Βάψιμο ξύλου....

Επειδή μιλάμε για επένδυση pvc σε mdf βλέπω λίγο δύσκολο να σου κρατάει το χρωμα...και αυτό γιατί δεν έχει πόρους να πιάσουν τα χρώματα...κοινώς θα ξεφλιδιζει εαν τρώει καταπονηση η θα κάνει εκδορές με αιχμηρά αντικείμενα...
Εάν πάλι θες να δοκιμάσεις να δεις πως θα πάει τρίψτo παρα πολύ καλά μέχρι να θαμπώνει εντελώς η επιφάνεια και πέρνα πρωτα συντηρητικό χρώμα της αρεσκείας σου και επειτα 2 χερια βερνίκι σατινε...και όσο κρατήσει..

• Like
Reactions: kospap and nikfor
Δεύτερη αγορά danish oil καθώς το παλιό (το μικρό κουτί) είναι σχεδόν άδειο. Μου έκανε εντύπωση ότι το παλιό έχει πυκνότητα που θυμίζει λάδι και χρώμα ξανθό, ενώ το καινούργιο έχει πυκνότητα που θυμίζει οινόπνευμα και χρώμα σκούρο γκρι. Η συσκευασία δείχνει ίδια και το αποτέλεσμα μετά την εφαρμογή στο ξύλο επίσης έδειχνε ίδιο. Εννοείται ανακατεύτηκαν καλά και τα δύο πριν τη χρήση.
20220802_185041.jpg

Ισως το αραιωνουν για περισσοτερη οικονομια. Ισως η νεα συσκευασια θελει ενα χερι παραπανω για να δωσει την ιδια προστασια με το παλιο.
Βαλε την ιδια ποσοτητα και απο τα δυο βερνικια σε μια μεταλλικη επιφανεια και δες αν η επιστρωση τους ειναι ιδια σε παχος οταν στεγνωσει.

Γενικότερα στα χρώματα υπάρχει αραίωση των υλικών το τελευταίο 2χρονο...
Πρωτα από όλα τα πλαστικά...μερικά δεν "σκεπαζουν" εαν κάνεις πάνω από 5-10% αραίωση...Ενώ παλιότερα επερνε έως και 20%...
Ριπολινες και βερνίκια τα ίδια..
Στα λάδια θα κολλαγανε...;
Παλιότερα σε ένα βερνίκι νερού έβαζες έως και 15% νερό αραίωση και δουλεύοταν μια χαρά...

Δημήτρη όπως λέει και Μιχάλης κανε μια σύγκριση και θα καταλάβεις...
Από την άλλη σε βάθος χρόνου θα δεις και εάν έχει πέσει και η ποιότητα συνολικής παρασκευής...

Μάλιστα... επειδή είδα το ίδιο αποτέλεσμα (με το μάτι) θεώρησα ότι απλά άλλαξαν κάτι στην φόρμουλα. Αυτό που λες Κωστή για αραίωση, που φαίνεται και λογικότερο, είναι απλά τραγικό μια και μιλάμε για υποτιθέμενη αξιοπρεπή μάρκα. Σε μια παρόμοια κουβέντα που άνοιξα με έναν πωλητή χρωμάτων, μου είπε ότι η Benjamin Moore σταματάει δραστηριότητα στην Ελλάδα, επειδή ανακάλυψε ότι ο ντόπιος υπεργολάβος έκανε μπαλαμούτι με τις συνταγές για να γλυτώνει κόστος.

Μιχάλη, ευχαριστώ για την ιδέα - θα το δοκιμάσω.

Μάλιστα... επειδή είδα το ίδιο αποτέλεσμα (με το μάτι) θεώρησα ότι απλά άλλαξαν κάτι στην φόρμουλα. Αυτό που λες Κωστή για αραίωση, που φαίνεται και λογικότερο, είναι απλά τραγικό μια και μιλάμε για υποτιθέμενη αξιοπρεπή μάρκα. Σε μια παρόμοια κουβέντα που άνοιξα με έναν πωλητή χρωμάτων, μου είπε ότι η Benjamin Moore σταματάει δραστηριότητα στην Ελλάδα, επειδή ανακάλυψε ότι ο ντόπιος υπεργολάβος έκανε μπαλαμούτι με τις συνταγές για να γλυτώνει κόστος.

Μιχάλη, ευχαριστώ για την ιδέα - θα το δοκιμάσω.
Ο υπεργολαβία αυτός είναι χρόνια στην μπαλαμουτιες....έκανε τα ίδια και με την Vechro παλιότερα και την έβγαλε λάδι...Με την Benjamin υπάρχει θέμα καθώς τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν εκτός συνόρων ακομη,παρότι το ελληνικό εργοστάσιο παρασκευης είναι στην Ξάνθη για την εδω αγορα,δεν ξέρω εαν θα την βγάλει τωρσ καθαρή...
Μιλάμε για mix χρωμάτων σε άλλο δοχείο...Αυτή είναι η αλλαγή συνταγης που μάλλον ήθελε να πει...Έτσι έχω μάθει εγώ από πολλές πηγές... Αυτό όμως αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση...

