Βάψιμο ξύλου....

χαχαχα, σε καταλαβαινω απολυτα!

Και μη σου πω οτι το sealer πρεπει να μπει πανω στο φρεσκο ξυλο πρωτα, πριν το εμποτισμου, γιατι αλλιως το χρωμα θα σου κανει κηλιδες.
Δεν ειναι παντου το ιδιο απορροφητικο το πευκο, ειναι πολυ πορωδες και οχι ομοιομορφα! Την εχω πατησει στις μικροξυλοκατασκευες!

Υπαρχει και η αχαρη λυση της βελατουρας και μπογιας..
Μπράβο (μας)!Αυτό με το sealer από κάτω το σκέφτηκα σαν λύση,αλλά επειδή δεν το έχω ξανακάνει δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθεί το εμποτισμού από πάνω.Ίσως εδώ κολλάει το τελικό βερνίκι πατώματος σε χρώμα δρυ;
(Εννοείται ότι θα κάνω δοκιμές σε ρεμάλια (ρετάλια),αλλά καλό είναι να έχω και μιά δυό ιδέες από πρίν.)
ΥΓ.Η βελατούρα και ριπολίνη δεν παίζει σαν σενάριο.Εγώ τουλάχιστον δεν κανιβαλίζω έτσι ακόμα κι αν μου το ζητήσει ο πελάτης!

παιδια θα μου εξηγησετε τι ειναι το sealer, το πως δουλευει και τις διαφορες του με το κανονικο βερνικι (φιλμ)?

Το sealer είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του:Σφραγιστικό.
Εφαρμόζεται σε ακατέργαστα ξύλα και όταν πολυμεριστεί (στεγνώσει) κλείνει τους πόρους και "μαζεύει" τις ατέλειες του ξύλου ώστε μετά να δεχθεί το τελικό φινίρισμα.
edit:όχι σε ακατέργαστα ξύλα λάθος,σε κατεργασμένα ξύλα πριν την τελική εφαρμογή του φινιρίσματος.

006.jpg

για να καταλάβεις τι κάνει το sealer

αυτό είναι ένα μεγάλο ντουλάπι μπάνιου από καλό κόντρα πλακέ ρώσικη πολλών στρωμάτων σημύδα, περασμένο κάποια χέρια sealer και κάποια χέρια καλό βερνίκι διαλύτου, με πιστόλι επαγγελματικό από μαραγκό.

και παρακάτω το ίδιο κόντρα πλακέ περασμένο 2 χέρια με βερνίκι και 2 χέρια τζελ του lidl χωρίς sealer με πινέλο.

001.jpg

και εδώ το ίδιο κόντρα πλακέ περασμένο με πινέλο με άλλο βερνίκι του lidl, 2 χέρι βερνίκι και 1 χέρι τζελ

002.jpg

Μπράβο (μας)!Αυτό με το sealer από κάτω το σκέφτηκα σαν λύση,αλλά επειδή δεν το έχω ξανακάνει δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθεί το εμποτισμού από πάνω.Ίσως εδώ κολλάει το τελικό βερνίκι πατώματος σε χρώμα δρυ;
(Εννοείται ότι θα κάνω δοκιμές σε ρεμάλια (ρετάλια),αλλά καλό είναι να έχω και μιά δυό ιδέες από πρίν.)
ΥΓ.Η βελατούρα και ριπολίνη δεν παίζει σαν σενάριο.Εγώ τουλάχιστον δεν κανιβαλίζω έτσι ακόμα κι αν μου το ζητήσει ο πελάτης!

Εαν εννοεις 2 χερια sealer (λογω μαλακου πευκου) και μετα κατ'ευθειαν βερνικι πατωματος σε αποχρωση δρυος μου ακουγεται μια χαρα.
https://www.evochem.gr/gr/product/w...es/wood-sealer-varnish.html#οδηγίες-εφαρμογής

αχ...γιαιτ δεν μου το λεγατε οταν εφτιαχνα τα παντζουρια,,,

Πηρα σημερα το βερνικι με πολυουρεθανη απο το lidl.
Για να βαψω ξυλο που εχει περαστει με βερνικι νερου, πρεπει να κανω καποια σοβαρη προεργασια?
Αρκει ενα ψιλοτριψιμο ή χρειαζεται αφαιρεση του παλιου?
Η θεση και χρηση ειναι εξωτερικη ςκτεθειμενη στις καιρικες συνθηκες.

