Βάψιμο ξύλου....

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Μου αρέσει πολύ το χρώμα κιμωλίας. Πως εφαρμόζεται ? Μπορώ να βάψω πάνω στο βαμμένο τρίποδο που έχω περάσει βερνίκι εμποτισμού ? Κάνει το εφέ της πατινας ? Επίσης εφαρμόζεται πάνω στην τάβλα που είναι αυτή ? https://www.ikea.gr/proioda/grafeia...-grafeiou/linnmon-epifaneia-ergasias/20251139

Ναι ναι μπορεις να βαψεις το τριποδο οπως ειναι.
Η επιφανεια αυτη της ταβλας ειναι γυαλιστερη?
Αν ναι θα χρειαστει να την αγριεψεις λιγο με ενα γυαλοχαρτο για να πιασει καλυτερα και επειτα απο την βαφη επειδη θα δεχεται χρηση να την σφραγισεις με ενα καταλληλο βερνικι.

Παιδια, βαφω ενα κοντρα πλακε, για ενα κουτι που φτιαχνω της μικρης.
Αρχικα το εχω περασει με βελατουρα.
Θα προτιμουσα χαρουμενα χρωματα, αλλα τετοια εχω μονο σε σπρει. Εχω και βερνικοχρωματα, αλλα μονο μαυρο, ασπρο.
Μπορω να χρησιμοποιησω τα σπρει ή οχι; Χρειαζεται η βελατουρα απο πανω ή τσαμπα την βαζω;

H βελατουρα ειναι για καλυτερη προσφυση, γεμιζει τους πορους. Οι μπογιες και τα βερνικια θελουν καλη προσφυση ασχετα αν ειναι σε υγρη μορφη η σπρευ.

Σωστος.
Τελικα εβαλα βελατουρα παντου και σπρει για μπογια.
Για δοκιμη, εριξα λιγο σκετο σπρει σε ενα ρεταλι απο το ιδιο κομματι.
Σε πρωτη φαση, αυτο που ειδα ειναι το εξης:
Στο σκετο, βαφει μεν, αλλα φαινονται ακομα οι γραμμες του ξυλου. Δηλαδη εχει σημεια πιο ανοιχτα και αλλα πιο σκουρα.
Στο περασμενο με βελατουρα γινεται μια επιφανεια λεια και ιδια παντου, σαν να ειναι γυαλι/σιδερο απο κατω. Ειχα, παντως, τριψει και τη βελατουρα με ενα 180 πριν, ισως επαιξε και αυτο καποιο ρολο.
Δεν μπορω να ξερω απο τωρα για την προσφυση, και προφανως θα ισχυει, αλλα στην εμφανιση...σαφως αξιζει η βελατουρα (εκτος αν για καποιο λογο θες να φαινονται οι γραμμες του κοντρα πλακε).
Ισως με περισσοτερα χερια να πλησιαζει πιο πολυ και αυτο χωρις τη βελατουρα στο αλλο. Με το πρωτο χερι, παντως, η διαφορα ειναι τεραστια.

Η βελατουρα κλείνει του πόρους άρα το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς καλυτερο..
Το σπρευ σε χρώμα σε ορφανό ξύλο δεν υπάρχει περίπτωση να σου κρατήσει γιατί δεν μπορεί να "γατζωσει" σωστά...

Προσωπικά θα το έκανα όλα με νερού... βελατουρα και εποιτα ριπολινή νερού...βεβαια το αποτέλεσμα δεν είναι όπως στο σπρευ αλλά προτειμω οικολογικές μπογες σε χώρο όπου βρίσκεται παιδί...

Το καλύτερο αποτέλεσμα με μπογιά σε κ/π μέχρι στιγμής το έχω πετύχει ως εξής:
- ελαφρύ πέρασμα με στόκο (στο κ/π σημύδας δεν χρειάζεται) και καλό τρίψιμο με 150άρι
- δύο χέρια βελατούρα και ελαφρύ τρίψιμο με 150άρι μετά από κάθε χέρι
- μπογιά σε σπρέι
Το τελικό αποτέλεσμα είναι όμορφο και δεν καταλαβαίνεις τι υλικό είναι κάτω από την μπογιά (ξύλο; πλαστικό;)

Αυτές τις μέρες κάνω τις πρώτες δοκιμές νε βάλω πλαστικό χρώμα αντί για σπρέι, με ένα μικρό ρολό μοχέρ. Το μοχέρ μου το πρότεινε ο χρωματοπώλης - δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει και είχα την εντύπωση ότι είναι μόνο για χρώματα διαλύτη. Αν πετύχει, μιλάμε για μεγάλη οικονομία για τα πιο μεγάλα πρότζεκτ.

