Βαψιμο τοιχου για οθονη

Γιάννη πρώτα απ όλα χρόνια πολλά, πάντα με υγεία. Ξεχάστηκα κι ενώ έβαψα τον τοίχο δεν ποστάρισα το αποτέλεσμα. Η απόχρωση που φαίνεται παρακάτω την πέτυχα με απλή πρόσθεση 3% μαύρο χρώμα. Το αποτέλεσμα πέραν του καλύτερου κοντράστ και πιο μαύρες δυσδιάκριτες πλέον μπάρες κι αυτό ήταν που μου έκανε εντύπωση, η αισθητή μείωση των ανακλάσεων στους τοίχους και το ταβάνι. Η μόνη παραφωνία είναι κανά δύο ταινίες που έχω στο αρχείο μου που από default έχουν σκοτεινή εικόνα κι αναγκάζομαι να ανοίγω την ίριδα. Στου φίλου μου που σου ανέφερα στην Κέρκυρα πήραμε οπτικά το ίδιο περίπου αποτέλεσμα με 5% πρόσθεση μαύρου χρώματος μιας κι είναι πολύ πιο φωτεινό το μηχανάκι του και με μόλις 90 ώρες λάμπα. Να σημειώσω πως το χρώμα ήταν της Βιβεχρώμ το κοινό super Neopal. Mιας που είδα ότι μιλάτε και για masking, το δικό μου έγινε με το ίδιο μαύρο χρώμα που έκανα την ανάμιξη και χρησιμοποίησα απλό πινέλο της 1 ίντζας και βέβαια χαρτοταινία.

lncu.jpg

Last edited:
Χρόνια πολλά Κωνσταντίνε!!

Θαυμάσια δουλειά!! Πήρες λευκό χρώμα και έκανες τη μίξη με μαύρο? Δεν μπορώ να κρίνω, βέβαια, από την φωτογραφία, αλλά, αν έπρεπε να μαντέψω, έχεις πετύχει ένα ~8άρι γκρίζο. Σου κόβει περίπου 40% φωτός. Θύμησέ μου τις ίντσες σου...

Re: Απάντηση: Βαψιμο τοιχου για οθονη

Χρόνια πολλά Κωνσταντίνε!!

Θαυμάσια δουλειά!! Πήρες λευκό χρώμα και έκανες τη μίξη με μαύρο? Δεν μπορώ να κρίνω, βέβαια, από την φωτογραφία, αλλά, αν έπρεπε να μαντέψω, έχεις πετύχει ένα ~8άρι γκρίζο. Σου κόβει περίπου 40% φωτός. Θύμησέ μου τις ίντσες σου...

Ακριβώς αυτό έκανα, σε είχα ρωτήσει και μου είπες ότι γίνεται κι αυτό και το κανα, εξάλλου ό,τι δεν μ αρέσει το αλλάζω, 20 λεπτά υπόθεση είναι, ωστόσο το 40% που λες μου φαίνεται πολύ, τουλάχιστον με το μάτι δε μου φάνηκε τόση διαφορά αλλά βέβαια δεν έχω ούτε όργανο ούτε απευθείας αντιπαράθεση να κάνω μπορώ. Οι ίντζες είναι 92" σε 1:78 και περίπου 88" σε 2:35 στα 2,8 μέτρα απόσταση θέασης. Ξέρω θα μου πεις μικρές οι ίντζες, δυστυχώς όμως σ αυτό το σπίτι που μετακόμισα δεν μεγάλωνε παραπάνω γιατί όπως βλέπεις στη φωτό δεν θα χωράγανε τα ηχεία συν ότι είναι χαμηλοτάβανο και θα κατέβαινε πιο πολύ ακόμα η εικόνα προς το έδαφος. Ομως σε σχέση με το προηγούμενο που ήμουν στις 96" αλλά στα 4,5 μέτρα απόσταση είμαι πολύ καλύτερα συν τη φοβερή αναβάθμιση στον ήχο που έχω τώρα.

ετσι το ζηταω?
ή ειναι κωδικος χρωματος το οποιο το εχουν διαφορες εταιριες?

γιατι προτεινεις σπρευ?

Κοίτα την απόχρωση με 5 ή 6% δεν είμαι σίγουρος που πήραμε στο σπίτι του κολλητού. Κι ακόμα λέει δεν είναι ευχαριστημένος, θέλει ακόμα λίγο κόψιμο φωτεινότητας χαχαχχααχχαχα. Του είπα υπομονή να κάτσει κι η λάμπα, μόλις φτάσει τις 300-400 ώρες πιστεύω θα είναι εντάξει γιατί όντως πριν το βάψιμο, τέτοιο ξέπλυμα εικόνας από φωτεινότητα δεν είχα ξαναδεί, η βελτίωση ήταν δραματική στην περίπτωσή του.

attachment1j.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βαψιμο τοιχου για οθονη

ετσι το ζηταω?
ή ειναι κωδικος χρωματος το οποιο το εχουν διαφορες εταιριες?

