Βάψιμο ξύλου....

Υπαρχει τροπος....

Βαφεις πρωτα με χρωμα ζαχαροπλαστικης που χρησιμοποιηται να χρωματισει τροφιμα. Διαλυεις σε νερο μερικες σταγονες (κανε δοκιμες) και βαφεις οπως τα dyes. Δηλαδη σηκωνεις τις ινες με οινοπνευμα, τριβεις με 400 απαλα να τις κουρεψεις και μετα περνας 1-2 αναλογα το αποτελεσμα χερια απο το χρωμα.
Μετα ριχνεις καποιο απο τα φυσικα λαδια που εμποτιζουν ή αν θελεις φιλμ και το κομματι ειναι κυριως διακοσμητικο ριχνεις shellac (γομαλακα).

παρε και ενα λινκ να δεις αποτελεσματα.
http://chris-reilly.org/blog/food-safe-wood-stain/

Σε ευχαριστώ πολύ!

Ασχολίαστο αυτό.
Το μέλι που τρως είναι προϊόν χώνεψης (από τις μέλισσες).
Επίσης το ποιοτικότερο μέλι παράγεται από τις εκκρίσεις του εντόμου (και μετά βόσκεται από τις μέλισσες) Μarchalina hellenica, οπότε η φράση "φάε σκ**α" αποκτάει νόημα.

http://melissokomianet.gr/peykomelo-marchalina-hellenica/

Επίσης δεν νομίζω να βάζεις κοπριά στις ντομάτες σου! :p

Νικο ως μελισσοκομος εχω να σου πω οτι ουτε το μελι ειναι προιον χωνεψης της μελισσας ουτε οι εκκρισεις του marchalina περνανε απο το πεπτικο του συστημα. Δεν μπαινω σε λεπτομερειες γιατι δεν εχει νοημα μιας και το φορουμ ειναι εργαλειων. Τελος το ποιοτικοτερο μελι οπως χαρακτηρισες το πευκομελο δε βασιζεται σε καποια χαρακτηριστικα του (εκτος και αν μου διαφευγει κατι). Συγγνωμη για το δασκαλιστικο υφος αλλα δεν μπορουσα να μην παρεμβω για κατι που αφορα το προιον μου.

Καλοπροαιρετα παντα
Γιαννης

Νικο ως μελισσοκομος εχω να σου πω οτι ουτε το μελι ειναι προιον χωνεψης της μελισσας ουτε οι εκκρισεις του marchalina περνανε απο το πεπτικο του συστημα. Δεν μπαινω σε λεπτομερειες γιατι δεν εχει νοημα μιας και το φορουμ ειναι εργαλειων. Τελος το ποιοτικοτερο μελι οπως χαρακτηρισες το πευκομελο δε βασιζεται σε καποια χαρακτηριστικα του (εκτος και αν μου διαφευγει κατι). Συγγνωμη για το δασκαλιστικο υφος αλλα δεν μπορουσα να μην παρεμβω για κατι που αφορα το προιον μου.

Καλοπροαιρετα παντα
Γιαννης

Κανένα πρόβλημα Γιάννη αλλά με κάνεις τώρα να ανοίγω τα βιβλία της εντομολογίας.
Το μέλι αποτελεί το μοναδικό προϊόν το οποίο είναι ήδη χωνεμένο γι αυτό και απορροφάται αμέσως και αποδίδει άμεσα ενέργεια.
Οι εκκρίσεις του Marchalina hellenica βόσκονται από τις μέλισσες και βγαίνει το γνωστό πευκόμελο. ;-)

Και ποσο αλυερα απο εντομα καταναλωνουμε καθημερινα σε προιοντα δημητριακων οπως ψωμι, γλυκα και κουλουρια.

Αλλα οσο και να το κανεις αλλο το να το γνωριζεις κιολας...

Κανένα πρόβλημα Γιάννη αλλά με κάνεις τώρα να ανοίγω τα βιβλία της εντομολογίας.
Το μέλι αποτελεί το μοναδικό προϊόν το οποίο είναι ήδη χωνεμένο γι αυτό και απορροφάται αμέσως και αποδίδει άμεσα ενέργεια.
Οι εκκρίσεις του Marchalina hellenica βόσκονται από τις μέλισσες και βγαίνει το γνωστό πευκόμελο. ;-)

Θα σου τα αναλυσω σε πμ για να μην απασχολω το νημα :)

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Και ποσο αλυερα απο εντομα καταναλωνουμε καθημερινα σε προιοντα δημητριακων οπως ψωμι, γλυκα και κουλουρια.

Αρουραιους να δειτε ή μαλλον να μη δειτε. Εχω δει τοσο σε αποθηκες καλαμποκιου αλλα και σε τοπικο μυλου αλευριου. Απλα απο τη μια η αναλογια ειναι μικρη καιναπο την αλλη τα προσθετα καινη ανοσι του ανθρωπου βοηθανε να μην παθαινουμε κατι απο δαυτα. Το χειροτερο ειναι απο τα φαρμακα που "ταιζονται" τα σιτηρα και οτι αλλο προστιθεται μεχρι να ερθουν στο τραπεζι μας.

Έχουν πρωτεϊνες τι στεναχωριέσαι?
Οι κινέζοι ζουν πόσα χρόνια τρώγοντας τα, εσύ τι θα πάθεις? :p

Καλησπέρα παιδιά, έχω μια μασίφ επιφάνεια ξύλου απο το ΙΚΕΑ και τη χρησιμοποιώ σα γραφείο. Απο την πολύ χρήση, πχ εκεί που είναι το πληκτρολόγιο και ακουμπάνε τα χέρια έχει μαυρίσει το αρχικό ανοιχτό χρώμα. Επίσης κάτι νερά που έχουν πέσει έχουν ψιλοκάνει λεκέδες. Μιας και δε μου αρέσει αυτή η τραχιά επιφάνεια που έχει τι μπορώ να το περάσω απο πάνω; Βασικά δε θέλω κάτι που να μυρίζει γιατί στο γραφείο περνάω τις περισσότερες ώρες της ημέρας και δε θέλω να μαστουρώνω χαχα.