Δημήτρη όταν λέμε για αραίωση εννοούμε και την αλλαγή ποιότητας πρώτων υλών αλλά και χώρας προέλευσης αυτών...

• Like
Reactions: cyclades and dk31
Καλησπέρα,
Σε βάψιμο τραπεζιού στην εξοχή, με ριπολίνη νερού, διαπίστωσα ότι έχει τελειώσει το αστάρι νερού, αλλά υπάρχει αστάρι βερνικιού.
Μπορουν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικα;

Ασταρι νερού με ριπολινη νερού δεν πάει...βελατουρα νερού βάζουμε...
..Όσο για το ασταρι βερνικιου απλώς δεν κάνει....
Οπότε ο συνδυασμός αυτός που λες δεν γίνεται...

Ασταρι νερού με ριπολινη νερού δεν πάει...βελατουρα νερού βάζουμε...
..Όσο για το ασταρι βερνικιου απλώς δεν κάνει....
Οπότε ο συνδυασμός αυτός που λες δεν γίνεται...
Ευχαριστώ, αλλά για να καταλάβω:
Πρόκειται να βάφει με χρωτεξ ultralac aqua 61260.
Για αστάρι έχω μόνο bejamin Moore multiprimer alkyd 570 01.
Το χρησιμοποιώ ή βάφω κατευθείαν με το χρωτεξ;

Attachments

• IMG_20220812_130501.jpg
    IMG_20220812_130501.jpg
    1 MB · Views: 25
  • IMG_20220812_130647.jpg
    IMG_20220812_130647.jpg
    1.3 MB · Views: 25
  • IMG_20220812_130714.jpg
    IMG_20220812_130714.jpg
    1.2 MB · Views: 25
Τωρα το αναφερεις πιο ξεκαθαρα...
Το ασταρι της Benjamin είναι βελατουρα νερού...και όχι ασταρι νερού όπως έγραψες πριν ...οπότε πρέπει να το περασεις πριν την ριπολινη ώστε να πιάσει αυτή καλά...

Ο χρωματισμός της βελατουρας Αποστόλη κατά 99% δεν είναι ίδιος με την ριπολινη...οπότε εαν ξαναπεράσει βελατουρα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή μετά στην ριπολινη για να πιάσει σωστά...

Το περισσότερα πράσινα φτιάχνονται από βάση Μ,D η ΤR σε κάποιες εταιρίες και το υλικό βγαίνει σαν βερνίκι/ζελες και για αυτο δεν σκεπάζει...το έχω αντιμετωπίσει ουκ ολίγες φορές...
Γενικός είναι από τις πιο δύσκολες αποχρώσεις μαζί με τα πορτοκαλι και κιτρινα...
Άσχετο αλλά επειδή έλειπα καιρό τώρα το είδα, ας απαντήσω για την εγκυκλοπαιδική γνώση και μόνο.
Η βελατουρα ξύλου είναι σχεδόν αποκλειστικά άσπρη. Πιστεύω πως καλύπτει καλύτερα την επιφάνεια από τα αστάρια ξύλου - δεν ορκίζομαι γι αυτό, ίσως να υπάρχουν αστάρια που δεν έχω χρησιμοποιήσει και είναι εξίσου καλά ή και καλύτερα - οπότε και το χρώμα κάθεται καλύτερα. Με δύο χέρια βελατούρα χωρίς αραίωση το προηγούμενο χρώμα έχει σβήσει και το νέο «δένει» καλύτερα.
Είναι όμως γεγονός πως το πράσινο και το πορτοκαλί (με το κίτρινο δεν έχω εμπειρία) είναι περίεργα χρώματα και θέλουν τουλάχιστον δύο - τρία χέρια, συμφωνώ.

• Like
Reactions: KOSSTV
Άσχετο αλλά επειδή έλειπα καιρό τώρα το είδα, ας απαντήσω για την εγκυκλοπαιδική γνώση και μόνο.
Η βελατουρα ξύλου είναι σχεδόν αποκλειστικά άσπρη. Πιστεύω πως καλύπτει καλύτερα την επιφάνεια από τα αστάρια ξύλου - δεν ορκίζομαι γι αυτό, ίσως να υπάρχουν αστάρια που δεν έχω χρησιμοποιήσει και είναι εξίσου καλά ή και καλύτερα - οπότε και το χρώμα κάθεται καλύτερα. Με δύο χέρια βελατούρα χωρίς αραίωση το προηγούμενο χρώμα έχει σβήσει και το νέο «δένει» καλύτερα.
Είναι όμως γεγονός πως το πράσινο και το πορτοκαλί (με το κίτρινο δεν έχω εμπειρία) είναι περίεργα χρώματα και θέλουν τουλάχιστον δύο - τρία χέρια, συμφωνώ.
Η βελατουρα είναι όντως άσπρη σε όλες τις εταιρίες...κανονικά δεν χρωματιζονται γιατί δεν υπάρχουν βάσεις για τις απόχρωσης..
Όταν όμως η απόχρωση είναι άσπρη και θες να την κάνεις καφέ π.χ. τότε μπορείς να την χρωματίσει στον κωδικό της ριπολινη και έρχεται πολύ κοντά..κανονικά σε μηχάνημα...
Δηλ το αποτέλεσμα της απόχρωσης έρχεται πολύ κοντά...
Με άλλη λύση είναι να χρωματίσεις την βελατουρα με 1/4 βασικά χρώματα η με σύριγγα και να την φέρεις όσο κοντά γίνεται...
Κάνοντας τα παραπάνω γλυτώνεις στρώσεις...
Π.χ. από ασπρο σε σκούρο καφέ μπορεί και με 2 χερια να τελειώσεις εαν δεν κάνεις πάνω από 5% αραίωση...
Με 2 χερια άσπρο βελατουρα λοιπόν απομακρύνεσαι περισσότερο από την τελικα απόχρωση της ριπολινη και θες πολλά χέρια..
Όσο για αλλα ασταρια ξύλου δεν ξέρω ποια εννοείς αλλά για ριπολινη είναι μόνο η βελατουρα ως ενδεδειγμένο υλικό...
Αυτά..

