Αυτοκινητιστικά νέα

Και για να συμπληρώσω κάποιος παραπάνω ανέφερε το ηλεκτρονικό βοήθημα Απόσπασης Προσοχής. Σκεφτείτε που έχουν φτάσει σαν νοημοσύνη κάποιοι για να μην εννοούν να καταλάβουν ότι ΔΕΝ ακουμπάμε κινητό ή δεν οδηγούμε αν νυστάζουμε ή είμαστε πολύ κουρασμένοι. Στον αντίποδα είναι το ότι έπαθες ανακοπή και τι θα γίνει! Σωστό!!! Έχει γίνει σε πολύ κοντινό μου πρόσωπο και ΕΥΤΥΧΩΣ είχε κίνηση με πολύ χαμηλή ταχύτητα οπότε δεν έγινε κάτι το τρομερό. Είναι αυτό το τεράστιο ΑΛΛΑ. Πόσες φόρες θα τύχει η ανακοπή ενώ οδηγάς και πόσες φορές θα δεις έναν (καραγκιόζη ηλίθιο) να πιάνει το κινητό για να γράψει ένα μήνυμα ή να παίζει?

• Like
Reactions: #@george@#
Μα τα συστηματα αυτά δεν έχουν βγει για κανονικούς οδηγούς . Εχουν βγει για όλους αυτούς που περιγράφεις ανά τον πλανήτη...
Αφού δεν μπορουν να έχουν οδηγική παιδεία εκατομμύρια οδηγοί ..τι να κάνουν για να τους βάλουν μυαλό ...και εφεύρουν .

Παθαίνει ανακοπή , τον φρενάρει το αμάξι . Βλέπει το κινητό , θα τον φρενάρει ... Βέβαια με 1ο τον Ελληνάρα η ερώτηση θα ειναι πως να το απενεργοποιήσω :p

Δεν είναι ανάγκη να έχεις κάποιο WRX ,EVO 6 , SKYLINE RB26 ή SUPRA 2JZ. Ένα ταπεινό σε άριστη κατάσταση MX5 , RALLYE , GT , RX7 , VTS, COUPE ,ABARTH μπορείς άνετα να χαρείς την οδήγηση σβέλτα στον δρόμο , γρήγορα σε πίστα.
Συμφωνώ απόλυτα, άλλα πόσοι έχουν έστω και αυτά τα αμάξια που αναφέρεις?...ζήτημα να είναι 4%-5% τα αμάξια στους δρόμους έξω που να πεις, ναι ωραία εμπειρία οδήγησης, το 90% των αμαξιών έξω στους δρόμους είναι του στιλ Yaris, Polo, Fiesta ή τίποτα πανάρχαια ατμοσφαιρικά με 90-100 άλογα το πολύ.

Συμφωνώ απόλυτα, άλλα πόσοι έχουν έστω και αυτά τα αμάξια που αναφέρεις?...ζήτημα να είναι 4%-5% τα αμάξια στους δρόμους έξω που να πεις, ναι ωραία εμπειρία οδήγησης, το 90% των αμαξιών έξω στους δρόμους είναι του στιλ Yaris, Polo, Fiesta ή τίποτα πανάρχαια ατμοσφαιρικά με 90-100 άλογα το πολύ.

Και καμιά 350αριά κιλά ελαφρύτερα όμως τα τελευταία. Με 100 άλογα κι όλας; Και σίγουρα λιγότερο τεχνητή αίσθηση, μιλάμε θα χαμογελάς όλη την ώρα... .

