Βάψιμο ξύλου....

Δεν ανεβαζεις μια φωτο με το τραπεζι για να εχουμε καλυτερη αποψη? Ισως να χρειαζεται μονο τριψιμο και μετα 2 χερια teak οil για να επανελθει κοντα στην αρχικη του αποχρωση.

Καλημέρα,αυτή είναι η διχρωμία που έχει γινει.το τραπέζι έχει περαστεί πριν ένα χρόνο με teak oil αχρωμο
4785a4a09c914c5003ee7d5e56a4279e.jpg
214af1d56f8e1f665207a4bbb6a57395.jpg
0a8bcea67eb6d6d0791eaf734d3c67e5.jpg

Στάλθηκε από το Redmi Note 2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Η εκθεση στον ηλιο και τις καιρικες συνθηκες εχουν ταλαιπωρησει το ξυλο.
Αρχικα θελει τριψιμο με γυαλοχαρτο ~120 grit και μετα δευτερο τριψιμο με ~220 grit.
Εαν η επιφανεια δεν ειναι πολυ αγρια (οπως φαινεται), μπορεις να το τριψεις μονο μια φορα με 220 grit.
Πριν το τριψιμο καλο θα ηταν να περασεις ολο το τραπεζι με ενα βρεγμενο πανι για να ανασηκωθουν οι ινες και να τριφτει καλυτερα.
Μετα το τριψιμο καθαριζεις καλα την σκονη με ενα στεγνο πανι.

Επειτα θα προτεινα να το περασεις 2-3 χερια teak oil καθως η διχρωμια που θα προκυψει απο το βερνικι εμποτισμου που εχεις, μπορει να μην ταιριαζει με τις καρεκλες. Μπορεις να το δοκιμασεις σε ενα κομματι (καποια σανιδα) να δες πως φαινεται. Αν δεν σου αρεσει προχωρας στον βερνικι εμποτισμου που αγορασες, τουλαχιστον 2 χερια η παραπανω αναλογα την απορροφητικοτητα του ξυλου η αναλογα τις οδηγιες του βερνικιου.

Μεταξυ του πρωτου και δευτερου χεριου καλο θα ηταν επισης να το περασεις ελαφρα με γυαλοχαρτο 220 grit. Επειδη ομως η επιφανεια ειναι μεγαλη, μπορεις να το αφησεις και χωρις ενδιαμεσο τριψιμο αν βαριεσαι (οπως εγω).

Με κατατοπισες πλήρως.θα ξεκινήσω τρίψιμο και ταυτόχρονα θα δοκιμάσω σε κάποιο σημείο του τραπεζιού που δε φαίνεται πολύ το εμποτισμού για να δω την απόχρωση.θα δείξει στην πορεία βέβαια τι ακριβώς θα κάνω αλλά το βασικό είναι ότι άρχισα να ξεδιαλυνω κάπως καλύτερα την όλη διαδικασία.θα επανέλθω με τα αποτελεσματα
Σας ευχαριστώ για την αμεσότητα κι εδώ είμαστε γιατί σίγουρα οι απορίες δε σταματούν εδω

Με κατατοπισες πλήρως.θα ξεκινήσω τρίψιμο και ταυτόχρονα θα δοκιμάσω σε κάποιο σημείο του τραπεζιού που δε φαίνεται πολύ το εμποτισμού για να δω την απόχρωση.θα δείξει στην πορεία βέβαια τι ακριβώς θα κάνω αλλά το βασικό είναι ότι άρχισα να ξεδιαλυνω κάπως καλύτερα την όλη διαδικασία.θα επανέλθω με τα αποτελεσματα
Σας ευχαριστώ για την αμεσότητα κι εδώ είμαστε γιατί σίγουρα οι απορίες δε σταματούν εδω

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και λάδι τικ με απόχρωση τικ που θα το σκουρήνει λίγο ακόμα.
Δες το Bondex Exotic teak oil με απόχρωση το οποίο έχω δοκιμάσει με πολύ καλά αποτελέσματα.
Έχω δοκιμάσει και Vivechrom teak oil αλλά ήταν η μέρα με την νύχτα με το Bondex ενώ και η τιμή ήταν σχεδόν ίδια!