γιατι προτεινεις σπρευ?

Ναι, είναι κωδικός. Πιθανότατα μπορούν να το ματσάρουν όποια εταιρεία και να διαλέξεις, απλά, πρέπει να έχουν επιλογές RAL στη μηχανή (η Vitex το έχει πάντως). Δεν είπα ότι είναι απαραίτητο το σπρέυ, έγραψα ότι βγαίνει και σε σπρέυ για όποιον θέλει να ψεκάσει γρήγορα μια μπορντούρα 5-6 πόντων.

Κωνσταντίνε, 92 ίντσες από 2,8 μέτρα είναι μια χαρά!! Τα κάδρα τα λες μεγάλα ή μικρά ανάλογα με την απόσταση θέασης.-bye-

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βαψιμο τοιχου για οθονη

[QUOTE
Κωνσταντίνε, 92 ίντσες από 2,8 μέτρα είναι μια χαρά!! Τα κάδρα τα λες μεγάλα ή μικρά ανάλογα με την απόσταση θέασης.-bye-[/QUOTE]

Ακριβώς, η αναλογία παίζει ρόλο και στο παρόν σπίτι είναι πολύ καλύτερη απ το προηγούμενο. Την απόχρωση στο σπίτι του κολλητού στο πιο πάνω ποστ την είδες;

Ναι, την είδα, όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να κρίνω από την φωτογραφία γιατί μπορεί η θερμοκρασία της μηχανής να είναι πιο θερμή ή πιο ψυχρή οπότε αλλάζουν τα πάντα. Π.χ. το 8άρι που σου λέω είναι αυτό:

8.jpg

Μοιάζει με αυτό?

Κατά λάθος πάτησα 204 στο RGB για το μπλε....εντάξει, δεν αλλάζει πρακτικά κάτι. Το 8άρι είναι 203, 203, 203 και κόβει στην ματ μορφή του 40%. Αν προσθέσεις λίγο κέρδος από το φινίρισμα, πάμε κάπου στο 0.65 - 0.7.

Last edited:
Αυτό είναι ένα τόνο πιο σκούρο απ το δικό μου, τουλάχιστον όμως 3 τόνους πιο ανοιχτό απ του φίλου μου. Στην φωτό είναι ακριβώς όπως το βλέπεις, αρκετά σκούρο τόσο που στο τελείωμα σκέφτηκα "ωχ βλακεία έκανα, μαύρη εικόνα θα βλέπουμε", σε πληροφορώ όμως ότι τελικά χρειάζεται λίγο ακόμα αλλά είπαμε μιας και τότε είχε μόλις 20 ώρες η λάμπα να το αφήσουμε μέχρι να "κάτσει" αυτή. Ολα συνήθειο είναι, στην αρχή καταλάβαινα το λευκό ότι δεν ήταν λευκό αλλά γκρι, γρήγορα όμως με το πέρασμα του χρόνου κι η ψυχολική συμπεριφορά του εγκεφάλου ότι βλέπουμε λευκό επικράτησε κι έτσι είχαμε μακράν καλύτερα και πιο ζωντανά χρώματα, δραματική μείωση των ανακλάσεων στους τοίχους και φυσικά πολύ καλύτερο κοντράστ.

Last edited:
Κατάλαβα!! Πιθανολογώ πως εσύ είσαι στο 8.5 και ο φίλος σου κοντά στο 7.5.

Μα και το λευκό, μια διαβάθμιση του γκρι είναι!! Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην βλέπεις καλά, άσε που και τα ''λευκά'' των οθονών εμπορίου, δεν είναι ακριβώς λευκά...κοντά στο 9.5 παίζουν.

Last edited:

Κατάλαβα!! Πιθανολογώ πως εσύ είσαι στο 8.5 και ο φίλος σου κοντά στο 7.5.