Να το περάσω ένα άχρωμο βερνίκι νερού αφού το περάσω με το τριβείο; Ή να το περάσω κανένα λάδι απλά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου λάδια και έχω καταμπερδευτεί με τα tung τα danish τα linseed και δεν ξέρω γω τι άλλο υπάρχει.

ΥΓ: Επειδή σκέφτομαι μήπως το βάψω τότε να ακολουθήσω τη διαδρομή εμποτισμού νερού σε κάποια απόχρωση και μετά άχρωμο βερνίκι;

Ευχαριστώ

θα του κάνεις ένα ωραίο τρίψιμο σε στυλ διαβολίκ (θα ανεβείς αρκετά σε νούμερα για να γυαλίσει το ξύλο), και μετά θα το περάσεις 2 χέρια ένα λάδι (teak, tung, danish ότι θέλεις) και θα τονιστούν τα νερά πάρα πολύ όμορφα...έτσι θα διατηρήσεις το βασικό του χρώμα και θα το κάνεις λίγο πιο σκούρο σε ματ μορφή.

Διαφωνώ στο δεύτερο κομμάτι.
Επειδή είναι επιφάνεια εργασίας και προβλέπω να γίνεται ξανά γρήγορα χάλια κάνεις την προετοιμασία αλλά Διαβολικ και έπειτα εφαρμόζεις ένα βερνικι εμποτισμου για να πάρεις την απόχρωση που θέλεις και έπειτα ένα καλό βερνικι πολυουρεθανης να του δώσει ένα παχύ ανθεκτικό σκληρό τελείωμα.

Διαφωνώ στο δεύτερο κομμάτι.
Επειδή είναι επιφάνεια εργασίας και προβλέπω να γίνεται ξανά γρήγορα χάλια κάνεις την προετοιμασία αλλά Διαβολικ και έπειτα εφαρμόζεις ένα βερνικι εμποτισμου για να πάρεις την απόχρωση που θέλεις και έπειτα ένα καλό βερνικι πολυουρεθανης να του δώσει ένα παχύ ανθεκτικό σκληρό τελείωμα.

Συμφωνω με την πολυουρεθανη. Αλλα αν βαλει νερου (ή και διαλυτη αλλα ενος συστατικου), δηλαδη αυτες που απλωνουν με πινελο θα κανει να στεγνωσει-σκληρυνει πανω απο μηνα αλλα θα εχει ξεβρωμισει κιολας. Αν ειναι μικρη η επιφανεια π.χ. 1 τ.μ. εγω θα σκεφτομουν και βερνικι σε σπρει οπου με 3 δοχεια θα εχεις 3-4 χερια ταχυστεγνωτα και με καλυτερο φινιρισμα και κοστος 12-15 ευρω. Οσο στοιχιζει δηλαδη και ενα δοχειο πολυουρεθανη πανω κατω.

Πολλες αγνωστες λεξεις χαχα. Τι είναι αυτή η προετοιμασία αλλα διαβολικ που λετε καλε;

Διαλυτου δεν ειναι αυτα που μυριζουν; κανω λάθος; ειχα την εντύπωση οτι του νερού ειναι πιο άοσμα και ας πούμε υγιεινά. Διαλυτου 2 συστατικων οτι βλεπω λέει για πατώματα. Το ίδιο είναι ομως; αυτό εννοείτε;

Nαι αυτο.μυριζει εντονα(βαψιμο σε εξωτερικο χωρο) αλλα μετε γινεται πετρα .το τριψιμο αλα diabolic ειναι μια τεχνικη που αρεσει στο μελος diabolic που περναει το ξυλο απο πολλα grid απο 80 και φτανει μεχρι 400-600( ισως και παραπανω!)

Τεχνική Diabolic!!!

80-100-120-180-240-320-400-500-600-1000...
Βέβαια ανάλογα το υλικό δεν χρειάζονται τέτοιες υπερβολές.
Για βερνίκι μέχρι 400 είναι πολύ καλά.

Το αρχικό grit θα το διαλέξεις με το μάτι, βλέποντας πιο εξαφανίζει τα μικροχτυπήματα και τις γρατζουνιές.
Απλά φρόντισε με κάθε επόμενο grit να εξαφανίζεις τις γρατζουνιές και το θάμπωμα του προηγούμενου (με έναν φακό και μια βούρτσα μπορείς να το βλέπεις άνετα).

Πολλες αγνωστες λεξεις χαχα. Τι είναι αυτή η προετοιμασία αλλα διαβολικ που λετε καλε;

Διαλυτου δεν ειναι αυτα που μυριζουν; κανω λάθος; ειχα την εντύπωση οτι του νερού ειναι πιο άοσμα και ας πούμε υγιεινά. Διαλυτου 2 συστατικων οτι βλεπω λέει για πατώματα. Το ίδιο είναι ομως; αυτό εννοείτε;

Ανδρεα (αν δεν κανω λαθος το ονομα) τα χρωματα διαλυτου μυριζουν αρχικα αλλα επειδη το διαλυτικο εξατμιζεται γρηγορα στεγνωνουν και πολυ πιο γρηγορα!
Αυτο που βλεπεις για πατωματα αφου αντεχει σε τετοια χρηση φαντασου τι ανθεκτικη επιφανεια θα σου δωσει μετα!