Να συμπληρωσω μια λεπτομερεια σε αυτα που πολυ σωστα ανεφερε ο Χιώτης, μετα το πρωτο τριψιμο με 120 αρι (απαλα) να περασεις το τραπεζι με νωπο σφουγγαρι, οσες φορες χρειαστει, ωστε να "διαλυσεις" τους λεκεδες που εχουν αφησει τα ποτηρια, με τους λεκεδες απο λαδια μη περιμενεις και πολλα.
Ενδιαμεσα στα τριψιματα ξεσκονιζεις πολυ καλα.
Κατα τη διαρκεια των εργασιων το τραπεζι δεν πρεπει να το βλεπει ο ηλιος.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και λάδι τικ με απόχρωση τικ που θα το σκουρήνει λίγο ακόμα.
Δες το Bondex Exotic teak oil με απόχρωση το οποίο έχω δοκιμάσει με πολύ καλά αποτελέσματα.
Έχω δοκιμάσει και Vivechrom teak oil αλλά ήταν η μέρα με την νύχτα με το Bondex ενώ και η τιμή ήταν σχεδόν ίδια!

εχει ενδιαφερον η συγκριση
δηλαδη τι διαφορα ειδες μεταξυ των 2, γιατι εγω χωρις να εχω δοκιμασει το Bondex εχω καταληξει στο Vivechrom

Re: Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

εχει ενδιαφερον η συγκριση
δηλαδη τι διαφορα ειδες μεταξυ των 2, γιατι εγω χωρις να εχω δοκιμασει το Bondex εχω καταληξει στο Vivechrom

Το Vivechrom έχασε την λάμψη του μέσα σε ένα δίμηνο και φάνηκε σαν να ξεθώριασε (έβαψα τραπέζι από πεύκο).
Επιπλέον ήταν πολύ πιο νερουλό από το Bondex.
Με 375 ml bondex έχω βάψει 2 καρέκλες και 2 τραπέζια και ακόμα έχει 100-150 ml μέσα.
Η λάμψη που δίνει (πρέπει να έχει περισσότερο κερί μέσα) είναι μοναδική.

Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς.

τα Vivechrom που έχω δοκιμάσει εγώ είναι λίγο καλύτερα από του lidl και φυσικά καμία σχέση με τα bondex...όπως τα λέει ο διαβολίκ είναι.

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

τα Vivechrom που έχω δοκιμάσει εγώ είναι λίγο καλύτερα από του lidl και φυσικά καμία σχέση με τα bondex...όπως τα λέει ο διαβολίκ είναι.

Το lidl δεν έχει λάδι Teak απ ότι ξέρω, Σώτο.

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Καλησπέρα και χαίρομαι που σας βρήκα. Χρειάζομαι βοήθεια για μια επισκευή που θέλω να κάνω.
Έχω ένα μασίφ τραπέζι μοναστηριακού τύπου επιφάνειας 2 μέτρων επί 80 εκ. σε εξωτερικό σκεπασμένο χώρο σε νησί το οποίο είναι βαμένο με κάποιου ειδους λευκό χρώμα που σχηματίζει κρούστα (ρυπολινή;) με αποτέλεσμα να έχει εξαφανιστεί εντελώς η υφή και το χρώμα του ξύλου. Θέλω να το αφαιρέσω και να το αντικαταστήσω με απλό άχρωμο βερνίκι αν το ξύλο έχει κάποια νερά ή με χρωματιστό βερνίκι αν δεν είναι ιδιαίτερα όμορφο.
α) Για την αφαίρεση του υπάρχοντος χρώματος σκέφτομαι να γίνει με μηχανικά μέσα (τριβείο, γυαλόχαρτα, σπάτουλα που έχω) και αναρωτιέμαι αν ένα πιστόλι ζεστού αέρα θα βοηθούσε τόσο ώστε να δικαιολογείται η αγορά του. Μπορώ να χρησιμοποιήσω και remover αλλά θα προτιμούσα να το αποφύγω (δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και δεν ξέρω το σωστό τρόπο)
β) Θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω βερνίκι εμποτισμού και όχι απλό βερνίκι νερού γιατί έχω την εντύπωση πως το δεύτερο σχηματίζει μια μικρή κρούστα ενώ το εμποτισμού δεν επιδρά στην υφή του ξύλου. Γενικά τι διαφορές έχουν; Προστατεύουν το ίδιο από την υγρασία δεδομένου ότι το τραπέζι θα βρίσκεται σε εξωτερικό σκεπασμένο χώρο (δεν βρέχεται αλλά από υγρασία θα φάει μπόλικη) και βρίσκομαι σε νησί;
γ) Ανάλογα με το βερνίκι πρέπει και να ασταρώσω πριν; Το αστάρι βοηθάει στην αδιαβροχοποίηση; Είναι το ίδιο πράγμα με το sealer; Είναι τόσο απαραίτητο;
δ) Αν ήθελα να βάψω με κάποιο χρώμα που όμως δεν θα σχηματίζει κρούστα και θα αφήνει να φαίνονται τα νερά, τί χρώμα πρέπει να χρησιμοποιήσω; Το βερνίκι που θα βάλω πάνω από το χρώμα φαντάζομαι θα πρέπει να έχει την ίδια βάση με το χρώμα (πχ χρώμα θδατοδιαλυτό-βερνίκι νερού)
Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για το μέγεθος του μηνύματος.

