τρελά από αυτές τις παραμέτρους. Για εμένα το PHEV βγαίνει σημαντικά οικονομικότερο από το FHEV λόγω φοροαπαλλαγών / εταιρικού / κλπ. Επίσης ηλεκτρικό δεν ήθελα για τα δικά μου κολλήματα, άρα δεν το είχα στις επιλογές, οπότε το PHEV ήταν το καλύτερο για μένα. Για άλλους φίλους εδώ που δεν έχουν το κόλλημά μου σχετικά με την επάρκεια του δικτύου φόρτισης, οικονομοτεχνικά τα ηλεκτρικά είναι ακόμη καλύτερα. Επίσης για μικρότερης κατηγορίας αυτοκίνητα οι διαφοροποιήσεις στις τιμές δεν είναι στα 10k χοντρικά, οπότε αλλάζουν και πάλι οι χρόνοι μιας και οι καταναλώσεις δεν επηρρεάζονται σημαντικά.

Γιώργο, στη δική μου περίπτωση ήταν ακριβώς το αντίθετο. Το full ηλεκτρικό X3 ήταν φθηνότερο από το θερμικό επειδή δεν πλήρωνες τέλος ταξινόμησης και έβγαινε σε έκδοση full extra που στο συμβατικό θα πλήρωνες 10Κ για αυτά. Επιπλέον, επειδή το πήρα εταιρικό έχει 150% απόσβεση και πήρα και 10Κ από το πρόγραμμα κινούμαι ηλεκτρικά.

Γιώργο, στη δική μου περίπτωση ήταν ακριβώς το αντίθετο. Το full ηλεκτρικό X3 ήταν φθηνότερο από το θερμικό επειδή δεν πλήρωνες τέλος ταξινόμησης και έβγαινε σε έκδοση full extra που στο συμβατικό θα πλήρωνες 10Κ για αυτά. Επιπλέον, επειδή το πήρα εταιρικό έχει 150% απόσβεση και πήρα και 10Κ από το πρόγραμμα κινούμαι ηλεκτρικά.
Καλά ναι απλά το σενάριο που αναφέρεις δεν είναι το συνηθισμένο, και εγώ πήρα την Tesla Y μέσω της δουλειάς με σημαντική έκπτωση και λεφτά πίσω με το κινούμαι ηλεκτρικά κλπ. άλλα αν πάει να πάρει κάποιος το ίδιο αμάξι τώρα θέλει πολύ περισσότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι με το που κώπηκαν οι επιδοτήσεις έπεσαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών, το είδαμε και αυτό και στην Αμερική. Γενικά αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις σχεδόν κανένας δεν θα τα αγόραζε.

• Like
Reactions: Larry
Καλά ναι απλά το σενάριο που αναφέρεις δεν είναι το συνηθισμένο, και εγώ πήρα την Tesla Y μέσω της δουλειάς με σημαντική έκπτωση και λεφτά πίσω με το κινούμαι ηλεκτρικά κλπ. άλλα αν πάει να πάρει κάποιος το ίδιο αμάξι τώρα θέλει πολύ περισσότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι με το που κώπηκαν οι επιδοτήσεις έπεσαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών, το είδαμε και αυτό και στην Αμερική. Γενικά αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις σχεδόν κανένας δεν θα τα αγόραζε.
Μα και επιδοτηση να μην παρεις (που ακομα υπαρχει, μειωμενη), το τελος ταξινομησης δεν το πληρωνεις και παραμενει το 150% αποσβεσης επι της αξιας. Αρα παλι βγαινει πιο οικονομικο το ηλεκτρικο.

Μα και επιδοτηση να μην παρεις (που ακομα υπαρχει, μειωμενη), το τελος ταξινομησης δεν το πληρωνεις και παραμενει το 150% αποσβεσης επι της αξιας. Αρα παλι βγαινει πιο οικονομικο το ηλεκτρικο.
Τάκη για αυτό και το υστερόγραφο. Δεν μπορούν όλοι να περάσουν έξοδα κλπ. Και τα PHEV έχουν 130% απόσβεση εξωλογιστικά. Εμένα ακόμη και αυτοκίνητο 30k θα μου έβγαινε ακριβότερα σε σχέση με το Kuga PHEV (βέβαια εκεί μπαίνουν και οι παράμετροι του leasing). Βέβαια αν έπαιρνα ηλεκτρικό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο το κέρδος προφανώς, απλά δεν ήθελα σε αυτή τη φάση. Το πιο πιθανό σε 4 χρόνια που θα επιστρέψω αυτό να πάρω ηλεκτρικό.
Το μόνο πλήρως ξεκάθαρο για μένα είναι ότι δεν έχει νόημα σήμερα να πάρεις απλό συμβατικό ή Mild hybrid. Πρέπει οι επιλογές να ξεκινούν από full hybrid.

