Βάψιμο ξύλου....

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Ερώτηση :

Πόσο χρόνο θέλει ο ξυλόστοκος να στεγνώσει για ...
  1. να τριφτεί ?
  2. να περαστεί Βερνίκη Nερού ?

Στις οδηγίες δεν αναφέρει τίποτα σχετικό (ούτε στο site της Εταιρείας, Ben Braven - Wood Putty) μόνο ότι στεγνώνει γρήγορα.

Κανένα διωράκι νομίζω θέλει αλλά τώρα τον χειμώνα πολύ περισσότερο λόγω υγρασίας κρύου. Το καλοκαίρι θυμάμαι τις μέρες που είχε μπόλικη ζέστη δεν ήθελε ούτε 20λεπτο...

Καλήν ημέραν μάστορες.

Έχω καταμπερδευτεί με τα του ξύλου :(

με έπιασε μια παράξενη μαστροδιάθεση να φτιάξω ένα τραπέζι για το σπίτι σε τέτοιο σχέδιο https://www.etsy.com/uk/listing/225...erest&utm_medium=PageTools&utm_campaign=Share . Πάναπλο δηλαδή, τάβλες στη σειρά πάνω σε σιδερένια πόδια. Χτες είπα θα το κάνω αλλά κάνα 2ωρο 3ωρο μου πήρε μόνο το τρίψιμο 3 χέρια (80, 120, 180) οπότε και είχε φτάσει 10 το βράδυ και κουράστηκα. Σήμερα θέλω να αρχίσω να περνάω χρώμα. Είχα στην αποθήκη αγορασμένο πριν κάνα 2μηνο αυτό http://www.bondex.gr/product/bondex-perfect/ σε καρυδιά που μ'αρέσει, σκούρο, κάνει; Κι αν ναι πως το περνάω; Αλλού διαβάζω βάψιμο, μετά πάλι γυαλόχαρτο τρίψιμο και μετά πάλι βάψιμο. Αυτό για ποιο λόγο γίνεται και όντως ισχύει; Το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ για μένα είναι επειδή θα είναι τραπέζι φαγητού θέλω να είναι τελείως γυαλιστερό. Αφού το βάψω περνάω κάτι απο πάνω; Κάποιο λάδι; Δεν έχω ιδέα και θέλω τα φώτα σας

Ερώτηση εμπειρίας. Το βάφω αφού τα ενώσω με βίδες στην τελική του μορφή; Ή βάφω την κάθε τάβλα ξεχωριστά;

Σας ευχαριστώ

Θα το βάψεις αφου το μονταρεις με το βερνικι εμποτισμου της Bondex . Για να πετύχεις 100% αδιαβροχοποιηση και μεγαλυτερη ευκολία στο καθάρισμα και αντοχη στα χτυπηματα θα πάρεις ενα βερνικι-λούστρο αχρωμο με βαση πολυουρεθανης και θα το περάσεις απο πανω . Δεν ειναι απαραίτητο να ξανατριφτει μετα το πρώτο βερνικι , χρειάζεται καλο "χέρι" για πινελο ο λουστρος ή βάψιμο με πιστόλι .

Πωωω ευχαριστώ πολύ, αυτό με το βάψιμο και τρίψιμο μου φάνηκε βουνό για αρχάριο χαχα

πιστόλι έχω της BOSCH το PFS 3000 αλλά δεν ξέρω αν κάνει για βερνίκια αλλά μάλλον είναι μεγάλη βαβούρα υποθέτω για ένα μικρό τραπεζάκι (130 χ 70, πρώτη απόπειρα σε μικρό κι αν μ'αρέσει το αποτέλεσμα θα το φτιάξω μεγαλύτερο για άλλο χώρο), μάλλον με πινέλο θα γίνει πιο γρήγορη δουλειά.

Το βερνίκι πολυουρεθάνης έχει καμιά μυρωδιά παράξενη; Το λέω επειδή θα είναι τραπέζι φαγητού δηλαδή μην έχουμε θέματα. Έτσι το ζητάω; Βερνίκι πολυορεθάνης;

Ευχαριστώ για τις συμβουλές, μόλις φτιαχτεί θα το ποστάρω και στην αντίστοιχη ενότητα :)

Κατα το στεγνωμα ναι , ψιλομυριζει . Οταν στεγνώσει όχι . Μπορείς να το περάσεις αρκετα χέρια και ανάμεσα σε αυτα ενα ψιλό τριψιμο για να πιο λεία αποτελέσματα .

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Πωωω ευχαριστώ πολύ, αυτό με το βάψιμο και τρίψιμο μου φάνηκε βουνό για αρχάριο χαχα

πιστόλι έχω της BOSCH το PFS 3000 αλλά δεν ξέρω αν κάνει για βερνίκια αλλά μάλλον είναι μεγάλη βαβούρα υποθέτω για ένα μικρό τραπεζάκι (130 χ 70, πρώτη απόπειρα σε μικρό κι αν μ'αρέσει το αποτέλεσμα θα το φτιάξω μεγαλύτερο για άλλο χώρο), μάλλον με πινέλο θα γίνει πιο γρήγορη δουλειά.