Επίσης έχω στα υπόψη να δοκιμάσω με εποξική μπογιά 2 συστατικών, έχει δοκιμάσει κανείς; Έχω στο μπάνιο ένα ντουλάπι-παραγγελία σε μαραγκό- που είναι βαμμένο πολύ όμορφα, στο ακούμπισμα νομίζεις ότι είναι σκληρό πλαστικό/delrin. Λογικά πρέπει να είναι βαμμένο με εποξική.

Update:
Παντως, εμενα, η μια επιφανεια μου εγινε υπεροχη (απαλη σαν λουστραρισμενη) και η αλλη ετσι κι ετσι.
Προσπαθω να καταλαβω γιατι.
Ισως τη μια την ετριψα πιο πολυ απο την αλλη, αλλα δεν ξερω αν αυτο εκανε καλο (εγινε πιο λεια) ή κακο (εφυγε πιο πολλη βελατουρα, που εδινε πιο λειο αποτελεσμα).
Ισως, επισης, στη μια εριξα πιο πολυ σπρει και εκανε πιο παχυ στρωμα.

Το πολυ τριψιμο μικραινει τους πορους οποτε η μπογια εχει καλυτερη προσφυση και προφανως αισθηση.
Η βελατουρα γεμιζει τους πορους (με μια ενοια τους κανει μικροτερους οπως και το τριψιμο) οποτε παλι η μπογια εχει καλυτερη προσφυση και αισθηση.
Η βελατουρα τριβεται γιατι το ζητουμενο ειναι να γεμισουν οι ποροι. Οποτε αν ετριψες την βελατουρα καλα εκανες καθως οι ποροι ειναι το σημαντικο να γεμισουν.

Καλο τριψιμο του ξυλου ακολουθουμενο με βελατουρα, που τριβεται και αυτη, δινουν το βελτιστο αποτελεσμα.

Ετσι οπως τα λες πρεπει να ειμαι, Μιχαλη. Μαλλον το ενα δεν το ετριψα τοσο πολυ μετα (αλλα και πριν) τη βελατουρα. Φοβομουν μηπως με το τριψιμο φυγει η βελατουρα και ξαναγυρισω στο μηδεν.
Ισως επαιξε καποιο ρολο και το οτι επεμεινε λιγο πιο πολυ με το σπρει.

Σωστός είναι ο τρόπος σου Άγγελε....Όσο περισσότερο το τριψεις και μάλιστα με βαθμίδα νουμερων(Από 120-220) τόσο πιο λεία θα γίνει και σωστη θα γινει η επιφάνεια....

Το αποτέλεσμα εξαρταται από πολλούς παράγοντες...Όσο αφορά το σπρευ Εάν ρίχνεις από 15-20 πόντους απόσταση και με σταθερό χέρι το αποτέλεσμα θα βγει άριστο.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Το καλύτερο αποτέλεσμα με μπογιά σε κ/π μέχρι στιγμής το έχω πετύχει ως εξής:
- ελαφρύ πέρασμα με στόκο (στο κ/π σημύδας δεν χρειάζεται) και καλό τρίψιμο με 150άρι
- δύο χέρια βελατούρα και ελαφρύ τρίψιμο με 150άρι μετά από κάθε χέρι
- μπογιά σε σπρέι
Το τελικό αποτέλεσμα είναι όμορφο και δεν καταλαβαίνεις τι υλικό είναι κάτω από την μπογιά (ξύλο; πλαστικό;)

Αυτές τις μέρες κάνω τις πρώτες δοκιμές νε βάλω πλαστικό χρώμα αντί για σπρέι, με ένα μικρό ρολό μοχέρ. Το μοχέρ μου το πρότεινε ο χρωματοπώλης - δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει και είχα την εντύπωση ότι είναι μόνο για χρώματα διαλύτη. Αν πετύχει, μιλάμε για μεγάλη οικονομία για τα πιο μεγάλα πρότζεκτ.

Επίσης έχω στα υπόψη να δοκιμάσω με εποξική μπογιά 2 συστατικών, έχει δοκιμάσει κανείς; Έχω στο μπάνιο ένα ντουλάπι-παραγγελία σε μαραγκό- που είναι βαμμένο πολύ όμορφα, στο ακούμπισμα νομίζεις ότι είναι σκληρό πλαστικό/delrin. Λογικά πρέπει να είναι βαμμένο με εποξική.

Το τελικο χρωμα με πλαστικο εχει μεγαλη επιτυχια, εχω βαψει πολλες και μεγαλες ξυλινες επιφανειες (με ή χωρις βελατουρα), ακομα και με χρηση πιστολιου.

Πολύ καλά τότε. Με βλέπω να καταργώ τα σπρέι σε μεγάλες επιφάνειες, όπου βγαίνει ακριβό το μαλλί. Βεβαίως παραμένουν χρήσιμα για μικροεπιφάνειες που δεν μπορεί να μπει ρολό.

