Βάψιμο ξύλου....

Μετά από έρευνα αρκετών ωρών κατέληξα στο εξής:
http://www.oplognosia.com/opla/opla29.php

πρώτα χρειάζεται βερνίκι εμποτισμού για προστασία του ξύλου σε βάθος, μετά τρίψιμο με πολύ ψηλό ντουκόχαρτο να φανεί πάλι το ξύλο και τελείωμα με λινέλαιο για το φινίρισμα και την ομορφιά.
και
καρυδιά και λινέλαιο είναι εραστές !

Κατω απο τις διαστασεις συσκευασιας λεει: Υλικά Άσπρο ορυκτέλαιο.

Ορυκτέλαιο (mineral oil)

Το ορυκτέλαιο ή παραφινέλαιο είναι από τα παλαιότερα μαλακτικά συστατικά για την προστασία του ξηρού δέρματος, αλλά και διαλυτικός και αντιστατικός παράγοντας.

Μπορούμε να το συναντήσουμε με τις εξής ονομασίες: paraffin oil, paraffinum liquidum, paraffinum perliquidum, υγρή παραφίνη, ορυκτό έλαιο ή λευκό έλαιο.*

Είναι μίγμα καθαρμένων υγρών υδρογονανθράκων που προέρχονται από το πετρέλαιο. :-( Το ορυκτέλαιο είναι άχρωμο, άοσμο άγευστο και διαυγές ελαιώδες διάλυμα αν όμως θερμανθεί τότε αναδίδει οσμή πετρελαίου.

Υπάρχει βεβαίως και η μορφή όπου το ορυκτέλαιο είναι κατεργασμένο και η μορφή του είναι σε γέλη (gel) όπου οι συγκεντρώσεις στα καλλυντικά είναι αρκετά μεγάλες π.χ 24% σε κρέμες αλλά και σε κραγιόν για τα χείλια και σε μπριγιαντίνες (περί το 90%).

Χρησιμοποιείται ως μαλακτικός παράγοντας, λαμπρυντικός παράγοντας. Σχηματίζει στην επιδερμίδα ημιλιπαρό ευεργετικό υμένιο στην επιδερμίδα και αποκαθιστά το διαταραγμένο δερματικό φραγμό κ.α

* όταν συναντάτε σε συσκευασίες να αναγράφεται η ένδειξη «no minerals» τότε εννοείται πως το προιον δεν περιέχει παραφίνη! 

Εδώ είναι οι οδηγίες από το λάδι Skydd της ΙΚΕΑ, δεν τις έχουν ανεβάσει στο ελληνικό σάιτ.

Δείτε σελ. 3/27.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Ναι η βαζελίνη κάνει για όλα !!! :slapface:
εγω εχω βρει χρηση και σε βιδωμα γυαλιων σε πορσελανινα πασα σε φωτιστικα που δεν γλυστρανε λογω γρεζων.
Εκει δεν μπορεις να βαλεις wd και συνηθως υπαρχει σε καθε σπιτι...
Προσοχη ομως, η βαζελινη σαν παραγωγο πετρελαιου μπορει να τρυπησει λεπτα ελαστικα...

Εχω μπερδευτει με το βαψιμο του ξυλου.
Μια τεχνικη ειναι πως πρωτα βαφουμε με εμποτισμου, μετα τριβουμε και μετα παιρναμε λαδι για φινιρισμα.
Αλλου διαβασα πως περναμε με βερνικι και μετα λαδι για φινιρισμα.
Αν περασουμε με λαδι πρωτα και μετα με βερνικι σε σπρευ για προστασια του λαδιου υπαρχει θεμα?

όπως το βλέπω εγώ χωρίς να είμαι ελαιοχρωματιστής ειναι:
το βερνίκι πρέπει να μπει πρώτα για να εμποτίσει το ξύλο σε βάθος και να το προστατεύει
μετά περνάμε το λάδι το οποίο δεν προστατεύει ουσιαστικά, και είναι για να αναδείξει τα νερά του ξύλου, αλλά και το λάδι είναι υλικό εμποτισμού, εάν υπάρχει λοιπόν το βερνίκι που δημιουργεί ένα "φίλμ" ένα προστατευτικό στρώμα δηλαδή, μία φλούδα, το λάδι δεν θα μπορέσει να εισχωρήσει για να κάνει την δουλειά του.

οπότε κατ' εμένα πάντα, βερνίκι πρώτα και λάδι μετά
τώρα εάν θέλει και τρίψιμο ανάμεσα στο βερνίκι και στο λάδι, μία δοκιμή σε ένα κομμάτι ξύλου και θα αποκτήσεις ιδία άποψη.

