Βάψιμο ξύλου....

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Η κατασταση της βελονας ειναι δραματικη, αλλα σιγουρα δεν επηρεαζει την λειτουργια - αποδοση.
Ποτε δεν μου εχει τυχει να σκουριασει η βελονα, απο οσα πιστολια εχω. Εχω και του lidl περιπου 2 χρονια, εχω καιρο να το χρησιμοποιησω, θα το τσεκαρω. Που αλλου εχει σκουριες το πιστολι.

Τωρα για το λαδι, εχει προβλημα η κεφαλη του κομπρεσερ

καλυτερα να εχεις υδατοπαγιδα πανω στο κομπρεσερ και οχι στο πιστολι

Παγίδα εχει και το κομπρεσσερ.
Το πιστολι ειχε σκουρια σε ολα τα σπειρωματα και εσωτερικα στο καπακι ψεκασμου με αποτελεσμα να εχουν βουλωσει ολες οι μικρες τρυπες γυρω απο την βελονα αλλα και λιγο η οπη της βελονας. Το ετριψα με γυαλοχαρτο μετα την πρωτη δοκιμή που δεν πεταγε καθολου χρωμα.

Εγώ έχω βάψει με αυτό πάρα πάρα πολλά κουφώματα-πόρτες-έπιπλα ξύλο και μέταλλο με 50άρι παλαιό κομπρεσέρ και χωρίς καμία παγίδα. Δεν έχει πάθει απολύτως τίποτα... βέβαια μετά από κάθε χρήση το λύνω όλο και το καθαρίζω και δεν το ξαναδένω για να μην παγιδεύσει υγρασία μέχρι να το ξαναχρειαστώ. Για να είναι στην κατάσταση που περιγράφεις πρέπει να έμεινε ακαθάριστο και με υγρασία. Ακόμα και τα ανοξείδωτα μαχαιροπήρουνα σκουριάζουν αν μείνουν ακαθάριστα και υγρά.
Μάλιστα τελευταία που το βρήκα στα ράφια αγόρασα άλλο ένα να υπάρχει.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Εγώ έχω βάψει με αυτό πάρα πάρα πολλά κουφώματα-πόρτες-έπιπλα ξύλο και μέταλλο με 50άρι παλαιό κομπρεσέρ και χωρίς καμία παγίδα. Δεν έχει πάθει απολύτως τίποτα... βέβαια μετά από κάθε χρήση το λύνω όλο και το καθαρίζω και δεν το ξαναδένω για να μην παγιδεύσει υγρασία μέχρι να το ξαναχρειαστώ. Για να είναι στην κατάσταση που περιγράφεις πρέπει να έμεινε ακαθάριστο και με υγρασία. Ακόμα και τα ανοξείδωτα μαχαιροπήρουνα σκουριάζουν αν μείνουν ακαθάριστα και υγρά.
Μάλιστα τελευταία που το βρήκα στα ράφια αγόρασα άλλο ένα να υπάρχει.

Νομιζω το μυστικο ειναι εδω...ακομη και στο ηλεκτρικο πιστολι που εχω στα χρωματα νερου μετα απο 1-2 μερες το επανασυναρμολογω...αν και το καλυτερο ειναι αυτο που αναφερει ο Νικος...αλλα χανονται τα ατιμα τα μικρολοιδια αμα τα αφησεις απο εδω και απο εκει...

Καλησπέρα σε όλους.
Μετά την πρώτη δοκιμή με λάδι (παραφινέλαιο) και κερί πάνω σε ξύλο οξιάς (ένα βοηθητικό τραπεζάκι ιδιοκατασκευή), πέρασε κάνας μήνας και έχω προβληματιστεί. Το ξύλο έγινε άγριο στο σημείο που κάποιος ακούμπησε ένα ποτήρι νερό και επίσης τρίβοντας απαλά με ένα βρεγμένο πανί το ξύλο αγριεύει στο σημείο που έτριψες. Γενικά μου δίνει την εντύπωση ότι το κερί δεν προσφέρει καμιά προστασία. Από την άλλη, το χρώμα του ξύλου έχει παραμείνει όπως την πρώτη μέρα χωρίς αλλαγές/αλλοιώσεις.
Φταίει το συγκεκριμένο κερί/ ο τρόπος εφαρμογής ή είναι γενικό φαινόμενο με τα κεριά; Θεωρούσα ότι κάτι θα προσφέρουν σε αδιαβροχοποίηση, ελάχιστο έστω, όπως είναι η υγρασία που έχει ένα ποτήρι στην βάση του.

