Βάψιμο ξύλου....

Α,και ένα τιπ:Τα βερνίκια τα απλώνεις,τα αφήνεις δύο λεπτά να ρουφήξει,και μετά με φανέλα σκουπίζεις το επιπλέον.Στο δεύτερο χέρι το ίδιο.Μην το κάνεις με νερού αυτό,θα προκύψει κάτι τραγικό!

Αποριων απαντησεις, συνεχεια.. :))

1.O μαραγκος σου συστησε βερνικι φινιρισματος νερου.
Για να μην μπερδευσαι, τα βερνικια χωριζονται σε βερνικια εμποτισμου (δεν κανουν κρουστα) και βερνικια φινιρισματος ( που κανουν κρουστα προστασιας).

2.Τα βερνικια θαλασσης ειναι βερνικια φινιρισματος πολυουρεθανης διαλυτου (αραιωνονται με νεφτι κλπ). Κανουν σαφως πιο ισχυρη και πιο 'ομορφη' κρουστα απο τα βερνικια φινιρισματος νερου.

3.Αυτο που σκεφτεσαι να αγορασεις στο λινκ ειναι βερνικι εμποτισμου και οχι φινιρισματος. Δηλαδη αυτο που θα περασεις στο γυμνο ξυλο.

4. Αυτο μου φαινεται σαν 'stain' που το περνας ειτε σε γυμνο ξυλο ειτε μετα οταν στεγνωσει το εμποτισμου. Διαβασε στις οδηγιες εαν μπορεις να το βαλεις μεσα σε αχρωμο βερνικι εμποτισμου (νερου η διαλυτου).

5. Το βερνικι φινιρισματος ειναι αυτο που σχηματιζει κρουστα, ειτε νερου ειναι ειτε διαλυτου.

6. Η βιβλιοθηκη που εφτιαξες πρεπει να ειχε περαστει με βερνικι φινιρισματος και οχι με βερνικι εμποτισμου. Για να κανει εστω λεπτη κρουστα του εμποτισμου πρεπει να περαστει πολλα χερια.

Αν το τραπεζι το περασεις με βερνικι εμποτισμου νερου, περνας 3 χερια και καθε δυο χρονια το τριβεις ελαφρα και το περνας αλλο ενα-δυο χερια και νομιζω οτι θα εισαι μια χαρα.
Αν το περασεις και με βερνικι θαλασσης θα σου κρατησει αρκετα χρονια, αλλα εαν σκασει θα πρεπει να το τριψεις ολο οπως τωρα. Το βερνικι θαλασσης με σιλικονη αντεχει περισσοτερο λογω ελαστικοτητας.
Αν το περασεις και με βερνικι φινιρισματος νερου θα σου κρατησει και αυτο καποια χρονια, αλλα αν σκασει θα πρεπει να το τριψεις και αυτο ολο. Βγαινει λιγο πιο ευκολα απο το βερνικι θαλασσης αλλα εχει δουλεια.

Αν ειναι να το περασεις το χρωμα ανελινης που σκεφτεσαι, ρωτα τον μαστορα αν θα το βαλεις πανω στο ξυλο πριν η μετα το εμποτισμου. Η εαν μπορεις να το βαλεις μεσα στο αχρωμο εμποτισμου.
Εγω το περναω πανω στο γυμνο ξυλο πρωτα και μετα το περναω βερνικι εμποτισμου/λαδι και μετα βερνικι φινιρισματος εαν χρειαζεται. (Επισης νομιζω οτι δεν μπορεις να το βαλεις μεσα σε βερνικι εμποτισμου τζελ μορφης).

Εαν καποιος φιλος ειναι ειδικος στις μπογιες, να μας δωσει και αυτος τα φωτα του καθως εγω μιλαω μονο απο την εμπειρια μου στην πραξη χωρις το background που εχει ενας επαγγελματιας/ειδικος.

Last edited:
Α,και ένα τιπ:Τα βερνίκια τα απλώνεις,τα αφήνεις δύο λεπτά να ρουφήξει,και μετά με φανέλα σκουπίζεις το επιπλέον.Στο δεύτερο χέρι το ίδιο.Μην το κάνεις με νερού αυτό,θα προκύψει κάτι τραγικό!

Με τι αναλογια το αραιωνεις εσυ Νικο το βερνικι θαλασσης, εαν το αραιωνεις?