εμένα το τρίψιμο ανάμεσα στα δύο υλικά μου το είπε ένας τεχνίτης που κάνει κοντάκια όπλων για καλύτερη ανάδειξη των νερών του ξύλου.

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

όπως το βλέπω εγώ χωρίς να είμαι ελαιοχρωματιστής ειναι:
το βερνίκι πρέπει να μπει πρώτα για να εμποτίσει το ξύλο σε βάθος και να το προστατεύει
μετά περνάμε το λάδι το οποίο δεν προστατεύει ουσιαστικά, και είναι για να αναδείξει τα νερά του ξύλου, αλλά και το λάδι είναι υλικό εμποτισμού, εάν υπάρχει λοιπόν το βερνίκι που δημιουργεί ένα "φίλμ" ένα προστατευτικό στρώμα δηλαδή, μία φλούδα, το λάδι δεν θα μπορέσει να εισχωρήσει για να κάνει την δουλειά του.

οπότε κατ' εμένα πάντα, βερνίκι πρώτα και λάδι μετά
τώρα εάν θέλει και τρίψιμο ανάμεσα στο βερνίκι και στο λάδι, μία δοκιμή σε ένα κομμάτι ξύλου και θα αποκτήσεις ιδία άποψη.

εμένα το τρίψιμο ανάμεσα στα δύο υλικά μου το είπε ένας τεχνίτης που κάνει κοντάκια όπλων για καλύτερη ανάδειξη των νερών του ξύλου.

Λες πρώτα βερνίκι (μάλλον εννοείς εμποτισμού) και μετά λάδι (με την έννοια λάδι τι εννοείς ?? ελαιόλαδο)
Συνεχίζεις όμως ότι το λάδι δεν θα εισχωρήσει για να κάνει την δουλειά του
Τελικά τι ακριβώς κάνουμε ???

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εδώ είναι οι οδηγίες από το λάδι Skydd της ΙΚΕΑ, δεν τις έχουν ανεβάσει στο ελληνικό σάιτ.

Δείτε σελ. 3/27.

Η κατάποση μιας μικρής
ποσότητας λαδιού δεν επικίνδυνη, αλλά μπορεί
να προκαλέσει ευκοιλιότητα.

Για όσους έχουν πρόβλημα :flipout::flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Λες πρώτα βερνίκι (μάλλον εννοείς εμποτισμού) και μετά λάδι (με την έννοια λάδι τι εννοείς ?? ελαιόλαδο)
Συνεχίζεις όμως ότι το λάδι δεν θα εισχωρήσει για να κάνει την δουλειά του
Τελικά τι ακριβώς κάνουμε ???

Η κατάποση μιας μικρής
ποσότητας λαδιού δεν επικίνδυνη, αλλά μπορεί
να προκαλέσει ευκοιλιότητα.

Για όσους έχουν πρόβλημα :flipout::flipout:
είχα απαντήσει στο νεκτάριο που ρώτησε ακριβώς από πάνω από το μήνυμα και δεν έβαλα παράθεση και ίσως μπερδεύει έτσι όπως είναι.
βερνίκι = βερνίκι εμποτισμού
λάδι= πχ το φτηνό λινέλαιο

στο bold Που ρωτάς εννοώ,

ότι εάν υπάρχει το βερνίκι εμποτισμού από κάτω και πας εσύ από πάνω να βάλει λινέλαιο, το λινέλαιο επειδή είναι και αυτό υλικό εμποτισμού δεν θα μπορέσει να εμποτίσει το ξύλο διότι θα υπάρχει η "φλούδα" από το βερνίκι εμποτισμού.
για αυτό κατ' εμέ πρέπει να περνάς το βερνίκι εμποτισμού , 2 χέρια, και εφόσον στεγνώσει καλά, τρίβεις πάλι το ξύλο ώστε επιφανειακά να φύγει η "φλούδα" από το βερνίκι (όσο παράξενο και εάν φαίνεται αυτό), και μετά να περάσεις το λινέλαιο, πάλι 2 χέρια.

έτσι έχεις πάρει και από τα δύο υλικά, βερνίκι και λάδι, τα μέγιστα που μπορούν να δώσουν, από το βερνίκι προστασία και από το λάδι φινίρισμα.

φυσικά μπορείς και να μην τρίψεις ξανά, ανάμεσα στο βερνίκωμα και στο λάδωμα, έτσι όμως το λινέλαιο απλώς θα δώσει μία γυαλάδα.