Φίλε Γιάννη λίγη σημασία έχουν οι αριθμοί, εννοώ δεν έχω ιδέα πόσο πραγματικά είναι. Αν μου λεγες πριν 10 χρόνια που βλεπα γκρι πανιά ότι θα μπορούσαμε να βάφουμε και τους τοίχους γκρι με τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα θα σε πέρναγα τρελλό. Φαντάσου ότι εγώ το εγχείρημα βάψιμο τοίχου το είχα ξεκινήσει πολύ νωρίς αφού είχα ξενερώσει με τις καμπύλες που έκανε το πανί κι όταν είδα την εικόνα στον τοίχο μου την πρώτη φορά δεν μ ένοιαζε καθόλου αυτά που άκουγα περί ανωτερότητας των πανιών. Στο κάτω κάτω εγώ ένα φθηνό πανάκι των 300 ευρώ είχα κι όταν το κατέβασα μισό να το συγκρίνω με τον τοίχο δεν είδα καμία απολύτως διαφορά κι από τότε ξεκουράζεται στην εργοστασιακή του κούτα. Αυτό που εγώ ήθελα, δλδ. την επιπεδότητα την πέτυχα, αφού πέτυχα και καλύτερο κοντράστ και μαύρα, ευχαριστώ εσένα κι όλους όσους ασχολήθηκαν κι απολαμβάνω τις ταινίες μου, αυτή είναι η ουσία, παραπάνω δεν θα ασχοληθώ. Σίγουρα με 2000 ευρώ πανιά θα έπαιρνα το κάτι παραπάνω, δεν μπορώ όμως να τα διαθέσω οπότε βολεύομαι στο πιστεύω καλύτερο αποτέλεσμα για τα λεφτά του.

Απάντηση: Re: Βαψιμο τοιχου για οθονη

Νομίζω ο Γιάννης δικαιούται να ζητήσει τα πνευματικά δικαιώματα για τα βαψίματα! :grandpa:

Και για τα βαψιματα/δοκιμες/μιξεις σε τοσα χρωματα μεχρι να φτιαξει τις περιστερες και φραγκενσταιν.
Χρειαστηκαν δοκιμες απο αρκετα χρωματα/μιξεις/μετρησεις ωστε να καταφερει να μας παρουσιασει ετοιμα τα χρωματα με τις σωστες θερμοκρασιες και gain.

Ενα μπραβο ειναι λιγο για ολον αυτον τον κοπο.! :SFGSFGSF:

Αν νομίζεις ότι με τα παλαμάκια θα γλιτώσεις από το τεστ, είσαι γελασμένος!!:Banane0::ernaehrung004:

Δεν προσπαθω να αποφυγω τιποτα.!
Ελπιζω μονο, το τεστ σου να αποτυχει οικτρα, γιατι αν αληθευουν οσα υποψιαζεσαι, με βλεπω να βαφω...το πανι της οθονης μου γκρι.! (τεμπελια)

Αν αυτο που υποψιαζεσαι ομως ειναι σωστο, θα εχει δοθει και ακομη μια λογικη εξηγηση γιατι οι γκρι οθονες ειναι καλυτερες απο ενα ND φιλτρο που απλα κοβει το φως.
Καταλαβαινεις οτι αδημονω για το αποτελεσμα, γιατι μεχρι τωρα, οι δευτερογενεις αντανακλασεις απο τους τοιχους προς την οθονη, εμενα δεν με καλυπταν ως προς την εξηγηση της διαφορας εικονας απο ενα γκρι πανι σε σχεση με λευκη οθονη και φιλτρο.!

Ισως το Blooming να ειναι η εξηγηση για ολα αυτα. Περιμενω για οταν θα εισαι ετοιμοπολεμος.

χεραιτω κ εγω την παρεα σαν καινουργιο μελος....
αυτες τις μερες διαβαζω παρα πολυ το θεμα με τους προβολεις και κετεληξα στην αγορα του benq 1070 ο οποιος θα ειναι ο πρωτος μου προβολεας και αυριο μεθαυριο θα τον εχω και σκεφτομαι να βαψω τον τοιχο για οθονη.....
αποσταση θεασης και του προβολεα θα ειναι στα 3.00-3.10 μετρα....
ολοι οι τοιχοι μου ειναι ασπροι πρως το παρον και η θεαση θα ειναι για 2D υλικο στην αρχη μεχρι να παρω γυαλια και πηγη ο υ/π....
ποσες ιντσες μου προτεινεται και τι χρωμα?
διαβασα ολο το θεμα κ σκεφτομουνα το frankestain αλλα δεν ξερω αν ειναι πολυ σκοτεινο.....

μια χαρα μου ακουγονται και εγω 92-100 σκεφτομουν με αυτα που ειχα διαβασει....
τωρα με το χρωμα δεν εχω καταληξει...
για αρχη θα τον δοκιμασω σε λευκο τοιχο αλλα μετα θελω να τον βαψω κ να φτιαξω οθονη....
εσυ σε αυτες τις ιντσες ποιο μου προτεινεις?