Και καμιά 350αριά κιλά ελαφρύτερα όμως τα τελευταία. Με 100 άλογα κι όλας; Και σίγουρα λιγότερο τεχνητή αίσθηση, μιλάμε θα χαμογελάς όλη την ώρα... .
Λίγο off-topic, αλλά πολλά έχουν να κάνουν με την "αίσθηση" και όχι με απόλυτα μετρούμενες τιμές.
Είναι διαφορετικό να έχεις συμπλέκτη, μπλοκέ διαφορικό και χειρόφρενο ακόμη και αν πηγαίνεις πιο αργά σε μετρούμενες τιμές. Την αίσθηση που είχα με το αναβαθμισμένο ατμοσφαιρικό προ 20ετίας με τον κόφτη μετά τις 7500 σαλ ακόμη και με μόνο 155 άλογα ρόδα στον 1 τόνο ήταν απίστευτη. Αλλά πήγαινα πιο αργά από ότι με τα μεταγενέστερα αυτοκίνητα που είχα (εκτός του 3008).
Αλλά πείτε αλήθεια, κάθε πότε το θέλετε αυτό; Εγώ άντε 1-2 φορές το μήνα. Και πια ποτέ σε μεγάλο ταξίδι.
Ναι να βρω ένα ανηφορικό δρόμο σε βουνό και να πάω να ξοδέψω λίγη βενζίνη. Και έχει πλάκα ότι οι περισσότεροι ανηφορικοί δρόμοι σε βουνά ειδικά εκτός Αθηνών έχουν όρια ταχύτητας που στα περισσότερα τμήματά τους δεν τα φτάνεις ποτέ.
Τα ηλεκτρικά και τα PHEV με κιβώτια συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης νιώθεις ότι οδηγείς βιντεοπαιχνίδι (που δεν είναι κατανάγκη κακό).
Αλλά πόσο αξίζει να συντηρείς ένα αυτοκίνητο 10-15-20 ετών για 1-2 φορές το μήνα. Ακόμη και αν το χρησιμοποιείς καθημερικά το κόστος συντήρισης και λειτουργίας σε επίπεδο 5-10 ετών είναι μεγαλύτερο από ένα καινούργιο ηλεκτρικό, που είναι πιο άνετο και πιο ασφαλές.
Και φυσικά μπορείς να βρεις χίλιες δικαιολογίες για να το κρατήσεις κυρίως συναισθηματικές. Αλλά τεχνοκρατικά πόσο αξίζει;

Σήμερα μπορούμε με 40-50.000 ευρώ να έχουμε άνεση και επιδόσεις σε μεγάλα ταξίδια που 10-20 χρόνια πριν έπρεπε να σκάσεις πολλαπλάσια χρήματα για ένα σοβαρό Grand Touring αυτοκίνητο...

• Like
Reactions: karamela
Εμείς πάλι βαζουμε (και πιστεύω ότι συντομα κ οι αλλοι ) το συστημα απόσπασης προσοχής .
Να το κάνει κι όταν κοιτάς την οθόνη αφής.
Γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι και η οθονη των αυτοκινήτων ανήκει στις ηλεκτρονικές συσκευές που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν κατά την οδήγηση.

Επίσης, να λογικευτουν λίγο οι αρχές. Αν ως οδηγός ανοίξω την πόρτα με αναμμένη μηχανή βαράει σαν συναγερμός. Αν πάω να ξεκινήσω με την πίσω πόρτα ανοιχτή και τον επιβάτη μισό έξω από το αυτοκίνητο δεν τρέχει μία.

Λίγο off-topic, αλλά πολλά έχουν να κάνουν με την "αίσθηση" και όχι με απόλυτα μετρούμενες τιμές.
Είναι διαφορετικό να έχεις συμπλέκτη, μπλοκέ διαφορικό και χειρόφρενο ακόμη και αν πηγαίνεις πιο αργά σε μετρούμενες τιμές. Την αίσθηση που είχα με το αναβαθμισμένο ατμοσφαιρικό προ 20ετίας με τον κόφτη μετά τις 7500 σαλ ακόμη και με μόνο 155 άλογα ρόδα στον 1 τόνο ήταν απίστευτη. Αλλά πήγαινα πιο αργά από ότι με τα μεταγενέστερα αυτοκίνητα που είχα (εκτός του 3008).
Αλλά πείτε αλήθεια, κάθε πότε το θέλετε αυτό; Εγώ άντε 1-2 φορές το μήνα. Και πια ποτέ σε μεγάλο ταξίδι.
Ναι να βρω ένα ανηφορικό δρόμο σε βουνό και να πάω να ξοδέψω λίγη βενζίνη. Και έχει πλάκα ότι οι περισσότεροι ανηφορικοί δρόμοι σε βουνά ειδικά εκτός Αθηνών έχουν όρια ταχύτητας που στα περισσότερα τμήματά τους δεν τα φτάνεις ποτέ.
Τα ηλεκτρικά και τα PHEV με κιβώτια συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης νιώθεις ότι οδηγείς βιντεοπαιχνίδι (που δεν είναι κατανάγκη κακό).
Αλλά πόσο αξίζει να συντηρείς ένα αυτοκίνητο 10-15-20 ετών για 1-2 φορές το μήνα. Ακόμη και αν το χρησιμοποιείς καθημερικά το κόστος συντήρισης και λειτουργίας σε επίπεδο 5-10 ετών είναι μεγαλύτερο από ένα καινούργιο ηλεκτρικό, που είναι πιο άνετο και πιο ασφαλές.
Και φυσικά μπορείς να βρεις χίλιες δικαιολογίες για να το κρατήσεις κυρίως συναισθηματικές. Αλλά τεχνοκρατικά πόσο αξίζει;