Και που γεμίζεις φυσικό αέριο; Τα πρατήριά του είναι λιγότερα και από τους φορτιστές!
Eχω 2 στο 5 λεπτό απ' το σπίτι και άλλα 2 στα 15 λεπτά, έχω ήδη ένα golf 4.5 χρόνια με φυσικό. Όλα καλά, το golf έχει μέση κατανάλωση 6E/100 ως τωρα, σχεδόν σκούτερ.

Για σύγχρονο hybrid/ plugin θα ήταν το πολύ 50 ευρώ.
Ποιό σύγχρονο hybrid/plugin με 280 άλογα και τα 0-100 σε κάτω από 7" καίει 50 ευρώ βενζίνη για 500χλμ; Άμα είναι να συγκρίνουμε, να συγκρίνουμε παρόμοιας κλάσης οχήματα. Το V8-V12 supercar μάλλον θα χρειαστεί πάνω από 200 ευρώ για την ίδια απόσταση.

• Like
Reactions: takisot
Ποιό σύγχρονο hybrid/plugin με 280 άλογα και τα 0-100 σε κάτω από 7" καίει 50 ευρώ βενζίνη για 500χλμ; Άμα είναι να συγκρίνουμε, να συγκρίνουμε παρόμοιας κλάσης οχήματα. Το V8-V12 supercar μάλλον θα χρειαστεί πάνω από 200 ευρώ για την ίδια απόσταση.

Προφανώς, αλλά εσύ είχες βαρύ και ψηλό αμάξι που μετράει και αυτό…βενζίνη ήταν;; Πάντως εγώ με το Diesel (pegeuot 308SW) δεν έχω δώσει ποτέ πάνω από 45 ευρώ για 500 χιλιόμετρα. Στην Εθνική μάλιστα θα έλεγα ότι είμαι ανάλογα και με το πως τρέχω και την τρέχουσα τιμή καυσίμου γύρω στα 35 ευρώ στα 500 χιλιόμετρα. Έχω κόστος κίνησης σε ταξίδι το ίδιο πάνω κάτω με ηλεκτρικό αλλά χωρίς να είμαι με το άγχος της φόρτισης Win Win κατάσταση.

Πάντως 80 ευρώ για 500 χιλιόμετρα οικονομικό δεν τον λες, μάλλον στο ακριβό είσαι..και η αδερφή μου με Toyota CHR καινούριο υβριδικό γύρω στα 40-45 ευρώ είναι σε καύσιμο σε ταξίδι 500 χιλιομέτρων. Εδώ που τα λέμε ούτε το παλιό μου αμάξι δεν έκαιγε 100 ευρώ στα 500 χλμ
Εγώ πάντως αν είχα Tesla Y και Peugeot 308SW Diesel, για Αθήνα-Αλεξανδρούπολη θα προτιμούσα να πάρω το πρώτο.

Πάνω από 7" τα 0-100 (κι αυτό όσο έχει ρεύμα η μικρή μπαταρία, μετά ακόμα πιο αργά), σε αυτοκινητόδρομο απ' ό,τι βλέπω θα χρειαστούν μίνιμουμ 70 ευρώ για τα 500 (αν ισχύει το 7άρι που λένε μέσα, που το βρίσκω πολύ αισιόδοξο για 2,5 λίτρα μηχανή και 1,9 τόνους βάρους).

Εδώ είναι ο κάτοχος. Ας μας πει συνδυαστικά με φορτισμένη μπαταρία και 50 ευρώ βενζίνη, πόσα χιλιόμετρα του βγάζει.

> ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΟΚΙΜΗΣ: 3,0 λιτ./100 χλμ. (με φορτισμένη μπαταρία) >

Last edited:

Δεν χρειάζεται να είναι V8 supercar κάποιο PHEV για να κάνει 0-100 κάτω από 7. Υπάρχουν δίλιτρα που το κάνουν κάτω από 6sec.
Θεμελιακά, το να μου πεί κάποιος που έδωσε 60-80-100k για ένα αυτοκίνητο ή δίνει το αντίστοιχο ποσό στο leasing του πως του δημιουργεί ανυπέρβλητο πρόβλημα το κόστος κίνησης, δεν το ακούω.

Αυτό που ισχύει, είναι πως υπάρχουν στην αγορά σήμερα BEV με καλές επιδόσεις σε καλές τιμές.

Πάνω από 7" τα 0-100 (κι αυτό όσο έχει ρεύμα η μικρή μπαταρία, μετά ακόμα πιο αργά)

Λογική παραδοχή που δεν ισχύει.
Δεν το γνωρίζω με σιγουριά για τη Ford, στα Mercedes PHEV πάντως, και σε 0% indicated SoC, πάντα η μπαταρία θα είναι σε θέση να δώσει το 100% της rated ισχύος. Θα μου έκανε εντύπωση να ισχύει κάτι διαφορετικό σε άλλους κατασκευαστές.

