Βάψιμο ξύλου....

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Δεν θυμάμαι τώρα ποια είναι ακριβώς. Μου τα έδωσε φίλος επαγγελματίας.
Το ένα αν θυμάμαι έγραφε S2000.

Αυτά πρέπει να είναι ...

Festools_StickFix soft sanding discs for extra-fine sanding.png

Τα εμποτισμου ΠΑΝΤΑ με πινελο και κατα την φορα των νερών του ξύλου .

ΠΑΝΤΑ ότι προτείνει ο κατασκευαστής όπου αναγράφεται στην συσκευασία ή/και στο Site του προϊόντος.

ΠΑΝΤΑ ότι προτείνει ο κατασκευαστής όπου αναγράφεται στην συσκευασία ή/και στο Site του προϊόντος.

Εντάξει Γιάννη , τα βερνικια εμποτισμου ΠΑΝΤΑ με πινελο επιμένω .

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Γιάννη πολύ ωραία τα λες και μπράβο για τον χρόνο που αφιέρωσες, απλά να προσθέσω ότι υπάρχουν γυαλόχαρτα 150άρια κυρίως με κόκκωση πάνω από 240. Εγώ έχω κάμποσα της Festool που ξεκινάνε από 400 και φτάνουν τα 2000. Είναι πραγματικά αθάνατα και προσφέρουν εκπληκτικό φινίρισμα!

Ναι αυτά είναι Γιάννη.

Δεν εύρισκα γιατί τα έψαχνα σαν γυαλόχαρτα ξύλου ενώ έπρεπε να τα ψάξω ανάλογα με το είδος της επίστρωσης, λούστρο, βερνίκι, gloss paint, high-gloss paint κλπ.

τα συγκεκριμένα είναι για :

• polymer Materials, πολυμερή υλικά
  • high-gloss paints, γυαλιστερά χρώματα
  • plastics, πλαστικά

Υπάρχουν και σε 125mm, είναι ακριβά εκ πρώτης όψεως σε σχέση με τα Bosch 470 Βest for Wood όπου κοστίζουν 10.33 ευρώ τα 50 (20,66 λεπτά το ένα) ενώ τα Festool STF D125/0 PL2/15 κοστίζουν 30,47 ευρώ τα 15 (2,03 ευρώ το ένα) και 15 ευρώ μεταφορικά.

Ναι, τo ΜDF μπορει να βαφτει με βερνικια νερου/διαλυτη και να ασταρωθει.
Δεν εχει ουσιαστικη διαφορα απο τα αλλα ξυλα, εκτος που δεν χρειαζεται τριψιμο.

Στην τελευταια καταςκευη που έκανα τα ντουλάπια έχουν ράφια απο mdf...Βάφοντας τα mdf δεν πέτυχα πολυ λεία επιφάνεια...επίσης φοβάμαι οτι απο την χρηση θα φύγει η μπογιά (εχω περάσει δυο χέρια ασταρι απο κάτω και η μπογιά ειναι δυο καλα χέρια επίσης...) υπαρχει καποιο βερνίκι που θα χρησίμευε τοσο στην λείανση της επιφάνειας καθως και να προσδώσει λιγο παραπανω αντοχή στην μπογιά...???

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επίσης ενας μπούσουλας για την προετοιμαςια/ λείανση ξύλινης επιφάνειας (νούμερα γυαλοχαρτων κτλ κτλ) πριν το βάψιμο θα ηταν πολυ χρήσιμος...
μιας και ακομα δεν εχω περάσει το βερνίκι στις επιφάνειες συνθέτης ξυλείας που χρησιμοποίησα...

Ναι, τo ΜDF μπορει να βαφτει με βερνικια νερου/διαλυτη και να ασταρωθει.
Δεν εχει ουσιαστικη διαφορα απο τα αλλα ξυλα, εκτος που δεν χρειαζεται τριψιμο.

Στο MDF ένα ελαφρύ τρίψιμο χρειάζεται τα γίνει στα σόκορα και στις ακμές πριν το βάψιμο. Το σόκορα είναι πιο άγρια μετά το κόψιμο σε σχέση με την επίπεδη επιφάνεια. Στις ακμές ένα ελαφρύ σπάσιμο αυτών για να πιάσει καλύτερα το χρώμα.

Μετά από κάθε στρώση επαναλαμβάνουμε το ελαφρύ τρίψιμο αλλά πλέον σε όλη την επιφάνεια όχι μόνο στα σόκορα.

Στο MDF δεν ανασηκώνονται οι ίνες στην ίδια κλίμακα όπως στο ξύλο αλλά ένα ελαφρύ τρίψιμο είναι απαραίτητο.

Παλιά το έκανα με το χέρι τώρα πλέον με το έκκεντρο (εκτός από τα σόκορα) με γυαλόχαρτα 320-400 με ρύθμιση των στροφών στο ελάχιστο, χωρίς κάθετη πίεση, το βάρος του εργαλείου είναι αρκετό, ένα πέρασμα της επιφάνεια συνήθως αρκεί (ελέγχουμε με την αφή).

