Aυτοματισμοί σπιτιού.

Ξεθάβω παλιό θέμα,αλλά για όποιον ενδιαφέρεται,γίνεται κ με τον εξής τροπο:
Αγορα sonoff mini,σύνδεση στο ρεύμα κ στο wifi ,κ από τις ρυθμίσεις,επιλογή για ειδοποίηση αν δεν υπάρχει ρεύμα.Με κατω απο 10e η δουλειά γίνεται.Το έχω κάνει κ δουλεύει μια χαρά.Σημειωση:η λειτουργία αυτή δεν γίνεται αν η διακοπή ρεύματος είναι κάτω από 5'.
Αυτό έγινε πρόσφατα με κάποιο firmware update, δεν υπήρχε τότε που άνοιξα το θέμα.
Έχω και sonoff για φώτα, και όντως έρχεται ειδοποίηση όταν κόβεται το ρεύμα (παραπάνω από 5 λεπτά) . Δεν έρχεται ειδοποίηση όμως όταν ξανάρχεται. Πρέπει να μπαίνεις να τσεκαρεις κάθε τόσο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν είναι όμως έγκυρο γιατί η διακοπή μπορεί να οφείλεται στην διακοπή του internet , κι όχι του ρεύματος. Το sonoff στην ουσία βλέπει το γεγονός ότι "χάνεται" η συσκευη από τον server τους.

Τελικά η πιο αξιόπιστη λύση για διακοπή ρεύματος είναι ο συναγερμός με την προϋποθεση οτι έχει κάρτα gprs (global sim) για να μην εξαρτάται από κανένα καλώδιο internet.

Last edited:
Η λύση που χρησιμοποιώ είναι λίγο σύνθετη και δύσκολα θα ταιριάξει σε κάποιον άλλον αλλά επιγραμματικά δουλεύει ως εξής (και η λογική της ήταν να φτιαχτεί με ό,τι υπάρχει ήδη στο σπίτι):

1) Ο unraid server ο οποίος είναι ανοικτός όλο το 24ωρο στέλνει άμεσες ειδοποιήσεις σε ένα κανάλι στο discord όταν κοπεί το ρεύμα και ξεκινήσει να παίρνει τροφοδοσία από το UPS και αντίστοιχα όταν επανέλθει.

1675753475277.png

2) Στο node red που τρέχει στο home assistant (επίσης όλο το 24ωρο) έχω φτιάξει ένα flow το οποίο αναζητά τις προτάσεις "Power failure on UPS" και "Power has returned" στα notifications που έρχονται από το ανωτέρω discord channel.

1675753504306.png

3) Από κει και πέρα εχοντας αυτό το input μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, όπως πχ να έρχονται ειδοποιήσεις στο telegram ή ακόμα και push στο HA.

Προϋπόθεση φυσικά να υπάρχουν UPS σε όλες αυτές τις συσκευές.

Ψάχνω λύση για το παρακάτω πρόβλημα.
Μπαίνοντας στο σπίτι ο διακόπτης για το φως δεν βρίσκεται δίπλα στην είσοδο και θα πρέπει να διασχίζουμε όλο το δωμάτιο για να ανάψουμε το φως.
Θέλω λοιπόν να προσθέσω έναν διακόπτη στην είσοδο (υπάρχει διαθέσιμη θέση για χωνευτό διακόπτη) που θα ελέγχει ασύρματα το ντουί/ρελέ κτλ που θα τροφοδοτεί το λαμπτήρα αλλά να μπορώ να ελέγχω και από την υπάρχουσα θέση του διακόπτη το φως. Εξ'ου και το αλέ/ρετούρ.

Λύση για ασύρματο έλεγχο με ένα διακόπτη έχω βρει.

Έχετε υπόψιν κάποια λύση για αλέ/ρετούρ κατά προτίμηση με rf και όχι wi-fi;

Για να δουλέψει διακόπτης αλερετούρ πρέπει να έχεις ήδη καλωδίωση στους 2 διακόπτες για χρήση ως αλερετούρ.