Σήμερα μπορούμε με 40-50.000 ευρώ να έχουμε άνεση και επιδόσεις σε μεγάλα ταξίδια που 10-20 χρόνια πριν έπρεπε να σκάσεις πολλαπλάσια χρήματα για ένα σοβαρό Grand Touring αυτοκίνητο...

Την αίσθηση θέλουμε και να το φοράμε, όχι να μας φοράει αυτό.

Κατά τα λοιπά, τεχνοκρατικά έχεις δίκιο προφανώς.

Δεν καταλαβαινω για ποια "απολαυση οδηγησης" μιλατε οταν η συντριπτικη πλοειοψηφια των χιλιομετρων των οδηγων γινονται εντος των πολεων. Ποια απολαυση αντλει κανεις ανεβοκατεβαινοντας την μεσογειων ή τον κηφισο; Αν αναφερεστε σε βολτες που κανετε το ΣΚ με στροφιλικια, τοτε ναι, εκει να το δεχτω. Αλλα ποσοι το κανουν αυτο και ποσα χιλιομετρα γινονται με τετοιο τροπο απο τα συνολικα του οχηματος τους; Προφανως απειροελαχιστα.
Θα συνεχισουν να υπαρχουν τετοιου ειδους αυτοκινητα, αλλα θα ειναι καθαρα για enthusiasts. Οι εταιρεις φτιαχνουν αυτοκινητα τα οποια ικανοποιουν τα τεστ ασφαλειας (διοτι ειναι νομικα υποχρεωμενες) και τις αναγκες του μεγαλυτερου δυνατου market segment.

Αν αναφερεστε σε βολτες που κανετε το ΣΚ με στροφιλικια
Αυτό ακριβώς! Έχω την τύχη να μένω σε τέτοιο μέρος και η απόλαυσή μου είναι καθημερινή! Επίσης για κάποιους (και ξέρω αρκετούς) ακόμη και το να μπαίνεις και να οδηγείς το αγαπημένο σου αυτοκίνητο όποιο και αν είναι αυτό με ότι upgrade ή όχι του έχεις κάνει αποτελεί απόλαυση.
Υπάρχουν και πάρα πολλοί που εμάς που απολαμβάνουμε την οδήγηση (ακόμη και αν αυτό είναι ένα Seicento Sporting) μας κοιτάνε σαν εξωγήινους.

• Like
Reactions: avpap
@avpap επίσης μην κρίνεις εξ ιδιων τα αλλοτρια.
Το ότι εσύ μπορεί να έχεις το αυτοκίνητο για να πηγαίνεις απο το σημείο Α στο Β δεν σημαίνει ότι όλοι κάνουν το ίδιο!
Και ΔΕΝ χρειάζεται να έχεις το σούπερ ντούπερ σπορ αυτοκίνητο των 70000 ευρώ. Μπορείς να ευχαριστηθείς και με πολύ φθηνότερα.

Όποιος θέλει "ευχαρίστηση" να πηγαίνει σε πίστα. Στο δρόμο πρέπει να κυκλοφορούν καθαρά και ασφαλή οχήματα. Σε 50 το πολύ χρόνια όλα θα πηγαίνουν μόνα τους, δε θα ακουμπάς τιμόνι.