Για τι κερί μιλάμε; Έχει γεμίσει ο κόσμος κεριά, που βασικά τα περισσότερα δεν έχουν και μεγάλη σχάση με κερί. Κάτι που μου έρχεται πρόχειρα στο μυαλό είναι μήπως έβαλες πολύ παραφινέλαιο, το ξέρασε το ξύλο και διέλυσε το κερί.. Λέω εγώ τώρα..

Γενικως τα κερια σε παστα προσφερουν μηδαμινη προστασια απο το νερο. Το ιδιο φυσικα και τα λαδια σαν το παραφινελαιο.

Αδιαβροχοποιηση γινεται μονο με βερνικι κρουστας.

Στην περιπτωση την δικη σου, και εγω περναω ενα χερι λαδι την οξια για να τονιστουν τα νερα και αφου στεγνωσει την περναω με 2-3 χερια κερι παστα (Liberon) για να γυαλισει. Χρειαζεται ελαχιστο λαδι για να τονιστουν τα νερα.
liberon%20Beeswax%20Paste%20a.jpg

Υπαρχει λαδι, το tru oil, που περνας το ξυλο (4-5-6 εφαρμογες αναλογα την επιφανεια) που ριχνεις νερο και κυλαει χωρις να εισχωρει, αλλα με τις περισσοτερες εφαρμογες σκουραινει.

Δημητρη, το παραφινελαιο ειναι τοσο λεπτορευστο που εισχωρησε στο ξυλο χωρις να κλεισει πορους. Εαν δεν θες να γυαλιζει, ισως σωσεις την κατασταση με ενα αχρωμο συντηρητικο ξυλου.

Δημητρη μιλαμε για αυτο φανταζομαι..;

https://postimg.cc/WdY64LqR

Αποψη μου ειναι οτι δεν ειχe τραβηξει το παραφινελαιο και την παστα κεριου ως ενα βαθμο το εγκλωβισες....
Το νερο εισχωρησε στο ξυλο και αρχισε να το σηκωνει...μια αλλη σκεψη ειναι κατα ποσο το ξυλο ηταν ακομη φρεσκο η οχι...

Πριν κανεις οτιδηποτε βγαλτο στον ηλιο μερικες φορες για να σου στεγνωσει καλα..επαναλαμβανω οτι το παραφινελαιο,ειδικα αυτο το καιρο με τα κρυα ,δεν στεγνωνει ευκολα....
Αφου τραβηξει καλα να το περασεις συντηρητικο ξυλου και μετα βερνικι κρουστας οπως σωστα ανεφερε ο Μιχαλης και ο Θανασης...νερου η νευτιου δεν εχει σημασια αλλα εγω θα πηγαινα στο πρωτο....

Για τι κερί μιλάμε; Έχει γεμίσει ο κόσμος κεριά, που βασικά τα περισσότερα δεν έχουν και μεγάλη σχάση με κερί. Κάτι που μου έρχεται πρόχειρα στο μυαλό είναι μήπως έβαλες πολύ παραφινέλαιο, το ξέρασε το ξύλο και διέλυσε το κερί.. Λέω εγώ τώρα..

Λόγω του λοκ νταουν, πήρα ότι βρήκα τοπικά, συγκεκριμένα αυτό από ένα μαγαζί με χρώματα κιμωλίας/είδη χειροτεχνίας:
https://xeirotexno.gr/product/finishing-wax-transparent-pentart-keri-palaiosis-diafano125ml/
Δεν ξέρω αν το παράκανα. Έβαζα λίγο-λίγο και στην αρχή όταν στέγνωνε υπήρχαν σημεία πιο ανοιχτόχρωμα (σαν να μην είχαν πιει αρκετό λάδι). Στο ~4 χέρι που σταμάτησαν οι διχρωμίες, το άφησα να στεγνώσει 2 εβδομάδες και μετά έβαλα το κερί. Δεν έχω ξαναβάλει ούτε λάδι ούτε κερί, οπότε το λάθος είναι πολύ πιθανό.

Γενικως τα κερια σε παστα προσφερουν μηδαμινη προστασια απο το νερο. Το ιδιο φυσικα και τα λαδια σαν το παραφινελαιο.