κατ´εμέ πάλι, και επισημαίνω χωρίς να είμαι ελαιοχρωματιστής, εμπειρικά και μόνο, μπορώ να πω πως δεν αποδίδει το ανάποδο, δηλαδή πρώτα να βάλεις το λινέλαιο και μετά το βερνίκι εμποτισμού.

και επι της ευκαιρίας να αναφέρω πως το ωμό λινέλαιο που αγοράζουμε από τα μαγαζιά τύπου prakikter, σαν αυτό της φώτο του Νεκτάριου, δεν ξέρω κατά πόσο είναι ασφαλές για επαφή με τρόφιμα. Αυτό το λινέλαιο δεν έχει καμία σχέση με το λινέλαιο που έχει ανεβάσει σε άλλη φώτο η Αγάπη.

Ιδιαιτέρως χρήσιμες διευκρινήσεις νεαρέ μου :worshippy:

Άστο μην το πεις ...να χαίρεσαι όταν σε λένε "νεαρέ μου" εμένα έχουν να με πουν καμιά 30αριά χρόνια έτσι.:flipout::flipout:

Η μόνη διαφορά του λινέλαιου που πήρα ο Νεκτάριος και του λινέλαιο του φαρμακείου είναι η οξύτητα.
Κατα τ' άλλα είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα και το ίδιο ακίνδυνο.
Τώρα για πάγκους κοπής δεν είναι τόσο θέμα, αλλά για ξύλινα κουτάλια και ποτήρια θα έβαζα αυτό του φαρμακείου χωρίς να έχει βέβαια ουσιαστική διαφορά.

Ερώτηση...:Θα βάλω κεραμίδια της επόμενες ημέρες και θα ήθελα την άποψη σας για το τι υλικό να χρησιμοποήσω για να βάψω τα ραμποτέ.

Η σκέψη μου είναι να χρησιμοποιήσω συντηρητικό εμποτισμού ξύλου,με βάση το νερό τύπου aquaxyl+ της vivechrom,αλλά από την άλλη σκέφτομαι και για βελατούρα.

Ποια είναι η γνώμη σας?

Η βελατουρα ειναι ασταρι.μοποτε απο πανω πρεπει να μπει κανονικο χρωμα.
Εφοσον θα ειναι σκεπαστο με κεραμιδι, βαψε με aquaxyl! α ποιοτητα βερνικι, δοκιμασμενο και ποιοτικο.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Η μόνη διαφορά του λινέλαιου που πήρα ο Νεκτάριος και του λινέλαιο του φαρμακείου είναι η οξύτητα.
Κατα τ' άλλα είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα και το ίδιο ακίνδυνο.
Τώρα για πάγκους κοπής δεν είναι τόσο θέμα, αλλά για ξύλινα κουτάλια και ποτήρια θα έβαζα αυτό του φαρμακείου χωρίς να έχει βέβαια ουσιαστική διαφορά.
ήθελα να πω με το "δεν έχουν καμία σχέση" ότι το ένα είναι πόσιμο και το άλλο όχι, μην ξεχνάτε και πόσο καλό κάνει 1-2 κουταλιές λινέλαιου μαζί με λεμόνι (πωλείται και έτοιμο μείγμα στα φαρμακεία, για πιο εύκολη κατάποση) κάθε πρωί στον οργανισμό μας, έχει άριστη διατροφική αξία και καθαρίζει και το έντερο από παράσιτα και σκουλήκια, που σύμφωνα με τον Ιπποκράτη το 90% των ασθενειών προέρχονται από το έντερο.

Re: Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

ήθελα να πω με το "δεν έχουν καμία σχέση" ότι το ένα είναι πόσιμο και το άλλο όχι, μην ξεχνάτε και πόσο καλό κάνει 1-2 κουταλιές λινέλαιου μαζί με λεμόνι (πωλείται και έτοιμο μείγμα στα φαρμακεία, για πιο εύκολη κατάποση) κάθε πρωί στον οργανισμό μας, έχει άριστη διατροφική αξία και καθαρίζει και το έντερο από παράσιτα και σκουλήκια, που σύμφωνα με τον Ιπποκράτη το 90% των ασθενειών προέρχονται από το έντερο.

Απλά δεν θα σε πειράξει το απλό λινέλαιο αν το χρησιμοποιήσεις για πάγκους και κουτάλια και οτιδήποτε άλλο που έρχεται σε επαφή με το φαγητό μας.
Να αποσαφηνιστεί αυτό για να μην έχουμε παρεξηγήσεις :)