Καλώς όρισες.Επειδή θα σου φύγει η μαγκιά να τρίβεις θα σου πρότεινα πρώτα να εφαρμόσεις remover,διαβρωτικό,να φύγει η βαφή.Μετά αρχίζεις τριψίματα να φανεί καθαρό ξύλο.Η συνέχεια είναι εύκολη,διάλεξε ένα ακριβό βερνίκι εμποτισμού διαλύτου και πέρνα το δύο χέρια με ελαφρύ τρίψιμο με ψιλό ψιλό γυαλόχαρτο 24 ώρες μετά το πρώτο χέρι!Θεωρώ πως το λουστράρισμα μετά δεν είναι απαραίτητο.

Καλως τον Χρηστο!
Θα συμφωνησω με τον Νικο παραπανω οτι πρεπει να χρησιμοποιησεις remover για να καθαρισεις το τραπεζι απο τη παλια ριπολινη. Ειναι μεγαλη η επιφανεια.
Οταν καθαρισεις το τραπεζι και το τριψεις θα το περασεις 2 η και 3 χερια βερνικι εμποτισμου, νερου η διαλυτου. Μεγαλη διαφορα εγω δεν εχω δει. Υποτιθεται οτι του διαλυτου εισχωρει βαθυτερα οταν το ξυλο ειναι σκληρο (δρυς πχ).
Βερνικι εμποτισμου μπορεις να παρεις αχρωμο η χρωματιστο. Υπαρχουν καλα βερνικια με συστατικα εναντιoν της μουχλας/μυκητων/UV.

Το sealer ειναι σαν την βελατουρα/ασταρι Ελληνιστι. Ενα σφραγιστικο υποστρωμα το οποιο βελτιστοποιει την προσφυση του βερνικιου φινιρισματος/λακας/ριπολινης. Κλεινει τους πορους δηλαδη και προστατευει επισης περισσοτερο το ξυλο.
Δεν βαζεις sealer και μετα βερνικι εμποτισμου η λαδι συντηρησης οπως teak oil. Βαζεις sealer αν θες να περασεις το τραπεζι ριπολινη η/και βερνικι φινιρισματος.
Ειδικα εαν το ξυλο ειναι μαλακο οπου χωρις sealer το βερνικι/μπογια θα απορροφηθει ευκολα απο το ξυλο και πρεπει να το περασεις περισσοτερα χερια για να παρεις καλο αποτελεσμα.

Βαλε μια φωτο απο το τραπεζι αν σου ειναι ευκολο

Αν είναι δρυς όπως λες, τρίψτο πολύ καλά με γυαλόχαρτο και αν θες χρησιμοποίησε και διαβρωτικό.

Αν δεν τρώει βροχή και είναι κάτω από σκέπαστρο, πέρασε το 2 χέρια καλό teak oil (π.χ Bondex) ειδάλλως 2 χέρια με βερνίκι εμποτισμού (καλύτερα άχρωμο) με ένα ψιλό τρίψιμο στο τέλος και στο ενδιάμεσο είναι ότι πρέπει!

