Βάψιμο ξύλου....

κρούστα έπρεπε να έχει κάνει Κυριάκο. εάν δεν έχει κάνει...κάτι έχεις κάνει λάθος...

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

κρούστα έπρεπε να έχει κάνει Κυριάκο. εάν δεν έχει κάνει...κάτι έχεις κάνει λάθος...

Εισαι σιγουρος οτι θα κανει κρουστα στην φετα? Γιατι εκει οι ινες ειναι καθετα στην επιφανεια και απλα ρυφανε τα παντα. Ακομα και βερνικι να ριξεις θελει πρωτα σιλερ γεμιστικο για να σταματησει να ρουφαει.
Θα κανει το λαδι κρουστα?

Καλό είναι να μην αναφέρουμε με σιγουριά πράγματα που δεν γνωρίζουμε.
Στην πρόταση σου έπρεπε να υπάρχει ερωτηματικό.

Δεν μυρίζει σχεδόν καθόλου.
Λιγότερο από λινελαιο.
Χθες πέρασα τρίτο χέρι την φέτα ελιάς του Μπάμπη.
Περιμένω να δω κρουστα ποτέ θα κάνει.
Πάντως από λινελαιο είναι καλύτερο.

Το λινέλαιο δεν μυρίζει Κυρ, εκτός και αν χρησιμοποιείς βρασμένο λινέλαιο.
Δες λίγο το VOC (g/L).'

Φτηνό και άοσμο λάδι δεν υπάρχει δυστυχώς η ευτυχώς, τώρα αν δεν σε ενοχλεί εσένα η μυρωδιά ή την έχεις συνηθίσει είναι αλουνού Παπά ευαγγέλιο.

Επίσης κρούστα μόνο τα βερνίκια κάνουν.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εισαι σιγουρος οτι θα κανει κρουστα στην φετα? Γιατι εκει οι ινες ειναι καθετα στην επιφανεια και απλα ρυφανε τα παντα. Ακομα και βερνικι να ριξεις θελει πρωτα σιλερ γεμιστικο για να σταματησει να ρουφαει.
Θα κανει το λαδι κρουστα?

Έλα ντε. Τα βερνίκια κάνουν κρούστα.

Πες μου το VOC και θα δούμε αν βρωμάει ή όχι.
Δεν υποθέτω, έχω δοκιμάσει το προιόν που αναφέρω και μου περισσεύει λίγο αν θες να σου στείλω να το δεις και μόνος σου.
Επίσης έχω πάρει και λάδια Teak κλπ που έχουν μεν λιγότερη μυρωδιά αλλά το VOC είναι και πάλι πολύ υψηλό.

Η κρούστα είναι χαρακτηριστικό του βερνικιού και όχι του λαδιού, έχεις μπερδέψει τα λάδια και τα βερνίκια για να μην πω το κλασσικό παράδειγμα.