Το βερνίκι πολυουρεθάνης έχει καμιά μυρωδιά παράξενη; Το λέω επειδή θα είναι τραπέζι φαγητού δηλαδή μην έχουμε θέματα. Έτσι το ζητάω; Βερνίκι πολυορεθάνης;

Ευχαριστώ για τις συμβουλές, μόλις φτιαχτεί θα το ποστάρω και στην αντίστοιχη ενότητα :)

Η μέθοδος εφαρμογής του κάθε βερνικού, δηλαδή Ρολό, Πινέλο, Πιστόλι Σπρέι, αναγράφεται στην συσκευασία ή/και στο Site του κατασκευαστή.

Στάδια:

• Μοντάρισμα (βίδες και ξυλόκολλα).
  • Τρίψιμο με γυαλόχαρτο για ξύλο κόκωσης 80-120-240 ή 120-240.
  • Στοκάρισμα εάν χρειάζεται με ξυλόστοκο στο τελικό χρώμα και τρίψιμο με 240.
  • Πέρασμα βερνικού.

Μετά το πρώτο χέρι βερνίκι χρειάζεται απαραίτητα ένα ελαφρύ τρίψιμο (εγώ τρίβω με έκκεντρο τριβείο, ένα πέρασμα χωρίς πίεση με γυαλόχαρτο ξύλου και κόκωση 400 σε αυτό το στάδιο) γιατί το βερνίκι στην πρώτη επαφή με το άβαφο ξύλο ανασηκώνει τις ίνες του και κάνει την επιφάνεια άγρια.
    Μπορείς και πριν το βερνίκι να περάσεις την επιφάνεια με ένα βρεμένο πανί για να ανασηκωθούν οι ίνες και να τρίψεις με γυαλόχαρτο ξύλου και κόκωση 400 αφού στεγνώσει το ξύλο.

• Εάν μας ικανοποιεί το πόσο λεία είναι η επιφάνεια μετά το πρώτο στρώμα βερνίκι δεν χρειάζεται περεταίρω τρίψιμο για το τελικό/τελευταίο πέρασμα με βερνίκι.

Στα σατινέ και γυαλιστερά βερνίκια το τρίψιμο με 400αρι γυαλόχαρτο μπορεί να μην είναι αρκετό. Σε σατινέ που έχω κάνει δοκιμή φαίνονται οι γραμμές από το πινέλο όταν πέφτει ανακλώμενο φως επάνω στην επιφάνεια. Χρειάζεται τρίψιμο με μεγαλύτερη κόκωση από 400 αλλά για έκκεντρο τριβείο γυαλόχαρτα με διάμετρο 125mm/150mm δεν βρήκα πάνω από 400. Μόνο σε κετσέ βρήκα κόκωσης 800 που αναφέρει ότι είναι για αυτού του είδους τα βερνίκια.

Re: Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Η μέθοδος εφαρμογής του κάθε βερνικού, δηλαδή Ρολό, Πινέλο, Πιστόλι Σπρέι, αναγράφεται στην συσκευασία ή/και στο Site του κατασκευαστή.

Στάδια:

• Πέρασμα βερνικού.

Μετά το πρώτο χέρι βερνίκι χρειάζεται απαραίτητα ένα ελαφρύ τρίψιμο (εγώ τρίβω με έκκεντρο τριβείο, ένα πέρασμα χωρίς πίεση με γυαλόχαρτο ξύλου και κόκωση 400 σε αυτό το στάδιο) γιατί το βερνίκι στην πρώτη επαφή με το άβαφο ξύλο ανασηκώνει τις ίνες του και κάνει την επιφάνεια άγρια.
    Μπορείς και πριν το βερνίκι να περάσεις την επιφάνεια με ένα βρεμένο πανί για να ανασηκωθούν οι ίνες και να τρίψεις με γυαλόχαρτο ξύλου και κόκωση 400 αφού στεγνώσει το ξύλο.

• Εάν μας ικανοποιεί το πόσο λεία είναι η επιφάνεια μετά το πρώτο στρώμα βερνίκι δεν χρειάζεται περεταίρω τρίψιμο για το τελικό/τελευταίο πέρασμα με βερνίκι.

Στα σατινέ και γυαλιστερά βερνίκια το τρίψιμο με 400αρι γυαλόχαρτο μπορεί να μην είναι αρκετό. Σε σατινέ που έχω κάνει δοκιμή φαίνονται οι γραμμές από το πινέλο όταν πέφτει ανακλώμενο φως επάνω στην επιφάνεια. Χρειάζεται τρίψιμο με μεγαλύτερη κόκωση από 400 αλλά για έκκεντρο τριβείο γυαλόχαρτα με διάμετρο 125mm/150mm δεν βρήκα πάνω από 400. Μόνο σε κετσέ βρήκα κόκωσης 800 που αναφέρει ότι είναι για αυτού του είδους τα βερνίκια.

Ουάου, αναλυτικότατο. Ευχαριστώ.