Μιχάλη δε χρησιμοποιώ συχνά,το θεωρώ λίγο "βάναυσο" για φινίρισμα..όμως όταν το χρησιμοποιώ το αραιώνω πολύ,μια φορά την έπαθα με πολυουραιθανικό το οποίο εφάρμοσα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή με ρολάκι αφρολέξ,και κατέβασα όλα τα καντήλια.Έκτοτε αραιό-αραιό,πολλά χέρια,και γυαλοχάρτιθσμα με ψιλό μεταξύ τους.Αλλά αυτός είμαι εγώ,μπορεί να κάνω και ανοησίες,πάντως η επιφάνεια βγαίνει άψογη..
Στο προηγούμενο ποστ πάντως φίλε αναφερόμουν σε εμποτισμού-stain..

Νίκο τι αστοχίες είχες με του νερού ?

Μιχάλη εγώ το θαλάσσης το αραιώνω λίγο και το απλώνω με καλό πινέλο 2-3 χέρια.

Το περασμα με βερνικι θαλασσης χωρις αραιωμα θελει μεγαλη τεχνη, καλο χερι και πινελο για να πετυχει αψεγαδιαστα με την μια.
Και γω το πρωτο χερι τουλαχιστον το αραιωνω με μπολικο νεφτι.

Παντως στις μικροκατασκευες δεν γυαλοχαρταρω μεταξυ χεριων (στο βερνικι θαλασσης) καθως βρισκω οτι η προσφυση των επιπλεον χεριων ειναι πολυ ικανοποιητικη οπως και το τελικο αποτελεσμα.

Σωτήρη κατ' αρχήν στεγνώνει τόσο γρήγορα που δε συγχωρεί κανένα σφάλμα.Ύστερα,έχω δει στην πράξη πως σε μεγάλες επιφάνειες,τραπέζια πχ,σκάει.Τρίτον και κυριότερο κατ'εμέ δεν είναι λογικό να γ@μιέσαι στο τρίψιμο,να κάνεις το ξύλο σαν κωλαράκι μωρού,και μετά το πρώτο χέρι βερνίκι να γίνεται σαν τη μούρη μου με γένια δύο ημερών.Απλά δεν το δέχομαι.Πλέον τα υδατοδυαλυτά τα χρησιμοποιώ για "ξεπέτες" μόνο και όχι για μερακλίδικη δουλειά.Με τα πολύ ακριβά μπορεί να μην υπάρχουν θέματα,δε γνωρίζω..

Επειδη για τα βερνικια GEL δεν μιλησε κανεις ... πριν ενα μηνα εβαψα ενα μακρυ παγκακι με βερνικι GEL αποχρωση ΤΙΚ της BERLING, αν και δεν εχω παρει με καλο ματι τη συγκεκριμενη εταιρια ο πωλητης μου το προτεινε ως πολυ καλο GEL, και αποδειχτηκε πως ειχε δικιο, βεβαια στο τελος ο χρονος θα δειξει.
Tο πολυ ταλαιπωρημενο και αρχαιο παγκακι ηταν βαμμενο με λαδομπογια, το ετριψα με 80 αρι με τροχο, εξομαλυνα σκασιματα του ξυλου και τις γωνιες. Στη συνεχεια το χαιδεψα με 120αρι το σκουπισα και περασα με πινελο ενα χερι GEL (καποια στιγμη θα το περασω και δευτερο χερι).
Το αποτελεσμα εξαιρετικο, εχουν κλεισει με υλικο (οσο πρεπει) τα σκασιματα του ξυλου και φαινονται τα νερα του.
Το παγκακι βρισκεται στην ακρη ενος στεγασμενου χωρου, εκτεθειμενο για 8 ωρες στον ηλιο, αλλά οχι και τοσο εκτεθειμενο στη βροχη.
Περσι, στο ιδιο σπιτι ειχα φτιαξει 2 σταθερες σιτες με πλαισιο απο δοκαρακι πευκου, που τα ειχα περασει με πινελο 1 χερι βερνικι πολυουρεθανης δυο συστατικων milesi. Φετος αυτο που βρισκεται σε στεγασμενο χωρο ειναι λες και το εβαψα χθες, ενω στο αλλο που ειναι εκτεθειμενο στις καιρικες συνθηκες εχει σκασει το βερνικι!
Τα βερνικια πολυουρεθανης στεγνωνουν πολυ γρηγορα, οποτε η εφαρμογη τους με ρολο σφουγγαρι ειναι απαγορευτικη.