• Like
Reactions: avpap
Θεμελιακά, το να μου πεί κάποιος που έδωσε 60-80-100k για ένα αυτοκίνητο ή δίνει το αντίστοιχο ποσό στο leasing του πως του δημιουργεί ανυπέρβλητο πρόβλημα το κόστος κίνησης, δεν το ακούω.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι και αυτοί που δίνουν σοβαρά χρήματα, το Νο1 κριτήριο τους είναι το κόστος κίνησης. Κι εδώ που τα λέμε αυτό είναι το Νο1 κριτήριο γενικότερα για ηλεκτρικό ειδικά αν υπάρχει και δυνατότητα σπιτικής φόρτισης. Υπάρχει κόσμος που προτιμά να τα δώσει μαζεμένα, παρά να έχει συνεχόμενη αιμοραγία 50-80-100 ευρώ στα βενζινάδικα.

Δεν το γνωρίζω με σιγουριά για τη Ford, στα Mercedes PHEV πάντως, και σε 0% indicated SoC, πάντα η μπαταρία θα είναι σε θέση να δώσει το 100% της rated ισχύος. Θα μου έκανε εντύπωση να ισχύει κάτι διαφορετικό σε άλλους κατασκευαστές.
Και στην ford το ίδιο γίνεται. Αν δεν φορτίζεις από πρίζα δουλεύει σαν full hybrid. Το βλέπεις όταν πας οικονομικά με ρεύμα πως μηδενίζει το range αλλά βγάζει κάποια χιλιόμετρα ακόμη από της kWh που κρατάει για τη λειτουργία σαν full hybrid.
Αν επιλέξεις το sport mode, φορτίζει μέχρι 3-4 km αυτονομίας από τη μηχανή για να έχεις τη φουλ δύναμη συνέχεια.
Η ford πια έχει απενεργοποιήσει τελείως τη δυνατότητα για να φορτίζεις με τη μηχανή επειδή εκπέμπει τρελούς ρύπους. Αν δεν έχεις φορτίζει από πρίζα θα το δουλεύεις σαν full hybrid και τέλος. Τον πρώτο καιρό που το πήρα και δεν φόρτιζα σπίτι (κοινώς φόρτιζα σπάνια) είχε μέση κατανάλωση στην Αθήνα περίπου 4 l/100 km από ότι θυμάμαι.

Πάντως υπάρχουν PHEV σαν το Jeep Compass που δεν δουλεύουν σαν full hybrid αν δεν φορτίσεις παρά σου έχουν κάτι παιδικά Mode του στυλ:
- Φόρτισε στο 100%
- Διατήρησε τη μπαταρία στο 50%
- Άδειασε τη μπαταρία χωρίς να σε νοιάζει
- Κράτα τη μπαταρία για μετά
και καταλήγεις να έχεις ένα πολύ βαρύ όχημα που δεν κινείται αποδοτικά.

• Like
Reactions: anderm
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι και αυτοί που δίνουν σοβαρά χρήματα, το Νο1 κριτήριο τους είναι το κόστος κίνησης. Κι εδώ που τα λέμε αυτό είναι το Νο1 κριτήριο γενικότερα για ηλεκτρικό ειδικά αν υπάρχει και δυνατότητα σπιτικής φόρτισης. Υπάρχει κόσμος που προτιμά να τα δώσει μαζεμένα, παρά να έχει συνεχόμενη αιμοραγία 50-80-100 ευρώ στα βενζινάδικα.

Αυτή είναι η συζήτηση που θα κάνει κάποιος αμφιταλαντευόμενος μεταξύ του θερμικού και του ηλεκτρικού corsa ή του 208. Εάν τα επιπλέον χρήματα που θα δώσει στην αρχή θα αποσβεστούν από το κόστος κίνησης, σε έναν νορμάλ κύκλο ιδιοκτησίας και χρήσης και όχι μετά από 25 χρόνια.

Δεν είναι η συζήτηση για αυτόν που θα δώσει 80k για ηλεκτρικό audi. Από ένα σημείο και έπειτα, συνειδητά πληρώνεις άλλα πράγματα. Μπορεί να είσαι χαρούμενος που δεν δίνεις 2k/έτος σε πρατήρια, αλλά δεν σου ήταν κάποιο ανυπέρβλητο πρόβλημα, όπως πιθανώς να ήταν/είναι σε άλλη κατηγορία αγοραστών.

Θα συμφωνούσα μαζί σου αν δεν είχα δει τον χαμό που γινόταν στους superchargers της Tesla στο Golden Hall όσο η φόρτιση ήταν τζάμπα, και τις απίστευτες σκηνές στους δωρεάν φορτιστές στα Lidl που κάθονται οι απαράδεκτοι μέσα στα αμάξια τους και περιμένουν με τις ώρες για να φορτίσουν τζάμπα με 15KW/hr.