Τι ειναι αυτο το mdf ρε σεις! Ολα ιδια ειναι?
Σημερα επιασα να βιδωσω, οπως θα δειτε σε αλλο θεμα, καποια κομματια στο παγκο μου. Ξεκινηςα να κανω μερικες τρυπες οδηγους και στη δευτερη εσπασε ξυλοτρυπανο 3mm! Αφου για μια αλλη φορα νευριασα και ειπα πως πρεπει να παρω μερικες εκατονταδες να εχω καβαντζα, περασα στη φρεζα για να φωλιασει η βιδα. Αλλο μανικι, θαρρεις δουλευα σε τσιμεντοσανιδα!
Ε στο τελος τα καρφωσα με διχαλα, & £$$#

Δεν γνωριζω, παντως το συγκριμενο φυλλο ηταν ενα και ειχε λιγο διαφορετικη υφη απο τη μια πλευρα. Τη ψυλλιαζομαι οτι κατι τετοιο συνεβει μιας και τωρα θυμηθηκα οτι και το δισκοπριονο σαν να ζοριστηκε αλλα ηταν μια κοπη, η πρωτη και υπεθεσα μετα οτι ηταν η ιδεα μου. Hdf λοιπον και θα το επιβεβαιωσω κανοντας μια τρυπα στα αλλα φυλλα για δοκιμη.

Δοκιμή του άχρωμου λαδιού praktiker με κόστος περίπου 18 ευρώ τα 2.5 λίτρα και παραγωγή από την ΒΕΧΡΩ Α.Ε

1) Εκπομπές σωματιδίων (VOC): Παρόλο που η κατηγορία των λαδιών έχει υψηλές εκπομπές, το συγκεκριμένο λάδι σε σχέση με άλλα προϊόντα δεν μυρίζει έντονα και δεν ενοχλεί την μύτη θυμίζοντας προιόντα με τις μισές εκμπομπές.

2) Πολύ καλή καλυπτικότητα. Έβαψα 7 τετραγωνικά ξύλου με ελάχιστο λάδι και μάλιστα για 2 χέρια δεν κατανάλωσα ούτε 0.4 L.

3) Δεν σχηματίζει σταγόνες αν τρέξει (πολύ καλό πλεονέκτημα).

4) Σχηματίζει ένα αδιάβροχο στρώμα χωρίς επιφανειακή κρούστα.

5) Στεγνώνει πάρα πολύ γρήγορα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της αγοράς.

6) Δεν απαιτεί ενδιάμεσο τρίψιμο μεταξύ των χεριών και τελικό τρίψιμο (φινίρισμα).
Αν εξαρχής το ξύλο τριφτεί καλά δεν απαιτεί άλλο τρίψιμο.

Γενικά, πρόκειται για ένα vfm λάδι αλλά τα καταφέρνει πολύ καλά και φαντάζομαι ότι τα ακριβότερα λάδια θα είναι ακόμα καλύτερα από αυτό.

Να πω και εγώ ότι έχω δοκιμάσει το συγκεκριμένο προϊόν και 2-3 ακόμη (όχι όμως το Vivechrom Teak Oil).
Το ιδιωτικής ετικέτας Praktiker Wood Oil όπως έγραψες παράγεται από τη ΒΕΧΡΩ Α.Ε., όπως και το Smaltoxyl Teak Oil.
Σε σχέση με τα άλλα που έχω δοκιμάσει, τα δυο παραπάνω μυρίζουν σαφώς λιγότερο ενώ και το αποτέλεσμα είναι καλό (δε δημιουργείται κολλώδης κρούστα σε περίπτωση που πέσει λίγο παραπάνω προϊόν). Παρατηρώντας προσεκτικά τις συσκευασίες των δύο παραπάνω, πρόσεξα ότι στο Smaltoxyl αναγράφεται επιπλέον η φράση "περιέχει κερί" ενώ και η αναγραφόμενη τιμή VOC (πτητικών οργανικών ενώσεων) είναι ελαφρώς μικρότερη του Praktiker Wood Oil. Κατά τα λοιπά πάντως πρόκειται για ακριβώς το ίδιο προϊόν κατά την εντύπωσή μου. Έκανα και το σχετικό τεστ αφήνοντας από μια σταγόνα σε μη πορώδη επιφάνεια, και το κατάλοιπο μετά από 24 ώρες ήταν το ίδιο.

Όταν έκανα τις δοκιμές το Smaltoxyl Teak Oil ήταν περίπου 1 ευρώ ακριβότερο στη συσκευασία των 750 ml από το Praktiker Wood Oil. Η συσκευασία των 2,5 L έκανε, νομίζω, γύρω στα 21-22 .

Να ρωτήσω που θα βρω λινελαιο η άλλο λάδι για να βερνικωσω μια λαβή μαχαιριού;

Σε οποιοδηποτε χρωματοπωλειο,σε συσκευασια 800gr πωλειται.Να παρεις ωμο,και να προσθεσεις και στεγνωτικο!Περασε το με βαμβακερο πανι,σκουπισε το καλα μετα την εφαρμογη,αφησε το δυο μερες να στεγνωσει και αν χρειαστει ξαναπερνα το.Αν η λαβη εχει "νερα" θα γινει πανεμορφη!
Εναλλακτικα παρε teak oil.

Σε οποιοδηποτε χρωματοπωλειο,σε συσκευασια 800gr πωλειται.Να παρεις ωμο,και να προσθεσεις και στεγνωτικο!Περασε το με βαμβακερο πανι,σκουπισε το καλα μετα την εφαρμογη,αφησε το δυο μερες να στεγνωσει και αν χρειαστει ξαναπερνα το.Αν η λαβη εχει "νερα" θα γινει πανεμορφη!
Εναλλακτικα παρε teak oil.
Ευχαριστώ πολύ! Είναι ελιά ή λαβή από ένα μαχαίρι που φτιάχνω.