6) Πριν 2 μήνες είχα φτιάξει μια βιβλιοθήκη από πεύκο και κατά λάθος έβαψα ένα ράφι με βερνίκι διαλύτου εμποτισμού χρώματος τικ (τα έλεγα εγώ να μην το αγοράσει μόνη της το βερνίκι). Επειδή θέλαμε πιο ανοιχτή απόχρωση έπρεπε να αφαιρεθεί και τότε τα είδα όλα. Αυτό το πράγμα μου έφαγε και εγώ δεν ξέρω πόσα γυαλόχαρτα έκκεντρου τριβείου. Κολούσε πάνω και τα στόμωνε. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αφαιρεθεί πιο εύκολα και οικονομικά; Γιατί έχω την εντύπωση πως τα νερού βγαίνουν πιο εύκολα;
Και πάλι ευχαριστώ πολύ.

μηπως εκανες οτι και εγω και παιδευοσουνα τζαμπα? πολλες στροφες στο τριβειο με αποτελεσμα να λιωνει το βερνικι, να κολλα στο γυαλοχαρτο και να στομωνει.
επισης εκανα την δουλεια με γυαλοχαρτο μεταλλου γιαιτ δεν μπορουσα να βρω κατι αλλο εδω περα. Αλλα υπαρχουν και για ξυλο, με πιο αραιη κοκκωση για να αφηνουν την σκονη να περνα.
και φυσικα μιλαμε για 80αρι γυαλοχαρτο το πιο ψιλο, για να ξεπατωσεις βερνικι. Ειδικα στα κατωφλια απο τις μπαλκονοπορτες χρησιμοποιησα 36αρι και 60αρι στην αρχη.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Σωτήρη κατ' αρχήν στεγνώνει τόσο γρήγορα που δε συγχωρεί κανένα σφάλμα.Ύστερα,έχω δει στην πράξη πως σε μεγάλες επιφάνειες,τραπέζια πχ,σκάει.Τρίτον και κυριότερο κατ'εμέ δεν είναι λογικό να γ@μιέσαι στο τρίψιμο,να κάνεις το ξύλο σαν κωλαράκι μωρού,και μετά το πρώτο χέρι βερνίκι να γίνεται σαν τη μούρη μου με γένια δύο ημερών.Απλά δεν το δέχομαι.Πλέον τα υδατοδυαλυτά τα χρησιμοποιώ για "ξεπέτες" μόνο και όχι για μερακλίδικη δουλειά.Με τα πολύ ακριβά μπορεί να μην υπάρχουν θέματα,δε γνωρίζω..
Νίκο το αντίθετο συμβαίνει, τα βερνίκια νερού στεγνώνουν αρκετά πιο αργά από τα βερνίκια διαλύτου...και για αυτό κάνουν για αρχάριους...συγχωρούν πάρα πολλά λάθη,,,ενώ του διαλύτου πρέπει να ξέρεις τι κάνεις και να έχεις καλά αναλώσιμα.

Για το σκάσιμο δεν ξέρω...ίσως γιατί μετά περνάω τζελ.

Όσο για το απαλό του θέματος....δεν έχει να κάνει με το νερό ή το διαλύτη, αλλά με την επεξεργασία και την προεργασία που γίνεται στο ξύλο...μήπως ξεχνάς το αποχαρτάρισμα ανάμεσα στα χέρια που περνάς? Είναι γεγονός πως του νερού σηκώνουν τις ίνες του ξύλου για αυτό με ένα 120+ κάνουμε ένα γρήγορο και απαλό πέρασμα για να τις ξυρίσει....μετά είναι σαν κωλαράκι μωρού...

Επειδη για τα βερνικια GEL δεν μιλησε κανεις ... πριν ενα μηνα εβαψα ενα μακρυ παγκακι με βερνικι GEL αποχρωση ΤΙΚ της BERLING, αν και δεν εχω παρει με καλο ματι τη συγκεκριμενη εταιρια ο πωλητης μου το προτεινε ως πολυ καλο GEL, και αποδειχτηκε πως ειχε δικιο, βεβαια στο τελος ο χρονος θα δειξει.
Tο πολυ ταλαιπωρημενο και αρχαιο παγκακι ηταν βαμμενο με λαδομπογια, το ετριψα με 80 αρι με τροχο, εξομαλυνα σκασιματα του ξυλου και τις γωνιες. Στη συνεχεια το χαιδεψα με 120αρι το σκουπισα και περασα με πινελο ενα χερι GEL (καποια στιγμη θα το περασω και δευτερο χερι).
Το αποτελεσμα εξαιρετικο, εχουν κλεισει με υλικο (οσο πρεπει) τα σκασιματα του ξυλου και φαινονται τα νερα του.
Το παγκακι βρισκεται στην ακρη ενος στεγασμενου χωρου, εκτεθειμενο για 8 ωρες στον ηλιο, αλλά οχι και τοσο εκτεθειμενο στη βροχη.
Περσι, στο ιδιο σπιτι ειχα φτιαξει 2 σταθερες σιτες με πλαισιο απο δοκαρακι πευκου, που τα ειχα περασει με πινελο 1 χερι βερνικι πολυουρεθανης δυο συστατικων milesi. Φετος αυτο που βρισκεται σε στεγασμενο χωρο ειναι λες και το εβαψα χθες, ενω στο αλλο που ειναι εκτεθειμενο στις καιρικες συνθηκες εχει σκασει το βερνικι!
Τα βερνικια πολυουρεθανης στεγνωνουν πολυ γρηγορα, οποτε η εφαρμογη τους με ρολο σφουγγαρι ειναι απαγορευτικη.
και εγώ είμαι λάτρης του τζελ.