Υπάρχουν όμως λάμπες RF για να μην αλλάζεις διακόπτες ή μπλέξεις με καλωδιώσεις πχ.

Ουσιαστικά αυτό λέω. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η καλωδίωση θέλω να ελέγχω το φως από δύο "έξυπνους" διακόπτες προσομοιώνοντας τη λειτουργία του αλέ/ρετούρ.
Το πρόβλημα είναι πως αν βάλω ένα "έξυπνο" ντουί ή λάμπα με ένα τηλεχειριστήριο θα πρέπει ο υπάρχων συνηθισμένος διακόπτης να είναι πάντα κλειστός

Αν βάλεις "έξυπνο" ντουί και ένα τέτοιο μέσα στον υπάρχον διακόπτη νομίζω θα είσαι μια χαρά

Edit: και από Ελλάδα εδώ https://www.skroutz.gr/s/26621075/Mini-Smart-Switch-Λευκό.html

Μάλλον μπορώ να κάνω αυτό που χρειάζομαι με διακόπτες της sonoff.
O ένας λειτουργεί ως διακόπτης που μπορεί να ελεγθεί απομακρυσμένα από έναν ακόμα.
Με λίγο ψάξιμο νομίζω θα βρω την άκρη

Όντως με το sonoff υπάρχει ένα θέμα όπου δεν ειδοποιεί πριν τα 5 λεπτά διακοπής του κι ακόμα χειρότερα για κάποιο λόγο (bug?) ακόμα κι όταν περάσουν τα 5 λεπτά, ο server μερικές φορές δεν στέλνει ειδοποίηση στον χρήστη όταν χαθεί από το δίκτυο το sonoff (λόγω διακοπής ρεύματος)

Το πρόβλημα λύνεται φθηνά ως εξής, αλλά μόνο αν υπάρχει και UPS στο σπίτι.

Αγοράζεις ένα sonoff mini wifi και του δίνεις ρεύμα από το UPS.
Αγοράζεις κι ένα ρελέ τύπου μινιατούρα (μαζί με τη βάση του) στα 230v και το συνδέεις επάνω στο sonoff mini.
Συνδέεις το ρελέ σε μια παρακείμενη πρίζα.

Πλέον όταν το ρεύμα κόβεται ή έρχεται επάνω στο ρελέ, θα έχεις ειδοποίηση στο κινητό από την εφαρμογή, χωρίς να ανησυχείς για το 5λεπτο, ούτε αν θα έρχονται πάντα οι ειδοποιήσεις.

• Like
Reactions: aetosa
Η καγκελόπορτα στην αυλή ανοίγει με ηλεκτρικό κυπρί όπως ακριβώς δουλεύει η κεντρική πόρτα στις πολυκατοικίες.
Η πόρτα δεν έχει χερούλι.
Επιπλέον, έχω εγκαταστγσει δίπλα στην πόρτα ένα μπουτον.που το πατάς και ξεκλειδώνει το κυπρί και ανοίγεις την πόρτα.
Το μπουτόν είναι ένα απλό on/off με ελατήριο (επαναφορά). Όσο το πατάς ,δίνει ρεύμα στο κυπρί και τραβάς την πόρτα και ανοίγει.
.το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να το κρατάς πατημένο. Αν το αφήσεις σταματάει να δίνει ρεύμα στο κυπρί. Και το μπουτόν είναι μακριά από την πόρτα οπότε χρειάζονται δύο άτομα ένας να κρατάει πατημένο το μπουτόν και άλλος να τραβήξει την πόρτα.

Για να μην το κρατάς πατημένο, υπάρχει μπουτόν που να το πατάς και να κρατάει από μόνο του μια μικρή χρονοκαθυστερηση 3-4 δευτερόλεπτα ή θέλει ολόκληρη πατέντα με πλακέτες κλπ;

Αν το εκανες smart θα έλυνες το πρόβλημα και θα μπορούσες πχ να ανοίγεις την εξώπορτα όταν είσαι μακρυα (πχ σε κάποιο κούριερ όσο δεν είναι κανεις σπίτι).