Τελικά το πρώτο χέρι βερνίκι το πέρασα με το πιστόλι που προανέφερα οτι έχω, το έκανα σεφτέ, στη συσκευασία του το είχα. Και μπορώ να πω οτι το αποτέλεσμα σαν πρώτη απόπειρα και πρώτο χέρι είναι πολύ ικανοποιητικό.

Το μόνο που δεν ήξερα ήταν πως να το βάψω. Το έβαλα οριζόντια σε 2 καβαλέτα επάνω αλλά διαπίστωσα οτι το πιστόλι δε βαράει κάθετα (λογικό) οπότε το έβγαλα απο τα καβαλέτα και το ακούμπησα στον τοίχο. Οπότε αναγκαστικά η κάτω, και πίσω μεριά έμεινε άβαφη. Κι επειδή σκοτείνιαζε κι ήθελα να το βάλω στην αποθήκη το έπιασα να το μετακινήσω κι έμειναν 2 ωραιότατες δαχτυλιές δεν έχει στεγνώσει χαχαχα. Ελπίζω με 2ο χέρι θα καλυφτεί λίγο. Και όντως αυτό που λές ισχύει. Η επιφάνεια έγινε τραχειά. Σίγουρα αύριο θα το περάσω ένα ελαφρύ τρίψιμο

Κινέζικα γυαλόχαρτα Μιχάλη με κόστος 50+ λεπτά το ένα, ακριβά είναι ...

Κινεζικα μεν, με velctro δε αλλα και 600 grit +δωρεαν μεταφορικα. 3 ευρουδακια η δεκαδα, καλα ειναι :))

Ουάου, αναλυτικότατο. Ευχαριστώ.

Τελικά το πρώτο χέρι βερνίκι το πέρασα με το πιστόλι που προανέφερα οτι έχω, το έκανα σεφτέ, στη συσκευασία του το είχα. Και μπορώ να πω οτι το αποτέλεσμα σαν πρώτη απόπειρα και πρώτο χέρι είναι πολύ ικανοποιητικό.

Το μόνο που δεν ήξερα ήταν πως να το βάψω. Το έβαλα οριζόντια σε 2 καβαλέτα επάνω αλλά διαπίστωσα οτι το πιστόλι δε βαράει κάθετα (λογικό) οπότε το έβγαλα απο τα καβαλέτα και το ακούμπησα στον τοίχο. Οπότε αναγκαστικά η κάτω, και πίσω μεριά έμεινε άβαφη. Κι επειδή σκοτείνιαζε κι ήθελα να το βάλω στην αποθήκη το έπιασα να το μετακινήσω κι έμειναν 2 ωραιότατες δαχτυλιές δεν έχει στεγνώσει χαχαχα. Ελπίζω με 2ο χέρι θα καλυφτεί λίγο. Και όντως αυτό που λές ισχύει. Η επιφάνεια έγινε τραχειά. Σίγουρα αύριο θα το περάσω ένα ελαφρύ τρίψιμο

Το εμποτισμου περασες με το πιστόλι ;

Ναι και μάλλον έκανα βλακεία γιατί απο πίσω στη συσκευασία μετά είδα οτι δεν έγραφε πιστόλι φφφφ

Τα εμποτισμου ΠΑΝΤΑ με πινελο και κατα την φορα των νερών του ξύλου .

Αύριο θα πέσει τρίψιμο και πινέλο. Θενκς για τις συμβουλές.

Αν και το φως στην αποθήκη είναι λίγο αρρωστιαρικο και δε φαίνεται και τόσο καλά
http://imgur.com/FSjIEY0

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Κινεζικα μεν, με velctro δε αλλα και 600 grit +δωρεαν μεταφορικα. 3 ευρουδακια η δεκαδα, καλα ειναι :))

Με έξι τρύπες όπου τύχει ...

China, 27 λεπτά το ένα

CHINA_400GRIT.jpg

Bosch 20 λεπτά το ένα

bosch_125_400.jpg

Στάδια:

• Πέρασμα βερνικού.

Γιάννη πολύ ωραία τα λες και μπράβο για τον χρόνο που αφιέρωσες, απλά να προσθέσω ότι υπάρχουν γυαλόχαρτα 150άρια κυρίως με κόκκωση πάνω από 240. Εγώ έχω κάμποσα της Festool που ξεκινάνε από 400 και φτάνουν τα 2000. Είναι πραγματικά αθάνατα και προσφέρουν εκπληκτικό φινίρισμα!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Γιάννη πολύ ωραία τα λες και μπράβο για τον χρόνο που αφιέρωσες, απλά να προσθέσω ότι υπάρχουν γυαλόχαρτα 150άρια κυρίως με κόκκωση πάνω από 240. Εγώ έχω κάμποσα της Festool που ξεκινάνε από 400 και φτάνουν τα 2000. Είναι πραγματικά αθάνατα και προσφέρουν εκπληκτικό φινίρισμα!

Παρέθεσε τύπο ή link ...

Δεν θυμάμαι τώρα ποια είναι ακριβώς. Μου τα έδωσε φίλος επαγγελματίας.
Το ένα αν θυμάμαι έγραφε S2000.