...
Αυτά που γράφει για το ότι το σύμπαν επεκτείνεται με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός είναι απόλυτα λογικά.
Είναι προφανές οτι το redshift μετράει απόσταση γαλαξιών την στιγμή εκπομπής του φωτός - και όχι ταχύτητα. Η παρατηρούμενη απόσταση, μας δίνει μια ένδειξη της σχετικής ταχύτητας απομάκρυνσης μεταξύ του δικού μας και του παρατηρούμενου γαλαξία - την στιγμή εκπομπής του φωτός, πάντα. Redshift μεγαλύτερο απο 1.4 = απόσταση μεγύτερη απο 4200 mp = ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Και φυσικά για να φτάσει το φως σε εμάς, έπρεπε κατα την στιγμή εκπομπής του, ο γαλαξίας να απομακρύνεται απο εμάς με ταχύτητα μικρότερη του φωτός - αναφέρεται αυτό στο λινκ. Με redshift μεγαλύτερο απο 1.4, δεν σημαίνει οτι, την στιγμή που εξέπεμψε το φως (όχι τώρα) που έφτασε σε μας, ήδη ο z8 (ή όποιος άλλος) ήταν σε ικανή απόσταση ωστε να κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός? Το φως πως κατάφερε να φτάσει σε μας ? Κάτι μου διαφεύγει...
Ήτοι αν τώρα ρίξουμε ένα φωτόνιο προς εκεί θα χρειαστεί 30 δις χρόνια να φτάσει στη θέση που ο Ζ8 είναι σήμερα.
Μου φαίνεται είστε λάθος και οι δύο... Αν δεν πρόκειται για ορθογραφικό λάθος, ο μόνος τρόπος τα 13,8 να γίνουν 30 δισ. χρόνια (ας πούμε διπλάσια για ευκολία), είναι ο γαλαξίας ο δικός μας και ο Ζ8, να απομακρύνονται μεταξύ τους με μια σχετική ταχύτητα διπλάσια του φωτός - το οποίο φυσικά δεν μπορεί να συμβαίνει... Πού κάνω λάθος?
Δεν εχω ψαξει αλγεβρικα το ορθον της διαστολης.
Απλα κατανοω οτι ο Ζ8 δεν μπορει να βρισκεται σε αποσταση 13.1 δις ετων φωτος.
Το φως ετρεχε ως σταφιδα μεσα σε ενα σταφιδοψωμο που φουσκωνε.
Αν θες, διαφωτισε μας πως εβγαλες οτι ο Ζ8 απομακρυνεται με ταχυτητα διπλασια του φωτος ....
Εχω ενα μυρμηγκι που περπαταει για 1 λεπτο (με μια ταχυτητα V) πανω σε ενα λαστιχενιο σκοινι 2 μετρων.
ΕΝΩ κινειται το μυρμηγκι, παιρνω και ξεχειλωνω το λαστιχενιο σκοινι στα 4 μετρα (μεχρι να φτασει το μυρμηγκι
στην αλλη ακρη).
Για το χρονικο διαστημα του ενος λεπτου ... ΠΟΣΗ αποσταση διεννυσε το μυρμηγκι ?
...
Οτιδηποτε με δεικτη z > 1.4 απομακρυνεται απο εμας με ταχυτητα μεγαλυτερη του φωτος !!!
Ο γαλαξιας Ζ8 με z = 7.51, οτι και αν εκπεμπει ΤΩΡΑ, απλα δεν προκειται ποτε να το δουμε)
...
... σημαίνει ότι εκείνη την εποχή που έστειλε το φως προς εμάς, ΗΤΑΝ ΗΔΗ σε απόσταση μεγαλύτερη απο 4200mp
και ήδη κινούταν με (σχετική ως προς εμάς) υπερφωτεινή ταχύτητα. Aρα δεν θα έπρεπε να μπορούμε να τον δούμε...
Εάν είναι μεγαλύτερη τότε αρχίζει η φαντασία μας να καλπάζει και να δημιουργούμε «θεωρίες και παραδοχές»
για υπέρ-φωτεινές ταχύτητες του φωτός, για στρέβλωση των Διαστάσεων κλπ.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.