Καλησπέρα, θέλω να βάψω μια κουκέτα.
Σκέφτομαι να την περάσω πρώτα με κάποιο βερνίκι εμποτισμού για να της δώσω και το χρώμα που θέλω και μετά με κάποιο βερνίκι κρούστας.
Είναι σωστή και ασφαλής για τα παιδιά αυτή η διαδικασία ή πρέπει να κάνω κάτι άλλο?
Το ξύλο είναι πεύκο.

Θα κάνεις ότι έκανα και εγώ σε ένα τραπεζάκι φαγητού απο πευκο στα πεθερικά μου..
Θα περάσεις ασταρι πατωματων νερού και επειτα σατινε βερνίκι πατωματων..
Θα γίνε σκληρό,θα γίνει σωστή κρουστά και δεν είναι επιβλαβές για τα παιδιά 100%.

• Like
Reactions: anastasg
Αν δεν κάνω λάθος και το αστάρι πατωμάτων και το βερνίκι είναι διάφανα έτσι?
Εγώ θέλω να του αλλάξω χρώμα.

Αν δεν κάνω λάθος και το αστάρι πατωμάτων και το βερνίκι είναι διάφανα έτσι?
Εγώ θέλω να του αλλάξω χρώμα.
Εάν θες να του δώσεις χρώμα τότε θα χρησιμοποίησες βελατουρα νερού και ριπολινη νερού σατινε στις αποχρώσεις που θες...

Εάν θες να του δώσεις χρώμα τότε θα χρησιμοποίησες βελατουρα νερού και ριπολινη νερού σατινε στις αποχρώσεις που θες...
Καλημέρα, εννοώ να του δώσω κάποια απόχρωση με το βερνίκι εμποτισμού. Αν είδα καλά τα δύο προϊόντα που προτείνεις είναι άχρωμα

Κωστή, ο συνδυασμός αστάρι πατωμάτων + βερνίκι πατωμάτων είναι προφανώς για έπιπλα που καταπονούνται, ε; (κρεβάτια/τραπέζια). Στο τραπέζι που λες άφησες την φυσική απόχρωση του ξύλου; (οξιά αν θυμάμαι καλά)

Η κλασσική λύση (συμπέρασμα από τις 100+ προηγούμενες σελίδες) είναι:
-2 χέρια βερνίκι εμποτισμού νερού στην απόχρωση που θες
-μετά 2 χέρια βερνίκι κρούστας νερού
-απαλό/γρήγορο γυαλοχαρτάρισμα ενδιάμεσα από κάθε χέρι

• Like
Reactions: nikfor and jkaper
Αυτό σκεφτόμουν να κάνω και εγώ, λέτε να το περάσω πρώτα βερνίκι εμποτισμού στην απόχρωση που θέλω (μάλλον σε αυτή που θέλει η γυναίκα μου :) ) και μετά δυο χέρια βερνίκι πατωμάτων για περισσότερη αντοχή?

Το ασταρι πατωματων χρωματιζεται και αυτό σε ότι θες...
Είτε βερνίκι εμποτισμου είτε συντηρητικό βερνικιου ειτε ασταρι πατωματων περασεις στην αποχρηση που θες δεν υπάρχει πρόβλημα...
Απλώς το ασταρι πατωματων και το συντηρητικό αφηνου πιο έντονη την απόχρωση του υλικού από ότι το βερνίκι εμποτισμου...
Π.χ με ένα χέρι συντηρητικό η ασταρι πατωματων θα δεις πιο γρήγορα αποτέλεσμα στην απόχρωση πάρα με το το βερνίκι εμποτισμου που θα θέλει και δεύτερο χέρι για να έρθει στο ίδιο...

Εγώ είπα να το περασει με βερνίκι πατωματων για περισσότερη αντοχή στα χτυπήματα...

Δημήτρη ηταν φυσικό το πέρασμα στο ασταρι καθώς ήθελα να αναδείξω τα νερά του πευκου(όχι οξια)..

• Like
Reactions: jkaper and nickolas