Oπως αναφερει και πιο πριν για το συγκεκριμενο λαδι, λεει πως κανει μια λεπτη ελαστικη μεμβρανη. Το tru oil αναφερει οτι κανει το ιδιο γιατι λεει ειναι polymerized leensid oil και αυτο κανει την διαφορα απο το απλο λινελαιο.
Ομως τιποτα δεν κανει μεμβρανη στους ανοιχτους πορους του ξυλου (κοπη καθετα στα νερα) οπως ειναι αυτη η φετα της ελιας. Το συγκεκριμενο Θα θελει να τριφτει και να γεμιστει τουλαχιστον μεχρι 600αρι γυαλοχαρτο κατι που κανουν ακομα και στο tru oil ακομα και στις κλειστες απο πορους επιφανειες ενος ξυλου. Τα βερνικια εχουν τοσα στερεα που γεμιζουν τους πορους ακομα και με 120 να εχουν τριφτει. Γι' αυτο προτιμαται ενα ξυλο που βερνικωνεται να μην εχει γυαλιστει υπερβολικα. Γιατι χανεις σε προσφυση της πρωτης στρωσης αν το γυαλισεις ανω δεν κερδιζεις τιποτα αφου η πρωτη στρωση θα γεμισει τα κενα και θα κανει υποστρωμα για την επομενη. Στα λαδια ομως αυτο δεν γινεται και πρεπει να κλεισεις τους πορους 100% πρωτα.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Oπως αναφερει και πιο πριν για το συγκεκριμενο λαδι, λεει πως κανει μια λεπτη ελαστικη μεμβρανη. Το tru oil αναφερει οτι κανει το ιδιο γιατι λεει ειναι polymerized leensid oil και αυτο κανει την διαφορα απο το απλο λινελαιο.
Ομως τιποτα δεν κανει μεμβρανη στους ανοιχτους πορους του ξυλου (κοπη καθετα στα νερα) οπως ειναι αυτη η φετα της ελιας. Το συγκεκριμενο Θα θελει να τριφτει και να γεμιστει τουλαχιστον μεχρι 600αρι γυαλοχαρτο κατι που κανουν ακομα και στο tru oil ακομα και στις κλειστες απο πορους επιφανειες ενος ξυλου. Τα βερνικια εχουν τοσα στερεα που γεμιζουν τους πορους ακομα και με 120 να εχουν τριφτει. Γι' αυτο προτιμαται ενα ξυλο που βερνικωνεται να μην εχει γυαλιστει υπερβολικα. Γιατι χανεις σε προσφυση της πρωτης στρωσης αν το γυαλισεις ανω δεν κερδιζεις τιποτα αφου η πρωτη στρωση θα γεμισει τα κενα και θα κανει υποστρωμα για την επομενη. Στα λαδια ομως αυτο δεν γινεται και πρεπει να κλεισεις τους πορους 100% πρωτα.

Πολύ χρήσιμο και κατατοπιστικό Γιάννη.

Από την σελίδα του προϊόντος αναφέρει:

Χρήση Προϊόντος : Βερνίκι ξύλου

και δεν αναφέρει πουθενά VOC, ίσως το αναγράφει στο κουτί.

Άρα πρόκειται για βερνίκι και όχι λάδι.
Στην συσκευασία το γράφει σίγουρα το VOC.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Άρα πρόκειται για βερνίκι και όχι λάδι.
Στην συσκευασία το γράφει σίγουρα το VOC.

Ναι αλλά αναφέρει και ΛΙΝΕΛΑΙΟ ΒΡΑΣΜΕΝΟ

Και βλέποντας τις φωτογραφίες στην σελίδα που παραθέτει ο Κυριάκος
βλέπουμε την γυαλάδα του.

Πες μου το VOC και θα δούμε αν βρωμάει ή όχι.
Δεν υποθέτω, έχω δοκιμάσει το προιόν που αναφέρω και μου περισσεύει λίγο αν θες να σου στείλω να το δεις και μόνος σου.
Επίσης έχω πάρει και λάδια Teak κλπ που έχουν μεν λιγότερη μυρωδιά αλλά το VOC είναι και πάλι πολύ υψηλό.

Η κρούστα είναι χαρακτηριστικό του βερνικιού και όχι του λαδιού, έχεις μπερδέψει τα λάδια και τα βερνίκια για να μην πω το κλασσικό παράδειγμα.

Με καποια πραγματα εγω απλα απορω.

Εχεις το ιδιο προιον που πηρα εγω και σου βρωμαει η κατι αλλο που το θεωρεις αντιστοιχο???????????????????????????????????

Το true oil ειναι λαδι η οχι????

Και το True Oil είναι βερνίκι
http://www.mandolinluthier.com/Hfinish-tru-oil.htm

Ειναι????

Ο συγκεκριμενος που παραθετεις Παναγιωτη ειναι καποιος που το χρησιμοποιησε και εβαλε αυτο το επιθετο (varnish).

Η σελιδα του προιοντος ειναι εδω:
https://www.birchwoodcasey.com/Refinishing/Wood-Finishing/Tru-Oil®-Stock-Finish.aspx

Και αναφερει:
Unique blend of linseed and natural oils.
A natural wood oil finish to protect fine wood.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Ειναι????