Το τριβείο που έιχα εκείνη την εποχή ήταν χωρίς επιλογή ταχύτητας..... οπότε από το αποτέλεσμα έγινε μάλλον αυτό που λέει ο kospap, έλιωνε το βερνίκι και στόμωνε το γυαλόχαρτο. Πλέον έχω τριβείο με ταχύτητες...
Επίσης διαβάζω στα προηγούμενα ποστ πως τα βερνίκια θαλάσσης διαλύτου αραιώνονται με νέφτι. Το ίδιο ισχύει και για τα εμποτισμού διαλύτου;
Για τα χρώματα ανελίνης μου είχε πει κατευθείαν εφαρμογή στο ξύλο και έπειτα τα βερνίκια που θες. Δεν ρώτησα για εισαγωγή μέσα σε αχρωμο εμποτισμού.

Ναι τα βερνικια εμποτισμου νεφτιου, αραιωνονται με νεφτι. Ειδικα το πρωτο χερι ειναι καλο να αραιωθει με 10% νεφτι για καλυτερη διεισδυση στο ξυλο.

Κύριοι καλημέρα

Έχω (ο πεθερός μου για την ακρίβεια) ένα τζελ (baufix) απο το Lidl.
Με αυτό θέλει να βάψει τα ξύλινα κουφώματα στο χωριό. Ερώτηση: Πέραν της διαδικασίας τριψίματος το συγκεκριμένο τζελ πάει κατευθείαν στο ξύλο χωρίς κάτι άλλο απο κάτω ή μπορώ να βάλω και κάποιο εμποτισμού;

Ευχαριστώ

μπορείς να βάλεις ότι θες κάτω από το τζέλ.

αλλά αυτό το τζελ του λιντλ είναι Γ.Τ.Π.Κ.

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Εγώ το ξέρω...και του το είπα κιόλας, αλλά...άντε να βάλεις μυαλό σε 75αρη...!!!

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως!!!

Εχω βάψει κατασκευή με 2 χέρια την οποία κάθε μέρα την βαρούσε ο ήλιος και τα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα και δεν έπαθε σχεδόν τίποτε 2 + χρόνια που ήταν έξω.
Το ίδιο καλό είναι και το βερνίκι PUR που φέρνει!

Για κουφώματα βέβαια δεν θα το έβαζα και θα προτιμούσα κάποιο καλό λάδι ή βερνίκι εμποτισμού!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως!!!

Εχω βάψει κατασκευή με 2 χέρια την οποία κάθε μέρα την βαρούσε ο ήλιος και τα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα και δεν έπαθε σχεδόν τίποτε 2 + χρόνια που ήταν έξω.
Το ίδιο καλό είναι και το βερνίκι PUR που φέρνει!

Για κουφώματα βέβαια δεν θα το έβαζα και θα προτιμούσα κάποιο καλό λάδι ή βερνίκι εμποτισμού!
και τι διαφορά έχει η κατασκευή που όλη μέρα την βαρούσε ο ήλιος και τα καιρικά φαινόμενα από τα κουφώματα και στο ένα είσαι μία χαρά και το προτείνεις και στο άλλο δεν το προτιμάς?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

και τι διαφορά έχει η κατασκευή που όλη μέρα την βαρούσε ο ήλιος και τα καιρικά φαινόμενα από τα κουφώματα και στο ένα είσαι μία χαρά και το προτείνεις και στο άλλο δεν το προτιμάς?

Δεν το συστήνω γιατί καλύπτει τα νερά του ξύλου.

Σε κουφώματα θα προτιμούσα κάτι από αυτά που έγραψα ακριβώς για την αποφυφή του παραπάνω προβλήματος!