Αδιαβροχοποιηση γινεται μονο με βερνικι κρουστας.

Άρα μόνο γυάλισμα προσφέρει από ότι καταλαβαίνω.
Μου κάνει πάντως εντύπωση που πολλοί στο ιντερνετ προτείνουν για τα καλά ξύλα τελείωμα με λάδι και κερί. Προφανώς είναι για αντικείμενα που δεν θα τα αγγίζει κανείς (πχ κρεμασμένα στον τοίχο έργα) και όχι για τραπέζια.
Πάντως με το Liberon ξεκίνησα το ψάξιμο, αλλά δεν το βρήκα τοπικά και πήρα το άλλο...

Υπαρχει λαδι, το tru oil, που περνας το ξυλο (4-5-6 εφαρμογες αναλογα την επιφανεια) που ριχνεις νερο και κυλαει χωρις να εισχωρει, αλλα με τις περισσοτερες εφαρμογες σκουραινει.

Δημητρη, το παραφινελαιο ειναι τοσο λεπτορευστο που εισχωρησε στο ξυλο χωρις να κλεισει πορους. Εαν δεν θες να γυαλιζει, ισως σωσεις την κατασταση με ενα αχρωμο συντηρητικο ξυλου.

Το έχω δοκιμάσει στο παρελθόν το αχρωμο συντηρητικο ξυλου. Εκεί με βλέπω να καταλήγω, αφού πρώτα ξανατρίψω, και μετά να βάλω και κάποιο βερνίκι κρούστας.

Δημητρη μιλαμε για αυτο φανταζομαι..;

https://postimg.cc/WdY64LqR

Αποψη μου ειναι οτι δεν ειχe τραβηξει το παραφινελαιο και την παστα κεριου ως ενα βαθμο το εγκλωβισες....
Το νερο εισχωρησε στο ξυλο και αρχισε να το σηκωνει...μια αλλη σκεψη ειναι κατα ποσο το ξυλο ηταν ακομη φρεσκο η οχι...

Πριν κανεις οτιδηποτε βγαλτο στον ηλιο μερικες φορες για να σου στεγνωσει καλα..επαναλαμβανω οτι το παραφινελαιο,ειδικα αυτο το καιρο με τα κρυα ,δεν στεγνωνει ευκολα....
Αφου τραβηξει καλα να το περασεις συντηρητικο ξυλου και μετα βερνικι κρουστας οπως σωστα ανεφερε ο Μιχαλης και ο Θανασης...νερου η νευτιου δεν εχει σημασια αλλα εγω θα πηγαινα στο πρωτο....

Πρόκειται για το ίδιο έπιπλο σε κανονική (μεγαλύτερη) έκδοση. Κώστα μάλλον αυτό θα κάνω. Κρίμα πάντως που δεν έκατσε με το λάδι/κερί γιατί η υφή που έδινε σαν τελικό αποτέλεσμα ήταν τέλεια και καμία σχέση με το βερνίκι κρούστας. Αλλά τι να το κάνεις αν μετά σου χαλάει για πλάκα...

Μπορεις να κανεις εξισου καλη επιφανεια και με το βερνικι κρουστας...Το καταλληλο ρολλακι σφουγγαρι η microstar θελει και θα γινει μια χαρα..
Συγουρα αντεχει τριβες,καταπονησεις και πολυκαιρισμο πολυ περισσοτερο απο το κερι σαν επιφανεια...

Θανάση σε δυο όπλα που έχω φτιάξει με tru oil Birchwood Kasey δεν έχει μεταβληθεί το χρώμα.
Και μάλιστα με πανω απο 20 χέρια με το τελευταίο να είναι μια σταγόνα για όλο το κοντακι.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Θανάση σε δυο όπλα που έχω φτιάξει με tru oil Birchwood Kasey δεν έχει μεταβληθεί το χρώμα.
Και μάλιστα με πανω απο 20 χέρια με το τελευταίο να είναι μια σταγόνα για όλο το κοντακι.

Παιζει ρολο ποσο εχεις "αδειασει" το ξυλο απο τα προηγουμενα λαδια / βερνικια, αλλα και ποσο σκληρο ειναι.
Μου εχει τυχει σε Ρωσικο κοντακι με σχετικα μαλακο ξυλο, που το "αδειασα" περιπου 90% και ασπρισε, να παρει τελικη αποχρωση σκουρα καρυδια, μετα απο πολλες εφαρμογες tru oil.