Ο συγκεκριμενος που παραθετεις Παναγιωτη ειναι καποιος που το χρησιμοποιησε και εβαλε αυτο το επιθετο (varnish).

https://www.birchwoodcasey.com/Refinishing/Wood-Finishing/Tru-Oil®-Stock-Finish.aspx

Και αναφερει:

Άρα δεν είναι αντικαταστάτης του το Double Boiled Mixed Oils, απλά πετυχαίνεις ένα παρόμοιο αποτέλεσμα;

Ειναι????

Και αναφερει:

Αν διαβασεις την διαδικασια προετοιμασιας του ξυλου θα δεις οτι μιλαει για wood filling the grain με γυαλοχαρταρισμα. Και λεει για γεμισμα σε κοντακι οπλου που τα νερα ειναι παραλληλα και οι ποροι 10 φορες μικροτεροι απο το cross grain (που ειναι η φετα της ελιας που εχεις)
Για να ριξεις τετοιο υλικο σε cross grain επιφανεια πρεπει να την γεμιζεις με filler υλικο και να την τριψεις σταδιακα μεχρι αρκετα ψηλα με γυαλοχαρτο να γινει σαν γυαλι. Μετα το λαδι καθεται στην επιφανεια και κανει κρουστα με 2-3 χερια αφου η πρωτη κατσει στους ελαχιστους πορους που θα εχουν μεινει ανοιχτοι. Αυτη η κρουστα θα ειναι μεμβρανη πολυ λεπτη και καμμια σχεση δεν θα εχει με βερνικι ή σκληροτητα. Απλα δινει μια επιφανεια πιο γυαλιστερη σε σχεση με το λαδι που εμποτιζει.

Αν διαβασεις την διαδικασια προετοιμασιας του ξυλου θα δεις οτι μιλαει για wood filling the grain με γυαλοχαρταρισμα. Και λεει για γεμισμα σε κοντακι οπλου που τα νερα ειναι παραλληλα και οι ποροι 10 φορες μικροτεροι απο το cross grain (που ειναι η φετα της ελιας που εχεις)
Για να ριξεις τετοιο υλικο σε cross grain επιφανεια πρεπει να την γεμιζεις με filler υλικο και να την τριψεις σταδιακα μεχρι αρκετα ψηλα με γυαλοχαρτο να γινει σαν γυαλι. Μετα το λαδι καθεται στην επιφανεια και κανει κρουστα με 2-3 χερια αφου η πρωτη κατσει στους ελαχιστους πορους που θα εχουν μεινει ανοιχτοι. Αυτη η κρουστα θα ειναι μεμβρανη πολυ λεπτη και καμμια σχεση δεν θα εχει με βερνικι ή σκληροτητα. Απλα δινει μια επιφανεια πιο γυαλιστερη σε σχεση με το λαδι που εμποτιζει.

Τα είπες όλα.

Εγώ περιμένω βέβαια ακόμα την τιμή του VOC για να δούμε τι είναι.

Αυτο εννοειται.
Στα οπλα μου ετριψα εως και 1000αρι νερου και περασα και sealer.

Στην ελια τωρα στο θεμα μας μετα απο την τριτη εφαρμογη εχει αρχισει και αποκτα μια σχετικη γυαλαδα.
Δεν θελω να ειμαι ανυπομονος, θα δουμε.

Καλησπέρα σε όλη την παρέα.
Θα μπορούσε κάποιος με εμπειρία να γράψει τα είδη βαφής του ξύλου να υπάρχει σαν οδηγός για αυτούς που δεν κατέχουν;
πχ λάδι 1, 2, 3 κτλ για αυτές και αυτέ τις χρήσεις.
Βελατούρα και ριπολινη 1, 2, 3 για αυτές
Συντηρητικό ξύλου, εμποτισμου, λουστρο κτλ
Είναι τόσα πολλά που μπερδεύουν τι κάνει το καθένα και πότε χρησιμοποιείται. πχ για εξωτερικούς χώρους, για εσωτερικούς, για ομορφιά, για προστασία κτλ
Ένας μπούσουλας θα ήταν πάρα πολύ βοηθητικός. Ακόμη και κάποιο site που να τα εξηγεί.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.