Αστάρι μετάλλου πάνω σε ξύλο έχει δοκιμάσει κανείς; Μου το σύστησε φίλος μαραγκός, το εφάρμοσα σε έπιπλο μπάνιου που έφτιαξα απο κόντρα πλακέ μαι μετά μπογιά νερού
και το αποτέλεσμα μου φάνηκε εξαιρετικό! Βεβαια η απορία μου είναι γιατί να είναι καλύτερο το αστάρι μετάλλου σε ξύλο ενώ υπάρχουν ειδικά αστάρια ξύλου;

Το άσταρι μετάλλου δεν διαφέρει σε τιποτα με την βελατουρα...πόρους κλείνει το ένα πόρους και το άλλο...το ασταρι μετάλλου όμως δεν έχει την ίδια αποροφφητικοτητα/πρόσφυση καθώς η δομή και η σύνθεση του είναι για πιο σκληρή επιφανια(σιδερο)...
Προσωπικά στα 20 χρόνια ενασχολήσεις με τα χρώματα ουδέποτε έχω βάλει σε ξύλο...

Αστάρι μετάλλου πάνω σε ξύλο έχει δοκιμάσει κανείς; Μου το σύστησε φίλος μαραγκός, το εφάρμοσα σε έπιπλο μπάνιου που έφτιαξα απο κόντρα πλακέ μαι μετά μπογιά νερού
και το αποτέλεσμα μου φάνηκε εξαιρετικό! Βεβαια η απορία μου είναι γιατί να είναι καλύτερο το αστάρι μετάλλου σε ξύλο ενώ υπάρχουν ειδικά αστάρια ξύλου;

Είναι πολύ δυνατό για όπου υπάρχει πρόβλημα π.χ. σε τοίχο.

Κι εγω το ιδιο εχω ακουσει (και δει στην πραξη).
Π.χ. σε ταβανι βαρια λεκιασμενο απο καπνο, ο (καλος) μπογιατζης ειπε οτι πρεπει να μπει ασταρι μεταλλου (μετα το ξυσιμο) για να μην ξερασει αργοτερα.
Για ξυλο δεν ξερω.

Κι εγω το ιδιο εχω ακουσει (και δει στην πραξη).
Π.χ. σε ταβανι βαρια λεκιασμενο απο καπνο, ο (καλος) μπογιατζης ειπε οτι πρεπει να μπει ασταρι μεταλλου (μετα το ξυσιμο) για να μην ξερασει αργοτερα.
Για ξυλο δεν ξερω.

Πράγματι για τον τοίχο και όπου υπάρχει προβλημα μπαίνει και ασταρι μετάλλου....Είναι συμπαγές, κλείνει τους πόρους και δεν ξερνάει εύκολα από κάτω αλλά χρώματα...
Το χρησιμοποιούσα για καιρο...μέχρι που πριν απο 4-5 χρονια που εμφανίστηκε αυτό το υλικό..
https://www.vitex.gr/Product/29/41/VITOSIN-/

Είναι ακόμη πιο δυνατό και πλήρως κατάλληλο για τοίχια....ειδικά στις περιπτώσεις μούχλας η υγρασίας κάνει δουλειά με το παραπάνω....με έχει σώσει...
Εάν διαβάσετε τα χαρακτηριστικά του θα καταλάβετε....

Καλημερα,

Εχω μια παλια ξυλινη τραπεζαρια της γιαγια μου εχει σκουρο καφε χρωμα και λουστρο γιατι γυαλιζει.

Εγω θελω να την βαψω σε χρωμα δρυ τι πρεπει να κανω ?

Ξυσιμο με γυαλο χαρτο μεχρι να εμφανιστει το φυσικο ξυλο και μετα περνα βερνικοχρωμα στο χρωμα του δρυ ?

Εντελως αρχαριος ειμαι οποτε συγωρεστε με εαν λεω βλακειες

Επισης μπορω να το βαψω απο πανω κατευθειαν με χρωμα κιμωλιας ? (χωρις να εχω τριψει πριν )

ευχαριστω

Θα σου είναι πολύ δύσκολο να αφαιρέσεις όλο το λούστρο και το χρώμα, θέλει πολύ κόπο, εργαλεία και δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρεις στα σκαλίσματα αν έχει. Θα σου πρότεινα τη λύση του χρώματος κιμωλίας όπως λες,απλό γυαλοχάρτισμα με ψιλό για να αγριέψει λίγο το λούστρο, και βάψιμο δύο χέρια αφού δεις άπειρα βίντεο και ενημερωθείς για τις τεχνικές. Μετά κέρωμα με διάφανο, παλαίωση αν θες με τρίψιμο σε σημεία της επιλογής σου, ξανά κέρωμα εκεί που έτριψες, και τέλος μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κερί παλαίωσης. Δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει να προσπαθήσεις!

Δηλαδη ουτε με τριβειο δεν φευγει το λουστρο ?

Γυαλοχαρτο τι νουμερο να παρω ?