Εννοείται το έχω κάνει ΚΑΙ αυτό.
Απλά έχω βάλει έξτρα και ένα μπουτόν δίπλα για μπαμ μπαμ άνοιγμα. Αλλά πρέπει να το κρατάς πατημένο. Όσο το πατάς δίνει ρεύμα στο κυπρί και ανοίγει η γλώσσα. Αν το αφήσεις κόβει το ρεύμα και δεν ανοίγει η γλώσσα.
Σου θυμίζω ότι ακόμα και στις πολυκατοικίες έτσι είναι . Όσο πατάμε το κουμπί της κλειδαριάς μπορεί ο άλλος να σπρώξει την πόρτα. Αν το αφήσουμε δεν θα μπορεί.

Εγώ θέλω να πατάς το μπουτόν στιγμιαία να το αφήνεις και αυτό να έχει χρονοκαθυστερηση και να συνεχίζει να δίνει ρεύμα για μερικά δευτερόλεπτα.

υπάρχει μπουτόν που να το πατάς και να κρατάει από μόνο του μια μικρή χρονοκαθυστερηση 3-4 δευτερόλεπτα ή θέλει ολόκληρη πατέντα με πλακέτες κλπ;
Για δες μήπως σου κάνει:
✓ DELAY OFF, με την εφαρμογή της τάσης τροφοδοσίας το ρελέ ενεργοποιείται
ακαριαία και μετά την ολοκλήρωση μιας ρυθμιζόμενης καθυστέρησης,
απενεργοποιείται. Παραμένει απενεργοποιημένο για όσο χρόνο υφίσταται η τάση
τροφοδοσίας

Γιατι τοση φασαρια και δεν παει το μπουτον κοντα στην πορτα...;
Υπηρχε λογως εγκατασταθηκε μακρια η εκει βολεψε η εγκατασταση....γιατι διαβαζοντας το παραπανω..
.το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να το κρατάς πατημένο. Αν το αφήσεις σταματάει να δίνει ρεύμα στο κυπρί. Και το μπουτόν είναι μακριά από την πόρτα οπότε χρειάζονται δύο άτομα ένας να κρατάει πατημένο το μπουτόν και άλλος να τραβήξει την πόρτα.

Για να μην το κρατάς πατημένο, υπάρχει μπουτόν που να το πατάς και να κρατάει από μόνο του μια μικρή χρονοκαθυστερηση 3-4 δευτερόλεπτα ή θέλει ολόκληρη πατέντα με πλακέτες κλπ;
..καταλαβαινει κανεις οτι δεν εγινε σωστη προβλεψη ωστε να υπαρχει ευκολια στο ανοιγμα......ασχετο εαν θελει να βαλεις πιο εξελιγμενο μπουτον...

Σε ηλεκτρολογικά, θα ζητήσεις ρελέ με καθυστέρηση για φώτα κοινόχρηστου.
Αυτά που πατάς το κουμπί και κρατάει αναμένο το φως για Χ δευτερόλεπτα (που τα ρυθμίζεις εσύ).

Νομίζω οτι αυτοί οι αυτόματοι κλιμακοστασίου δεν ρυθμίζονται σε τόσο χαμηλούς χρόνους που θέλει ο Τάσος.
Ξεκινούν από το 1 λεπτό αν δεν κάνω λάθος.

Συνήθως από μισό λεπτό και πάνω, οπότε δεν του κάνουν. Αλλιώς ήταν μια χαρά.

Σ ευχαριστώ αλλά βραχυκυκλωσε το κεφάλι μου μόνο που το είδα 😁
Σε κάποιο (όχι όλα) από τα μαγαζιά που το πουλάνε θα σου εξηγήσουν:
-αν σου κάνει
-πώς θα το κάνεις

(και, αν επιτρέπεται να αναφέρω άλλο φόρουμ, ρώτα και στο howtofixit.gr)