ναι..τσεκαρισε το αχρωμο για να μην παθεις οτι και εγω.
τριψε απο την κατω επιφανεια και βαλε αχρωμο για να τσεκαρεις, αλλα και για να δεις τι γινεται με τα νερα του ξυλου.
τσεκαρισμενο απο εμενα το Bondex ειναι αχρωμο. δεν ειδα διαφορα σε τριμμενο ξυλο σε συγκριση με το ατριφτο με το εργοστασιακο βερνικωμα.
Το Κραφτ ΔΕΝ ειναι, δινει εναν κοκκινο τονο

Χρηστο καλωηρθες στρην παρεα μας.

Συμφωνω με τα παιδια απο πανω.

Επισης θα ελεγα να δεις την κατασταση του ξυλου απο κατω μετα την απομακρυσνση του χρωματος.
Ελπιζω να ειναι καλη ωστε να μπορεις να το περασεις αχρωμα βερνικια.

Προσωπικα θα το περναγα με 2 χερια εμποτισμου ειτε αχρωμο ειτε εγχρωμο και επειτα ενα βερνικι πολυουρεθανης με προστασια UV για εξτρα προστασια.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον.
Καταρχήν οι πληροφορίες για το sealer ήταν απόλυτα κατανοητές και μου έλυσαν και αυτή την απορία που με ταλαιπωρούσε. Δυστυχώς δεν έχω καλή φωτό αλλά θα ανεβάσω μια μόλις πάω στο νησί (Σίφνο).
Θα χρησιμοποιήσω remover τελικά και βερνίκι εμποτισμού νερού που το προτιμώ λόγω ευκολίας καθαρισμού. Εχω μερικές απορίες ακόμη.
1) Ενας γνωστός μαραγκός μου πρότεινε έπειτα από τα 2 χέρια βερνίκι εμποτισμού να περάσω ένα gel που σχηματίζει ελαστική κρούστα (έτσι μου το είπε αλλά δεν θυμόταν πως λέγεται η μάρκα) για περισσότερη προστασία. Αυτό είναι το βερνικι πολυουρεθάνης; http://www.texnomarket.gr/0BD41A6A.el.aspx
2) Τα βερνίκια Θαλλάσης δεν προσφέρουν εξτρα προστασία πχ http://www.texnomarket.gr/82D7420A.el.aspx. Γιατί όχι αυτά;
3) Σκεφτόμουν να αγοράσω είτε bondex είτε αυτό http://www.texnomarket.gr/E1377A7B.el.aspx. Η γνώμη σας;
4) Σε περίπτωση που τι ξύλο δεν είναι ιδιαίτερα όμορφο και πέρα από το αχρωμο βερνίκι εμποτισμού προσθέσω και λίγη μπογιά όπως αυτή http://www.texnomarket.gr/2FE796D6.el.aspx είναι πρόβλημα για την στεγανοποίηση ή την απορρόφιση του βερνικιού;
5) Τι είναι το βερνίκι φινιρίσματος; Σχηματίζει κρούστα; Παρέχει ικανοποιητική προστασία;
6) Πριν 2 μήνες είχα φτιάξει μια βιβλιοθήκη από πεύκο και κατά λάθος έβαψα ένα ράφι με βερνίκι διαλύτου εμποτισμού χρώματος τικ (τα έλεγα εγώ να μην το αγοράσει μόνη της το βερνίκι). Επειδή θέλαμε πιο ανοιχτή απόχρωση έπρεπε να αφαιρεθεί και τότε τα είδα όλα. Αυτό το πράγμα μου έφαγε και εγώ δεν ξέρω πόσα γυαλόχαρτα έκκεντρου τριβείου. Κολούσε πάνω και τα στόμωνε. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αφαιρεθεί πιο εύκολα και οικονομικά; Γιατί έχω την εντύπωση πως τα νερού βγαίνουν πιο εύκολα;
Και πάλι ευχαριστώ πολύ.

Αν θες μια πολύ φιλική γνώμη,μη χρησιμοποιήσεις νερού.Κάποιοι φίλοι ίσως διαφωνήσουν,εγώ τα έκοψα μαχαίρι μετά απο διάφορες αστοχίες που μου παρουσίασαν.Ναι,ευκολία,αλλά αν θες σοβαρό φινίρισμα πήγαινε σε βερνίκι διαλύτου με τιμή μίνιμουμ τα 15 \750ml.Δεν το παίζω έξυπνος,απο την εμπειρία τα γράφω!Φιλικότατα!