Βάψιμο ξύλου....

Θέλει καλό αραίωμα, σαν νερό, και πέρασμα από ψιλό στραγγιστηρι.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Θελω να χρωματισω ξυλο αλλα να το προστατευσω ομως με λαδι εμποτισμου.Γινεται?
Θελω να χρωματισω με ανιλινη νερου αλλα να το περασω και με tung oil μετα για προστασια και υφη.
Θα πετυχει? Το εχει δοκιμασει καποιος?

Γιατί δεν περνάες νερού ασταρι βερνικιου στην απόχρωση ξύλου που θες και μετά να περάσεις 2 χέρια νερου βερνικη..Υπάρχει και σε ματ..

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Θελω να χρωματισω ξυλο αλλα να το προστατευσω ομως με λαδι εμποτισμου.Γινεται?
Θελω να χρωματισω με ανιλινη νερου αλλα να το περασω και με tung oil μετα για προστασια και υφη.
Θα πετυχει? Το εχει δοκιμασει καποιος?

Εχω δοκιμασει να περασω την ανιλινη και μετα το λαδι, πολλες φορες μαλιστα. Γινεται μια χαρα, αλλα αλλαζει λιγο το χρωμα, οποτε κανε δοκιμη για την τελικη αποχρωση να ειναι της αρεσκειας σου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Γιατί δεν περνάες νερού ασταρι βερνικιου στην απόχρωση ξύλου που θες και μετά να περάσεις 2 χέρια νερου βερνικη..Υπάρχει και σε ματ..
Διοτι θελω τις ιδιοτητητες του λαδιου, οπως πχ την χρηση για ξυλα σε επαφη με τροφιμα.

Εχω δοκιμασει να περασω την ανιλινη και μετα το λαδι, πολλες φορες μαλιστα. Γινεται μια χαρα, αλλα αλλαζει λιγο το χρωμα, οποτε κανε δοκιμη για την τελικη αποχρωση να ειναι της αρεσκειας σου.
Ωραια, θα το εχω υποψην για οταν μου χρειαστει.

Διοτι θελω τις ιδιοτητητες του λαδιου, οπως πχ την χρηση για ξυλα σε επαφη με τροφιμα.
.

Μπορεί στο τρόπο χρήσης η υλικού να έχουν άλλες απαιτήσεις το ενα απο το αλλο αλλά από πλευράς υγιεινής και σε θέμα επαφής με τροφές για τα οικολογικά βερνίκια νερού δεν τίθεται ζήτημα με τίποτα...Αυτό είναι δεδομένο...

Eδω ειναι μια σελιδα ενος απο τα καλυτερα βιβλια για το φινιρισμα ξυλου και που αναφερεται σε καποιους μυθους. Διαβασε τον Μυθο#3 για τα food safe λαδια/βερνικια. Λεει οτι οταν στεγνωσουν, δεν υπαρχει κανενα προβλημα με κανενα λαδι/βερνικι.

https://media.sharefoodforest.org/literatur/technik/holz/9.Myths.Of.Finishing_en.pdf

Καλησπέρα σε όλους.

Φτιάχνω ένα τραπεζάκι για τον υιό μου, το οποίο θέλει να είναι χρώματος πορτοκαλί.
Σκέφτομαι να το περάσω με βελατούρα νερού και μετά με σπρέϊ κιμωλίας.

Το ένα θέμα είναι αν υπάρχει κάποια καλύτερη πρόταση ως προς τα υλικά βαφής.

Το δεύτερο αφορά στα κενά στα οποία υπάρχουν στα ξύλα, το τραπέζι φτιάχνεται από παλετόξυλα που είναι γεμάτα τρύπες και σχισμές.
Σκεφτόμουν να κλείσω τα κενά με ξυλόστοκο ευελπιστώντας πως η βελατούρα θα καλύψει τον στόκο, οπότε όταν απλώσω το χρώμα δεν θα υπάρχει διαφορά.
Είναι έτσι όμως ή θα φαίνονται τα μπαλώματα;

Αφου διαβασα 86 (!) σελιδες, καταλαβα ποσα πολλα λαθη ειχα κανει, οταν προ μηνων ετριψα και γυαλισα ενα παλιο κρεβατι απο μασιφ σουηδικο. Αλλα, τα εχω ξανα-γραψει αυτα, οποτε εδω θελω μονο να καταθεσω την εξης εμπειρια:
Αφου ετριψα (με ταινιολειαντηρα) το παλιο βερνικι, ηθελα να βαλω βερνικι εμποτισμου, που ειχα ακουσει οτι ηταν καλο. Ξεκινησα να τα βαφω, με πινελο. Σε δευτερολεπτα, το ξυλο "επινε" το βερνικι και φαινοταν εντελως στεγνο. Οποτε περναγα 2ο χερι κ.ο.κ.
Να μην τα πολυλογω, πρεπει να περασα περιπου 15-20 χερια! Ετσι, χωρις κανενα τριψιμο ή αλλη επεξεργασια, ενδιαμεσα.
ΤΕΛΙΚΑ, ομως, -και αυτο ειναι που θελω να αναφερω, το βερνικι ΕΚΑΝΕ φιλμ γυαλιστερο "πανω" απο το ξυλο, το οποιο ενα χρονο μετα φαινεται να ειναι ακομα μια χαρα.
Μαλιστα, στα σημεια που ειχα τριψει σωστα (γιατι π.χ. σε καποια ετριψα καθετα προς τα νερα-ειπαμε, πολλα λαθη), το αποτελεσμα ειναι παρα πολυ ωραιο, για τα γουστα μου, τουλαχιστον. Απολυτα λειο, "καθαρο", αρκετα γυαλιστερο, χωρις χρωματισμο και ταυτοχρονα παχυ και (φαινεται) αρκετα προστατευτικο.
Δε θελω να πω οτι αυτος ειναι ο σωστος (εστω και κοπιαστικος τροπος). Ισως παρομοιο αποτελεσμα να ειχα αν περναγα 1-2 χερια εμποτισμου και μετα βερνικι.
Απλως λεω οτι γινεται και αυτο, αν π.χ. για καποιο λογο θες μονο εμποτισμου, χωρις γυαλιστικο κτλ.

Με 15+ χερια ...;...φυσικο ειναι να γινει....αφου το ξυλο θα ειχε σταματησει να τραβαει μεσα,αφου θα ειχαν κλειστει ολοι οι ποροι, και οτι περναγε εμενε...

Ναι, αυτο καταλαβα κι εγω. Οτι ο,τι ηταν να μπει μεσα μπηκε και τα επομενα καθοντουσαν απο πανω. Ισως ηταν και πανω απο 15 τα χερια. Σημειωτεον, δεν το αφηνα να στεγνωσει ωρες/μερες που διαβαζω. Μεχρι να τελειωσω το τελευταιο κομματι, επιανα ξανα το πρωτο :)
Το εκανα με το πινελακι, σε λεπτη στρωση, σε οριζοντια επιφανεια. Δεν ετρεχε και τοοοοσο πολυ.

Αγγελε το ειχες ξεσυναρμολογησει το κρεβατι...;αν οχι ειναι λογικο αυτο που αναφερει ο Κυριακος αφου ηταν καθετα τα ξυλα...

και 15 - 20 χερια με τσιτσιμπυρα να το περναγες, παλι το ιδιο αποτελεσμα θα ειχες
πως αντεξες 15 -20 χερια ???????