Συμφωνω, γενικα στα κοντακια προς το τελος των εφαρμογων (ναι μπορει να ειναι και 20), ακομα και μια σταγονα αρκει.

To Danish Οil οπως και το Tru Οil ΔΕΝ ειναι λαδια αλλα ενα μιγμα λαδιων, διαλυτων και βερνικιων. Γι αυτο και δινουν μεγαλη γυαλαδα με την εφαρμογη καμποσων χεριων.

Επειδη το ποσοστο του λαδιου ειναι μεγαλο, το φινιρισμα δεν ειναι water proof αλλα μαλλον προς το water resistant και αυτο λογω των βερνικιων που περιεχουν.

Αν θες πραγματικη αδιαβροχοτητα, πρεπει να πας σε βερνικι κρουστας.

Βρε Μιχαλη, το tru oil κατατασσεται στα λαδια και οχι στα βερνικια, πως να το ταξινομησουμε?
ναι, το tru oil ειναι water resistant

To Danish Οil οπως και το Tru Οil ΔΕΝ ειναι λαδια αλλα ενα μιγμα λαδιων, διαλυτων και βερνικιων. Γι αυτο και δινουν μεγαλη γυαλαδα με την εφαρμογη καμποσων χεριων.

Επειδη το ποσοστο του λαδιου ειναι μεγαλο, το φινιρισμα δεν ειναι water proof αλλα μαλλον προς το water resistant και αυτο λογω των βερνικιων που περιεχουν.

Αν θες πραγματικη αδιαβροχοτητα, πρεπει να πας σε βερνικι κρουστας.

Μάλλον θα το δοκιμάσω μαζί με το κερί της Liberon. Έτσι, για μια δεύτερη ευκαιρία στο συνδυασμό λάδι/κερί.
Πέρασα σήμερα από φράγκο και έχει γύρω στα 10 αυτό της Rustins, βάλε και άλλα 15 το κερί, σύνολο 25 .Στην χειρότερη θα μείνουν για τίποτα μικροκατασκευές.

Παντως, το παραφινελαιο διαφερει αρκετα σε σχεση με τα περισσοτερα αλλα λαδια, γιατι ΔΕΝ πολυμεριζεται, "δεν στεγνωνει" κατα καποιον τροπο. Τα λινελαια, danish, tung κτλ, περα οτι καποια απο αυτα εχουν και λιγο βερνικι μεσα, υποτιθεται οτι με την παροδο του χρονου στεγνωνουν και "στερεοποιουνται" κατα καποιον τροπο.
Ετσι εχω διαβασει, τουλαχιστον.

Σε τεστ που εκανα σε σουηδικο, μετα απο ΠΟΛΛΑ περασματα με διαφορα λαδια, και αφηνοντας τα πολλες βδομαδες να στεγνωσουν, σε γενικες γραμμες ΗΤΑΝ αρκετα αδιαβροχο το ξυλο. Η σταγονες εμεναν "ορθιες" και το ξυλο δεν ποτιζε.
Με καποια λαδια περισσοτερο, με καποια λιγοτερο.

Για το Τru Oil διευκρινιζω για τα παιδια που δεν το γνωριζουν οτι δεν προκειται για λαδι αλλα για ενα μιγμα λαδιων και βερνικιων. Η διαφορά ειναι σημαντικη για να μην το σημειωσουμε καθως το ονομα μπορει να παραπλανησει.

Οταν πρωτοχρησιμοποιουσα αυτα τα προιοντα, ο,τι εγραφε OIL το θεωρουσα αυτοματως λαδι κατι που ειναι τελειως λαθος. Αλλο tung oil αλλο πραμα το tru oil. Aλλο linseed oil και αλλο danish oil.

Δεν κατατασσεται στα λαδια, τουλαχιστον στο εξωτερικο οπου θεωρειται ξεχωριστη κατηγορια φινιρισματος ξυλου. Ανηκει στα oil-varnish blends.

Νομιζω το tru oil ειναι πολυ κοντινο με (καποια, τουλαχιστον) τα danish oils.
Τα περισσοτερα, παντως, απο ο,τι εχω διαβασει, εχουν κυριως tung oil και λινελαιο, μαζι με καποια στενγωτικα, βερνικια κτλ.