Δεν νομίζω ότι απαγορεύεται να πούμε ότι μας αρέσει άλλη αίσθηση από την αποκομμένη που έχουν τα σημερινά αυτοκίνητα. Δεν είναι μομφή αυτό. Απλώς είναι διαπίστωση.

Τώρα σε ό,τι αφορά τον Κιφησό και τη Μεσογείων, εννοείται ότι δεν υπάρχει καμία ευχαρίστηση με αυτοκίνητο εκεί. Μόνο για ταλαίπωρους είναι.

• Like
Reactions: donk
Όποιος θέλει "ευχαρίστηση" να πηγαίνει σε πίστα. Στο δρόμο πρέπει να κυκλοφορούν καθαρά και ασφαλή οχήματα. Σε 50 το πολύ χρόνια όλα θα πηγαίνουν μόνα τους, δε θα ακουμπάς τιμόνι.
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις είσαι εριστικός αλλά δεν πειράζει. Δεν το συνεχίζω. Σου απάντησε ο @Pleo . Δεν μπορείς να καθοδηγείς και να επιβάλεις το τι θα κάνουμε (και το κάνεις σε πολλές περιπτωσεις). Και ποιος σου είπε ότι δεν πάω πίστα? Και ποιος σου είπε ότι ένα καλοφτιαγμένο αυτοκινητο δεν είναι καθαρό ή ασφαλές??? Σε πληροφορώ ότι το δικό μου ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ είναι πιο ασφαλές από το δικό σου! Αυτά.
Όσοι θέλετε απολαύστε τα στειρωμένα αυτοοδηγούμενα ηλεκτρικά μπρίκια. Σε πενήντα χρόνια ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΖΩ.

Last edited:
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις είσαι εριστικός αλλά δεν πειράζει. Δεν το συνεχίζω. Σου απάντησε ο @Pleo . Δεν μπορείς να καθοδηγείς και να επιβάλεις το τι θα κάνουμε (και το κάνεις σε πολλές περιπτωσεις). Και ποιος σου είπε ότι δεν πάω πίστα? Και ποιος σου είπε ότι ένα καλοφτιαγμένο αυτοκινητο δεν είναι καθαρό ή ασφαλές??? Σε πληροφορώ ότι το δικό μου ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ είναι πιο ασφαλές από το δικό σου! Αυτά.
Όσοι θέλετε απολαύστε τα στειρωμένα αυτοοδηγούμενα ηλεκτρικά μπρίκια. Σε πενήντα χρόνια ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΖΩ.
Είμαι εριστικός επειδή λέω την άποψή μου; Δεν αποφασίζω εγώ ούτε λέω σε κανέναν τι να κάνει. Αλλά αυτό που λέω θα γίνει, είναι πέραν πάσης βεβαιότητας. Τι πάει να πει "φτιαγμένο"; Και όχι αν είναι θερμικό δεν είναι καθαρό. Δεχόμαστε όλοι να βρωμίζουν την ατμόσφαιρα αναγκαστικά, γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή. Ευτυχώς στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα εξαφανιστούν αυτά τα απολιθώματα της τεχνολογίας αυτοκίνησης.

Ολα σχετικά είναι όσον αφορά και την απόλαυση, π.χ. με το Tesla Model Y έχω επιταχύνσεις και ρεπρίζ που δεν τις είχα ποτέ, για μένα είναι απόλαυση να το οδηγώ σε μέγαλους δρόμους και Εθνική οδό, η αίσθηση του να πατάς το γκάζι και να σε κολλάει στο κάθισμα δεν την είχα ποτέ σε κανένα ατμοσφαιρικό αμάξι...για να έχω κάτι αντίστοιχο σε μεγάλο αμάξι σε ατμοσφαιρό θέλω ή πολλαπλάσια χρήματα ή θα καίει τα άντερά του...με λίγα λόγια έχω επιδόσεις super car με ασφάλεια, ποιότητα, χωρίς να μολύνω το περιβάλλον, χωρίς να πληρώνω καύσιμα άλλα χωρίς να δώσω τα λεφτά που κάνει ένα super car, Win Win κατάσταση.