Aρκει ενα ψιλοτριψιμο για να αποκτησει προσφυση το βερνικι πολυουρεθανης (και να ειναι εντελως στεγνο το βερνικι νερου βεβαια).

To εχω κανει αρκετες φορες με κατασκευες που δεν μου αρεσε το αποτελεσμα με το βερνικι νερου, με τελειο αποτελεσμα.

Παιδιά τι λάδι να ζητήσω από το χρωματοπωλείο για να περάσω ένα ρολογάκι από κορμό ελιάς έτσι ώστε και τα νερά του να αναδείξω αλλά και να μην σκουρύνει πολύ;

Καλημέρα σας

Τι προτείνεται που να είναι food safe, για να βάψει ένα φίλος ένα ξύλινο ποτήρι που έχει φτιάξει.
Δε μου είπε απο τι ξύλο είναι, αλλά μπορώ να ρωτήσω αν έχει σημασία.

Ευχαριστώ

Το tung oil απ'οσο ξερω ειναι ασφαλες και δινει και ωραιο οπτικο αποτελεσμα.
Μην το μπερδεψεις με το teak oil, αυτο ειναι αλλο.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καλησπέρα παιδιά,

Προσπαθώ να φτιάξω μια ξύλινη κουκέτα. Χρησιμοποιώ πεύκο, το οποίο το αγόρασα έτοιμο πλανισμένο στις επιθυμητές διαστάσεις...

Το πρόβλημα μου είναι το βάψιμο. Θέλω να το κάνω άσπρο, αλλά να φαίνονται και τα νερά του, και να είναι όσο τον δυνατόν πιο λείο…

Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το βερνίκι εμποτισμού Bondex Perfect, σε λευκό.

Πριν από αυτό αστάρωσα τα ξύλα μου με ένα αστάρι της Bontex

Συγκεκριμένα τα βήματα που ακλούθησα είναι τα εξής:

1. Τρίξιμο με παλμικό τριβείο όπου χρειαζόταν μια και τα ξύλα ήταν καινούρια και λεία.
2. Πέρασμα με αστάρι.
3. Βαφή με πινέλο με το Bondex Perfect

Το πρόβλημα είναι ότι μετά το βήμα 4, το ξύλο παύει να είναι λείο

Δοκίμασα να το τρίψω και να το περάσω ακόμη ένα χέρι, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό… Είναι και πάλι αρκετά τραχύ…

Τι κάνω λάθος; Να το κάνω περισσότερα από ένα χέρι τρίψιμο – βάψιμο; Να δοκιμάσω να απλώσω το χρώμα με κάποιο ύφασμα αντί για πινέλο;

Καμία Ιδέα;

Καλησπέρα.Τι εννοείς "τρίψιμο όπου χρειαζόταν μιας και τα ξύλα ήταν καινούρια" ; .Δεν έχει να κάνει,έπρεπε να τρίψεις καλά,διαδοχικά με 120-150-240-320 μέχρι να λειάνει εντελώς.Μετά το αστάρι αποχάρτισμα πάλι με 240,μετά βάψιμο-στέγνωμα-αποχάρτισμα και ξανά βάψιμο.

Εγώ πάντα όταν τελειώνω το τρίψιμο περνάω το ξύλο μ´ ένα βρεγμένο πανί για να σηκωθούν οι ίνες του κι όταν στεγνώσει του κάνω το τελικό τρίψιμο.
Μετά ξεκινάω την υπόλοιπη διαδικασία, ανάλογα τι βάψιμο θα κάνω.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω Βελατούρα διαλύτου σαν βάση σε ξύλινα κουφώματα ...γιατί έχω 2-3 κουτιά στοκ ... και μετά να τελειώσω με λαδομπογιά νερού ??.