Bach - Goldberg Variations (Glenn Gould 1955): Zenph Re-performance

Re: Απάντηση: Bach - Goldberg Variations (Glenn Gould 1955): Zenph Re-performance

...ηθικοί φραγμοί θα αποτρέψουν το να δούμε ερμηνείες τύπου Kempff plays Tsitsanis.

Ίσως προτιμούσα τον Τσιτσάνη από κάτι τέτοιο...:D

yanni.jpg

Re: Απάντηση: Bach - Goldberg Variations (Glenn Gould 1955): Zenph Re-performance

Φαντάζομαι πως για την εφαρμογή του εγχειρήματος θα επιλεγούν και έργα που θα κριθεί πως μάλλον θα ταίριαζαν στη γκάμα του εκάστοτε ερμηνευτή, και ηθικοί φραγμοί θα αποτρέψουν το να δούμε ερμηνείες τύπου Kempff plays Tsitsanis.

Τι είναι αυτό, τρώγεται; Για να βγουν δύο φράγκα παραπάνω μπορεί να δεις και τα άπαντα του Φλωρινιώτη ερμηνευμένα από τον Sviatoslav Richter.

Πω Πω η φαντασία καλπάζει!!!!!!! απο την μία είναι εκπληκτικό να συνειδητοποιείς τι μπορεί να κάνει η επιστήμη της πληροφορικής και η τεχνολογία και απο την άλλη επειδή υπάρχει και πιθανότητα κακής χρήσης της να την θαβεις. Βέβαια η ορθή (ηθική) χρήση είναι θέμα, το οποίο όμως εδώ δεν νομίζω ότι οριοθετείται, απλά πειραματίζεσαι. Τελικά έχει και τα υπερθετικά του, σκεφτείται πόσες μονοφωνικές εγγραφές θα μπορούν να ξαναεγγραφούν με τον ίδιο εκτελεστικό οίστρο του εκτελεστή της αρχικής εκτέλεσης αλλά σε πραγματική stereo, έκδοση!. Επειτα (δεν ξέρω βέβαια κόστη και πνευματικά δικαιώματα), σκεφτείται τι μπορεί να καταφέρει σήμερα ένας νέος ταλαντούχος καλλιτέχνης, που έχει αφοσιωθεί στην τέχνη και πόσο χρήσιμο θα του είναι να ξέρει, έστω και φανταστικά (αλλά ομολογουμένως πολύ κοντά στο πραγματικό) την άποψη του καλλιτέχνη που είναι μέντορας του. Αν σκεφτούμε τα θετικά όλοι θα ευχόμαστε να επιτύχει το πείραμα.

Ξεφυγατε...
Αυτο που εχουν επιτύχει ειναι η πίστη αναπαραγωγή απο ρομπότ μετά απο εξωφρενικά ανάλυση της αρχικής εκτέλεσης. Ως αποτέλεσμα η ηχογράφηση ειναι πολύ καλύτερη καθώς γίνεται με μοντέρνο εξοπλισμό.
Η αναπαραγωγή έργων με το ¨στυλ¨ του εκτελεστή χωρις αυτα να εχουν ηχογραφηθεί ειναι ακόμα στη σφαίρα της φαντασίας.
Εχω και το Rachmaninov plays Rachmaninov και συμφωνώ με τον Atkinson που λέει πως ειναι ισως ή καλύτερη ηχογράφηση πιάνου.
Ειναι cd δυστυχώς καθότι η εταιρία που το βγάζει απέρριψε το sacd.
Δοκιμάστε το....

Ξεφυγατε...
Αυτο που εχουν επιτύχει ειναι η πίστη αναπαραγωγή απο ρομπότ μετά απο εξωφρενικά ανάλυση της αρχικής εκτέλεσης. Ως αποτέλεσμα η ηχογράφηση ειναι πολύ καλύτερη καθώς γίνεται με μοντέρνο εξοπλισμό.
Η αναπαραγωγή έργων με το ¨στυλ¨ του εκτελεστή χωρις αυτα να εχουν ηχογραφηθεί ειναι ακόμα στη σφαίρα της φαντασίας.
Εχω και το Rachmaninov plays Rachmaninov και συμφωνώ με τον Atkinson που λέει πως ειναι ισως ή καλύτερη ηχογράφηση πιάνου.
Ειναι cd δυστυχώς καθότι η εταιρία που το βγάζει απέρριψε το sacd.
Δοκιμάστε το....

Υπάρχει και σε 24/96 στο itrax. Το σκέφτομαι να το αγοράσω.

Ακριβως δεν λέει πουθενα οτι θα βάλον τον "Gould" να "παιξει" κάτι που δεν εχει ηχηγραφήσει ποτέ.... κ ουτε νομιζω πως υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό!!!!

Θέμα χρόνου είναι κι αυτό. Αν τροφοδοτηθεί το λογισμικό με τα σωστά (''σωστά'', ακριβή, αληθοφανή...) δεδομένα, μπορεί ο οποιοσδήποτε virtual ερμηνευτής, να ερμηνεύσει οτιδήποτε.

Χαλαρώστε ... όλα αυτά τα πρότζεκτς θέλουν χρήματα και δεν νομίζω πως η όποια εισπρακτική επιτυχία τέτοιων δίσκων μπορεί να φέρει στα ταμεία αρκετά από αυτά ... ήδη το επιχείρημα με τις Γκόλντμπεργκ μετράει κάποια χρονάκια και δεν έχουμε κατακλυσθεί πια από αντίστοιχα ...

Το οικονομικό-εμπορικό κομμάτι είναι άλλο θέμα Σπύρο και έχεις δίκιο όπως το θέτεις. Εγώ τοποθετήθηκα στο κατά πόσον είναι εφικτό το εγχείρημα από τεχνολογικής άποψης.

Άλλο να αναπαραχθεί το συγκεκριμένο έργο που έπαιξε ο εκτελεστής και κάθε νοτα του μπορεί να αποτυπωθεί ακριβώς όπως παίχθηκε με το εν λόγω σύστημα και άλλο από το πουθενά να αναπαράξουν κατι που δεν έχει παίξει ποτέ...

Μπηκα να δω και εγω το νημα και ανακαλυψα πως ενα καλοπρογραμματισμενο ρομποτ εχει το ιδιο ταλεντο και συναισθημα με ενα γνωστο πιανιστα. Θα αρκεστω στις 2 ηχογραφησεις (σε νεαρη και πιο ωριμη ηλικια) που εχω του Gould σε βινυλιο, προσθετωντας οτι προτιμω την πρωτη.

Για το έργο καθ' εαυτό και τις αντίστοιχες ερμηνείες του, υπάρχει εξαίρετη παρουσίαση του Κώστα Λυμπερόπουλου ...