Να προσθέσω επίσης, ότι καλό είναι να τα δοκιμάσουμε όλα πρίν σχηματίσουμε άποψη, και εγώ είχα παλιότερα για 2 χρόνια Mazda Rx8, ακόμα παλιότερρα ένα πειραγμένο turbo Mistubishi Colt με 200+ άλογα, έχω οδηγήσει παρά πολλές φορές πρώτου ξαδερφού μου Bmw M3, μέχρι και Porsche έχω οδηγήσει παλιά για 3-4 φορές συγγενή μου κλπ...όλα καλά ήταν άλλα η αίσθηση που σου δίνει ένα σύγχρονο καλό και δυνατό ηλεκτρικό αμάξι σαν το Tesla Y δεν συγκρίνεται...δοκιμάστε με λίγα λόγια ένα σύγχρονο ηλεκτρικό αμάξι (κατά προτίμηση με 250/300+ άλογα) και μετά ξανασυζητάμε αν ξαναγυρνάς πίσω σε ατμοσφαιρικό.

Ολα σχετικά είναι όσον αφορά και την απόλαυση, π.χ. με το Tesla Model Y έχω επιταχύνσεις και ρεπρίζ που δεν τις είχα ποτέ, για μένα είναι απόλαυση να το οδηγώ σε μέγαλους δρόμους και Εθνική οδό, η αίσθηση του να πατάς το γκάζι και να σε κολλάει στο κάθισμα δεν την είχα ποτέ σε κανένα ατμοσφαιρικό αμάξι...για να έχω κάτι αντίστοιχο σε μεγάλο αμάξι σε ατμοσφαιρό θέλω ή πολλαπλάσια χρήματα ή θα καίει τα άντερά του...με λίγα λόγια έχω επιδόσεις super car με ασφάλεια, ποιότητα, χωρίς να μολύνω το περιβάλλον, χωρίς να πληρώνω καύσιμα άλλα χωρίς να δώσω τα λεφτά που κάνει ένα super car, Win Win κατάσταση.

Την επιτάχυνση όντως δεν την έχεις. Αλλά δεν είναι αυτό η χαρά της οδήγησης. Η χαρά της οδήγησης έχει να κάνει με την αίσθηση ότι το αυτοκίνητο είναι επέκταση του σώματός σου. Έτσι θα στρίβει όμορφα, θα διαγράφει τροχιές ακριβώς όπως τις έχεις στο μυαλό σου και δίνεις την εντολή στα χέρια-πόδια-σώμα να τις εκτελέσουν στα χειριστήρια και πάει λέγοντας. Δεν ξέρω αν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα μέσα σε δυο γραμμές.
Βασικά μπορώ και με λίγες λέξεις. Η χαρά είναι στις στροφές, όχι στις ευθείες.

Για την επιτάχυνση το έχω δει κι εγώ, όταν τα μόνα που μπορούν να πλησιάσουν σε εκκίνηση στο φανάρι το 125 σκούτερ, είναι τα ηλεκτρικά. Αν είναι μεγάλα και έχει όρεξη ο ιδιοκτήτης τους, και δεν έχω βάλει την υβριδική επιτάχυνση κι εγώ και έχω κι εγώ όρεξη για τέρμα επιτάχυνση.

• Like
Την επιτάχυνση όντως δεν την έχεις. Αλλά δεν είναι αυτό η χαρά της οδήγησης. Η χαρά της οδήγησης έχει να κάνει με την αίσθηση ότι το αυτοκίνητο είναι επέκταση του σώματός σου. Έτσι θα στρίβει όμορφα, θα διαγράφει τροχιές ακριβώς όπως τις έχεις στο μυαλό σου και δίνεις την εντολή στα χέρια-πόδια-σώμα να τις εκτελέσουν στα χειριστήρια και πάει λέγοντας. Δεν ξέρω αν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα μέσα σε δυο γραμμές.
Βασικά μπορώ και με λίγες λέξεις. Η χαρά είναι στις στροφές, όχι στις ευθείες.

Για την επιτάχυνση το έχω δει κι εγώ, όταν τα μόνα που μπορούν να πλησιάσουν σε εκκίνηση στο φανάρι το 125 σκούτερ, είναι τα ηλεκτρικά. Αν είναι μεγάλα και έχει όρεξη ο ιδιοκτήτης τους, και δεν έχω βάλει την υβριδική επιτάχυνση κι εγώ και έχω κι εγώ όρεξη για τέρμα επιτάχυνση.
Ολα σχετικά είναι, να με συμπαθάς άλλα όταν με το Τesla έχω επιδόσεις super car, κάθομαι στα θερμονόμενα και αεριζόμενα καθίσματα σαν πασάς, όλα είναι αθόρυβα χωρίς τριβές, έχω την οθονάρα που κάνω ότι θέλω, οδήγηση σαν cart γκάζι φρένο και νιώθω ότι οδηγώ τζέτ..η όλη εμπειρία είναι μοναδική και απίστευτη....δεν μπορώ να ξαναγυρίσω σε θερμικό να κάνει σαν μπολντόζα επειδή και καλά σου δίνει απόλαυση στις στροφές μια στο τόσο που θα βρεθείς σε τέτοιο δρόμο. Βασικά ουτε καν...από την στιγμή που πήρα ηλεκτρικό ήρθε το τέλος...με βενίζνη θα πήγαινα ξέρω εγώ αν μου έδιναν καμία Ferrari ή καμία Bmw M5 κλπ. Από εκει και πέρα ο καθένας έχει την άποψη του ελεύθερα....απλά το ξαναλέω, αν οδηγήσει κάποιος κάποιο καλό και γρήγορο ηλεκτρικό δύσκολα ξαναγυρνάει σε θερμικό..

Ολα σχετικά είναι, να με συμπαθάς άλλα όταν με το Τesla έχω επιδόσεις super car, κάθομαι στα θερμονόμενα και αεριζόμενα καθίσματα σαν πασάς, όλα είναι αθόρυβα χωρίς τριβές, έχω την οθονάρα που κάνω ότι θέλω, οδήγηση σαν cart γκάζι φρένο και νιώθω ότι οδηγώ τζέτ..η όλη εμπειρία είναι μοναδική και απίστευτη....δεν μπορώ να ξαναγυρίσω σε θερμικό να κάνει σαν μπολντόζα επειδή και καλά σου δίνει απόλαυση στις στροφές μια στο τόσο που θα βρεθείς σε τέτοιο δρόμο. Βασικά ουτε καν...από την στιγμή που πήρα ηλεκτρικό ήρθε το τέλος...με βενίζνη θα πήγαινα ξέρω εγώ αν μου έδιναν καμία Ferrari ή καμία Bmw M5 κλπ. Από εκει και πέρα ο καθένας έχει την άποψη του ελεύθερα....απλά το ξαναλέω, αν οδηγήσει κάποιος κάποιο καλό και γρήγορο ηλεκτρικό δύσκολα ξαναγυρνάει σε θερμικό..

Δεν είπε κανείς να γυρίσεις σε θερμικό. Η χαρά της οδήγησης δεν έχει να κάνει με τις ανέσεις. Ούτε βέβαια το ότι επέλεξες στην οθόνη να πηγαίνει σαν cart, σημαίνει ότι πηγαίνει σαν cart. Και μόνο το βάρος να σκεφτείς δηλαδή... .
Τα jet δεν στρίβουν όταν είναι οριζόντια. :LOL:

Διαπίστωση κάναμε. Δεν κάναμε πόλωση.

• Like
Παντως το αυτοκινητο εχει τα ιδια fundamendals ανεξαρτητως τυπου κινητηρα. Ενα καλοστημενο αμαξι θα προσφερει οδηγικη απολαυση ανεξαρτήτως αν ειναι ηλεκτρικο ή βενζινοκινητο.
Απλα τα ηλεκτρικά εχουν το πλεονέκτημα της ακαριαίας επιταχυνσης και της πληρους ροπής με το πάτημα του πεντάλ. Ασε που λογω της τοποθετησης της μπαταρίας στο πάτωμα εχουν και χαμηλότερο κέντρο βάρους.